CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Psihanalist American de origine germana
A postulat contopirea marxismului cu freudismul, a materialismului istoric cu psihanaliza
Aprecierea materialismului istoric de psihanaliza presupune in conceptia lui Fromm completarea marxismului cu conceptele care le-a elaborat S.Freud. Societatea are fata de individ nu numai o functie represiva, ci si una cu caracter creativ. Elementul nou pe care il aduce Fromm, in comparatie cu Freud se refera la faptul ca structura caracterului individului uman este determinata nu numai de datele propriei fiinte biologice, ci si de societatrea in care traieste, de istoria la care participa. Fromm ca si Freud porneste de la ipoteza ca tendinta psihica launtrica, de a implica personalitatea, individualitatea in masa, de a devenii ceea ce societatea considera ca trebuie sa fie o persoana constituie aceasta forta.
A identificat cinci trebuinte pe care fiinta umana trebuie sa le satisfaca pentru a putea sa se dezvolte:
teoria profunda de unitate cu sine insasi si cu ceilalti;
nevoia de transcendenta, in sensul de depasire a naturii instinctuale proprii, devenind o fiinta creatoare;
nevoia de inradacinare si identitate careia sa se simta ca apartine sa poata accentua unicitatea sa personala in conformitate cu aceasta apartenenta.
orientarea libera;
un punct de referinta pentru a mentine un inteles deplin si stabil in modul in care se percepe pe sine si lumea sa.
Pentru a indeplinii aceste nevoi, fiinta umana are nevoie de o societate benefica in care sa progreseze. Orientarea psihologica a lui Froom este de tip "productiv" in sensul ca fiinta umana pentru a putea depasii problema separarii si a transcedentei propriei sale vieti, are o singura solutie: orientarea productiva
Dupa Fromm cele mai importante trasaturi psihice sunt dragostea si ura, prietenia si gelozia, tandretea si agresivitatea. Influentat de Max Weber, apoi de S.Freud si Norkheimer, Fromm a lucrat un timp la Berlin apoi a plecat in SUA. A fost un moralist si a avut o mare simpatie fata de miscarile studentesti din 1969.
Opere principale: Escape from freedom (1941)
Man for himself (1947)
The sane society (1955)
The art of Loving (1956)
The revolution of hope toward a humanized technology (1968)
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 848
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved