Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

Regimul general al termenelor de decadere

legislatie+ Font mai mare | - Font mai micRegimul general al termenelor de decadereInstituirea termenului de decadere

Art.2554 Prin lege sau prin vointa partilor se pot stabili termene de decadere pentru exercitarea unui drept sau savarsirea unor acte unilaterale.

(2) Neexercitarea dreptului subiectiv inauntrul termenului stabilit atrage pierderea lui, iar in cazul actelor unilaterale, impiedicarea, in conditiile legii, a savarsirii lor.

Limita stabilirii termenelor de decadere

Art.2555 - Este lovita de nulitate absoluta clauza prin care se stabileste un termen de decadere ce ar face excesiv de dificila exercitarea dreptului sau savarsirea actului de catre partea interesata.

Aplicarea regulilor de la prescriptie

Art.2556 - Daca din lege nu rezulta in mod neindoielnic ca un anumit termen este de decadere, sunt aplicabile regulile de la prescriptie.

Regimul termenelor de decadere

Art.2557 - (1) Termenele de decadere nu sunt supuse suspendarii si intreruperii, daca prin lege nu se dispune altfel.

(2) Cu toate acestea, forta majora impiedica in toate cazurile curgerea termenului, iar daca termenul a inceput sa curga, el se suspenda, dispozitiile art.2543 alin.(1) fiind aplicabile in mod corespunzator. Termenul de decadere nu se socoteste insa implinit decat dupa cinci zile de la data cand suspendarea a incetat.

(3) De asemenea, atunci cand realizarea dreptului presupune exercitarea unei actiuni in justitie, termenul este intrerupt pe data introducerii cererii de chemare in judecata sau de arbitrare ori de punere in intarziere, dupa caz, dispozitiile privitoare la intreruperea prescriptiei fiind aplicabile in mod corespunzator

Renuntarea la beneficiul decaderii

Art.2558 Cand termenul de decadere a fost stabilit prin contract sau instituit printr-o dispozitie legala care ocroteste un interes privat, cel in favoarea caruia a fost stipulat ori instituit poate sa renunte, dupa implinirea termenului, la beneficiul decaderii. Daca renuntarea intervine inainte de implinirea termenului sunt aplicabile regulile privitoare la intreruperea prescriptiei prin recunoasterea dreptului.

(2) Partile nu pot insa renunta, nici anticipat si nici dupa inceperea cursului lor, la termenele de decadere de ordine publica si nici nu le pot modifica, micsorandu-le sau marindu-le, dupa caz.

Invocarea decaderii

Art.2559 (1) Decaderea poate fi opusa de partea interesata in conditiile art.2522.

(2) Organul de jurisdictie este obligat sa invoce si sa aplice din oficiu termenul de decadere, indiferent daca cel interesat il pune sau nu in discutie, cu exceptia cazului cand acesta priveste un drept de care partile pot dispune in mod liber.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1666
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved