Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Platforma Moldoveneasca

Geologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Platforma Moldoveneasca

Platforma moldoveneasca, cuprinsa intre falia pericarpatica si Valea Prutului, reprezinta extinderea vestica pe teritoriul tarii noastre a Platformei Est-Europene si se intinde in sud pana la un sistem de falii de pe directia Sud-Bacau -Gaiceana-Glavanesti-Negulesti-Barlad-Murgeni, unde ia contact cu Depresiunea Barladului, la sudul careia se afla Promontoriul Nord-Dobrogean. Peste fundamentul acestei platforme urmeaza invelisul sedimentar format din depozite precambriene, siluriane, devoniene, carbonifere, jurasice, cretacice, eocene, miocene si pliocene. Fundamentul platformei este diferit : in partea de nord-vest este format din micasisturi, paragnaise, granite (granitul rosu intalnit prin forajul de la Todireni), iar in partea de sud-est, din sisturi verzi care s-ar parea ca incaleca fundamentul metamorfozat.



Paltforma Moldoveneasca se prezinta in ansamblu, ca un monoclin ce coboara in trepte de-a lungul unor falii, spre vest si sud, fiind incalecat de depozitele sarmato-pliocene ale Avanfosei Carpatice. Pe fondul acestui monoclin, prin prospectiuni geofizice, au fost puse in evidenta o serie de boltiri, mai numeroae in eocen si mai putin numeroase in mezozoic si de care sunt legate structuri gazeifere, petrolifere si gazo-petrolifere.

Conditiile de formare a acumularilor de hidrocarburi :

roca-mama - sisturile bituminoase pre-siluriene, argilele bituminoase siluriene, argilele si marnele badeniene si marnele sarmatiene ;

roca-rezervor - gresiile badeniene, nisipurile bugloviene si gresiile din baza sarmatianului. Ca roci rezervor se mai intalnesc, in Platforma Moldoveneasca, gresii in cambrian, silurian, devonian si carbonuifer, precum si gresii si calcare in mezozoic ;

roci-protectoare - toate intercalatiile impermeabile din coloana lito-stratigrafica a platformei.

Zacamintele sunt stratiforme ecranate tectonic sau delimitate litologic ca in cazul zacamintelor de gaze din sarmatianul structurii Roman-Secuieni.

Sructurile descoperite pana in prezent sunt, in general, de tip monoclinal, ca cele de la Frasin, Malini, Valea Seaca, Roman-Secuieni, Margineni. La Frasin, in afara de gaze, s-au descoperit si zacaminte de condensat.

Fig.106. Structurile petro-gazaifere si gazeifere din Promontoriul Nord-Dobrogean, Depresiunea Barladului si Platforma Moldoveneasca : a. Promontoriul Nord-Dobrogean : 1 - Independenta ; 2 - Frumusita ; 3 - Suraia ; 4 - Matca ; 5 - Tepu ; b. Depresiunea Barladului : 1- Homocea ; 2 - Huruiesti ; 3 - Negulesti ; 4 - Glavanesti ; 5 - Gaiceana ; 6 - Contesti ; c. Platforma Moldoveneasca : 1 - Roman-Secuieni ; 2 - Margineni ; 3 - Cuejdiu ; 4 - Malini ; 5 - Valea Seaca ; 6 - Frasin.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4125
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved