Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Clasificarea modurilor de dobandire a dreptului de proprietate

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micClasificarea modurilor de dobandire a dreptului de proprietate

Codul civil, in Cartea III, reglementeaza 'diferitele moduri prin care se dobandeste proprietatea'.

Prin modurile de dobandire a drepturilor reale vom intelege acele mijloace juridice (acte juridice si fapte juridice) prin care sunt dobandite dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale.Pe langa modurile generale de dobandire a drepturilor reale reglementate de Codul civil, exista si unele moduri specifice de dobandire, prevazute in unele acte normative. Modalitatile de dobandire a drepturilor reale reglementate de Codul civil sunt variate. Astfel, art.644 prevede ca dreptul de proprietate asupra bunurilor se dobandeste si se transmite 'prin succesiune, prin legate, prin conventie si prin traditiune', iar art.645 dispune ca proprietatea se mai poate dobandi si prin accesiune sau incorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune'.

Clasificarea modurilor de dobandire a drepturilor reale poate avea loc in functie de cateva criterii:

I. Astfel, dupa intinderea dobandirii, modurile de dobandire a drepturilor reale pot fi: universale, cu titlu universal si cu titlu particular.

a) Modurile de dobandire universale sunt acele prin care dobanditorul primeste intreaga universalitate juridical (patrimoniul) de la autorul sau, cum ar fi, de exemplu, mostenirea legala.

b) Modurile de dobandire cu titlu universal sunt acele moduri prin care se transmite dobanditorului doar o fractiune dintr-un patrimoniu.

c) Modurile de dobandire cu titlu particular sunt acele moduri prin care se transmite dobanditorului un bun determinat sau o masa de bunuri determinate. Aceste moduri de dobandire sunt cele mai frecvente (contractul, uzucapiunea, posesia de buna-credinta asupra unui bun mobil etc.).

II. In functie de situatia juridica a bunurilor in momentul dobandirii, vom distinge moduri originare si moduri derivate.

a) Modurile originare de dobandire se particularizeaza prin aceea ca, dobanditorul este primul proprietar al unui bun, in sensul ca bunul nu a mai apartinut anterior altor persoane (de exemplu, dobandirea fructelor de catre posesorul de buna credinta etc.). Tot in categoria mijloacelor originare au fost incluse si acele moduri care se refera la un bun in privinta caruia dreptul real al titularului anterior se stinge in temeiul legii odata cu dobandirea lui de catre noul titular (cum se intampla in cazul uzucapiunii sau dobandirii mobilelor prin posesia de buna-credinta).b) Modurile de dobandire derivate au ca efect transmiterea dreptului de proprietate sau al altor drepturi reale din patrimoniul unei persoane in patrimoniul altei persoane (de exemplu succesiunea legala si testamentara, contractele etc.).

III. In functie de momentul in care are loc transmiterea drepturilor reale, vom avea: moduri de dobandire intre vii si moduri de dobandire pentru cauza de moarte.

a) Moduri de dobandire intre vii se refera la acele mijloace juridice care isi produc efectele in timpul vietii partilor (de exemplu: contractele de donatie, vanzare-cumparare etc.).

b) Moduri de dobandire pentru cauza de moarte sunt acele moduri, in care transmiterea drepturilor reale are loc numai in momentul decesului transmitatorului (de exemplu: succesiunea legala si testamentara).

IV. In functie de caracterul transmiterii vom avea: moduri de dobandire cu titlu oneros si moduri de dobandire cu titlu gratuit.

a) Modurile de dobandire cu titlu oneros sunt acele moduri in care, in schimbul dreptului real, dobanditorul se obliga la plata unui echivalent (de exemplu: contractele de vanzare-cumparare, schimbul etc.).

b) Modurile de dobandire cu titlu gratuit sunt acele moduri in care dobanditorul dreptului real nu se obliga la nici o prestatie fata de transmitator (de exemplu: donatia fara sarcini, legatele, uzucapiunea etc.).

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1155
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site