Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

INFRACTIUNI PRIVIND AUTORITATEA SI FRONTIERA DE STAT

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micINFRACTIUNI PRIVIND AUTORITATEA SI FRONTIERA DE STATCAPITOLUL I - INFRACTIUNI CONTRA AUTORITATII

Art. 257 Ultrajul

(1) Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

(2) Savarsirea unei infractiuni impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori asupra bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise in conditiile alin.(2) daca privesc un membru de familie al functionarului public.

(4) Faptele prevazute la alin.(1) - (3), comise asupra unui politist sau jandarm, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate.

Art. 258 Uzurparea de calitati oficiale

(1) Folosirea fara drept a unei calitati oficiale care implica exercitiul autoritatii de stat, insotita sau urmata de indeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta functionarului public care continua sa exercite o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, dupa ce a pierdut acest drept conform legii.

(3) Daca faptele prevazute in alin.(1) sau (2) au fost savarsite de o persoana care poarta, fara drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autoritati publice, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 259 Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri

(1) Sustragerea ori distrugerea unui inscris care se afla in pastrarea ori in detinerea unei persoane din cele prevazute la art. 176 sau la art. 175 alin 2) se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Daca fapta este savarsita de un functionar public in exercitarea atributiilor de serviciu, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

(3) Tentativa se pedepseste.

Art. 260  Ruperea de sigilii

Inlaturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Daca fapta a fost savarsita de custode, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.

Art. 261  Sustragerea de sub sechestruSustragerea unui bun care este legal sechestrat se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Daca fapta a fost savarsita de custode, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.

CAPITOLUL II - INFRACTIUNI PRIVIND FRONTIERA DE STAT

Art. 262 Trecerea frauduloasa a frontierei de stat

(1) Intrarea sau iesirea din tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat a Romaniei se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita:

a) in scopul sustragerii de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse ori a unei masuri educative, privative de libertate;

b) de catre un strain declarat indezirabil ori caruia i-a fost interzis in orice mod dreptul de intrare sau de sedere in tara,

pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Tentativa se pedepseste.

(4) Fapta prevazuta in alin.(1), savarsita de o victima a traficului de persoane sau de minori, nu se pedepseste.

Art. 263 Traficul de migranti

(1) Racolarea, indrumarea, calauzirea, transportarea, transferarea sau adapostirea unei persoane, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cand fapta a fost savarsita:

a) in scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial;

b) prin mijloace care pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea migrantului;

c) prin supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante,

pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Tentativa se pedepseste.

Art. 264 Facilitarea sederii ilegale in Romania

(1) Fapta persoanei care faciliteaza, prin orice mijloace, ramanerea ilegala pe teritoriul Romaniei a unei persoane, victima a unei infractiuni de trafic de persoane, de minori sau de migranti, care nu are cetatenia romana si nici domiciliul in Romania, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Daca mijlocul folosit constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(2) Cand fapta a fost savarsita:

a) in scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial;

b) de catre un functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu,

pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Cand faptele prevazute in alin. (1) si (2) sunt savarsite cu privire la un alt strain aflat ilegal pe teritoriul Romaniei, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.

Art. 265 Sustragerea de la masurile de indepartare de pe teritoriul Romaniei

Sustragerea de la executarea obligatiilor instituite de autoritatile competente, de catre strainul fata de care s-a dispus masura indepartarii de pe teritoriul Romaniei, ori a fost dispusa interzicerea dreptului de sedere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1217
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site