Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Eficacitatea in sectorul public

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micEficacitatea in sectorul public

Foarte multi specialisti straini considera ca nu se poate vorbi de eficienta fara eficacitate pentru ca “este mult mai important sa realizezi bine ceea ce ti-ai propus - eficacitatea - decat sa realizezi bine altceva – eficienta”.
Totodata se afirma ca relatia dintre eficacitate si eficienta este una de parte-intreg, eficacitatea influentand in mod direct eficienta, in special pe cea a personalului, fiind chiar un element intrinsec al acesteia. Mai mult se poate spune ca eficacitatea este un atribut al omului si are sursa in personalitatea, cunostintele, ratiunea functionarilor publici, dar si in relatiile dintre ei.

Atat eficacitatea ca element intrinsec al eficientei personalului, cat si aceasta din urma au o mare importanta pentru eficienta de ansamblu a sectorului public. Pentru ca nu e posibila organizarea rationala si functionarea eficienta a sectorului public fara personal deosebit de eficient si eficace totodata. Altfel spus, eficienta si elementul ei intrinsec - eficacitatea - sunt caracteristici esentiale si indispensabile ale muncii functionarului public.

Lipsita de aceste caracteristici, munca fiecarui functionar public in parte ar influenta negativ activitatea de ansamblu a institutiei si/sau autoritatii. Mai mult, ar pune in pericol insasi atingerea obiectivului fundamental al institutiei publice: satisfacerea interesului public.

Ca urmare, este necesara concentrarea atentiei managerilor publici asupra performantelor resurselor umane, crestere care va influenta in mod evident eficienta utilizarii resurselor materiale si financiare si eficienta de ansamblu a institutiilor si autoritatilor publice.Din pacate multi specialisti in probleme de reforma considera ca pentru reforma administratiei publice este suficienta reglementarea juridica a activitatii acesteia, a principalelor aspecte, fara sa se inteleaga ca un cadru juridic valoreaza foarte putin daca nu sunt suficienti functionari publici care sa-l valorifice prin munca lor. Multi manageri publici din sectorul public din tara noastra nu inteleg faptul ca pentru reforma sistemului administrativ nu este suficienta completarea si perfectionarea cadrului normativ, crearea unui cadru institutional corespunzator si nici chiar elaborarea unor programe referitoare la recrutarea, planul carierei, formarea specializata, standardele si controlul asupra performantelor functionarilor publici. Este nevoie de mai mult, si anume: de o noua perspectiva asupra conceptiei despre functionarii publici si rolul lor in sistemul administrativ, o noua abordare a activitatii acestora prin prisma conceptelor de eficienta si eficacitate, caci acestea sunt elementele indispensabile ale succesului schimbarilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 902
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site