Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

Cambia, cecul, biletul la ordin

legislatie+ Font mai mare | - Font mai micCambia, cecul, biletul la ordinSectiunea 1

Dispozitii generale

Legea aplicabila capacitatii

Art.2655 - Persoana care, potrivit legii sale nationale, este lipsita de capacitatea de a se angaja prin cambie, bilet la ordin sau cec, se obliga totusi valabil printr-un asemenea titlu, daca semnatura a fost data intr-un stat a carui lege il considera capabil pe subscriitor.

Legea aplicabila conditiilor de forma 

Art.2656 (1) Angajamentul asumat in materie de cambie, bilet la ordin sau cec este supus conditiilor de forma ale legii statului unde angajamentul a fost subscris. In materie de cec, indeplinirea conditiilor de forma prevazute de legea locului platii este suficienta.

(2) Daca angajamentul este nevalabil, potrivit legii aratate in alin.(1), dar se conformeaza legii statului unde are loc subscrierea unui angajament ulterior, neregularitatea de forma a primului angajament nu infirma validitatea celui ulterior.

Legea aplicabila actiunii in regres

Art.2657 - Termenele stabilite pentru exercitarea actiunii de regres sunt determinate, fata de orice semnatar, de legea locului unde titlul a luat nastere.

Legea aplicabila protestului 

Art.2658 - Forma si termenele de protest, cat si conditiile de forma ale unor acte necesare pentru exercitarea sau conservarea drepturilor in materie de cambie, bilet la ordin sau cec sunt stabilite de legea statului unde trebuie intocmit protestul sau un alt act necesar.

Sectiunea a 2-a

Cambia si biletul la ordin

Legea aplicabila efectelor obligatiilor

Art.2659 - (1) Efectele obligatiilor acceptantului unei cambii si semnatarului unui bilet la ordin sunt supuse legii locului unde aceste titluri sunt platibile.

(2) Efectele pe care le produc semnaturile celorlalti obligati prin cambie sau prin bilet la ordin sunt determinate de legea statului pe teritoriul caruia au fost date semnaturile.

Legea aplicabila dobandirii creantei

Art.2660 - Legea locului unde titlul a fost constituit stabileste daca posesorul cambiei dobandeste creanta care a dat loc emisiunii titlului.

Legea aplicabila acceptarii

Art.2661 - Legea statului unde este platibila cambia stabileste daca acceptarea poate fi restransa la o parte din suma, precum si daca posesorul titlului este sau nu obligat sa primeasca o plata partiala.

Legea aplicabila in caz de pierdere sau furt

Art.2662 - Legea statului unde cambia sau biletul la ordin sunt platibile determina masurile ce pot fi luate in caz de pierdere sau furt al titlului.

Sectiunea  a 3-a

Cecul

Legea aplicabila

Art.2663 - Legea statului unde cecul este platibil determina persoanele asupra carora poate fi tras un asemenea titlu.

Nulitatea cecului

Art.2664 - In cazul in care, potrivit legii aplicabile, cecul este nul din cauza ca a fost tras asupra unei persoane neindreptatite, obligatiile ce decurg din semnaturile puse pe titlu in alte state, ale caror legi nu cuprind o asemenea restrictie, sunt valabile.

Legea aplicabila efectelor obligatiilor

Art.2665 - Legea statului pe al carui teritoriu au fost subscrise obligatiile ce decurg din cec determina efectele acestor obligatii.

Domeniul de aplicare

Art.2666 - Legea statului unde cecul este platibil determina indeosebi:

a) daca titlul trebuie tras la vedere sau daca poate fi tras la un anumit termen de la vedere, precum si efectele postdatarii;

b) termenul de prezentare;

   c) daca cecul poate fi acceptat, certificat, confirmat sau vizat si care sunt efectele produse de aceste mentiuni;

d) daca posesorul poate cere si daca este obligat sa primeasca o plata partiala;

   e) daca cecul poate fi barat sau poate sa cuprinda clauza 'platibil in cont' ori o expresie echivalenta si care sunt efectele acestei barari, clauze sau expresii echivalente;

   f) daca posesorul are drepturi speciale asupra provizionului si care este natura lor;

g) daca tragatorul poate sa revoce cecul sau sa faca opozitie la plata acestuia;

   h) masurile care pot fi luate in caz de pierdere sau de furt al cecului;

   i) daca un protest sau o constatare echivalenta este necesara pentru conservarea dreptului de regres impotriva girantilor, tragatorului si celorlalti obligati.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2759
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved