Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Constantin Chirita

Personalitati



+ Font mai mare | - Font mai mic



Constantin Chirita

(n. 12 martie 1925 [1], in familia unor invatatori din comuna Ibanesti, judetul Vaslui - d. 14 noiembrie 1991, Bonn-Konigswinter, Germania) a fost un cunoscut prozator roman, cartile sale adresandu-se in special celor mai mici cititori.



Aici a urmat cursurile scolii primare. Primele sase clase liceale le-a efectuat la Liceul "Gh. Rosca Codreanu" din Barlad, ultimele doua absolvindu-le in Bucuresti. Dupa ce a frecventat partial cursurile Politehnicii bucurestene, se dedica literaturii si ziaristicii.

A urmat Politehnica din Bucuresti, dar nu a finalizat studiile. A fost apoi redactor la ziarul Scinteia si muncitor pe santierul de la Bumbesti-Livezeni. Debuteaza ca scriitor in anul 1949, opera sa fiind in general inspirata din realismul socialist al acelor vremuri. S-a remarcat ca romancier si scenarist roman. A detinut functia de vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor.

Debutul literar a avut loc in 1949. A fost redactor la diferite reviste literare ( mai ales la "Luceafarul" si "Sportul literar" ) etc. Scriitor fecund si, deseori, militant politic al timpului ( secretar de partid al Uniunii Scriitorilor, 1972 - 1977 si vicepresedinte al ei, din 1977 ). A colaborat la diferite reviste literare, sociale si politice din tara. Majoritatea cartilor sale se adreseaza tineretului. Uniunea Scriitorilor l-a premiat in doua randuri si 1974 ).

A fost un virtuos eseist. In romanele sale adresate maturilor, a adus imaginea lumii universitare si tehnocrata. A participat la toate manifestarile culturale ale Liceului "Gh. Rosca Codreanu" si ale Barladului.

A decedat la data de 14 noiembrie 1991 in localitatea Bonn-Konigswinter (Germania).

Opera

Constantin Chirita este autorul unui foarte popular ciclu de romane, intitulat Ciresarii . Titlurile celor cinci volume sunt:

Cavalerii florii de cires (numit initial Teroarea neagra); 1956

Castelul fetei in alb; 1958

Roata norocului;

Aripi de zapada (numit initial Teroarea alba);

Drum bun, Ciresari.

Ele au fost ecranizate in anii optzeci sub forma unui serial de televiziune, care s-a bucurat de succes la public. S-au turnat filme dupa aceste volume considerate adevarate best-seller in perioada comunista, iar in intreaga tara s-au infiintat cercuri de tineret si cluburi care purtau numele Ciresarii si s-au organizat numeroase expeditii si excursii, cu participanti de varsta ciresarilor si cu caracter stiintific, o retraire a aventurilor acestora.

Alaturi de romanul Toate panzele sus! al lui Radu Tudoran, a constituit unul din romanele favorite ale adolescentilor romani.

Alte carti scrise:

Matei Ion a cucerit viata - volum de nuvele, cu care a debutat in anul 1949

Oameni din orasul nostru 1951

Ciresarii 1956

Intalnirea 1959

Otelul 1960 - roman radical revizuit in 1979, versiune numita Livada

Pasiuni 1962

Trilogia in alb (1974) - grupeaza 3 romane politiste publicate initial separat intre anii 1964-1969:

Trandafirul Alb 1964

Pescarusul Alb 1969

Ingerul Alb 1969

Adancimi - piesa de teatru 1974

Livada roman 1979

Radu Tudoran (n. 8 martie 1910, Blejoi, judetul Prahova, d. 18 noiembrie 1992) a fost un prozator roman, autorul unor romane de mare succes la public, asa cum ar fi: Toate panzele sus (1954) si Un port la rasarit (1941), autorul ciclului de romane dedicat Romaniei secolului al XX-lea, Sfarsit de mileniu si traducator. Ca prozator Radu Tudoran a fost constant subestimat, considerat de unii critici literari autor de "romane de consum".[necesita citare]Cuprins [ascunde]

1 Biografie

1.1 Biografie 1910-1945

1.2 Biografie 1945-1992

2 Opere publicate

2.1 Nuvele

2.2 Romane



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1622
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved