Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

FACILITATI DE CALATORIE

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micFACILITATI DE CALATORIEArt.84. (1) Deplasarea pe calea ferata, cu mijloacele de transport ale SNTFC ”CFR Calatori” SA de catre personalul incadrat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la SNTFM “CFR Marfa” SA se efectueaza cu autorizatie de calatorie gratuita, eliberata la data angajarii.

Pentru salariatii cu contract de munca pe durata determinata sau conventii civile de prestari servicii se elibereaza bilete de calatorie in interes de serviciu sau abonamente cu numar nelimitat de calatorie pe zone kilometrice. Conditiile de eliberare se stabilesc prin conventii incheiate de “CFR Calatori” cu unitatile angajatoare.

Pentru a veni in sprijinul salariatilor incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, SNTFM va acorda fiecaruia cate un 'Mersul trenurilor de calatori”.

Art.85. Pensionarii proveniti din unitatile sau subunitatile de cale ferata care, la data pensionarii, au o vechime de cel putin 10 ani in aceste unitati sau subunitati, beneficiaza de 12 calatorii dus-intors pe calea ferata in interes personal.

Salariatii din subunitatile “CFR Marfa” SA, transferati sau plecati la alte unitati din afara Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, beneficiaza, la pensie, de permise daca au o vechime in unitati sau subunitati de cale ferata de minim 25 de ani barbatii si 20 de ani femeile.

Ca vechime necesara pentru atribuirea de permise se considera timpul efectiv lucrat in unitatile sau subunitatile de cale ferata si evidentiat ca atare in carnetul de munca. Vechimea totala calculata, exprimata in ani, se rotunjeste la intreg in favoarea salariatului.

Fostii salariati CFR carora li s-a desfacut contractul de munca conform HCM nr.1062/1957 vor beneficia anual de 12 calatorii dus-intors, indiferent de vechimea la calea ferata avuta in momentul desfacerii contractului de munca. Membrii lor de familie vor beneficia de drepturile prevazute la art. 91.

Art.86. Pensionarii si membrii lor de familie care, la data intrarii in vigoare a prezentului contract colectiv de munca, beneficiaza de calatorie gratuita pe calea ferata pe baza de permise isi pastreaza in continuare acest drept atata timp cat sunt indeplinite conditiile in baza carora le-au fost acordate permisele.

Art.87. Salariatii incadrati la “CFR Marfa” SA cu contract de munca pe durata nedeterminata care au fost pensionati pentru invaliditate de orice grad in urma unor accidente de munca sau a unor accidente de cale ferata si care, la data accidentarii, beneficiau de calatorii gratuite in interes personal potrivit reglementarilor de mai sus, au dreptul la 12 calatorii dus-intors in interes personal pe baza de permise, indiferent de vechimea in munca.

Art.88. Membrii de familie ai salariatilor “CFR Marfa” SA beneficiaza de 12 calatorii gratuite pe calea ferata, dus-intors, anual, iar cei ai pensionarilor, de 6 calatorii gratuite pe calea ferata, dus-intors, anual.

Membri de familie, in intelesul prezentului capitol, sunt sotia, sotul si copiii minori.

Art.89. Beneficiaza de calatorii gratuite potrivit art. 91 urmatorii:

a) copiii salariatilor “CFR Marfa” SA si ai pensionarilor proveniti din unitati care fac parte din structura CFR Marfa SA sau au facut parte din structura SNCFR, aflati in intretinerea acestora, a tutorilor sau aflati in plasament familial si care nu realizeaza venituri, in cazul in care continua, dupa majorat, fara a depasi varsta de 25 ani, studiile universitare, tehnice, profesionale sau de alta natura organizate in cadrul formelor de invatamant de stat sau particular, din tara sau strainatate; pentru anul calendaristic in care acestia implinesc varsta de 25 ani, primesc permise de calatorie gratuita pe calea ferata cu numar de file corespunzator intregului an calendaristic;

b) copiii minori, infiati sau aflati sub tutela, in plasament familial sau incredintati in conditiile legii unor persoane care beneficiaza de calatorii gratuite, precum si cei ai beneficiarilor de calatorii gratuite aflati in aceleasi situatii la alte persoane care nu beneficiaza de acest drept;

c) copiii majori inapti de munca ai beneficiarilor de calatorii gratuite, inclusiv in cazul cand sunt infiati, sub tutela, plasament familial sau incredintati in conditiile legii unor persoane care nu beneficiaza de calatorii gratuite. De asemenea, si copiii majori inapti de munca ai unor persoane care nu beneficiaza de calatorii gratuite, aflati, in aceleasi situatii, la persoane care beneficiaza de calatorie gratuita;

d) copiii minori ai sotiilor (sotilor) beneficiarilor de calatorii gratuite proveniti dintr-o casatorie anterioara si incredintati acestora printr-o hotarare judecatoreasca;

e) copiii minori ai beneficiarilor de calatorie gratuita, divortati, chiar atunci cand au fost incredintati, prin hotarare judecatoreasca, parintelui care nu are dreptul la calatorie gratuita;f) membrii de familie ai beneficiarilor de calatorii gratuite care au decedat, in cazul in care primesc pensie de urmas.

Art.90. Legitimatiile de calatorie pe calea ferata nu sunt transmisibile.

Art.91. Studentii si elevii, pana la varsta de 25 de ani impliniti, respectiv 26 de ani in cazul in care urmeaza studii superioare cu o durata de invatamant mai mare de cinci ani, copii ai salariatilor societatii si ai pensionarilor proveniti de la CFR Marfa aflati in intretinerea acestora, a tutorilor sau aflati in plasament familial si care urmeaza cursuri si practica in alta localitate decat cea de domiciliu, au dreptul la permise de calatorie scolara pana la distanta de 150 km si permise de calatorie scolare tip VSD pentru distante cuprinse intre 151-300 km pentru trenurile personale si accelerate, precum si pentru trenurile rapide nominalizate cu viza corespunzatoare in baza protocoalelor incheiate cu SNTFC „CFR Calatori” - SA.

Art.92. Cursantii la toate formele de invatamant din reteaua “CFR Marfa” SA beneficiaza de legitimatie de calatorie gratuita pe calea ferata astfel:

a) abonamente de calatorie gratuita la si de la localitatea unde functioneaza scoala, pe o distanta maxima de 250 km, daca nu se asigura cazarea in acea localitate;

b) bilete de calatorie gratuita o data pe luna, daca au asigurata cazarea; pe perioada vacantei beneficiaza de o singura calatorie dus-intors.

Art.93. Salariatii “CFR Marfa” SA care calatoresc cu autorizatie de calatorie gratuita sunt scutiti de plata suplimentului de viteza si a tichetului de rezervare a locului la toate trenurile de calatori cu exceptia trenurilor INTERCITY. Pentru calatoria cu trenurile INTERCITY se va achita diferenta de supliment dintre suplimentul de tren INTERCITY si suplimentul de tren rapid. Pentru calatoria cu tren INTERCITY la clasa a II-a posesorilor de autorizatii de calatorie gratuita valabile la clasa a I-a, se elibereaza tichet gratuit, fiind obligatorie procurarea acestuia de la casa de bilete. Posesorii de autorizatii de calatorie gratuita care calatoresc cu tren INTERCITY fara achitarea diferentelor de supliment sau fara tichet gratuit sunt considerati ca fara supliment de tren si tratati conform prevederilor instructionale, achitand in tren contravaloarea suplimentului de tren INTERCITY la tarif de taxare in tren.

Salariatilor “CFR Marfa” SA care calatoresc in interes de serviciu cu autorizatie de calatorie gratuita si Ordin de Deplasare cu mentiunea „Circula cu IC”, li se va deconta plata diferentelor pentru calatoria cu trenul INTERCITY.

Pensionarii si membrii de familie ai salariatilor si pensionarilor care calatoresc cu permis de calatorie gratuita, sunt scutiti de plata suplimentului de viteza si a tichetului de rezervare a locurilor la toate trenurile de calatori, cu exceptia trenurilor INTERCITY. Pentru calatoria cu trenurile INTERCITY se va achita suplimentul de tren INTERCITY.

Art.94. Salariatii, pensionarii si membrii lor de familie beneficiaza de facilitati de calatorie in trafic international, conform conventiilor incheiate de “CFR Marfa” SA cu SNTFC.

Art.95. Autorizatiile de calatorie de clasa I se acorda incepand cu clasa de salarizare 23 inclusiv.

Art.96(1) La numirea, mutarea sau iesirea din serviciu in vederea pensionarii, salariatii au dreptul la transport gratuit pe calea ferata atat pentru ei si membrii de familie cu care conlocuiesc, cat si pentru efectele casnice, pana la localitatea unde au fost numiti sau mutati ori pana la resedinta pe care si-o aleg dupa iesirea din serviciu.

Beneficiarul pensiei de urmas al salariatului decedat are dreptul la permise de calatorie gratuite pe calea ferata, la clasa avuta in timpul activitatii, de cel decedat.

Pentru cei pensionati, transportul gratuit pe calea ferata se acorda, daca este cerut, in termen de un an de la iesirea din serviciu.

Vor beneficia de permise de calatorie gratuita pe calea ferata salariatii si membrii lor de familie, angajati ca personal de specialitate si administrativ al organizatiilor sindicale ce reprezinta salariatii “CFR Marfa” SA.

Pentru salariatii “CFR Marfa” SA si copiii acestora, care sunt sportivi la cluburile si asociatiile sportive feroviare sau fac parte din formatiile artistice feroviare, societatea poate aproba eliberarea biletelor de calatorie gratuita pe calea ferata in interesul serviciului pentru deplasari la competitii si festivaluri. Aprobarea se va da trimestrial


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1837
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site