Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Planificarea masurilor informativ-operative, de cer¬cetare si criminalistice

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CARACTERISTICILE RAPORTULUI JURIDIC CIVIL
Infractiunea si sanctiunile de drept penal
Bolnavul psihic in fata Justitiei
NOTIUNEA,IMPORTANTA SI CLASIFICAREA PROBELOR
Dreptul de petitionare ca drept constitutional
CONTRACTUL DE MANDAT
Codul de procedura civila
Auditul sistemelor IT
Principiul specialitatii
Legaturile administratiei publice cu mediul social


Planificarea masurilor informativ-operative, de cer­cetare si criminalistice

Planificarea activitatilor informativ-operative constituie materializarea procesului de organizare si proiectare a strategiei ce urmeaza a fi dezbatute in cadrul muncii informativ-operative de descoperire a autorilor (autorului).Astfel, pornind de la o prezentare a situatiei de fapt, se contureaza principalele elemente ale planului: ipotezele, apoi corelativ si subor­donat acestora, cercul de banuiti si, in continuare, masurile informativ-­operative ce se impun a fi intreprinse pentru verificarea ipotezelor res­pective si a persoanelor incluse in cercul de banuiti.

Activitatile ce urmeaza sa se desfasoare in dosarele cu autori nei­dentificati, constau in executarea sarcinilor prevazute in planul de masuri informativ-operative conceput si se desfasoara in doua princi­pale directii: identificarea de noi elemente suspecte care vor fi incluse in cercul de banuiti si apoi verificarea, lucrarea informativ-operativa pana la identificarea celui care este autorul.

In majoritatea cauzelor este posibil ca, prin masurile informativ-­operative intreprinse, sa fie identificate inca de la inceput elementele suspecte din care fac parte si autorii.

In cele mai dificile cauze insa, autorii nu sunt indexati in randul elementelor suspecte introduse la inceput in cercul de banuiti si astfel, o data cu verificarea si scoaterea lor din cercul de banuiti, se impune identificarea si introducerea altora. In continuare se va proceda, tot asa, la verificarea, incadrarea si supravegherea informativ-operativa, pana se va ajunge la persoana care a comis fapta.

Pentru a se ajunge la identificarea faptuitorului activitatile plani­ficate a se executa trebuie sa se bazeze pe ipotezele formulate, iar acestea, la randul lor, pe datele concrete ale cazului, cunoscute pana la momentul respectiv .Metodele, mijloacele si procedeele specifice care se folosesc au ca obiectiv verificarea acestor ipoteze si a persoanelor suspecte astfel incat, prin eliminare, si din aproape in aproape, ipotezele cad una cate una, cercul de banuiti se restrange intrucat sunt eliminate persoanele in legatura cu care se constata ca in mod cert nu au legatura cu fapta si, pana la urma, se ajunge la autor.

Dupa identificarea autorului, problema finalizarii actiunii judi­ciare devine o problema mai mult sau mai putin de rutina, in functie de ipostaza si de reactia acestuia pe de o parte, iar pe de alta parte de con­cludenta materialului probator care sa demonstreze ca el este cel care a comis fapta.

Daca faptuitorul se sustrage urmaririi penale, se pune problema darii in urmarire, gasirii locului unde se afla si prinderii (capturarii), iar in functie de imprejurarile concrete, procurorul, la propunerea politiei, va dispune arestarea acestuia.

In cazul in care pentru fapta comisa este dovedita identitatea faptuitorului si vinovatia acestuia, politia redacteaza un referat de ter­minare a urmaririi penale pe care, impreuna cu tot materialul referitor la fapta (sesizarea si toate actele de urmarire penala) se inainteaza par­chetului pentru a se intocmi rechizitoriul prin care se sesizeaza instanta de judecata.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1112
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site