Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Undele Seismice - Undele de suprafata, Unda lui Rayleigh

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micUndele Seismice

Undele seismice sunt unde elastice care pot traversa un mediu fara a se modifica. Impulsul dat la plecare taie particulele elementare prezente in acel mediu care vor impinge alte particule inainte sa-si reia locul, se produce dupa o reactie in lant.Vibratiile unui seism se propaga in toate directiile. Se disting doua tipuri de unde, undele de volum care traverseaza Pamantul si undele de suprafata care se propaga la suprafata Pamantului. Pe inregistrariile seismografelor, ele se succed sau se suprapun. Viteza lor de propagare si amplitudinea lor sunt modificate de catre structurile geologice pe care ele le traverseaza de aceea, semnalele inregistrate sunt combinatia de efecte legate la sursa, la mijloacele traversate si la instrumente de masura.

Producerea undelor seismice Cand are loc o fisura sau deplasare brusca in scoarta pamantului, energia radiaza in exterior sub forma unor unde seismice, la fel cum energia formata prin miscarea unei suprafete de apa radiaza sub forma unui val. In fiecare cutremur, exista mai multe tipuri de unde seismice.

Undele interioare se deplaseaza in partea interioara a pamantului, iar undele superficiale se deplaseaza la suprafata acestuia. Undele superficiale ? uneori denumite unde lungi sau mai simplu, unde L ? sunt responsabile pentru cele mai multe pagube asociate cutremurelor, deoarece cauzeaza cele mai intense vibratii. Undele superficiale se propaga din undele interioare care ajung la suprafata.

Diferitele tipuri de unde

Undele de volum Ele se propaga in interiorul globului pamantesc. Viteza lor de propagare depinde de materialul pe care acestea il traverseaza, si, de o cauza generala, aceasta ultima creste odata cu profunzimea caci materia traversata devine mai densa.

Distingem:

-Undele P sau undele primare numite si unde de compresie sau unde longitudinale. Deplasarea pamantului care acompaniaza trecerea lor se face prin dilatatii si compresii succesive. Ele se deplaseaza paralel la directia de propagare a undei. Acestea sunt cele mai rapide (6 km.s-1 aproape de suprafata) si sunt primele inregistrate de seismografe. Ele sunt responsaibile de bubuitul care il putem auzi la ineputul unui cutremur.

-Undele S sau undele secundare numite si undele de taiere sau undele transversale. La trecerea lor, miscarile solului se efectueaza perpendicular pe sensul de propagare al undei. Aceste unde nu se propaga in medii lichide, ele sunt deobicei oprite de nucleul extern al Pamantului. Viteza lor este de 4,06 km.s-1-1. Ele apar al doilea pe seismograf.

 

Diferenta de timp dintre venirea undelor P si S e destula, cunoscand viteza lor dand indicatii despre indepartarea seismului. Asa putem localiza epicentrul cu ajutorul a trei seismografe.

-Undele de volum se propaga asemanator cu razele de lumina: ele pot fi reflectate sau refractate, adica deviate la fiecare schimbare a mediului. Ele pot urma trasee foarte complexe in interiorul Pamantului. Timpul lor de parcurgere depinde de acest traseu, ele nu ajung toate in acelasi timp sau in acelasi loc.

-Undele superficiale sunt asemanatoare valurilor aparute intr-o suprafata de apa ? ele misca suprafata pamantului in sus si in jos. Acest fapt cauzeaza de obicei cele mai mari pagube deoarece miscarea undei zguduie temeliile edificiilor create de om. Undele L sunt cele mai lente dintre toate, astfel ca cea mai intensa zguduire se produce la sfarsitul cutremurului.

' Undele de suprafata'

Acestea sunt undele ghidate de suprafata pamantului. Efectul lor se poate compara cu imcretituriile la suprafata unui lac. Ele sunt mai putin rapide ca undele de volum dar amplitudinea lor este deobicei mai mare.

Se pot distinge:

-Unda lui Love: un englez care a descoperit existenta ei in 1911. Miscarea ei se poate compara cu cea a undelor S fara miscarea verticala. Undele lui Love provoaca o clatinare orizontala care este cauza numeroaselor pagube fundatiei unui edifociu care nu este o constructie paraseismica. Undele lui Love se propaga aprox. 4km.s-1.

 

-Unda lui Rayleigh: ea a fost descoperita de John William Strutt Rayleigh in 1885. Miscarea ei este complexa, Asemanatoare ca acea unui pulbere purtat de un val, constituind o miscare verticala si orizontala.

Bibliografie: https://ro.wikipedia.org/wiki/Und%C4%83_seismic%C4%83Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8988
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved