CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Sigiliografia sau sfragistica este stiinta auxiliara care se ocupa cu studierea sigiliilor sub toate aspectele. Numerele provine de la termenul grecesc sfragis si de la cel latin sigillium, i, care inseamna sigiliu sau pecete1.
In practica curenta, sigiliul desemneaza amprenta (impresiunea, imprenta) ramasa pe un material determinat in urma aplicarii matricei sigiliare2 (a tiparului). Matricea sigiliara sau tiparul reprezinta, asadar, obiectul gravat, confectionat dintr-un material rezistent si care serveste la realizarea amprentei sigiliare.
In mod curent se foloseste insa termenul de sigiliu, atat pentru desemnarea matricei, cat si a amprentei sigiliare.
Sigilografia are drept obiect de cercetare, atat matricele, cat si impresiunile sigiliare care sunt studiate din toate punctele de vedere: istoric, artistic, tehnic, diplomatic. Tot aceasta stiinta se ocupa si de modalitatile de aplicare ale sigiliului, de depistarea falsurilor sigiliare, precum si de conservarea si restaurarea lor.
Preocuparile referitoare la aceasta disciplina apar in Evul Mediu, cand in cancelariile puterii centrale se cerceta autenticitatea actelor, prilej cu care se verificau si semnaturile si obiectele cu care se efectua sigilarea. Se integra, asadar, altei discipline auxiliare a istoriei, diplomatica. Astfel, in lucrarea sa, De re diplomatica, libri VI (1681) Jean Mabillon (1636-1707), intemeietorul diplomaticii, prezenta si importanta sigiliilor pentru validiarea actelor.
In secolul XVIII preocuparile s-au intensificat, incepand sa apara numeroase albume sigilografice, realizate de catre colectionari pasionati, in care erau reproduse diverse sigilii.
Fondatorul sigilografiei ca stiinta este socotit J. S. Heineccius (Heineck), cu lucrarea sa De veteribus Germanorum aliarumque nationum sigilis, Frankfurt - Leipzig, 1709. Dupa aparitia lucrarii, sigilografia a devenit un domeniu curent de cercetare. In secolul XIX si la inceputul secolului XX au aparut si o serie de manuale aflate in uz si astazi ale lui Theodor Ilgen, Joseph Roman, Wilhelm Ewald.
Pecetile au inceput sa fie studiate de istoriografia
transilvana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, remarcandu-se istoricul Iosif
Benk cu lucrarea Transilvania
(Viena, 1778), care trebuia sa cuprinda studii de sigilii, in partea a doua. Cu
toata stradania autorului si solicitarea autoritatilor, lucrarea nu a putut fi
tiparita, dar a avut un serios impuls in vederea culegerii de materiale
sigilografice. In deceniul doi al secolului XIX s-a initiat o actiune oficiala
pentru completarea colectiei de steme si peceti a mostenitorului tronului
imperial3. In secolul al
XIX-lea, primul care semnala forurilor administrative ca sigiliile trebuie
pastrate in arhive a fost Gheorghe Asachi (1788-1869) care, posedand si cunostinte
de heraldica, a inteles si a pretuit in mod deosebit sigiliile.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea s-a inceput campania de valorificare a acestor izvoare prin expozitii sigilografice. Tot acum s-a reorganizat si Colectia de sigilii pe care o detineau Arhivele Statului din Bucuresti si Iasi4.
La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui
urmator preocuparile pentru sigilografie s-au accentuat. Acum au aparut studii
informative si descriptive asupra sigiliilor romanesti, precum si unele studii
de sinteza semnate de Ioan Bogdan (1864-1919), V. A. Urechia (1834-1901), B. P.
Hasdeu (1838-1907), D. A. Sturdza (1833-1914), C. Moisil (1876-1958)5. Remarcam activitatea lui V. A.
Urechia, care cu studiul Schite de sigilografie romaneasca (1891) are
meritul de a fi deschis sirul preocuparilor pentru sigiliile cu stema unita a
Moldovei si Tarii Romanesti si de a fi introdus si la Universitatea din
Bucuresti notiuni de sigilografie .
Remarcam de asemenea si activitatea lui Constantin Moisil ,
intemeietorul stiintei moderne care a avut preocupari deosebite si in domeniul
acesta, vazand in sigilografie pe ,,sora numismaticii". Contributia sa la
dezvoltarea studiilor de sigilografie
s-a facut simtita din anul 1921, de cand a inceput sa publice o serie de
articole si lucrari .
De la mijlocul secolului XX si pana in prezent scoala sigilografica romaneasca a facut progrese insemnate, fiind prezenta si la majoritatea congreselor internationale. S-au remarcat studiile si lucrarile istoricilor: P. V. Nasturel, Aurelian Sacerdoteanu, (1904-1976), Emil Vartosu (1902-1977), Jean N. Manescu (1927-1994), Dumitru Ciurea (n. 1914), Sigismund Jako (n. 1916), Maria Dogaru (n. 1934).
Practica folosirii sigiliilor de catre autoritati si particulari se intalneste prima oara in antichitate. In aceasta perioada se foloseau drept matrice inelele si pietrele gravate (camee si geme) si care vor deveni in secolul XVI deosebit de cautate.
Introducerea, folosirea si raspandirea sigiliului au izvorat din necesitatea autentificarii actelor, deci a fost folosit in prima etapa ca o dovada de autenticitate si integritate. Sigiliul intact garanta autenticitatea scrisorilor si a diferitelor documente expediate. Cu acelasi scop s-au folosit si in Evul Mediu, dar acum sigiliul reprezenta si un semn al demnitatii (al rangului si al slujbei) celui care a efectuat sigilarea.
Tot in aceasta perioada, in Bizant si in apusul Europei, sigiliul de pe acte se folosea si ca semn de validare a actelor, de intarire a continutului lor9. Prin imaginea ce o avea gravata pe el, sigiliul il reprezenta pe posesorul lui, incat prezentarea lui in fata unei autoritati echivala cu prezenta persoanei care-l detinea. Era folosit astfel drept marturie. Detinatorul sau detinatorii sigiliului unei alte persoane nu numai ca prin el reprezentau pe posesor si isi autentificau spusele, dar erau si ocrotiti de el. Deci, era folosit si in sensul unor scrisori de ocrotire .
Intrebuintat de suverani, sigiliul a trecut repede in uzul curent al seniorilor laici si al clericilor (secolul XI). Astfel, din secolul al XII-lea, el era folosit de toti in toate situatiile, atat laice, cat si ecleziastice, generalizandu-se in secolul al XIII-lea.
O alta problema importanta care constituie obiect de cercetare sigilografica, o reprezinta categoriile de sigilii si reprezentarile de pe ele.
Matricea se confectiona de catre gravori, de obicei din materiale dure: aur, argint, bronz. plumb, piatra (obisnuita, semipretioasa). Materialul din care se executa tiparul era determinat de rangul ierarhic si de starea materiala a purtatorului. Pe matrice, imaginea se grava in relief cand se intrebuinta la sigilare tus, cerneala sau negru de fum, si in adancime, cand se intrebuinta la sigilare ceara.
De obicei, tiparul se monta la capatul unui suport sau in caseta unui inel, in cazul sigiliilor inelare.
Sigiliile puteau fi: rotunde, oval culcat, in forma de suveica orizontala, piriforme (in forma de para), migdalate sau codate, scut ascutit jos, scut rotunjit sus, de inima intoarsa, triunghi cu varful in jos, patrat, dreptunghi rotunjit, pentagon, hexagon, octogon, trilobate, quadrilobate. Nu existau reguli de folosire a sigiliilor dupa formele lor, dar cele mai intrebuintate erau cele rotunde si apoi cele ovale.
Sub aspectul dimensiunii, aceasta a crescut in timp, din antichitate spre Evul Mediu si epoca moderna. Astfel, de la sigiliul inelar cu diametrul de 5 mm, se va ajunge la 200 mm si apoi la 150 mm.
Tiparul se putea imprima in metal, ceara, tus, fum si cerneala.
In primul caz, cand nu numai tiparul este din metal, ci si materialul (provizoriu) se numeau bule (lat. bulla, ae = basica, bombita de aur sau de metal), fiindca rezultau in urma prinderii unui bulgare de metal, ce avea trecut prin el un snur, intre doua matrici. Metalul putea fi aur (bule de aur), argint (bule de argint), plumb (bule de plumb) si se putea grava si prin ciocanire cu dalta. Bulele se aplicau intotdeauna la documente prin atarnare. Cele mai des folosite in cancelariile europene au fost bulele de plumb; cele din aur si argint s-au intrebuintat mai rar, mai ales la acte de o insemnatate juridica deosebita. De la bizantini obiceiul s-a raspandit si in Rusia, Bulgaria, Serbia. In Tara Romaneasca si Moldova, ele au inceput sa fie folosite din secolul al XVI-lea.
Dupa maniera de executie, Constantin Moisil a impartit bulele de aur in doua categorii: a) masive - formate din bulgari masivi, rotunzi, de aur prin mijlocul carora trecea snurul cu care se atarnau de acte, si b) lamelare, alcatuite din doua placi de metal rotunde, sudate intre ele, prevazute cu gauri prin care trecea snurul, iar ornamentele si tipurile sigilare sunt executate in relief11.
Intrebuintarea cea mai mare au avut-o sigiliile imprimate in ceara naturala si ceara colorata. Se foloseau fie atarnate la acte, fie aplicate pe ele. Ceara de albine era amestecata cu o substanta rasinoasa, cu praf de creta fina, ceea ce ii sporea rezistenta si ii dadea o culoare alburie. Ceara naturala avea culoare galbuie, iar in cazul introducerii unor substante devenea: rosie, verde, neagra. Culoarea alba se obtinea in urma unor topiri si decantari repetate12. Ceara rosie a fost folosita de suverani si papalitate, cea alba si verde de nobilime si clerul superior, cea neagra de clerul inferior si de ordinele militaro-religioase si chiar de persoane particulare.
In cazul in care sigiliile se atarnau de act, se realiza un caus (cuib, turta) protector, tot din ceara, circular, in care se introducea materia pe care urma sa se aplice matricea sigilara. Acest caus avea o cavitate plana la fund care se zgaraia pentru o mai buna aderenta a cerii ce urma sa se toarne (Plansa 10).
Pe materia actului se imprimau sigiliile in tus, fum (numai negru) si in cerneala, care putea fi: rosie, neagra, bruna, verde, albastra, galbena.
Dupa felul cum se foloseau, sigiliile puteau fi atarnate, aplicate, timbrate.
Atarnarea se realiza in mai multe feluri. Se faceau doua perforari sau taieri in partea de jos a actului prin care se treceau capetele unui snur care apoi se impleteau sub act si se fixa in caus. Snurul putea fi din in, canepa, matase, lana, de o singura culoare sau mai multe. In cazul sigiliilor atarnate, acestea se puteau atarna si cu ajutorul unor cureluse (tancuse) trecute prin taieturile de la baza actului, fie se indoia pergamentul in partea de jos (plicatura), se facea incizia prin ambele foi, se trecea snurul sau tancusa care se prindea ulterior de ceara.
In cazul atarnarii mai multor sigilii la un act, aceasta se facea de la mijloc, in partea de jos a actului, si se facea alternativ, incepand din stanga la dreapta. Alteori sigiliul se aplica la stanga sau la dreapta, in care caz ordonarea se facea din partea ramasa libera.
Pentru aplicarea sigiliilor se realiza mai intai inteparea pergamentului din spate spre fata si peste materia scoasa astfel in relief se turna ceara si apoi se imprima matricea. Ceara care trecea in spatele pergamentului, la inceput sub forma de cruce, apoi in mai multe parti, colturile se ridicau si se prindeau in bulgarele de ceara peste care urma sa se aplice matricea sigilara. Se mai puteau face in document doua incizii prin care se treceau capetele unei benzi de pergament sau hartie ce erau adunate apoi tot in ceara si presate pe matrice.
Pentru a da mai multa rezistenta sigiliului, se folosea si sistemul timbrat (custodie) care se realiza prin punerea cerii direct pe act, in partea de jos a lui, peste ceara se punea o bucata de hartie de forma rombica sau patrata peste care se aplica tiparul sigilar13. Uneori foita era cusuta de act si avea marginile dantelate, devenind in acest caz un ornament al documentului respectiv.
Sigiliul cuprinde doua parti: emblema cu reprezentarea simbolica si legenda, textul gravat pe el.
Matricea sigilara poate sa aiba gravat pe ea o inscriptie (legenda) sau poate sa nu contina nici un text si nici alte initiale. In acest caz, sigiliul este anepigraf. Legenda constituie un text foarte scurt care cuprinde: numele, titlul si calitatile purtatorului sigiliului sau denumirea orasului, a comunitatii satesti, a institutiei. Unele sigilii contin si anul calendaristic de emitere. Legenda poate fi in limba latina, greaca, turca, slavo-romana, cu alfabet chirilic, precum si in limbile nationale. Ea poate fi dispusa circular, incepand de sus spre dreapta sau de jos si mergand spre stanga, ocupandu-se marginea matricei (exerga); sau poate fi plasata in centrul sau, ocupand campul matricei. Poate exista si maniera combinata14. Inceputul legendei se marcheaza cu un semn: o rozeta, o floare de crin, un fleuron etc.
Dupa imaginea care se afla in campul sigiliului s-au stabilit mai multe tipuri15. Dintre cele mai des intalnite mentionam:
a) tipul hagiografic, cand amprenta si matricea sigilara are in reprezentare un sfant (patronul unei localitati sau institutii religioase), o sfanta, o scena religioasa.
b) tipul iconografic, avand in emblema un personaj (pot fi si mai multe) insotit de atributele pe care le detine.
c) tipul de majestate, cand este reprezentat suveranul tarii, sezand pe tron, cu mantie, coroana si cu insemnele puterii.
d) tipul monumental (topografic), cand are in camp diferite monumente sau constructii: poduri, cetati, edificii publice.
e) tipul heraldic, cand in emblema se afla o stema, un scut cu mobilele respective, sau uneori numai simbolurile specifice, care sunt asezate direct in campul sigiliului.
f) tipul arbitrar sau fantezist, cand are in camp scene, embleme, rebusuri, obiecte diferite.
In cazul causului de ceara se aplica un sigiliu secret (contrasigiliu) de dimensiuni mai mici, circular si care asigura autenticitatea sigiliului mare din fata.
In unele cazuri, pe acelasi snur, puteau exista mai multe sigilii, din care era mai mare, apartinand institutiei care avea dreptul sa emita actul. Celelalte erau ale persoanelor contractante si constituiau subsigiliile actului. Cand un act are pentru autenticitatea lui mai multe sigilii, acesta poarta denumirea de document cu sigilii multiple. Exista si celalalt aspect: sigiliu de transfer, care autentifica mai multe acte. In cazul acesta, snurul se trece prin toate capetele si se aduna in ceara unui singur sigiliu. Cand paza sigiliului si dreptul de sigilare se afla in grija mai multor persoane, matricea sigilara era impartita in 2 sau 4 parti. Fiecare se afla la cate o persoana, sigilarea neputandu-se efectua decat in prezenta tuturor, sigiliul recompunandu-se.
Din punct de vedere al posesorului exista sigilii ale suveranilor, demnitarilor laici si ecleziastici, ale oraselor si ale institutiilor. Sigiliile orasenesti au in emblema ziduri de aparare, poduri suspendate, turnuri de paza, edificii publice. Alte embleme redau rolul si atributiile organelor de conducere; diferitele bresle au in emblema sigiliilor elemente privind activitatea acestora, precum si elemente de baza ale activitatii locuitorilor din orase sau elemente de flora si fauna specifice zonei orasului16.
Sigiliile cancelariilor mari erau pastrate de un demnitar - cancelar in Europa Occidentala si logofat in Tarile Romane. Cand se pierdeau sau erau furate sigiliile, actele trebuiau sa fie resigilate. Tiparele sigilare ale defunctilor, precum si cele scoase din uz erau distruse pentru a se inlatura posibilitatea falsurilor. Incercarea de a falsifica un act avea in vedere si pe aceea a sigiliului.
Autenticitatea sigiliului se stabileste prin analiza sigilografica. Falsurile sigilare sunt formale si reale. Formal este cand unui document autentic ii lipseste pecetea dintr-un motiv bine determinat. In cazul falsurilor reale, actul este fals in totalitatea lui, fapt care se poate constata pe baza analizei diplomatice si paleografice.
Sigiliile s-au conservat sub doua aspecte: ca tipare sau matrice sigilare, gravate negativ, si ca peceti, adica impresiuni pozitive ale acestora, realizate in ceara, hartie, lut, metal17.
La randul lor, tiparele sigilare sunt si ele izvoare istorice deosebit de importante transmitand pretioase informatii referitoare la arta gravarii. Ele pot elucida si anumite probleme de genealogie; matricele sigilare ale diversilor demnitari, personalitati, familii etc. au fost pastrate si transmise din generatie in generatie.
Sigiliile ca si monedele au un ,,caracter de oficialitate, de garantie care le da o valoare exceptionala ca izvoare pentru cunoasterea trecutului. Monedele sunt garantate de puterea suverana, sigiliile desi emana adeseori de la institutii sau persoane particulare, prezinta garantii suficiente prin insusi faptul ca menirea lor este tocmai sa certifice autenticitatea unui act"18.
Sigiliile la fel ca si monedele sunt izvoare contemporane, avand o valoare documentara deosebita si fiind surse info-documentare foarte importante. Ele furnizeaza informatii despre persoanele, corporatiile si institutiile care le-au emis. Personalitatile laice, ecleziastice, orasenesti, mestesugaresti etc., au fost identificate prin intermediul sigiliilor. Tot ele furnizeaza pretioase stiri privind organizarea cancelariilor, a modului de autentificare a actelor publice si particulare19.
Numeroase societati si institutii, au intrat in istorie prin intermediul reprezentarilor de pe sigilii. De asemenea, ele contribuie la cunoasterea istoriei, costumelor laice, bisericesti, militare, a armamentului. Tot prin intermediul lor se pot reconstitui steme oficiale ale statelor, ale familiilor suveranilor, ale oraselor sau ale corporatiilor mestesugaresti.
Sigiliile constituie izvoare istorice care pot ilustra in mod special anumite evenimente, ele pastreaza informatii pretioase privind istoria unor zone, unor orase, unor institutii. Este izvorul care pastreaza, sintetizeaza si transmite generatiilor mai noi simbolurile stramosilor.
Sigilografia aflata si ea, dupa cum se poate observa, in conexiune cu paleografia si epigrafia in ceea ce priveste descifrarea legendelor de pe sigilii, cu heraldica pentru corecta interpretare a imaginilor din campul sigiliului, cu diplomatica pentru stabilirea autenticitatii actelor, cu numismatica pentru reprezentarile iconografice, constituie o sursa importanta pentru studiul stiintei istorice.
Studiul sigiliilor se coroboreaza asadar cu domenii esentiale ale istoriei si ale stiintelor auxiliare: diplomatica, genealogia, heraldica, numismatica, arheologia, istoria artei, a statului si dreptului, istoria armamentului a costumelor si arhitecturii. Sigiliul de foarte multe ori, mai ales in epoca moderna, a constituit un mijloc de exprimare a idealurilor nationale si, in consecinta, pentru istorie constituie o sursa deosebit de pretioasa si de interesanta, dar dificil de descifrat prin insasi complexitatea problemelor ce le contine.
In prezent, datele referitoare la sigilii sunt extrem de numeroase si de greu de retinut si sistematizat. Ele pot fi puse la dispozitia cercetarilor prin intermediul echipamentului electronic. Introducerea informatiilor si regasirea acestora in memoria electronica se realizeaza fie odata cu prelucrarea automata a documentelor, fie printr-un program special. Arhivele Nationale din Bucuresti, in cadrul Sistemului Automat de Regasire a Informatiilor, si-au rezervat un loc aparte si pentru sigilii. In cadrul acestui sistem, desi se precizeaza doar prezenta sau lipsa sigiliului, datele se pot completa cu altele referitoare la documentul respectiv, rezultand informatii concludente si utile cercetarii. Astfel, se pot afla date privind frecventa unui sigiliu al unei anumite cancelarii, cunoasterea sigiliilor folosite de un posesor, documente validate cu sigiliile unor regiuni, lipsa unor matrice sigilare, determinarea unui fals sigilar etc.
O activitate sustinuta in elaborarea unui sistem informational separat, lucru spre care se tinde in prezent in lumea sigilografiei, desfasoara Comitetul International de Sigilografie. Creat in 1959, Comitetul International de Sigilografie activeaza intens in vederea rezolvarii unor probleme practice privind pastrarea si conservarea sigiliilor precum si pentru impulsionarea cercetarilor din acest domeniu. Nu a fost fixat un sediu stabil. La ora actuala presedintia se afla la Bruxelles. Comitetul, in prezent este compus din reprezentantii a 15 tari, printre care si Romania. El a contribuit la dezvoltarea sigilografiei in lume, preocupandu-se de uniformizarea terminologiei, a stabilit doua tipuri de fise necesare pentru descrierea unui sigiliu, o fisa pentru descrierea rapida si alta analitica. Printre alte realizari ale acestui deosebit de activ Comitet mentionam: stimularea cercetarii in vederea tratarii maladiilor cerii si a altor substante folosite la sigilare, intocmirea unei bibliografii internationale de sigilografie, organizarea de expozitii itinerante cu marturii sigilografice20. Pana acum, acesta a desfasurat si desfasoara o intensa activitate in directia dezvoltarii stiintei sigilografice la scara mondiala si comunicarea rapida a datelor noi referitoare la sigilii.
BERCIU-DRAGHICESCU, ADINA, Stiintele auxiliare ale istoriei, partea I-a, Tipogr. Univ. Bucuresti, 1988.
BERCIU-DRAGHICESCU, ADINA, Introducere in istorie si stiintele auxiliare ale istoriei, Tipogr. Univ. ,,Dimitrie Cantemir", 1992.
CHASSANT, ALPH., DELIBARRE, P. J., Dictionaire de sigilographie contenant toutes les notions propres a faciliter l'etude et lainterpretation des sceaux du Moyen Age, Paris, 1960.
DOGARU, MARIA, Colectia de sigilii a Directiei Generale a Arhivelor Statului Bucuresti, in R.A., 1962, nr. 2.
DOGARU, MARIA, Sigiliile, marturii ale trecutului istoric. Album sigilografic, Bucuresti, Edit. Stiintifica si Enciclopedica, 1976.
DOGARU, MARIA, Colectiile de matrice sigilare ale Arhivelor Statului Bucuresti, DGAS, 1984.
DOGARU, MARIA; BERCIU-DRAGHICESCU, ADINA, Doua tipare sigilare ale familiei Mavrocordat din colectia Bibliotecii de Istorie-Filosofie, Bucuresti. In: ,,Caietul semestrului special de stiinte auxiliare ale istoriei. Opuscula numismatica", I, 1989.
DOGARU, MARIA; BERCIU-DRAGHICESCU, ADINA, Sigilografia romaneasca, Bibliografie. In: ,,Caietul seminarului special de stiinte auxiliare ale istoriei, Opuscula bibliografica, genealogica, numismatica", II, 1990.
Dictionar al stiintelor speciale ale istoriei, Edit. Stiintifica si Enciclop., Bucuresti, 1982.
EDROIU, NICOLAE, Introducere in istorie si stiintele auxiliare ale istoriei, Cluj-Napoca, Tipografua Universitatii ,,Babes-Bolyai", 1977.
EDROIU, NICOLAE, Introducere in stiintele auxiliare ale istoriei, Cluj-Napoca, 1992.
L'Histoire et ses mthodes, sous la direction de Charles Samaran, Bruges, 1961.
JAKO, SIGISMUND, Sigilografia cu referire la Transilvania (pana la sfarsitul secolulal XV-lea), in vol. Documente privind istoria Romaniei, Introducere, vol. II, E.A., Bucuresti, 1956.
LAURENT, V., Documents de sigilographie byzantine. La collection C. Orghidan, Paris, 1952.
MOISIL, C., Doua stiinte surori: numismatica si sigilografia, extras din B.S.N.R., an XVII, 1922.
ROMAN JOSEPH. Manuel de sigilographie francaise, Paris, 1912.
SACERDOTEANU, AURELIAN, Curs de stiinte auxiliare.
TABREA, ILIE, Constantin Moisil, pionier al numismaticii romanesti, Bucuresti, Edit. Stiintifica si Enciclopedica, 1970.
VARTOSU, EMIL, Din sigilografia Moldovei si a Tarii Romanesti, in vol. Documente privind istoria Romaniei, Introducere, vol. II, Bucuresti, E.A., 1956.
Plansa 10. Sigilii de Universitati
In limba slavona peceati inseamna sigiliu, pecete. Vezi si Dictionar al stiintelor speciale ale istoriei, p. 218.
Maria, Dogaru, Colectia de sigilii a Directiei Generale a Arhivelor Statului Bucuresti, in R.A., 1969, nr. 2, p. 155.
Sigismund Jak, Sigilografia cu referire la Transilvania (pana la sfarsitul sec. al XV-lea), in vol.: Documente privind istoria Romaniei, vol. II, Introducere. Bucuresti, E.A., 1956, p. 561-562.
Emil Vartosu, Din sigilografia Moldovei si a Tarii Romanesti, in vol.: Documente privind istoria Romaniei, vol. II, p. 333.
Aneta Boiangiu, V. A. Urechia, profesor al Universitatii din Bucuresti, in A.U.B., seria "Istorie", XXX, 1962, p. 27-40.
C. Moisil, Doua stiinte surori: numismatica si sigilografia, in B.S.N.R., an XVII, 1922, extras, 12 p.
Ilie Tabrea, Constantin Moisil, pionier al numismaticii romanesti, Bucuresti, Ed. Stiintifica, 1970, p. 101; vezi si lista articolelor studiilor lui C. Moisil de la sfarsitul lucrarii.
In acest sens, tatarii aveau unele sigilii originale. Este vorba de tablite de aur, argint, arama (dupa rangul purtatorului) numite paitze, pe care se indica cum trebuie respectata si servita persoana care le detine.
La sfarsitul secolului al XVI-lea in Spania a inceput sa se foloseasca un amestec de rasina, creta, lac si un colorant, amestec ce va fi cunoscut sub numele de ,,ceara rosie".
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2896
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved