Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ANATOMIE PATOLOGICA - OZENE

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micANATOMIE PATOLOGICA - OZENELeziunile in rinita atrofica intereseaza toate varietatile de tesut ale mucoasei si scheletului.

Leziunile mucoasei. La inceputul atrofiei, acestea sunt leziuni de tip inflamator, care domina; edemul pare sa fie caracteristica acestei perioade. El destinde conjunctivul. Vasele inconjuratoare sunt considerabil dilatate, peretele lor este foarte redus si musculatura degenerata.

Lezarea epiteliului e caracterizata prin neregularitatea lui. In unele puncte el e redus la stratul bazal si inlocuit printr-o magma muco-fibrinoasa, bogata in nuclei celulari. In general, el a pierdut caracterul de celule ciliate si celulele sufera un fel de degenerare mucoasa. Masa de mucus e inglobata in crusta si in timp ce ea se elimina, antreneaza cu ea celule epiteliale degenerate, respectand stratul profund. Pornind de la acest strat bazal generator, epiteliul se reconstituie. Dar se formeaza un epiteliu cilindric stratificat neciliat si fara celule caliciforme.

Glandele sunt in acest stadiu dense si contractate, volumul lor general e foarte redus si formeaza o panza epiteliala subtire. Celulele lor par sa-si fi pierdut caracterul functional: nucleu prea mic, putin aplatizat, citoplasma intunecoasa, cu o margine apicala, mucoida.

Inflamatia, foarte importanta, de tip limfoplasmocitar (care denota caracterul cronic al rinitei atrofice ozenoase), lezeaza mai ales epiteliul, dar si glandele.

Intr-un stadiu de atrofie mai avansat, s-a observat accentuarea unor caractere de degenerare si aparitia leziunilor de scleroza.

Pe suprafata mucoasei se observa discontinuitatea epiteliului, in puncte, sau lezarea pare sa ajunga la membrana bazala. Aceste "ulceratii" epiteliale sunt adesea marginite de un epiteliu, care imbraca uneori un aspect foarte variabil: cilindric stratificat pe o margine a ulceratiei si malpighian pe alta.

Se poate de asemenea vedea, in absenta "ulceratiei", juxtapunerea a doua tipuri epiteliale, fara tranzitie.

Corionul, devenit dens si fibros, nu prezinta mai multe urme de edem si cuprinde vasele cu peretele redus intr-o teaca de scleroza.

Glandele dilatate sunt clare si sufera toate tipurile de degenerare mucoasa, care atinge de asemenea si canalele excretoare.

In acest stadiu degenerescenta mucoasa continua, glandele se vor retracta si reactia generala conjunctiva e orientata net spre scleroza.

Leziunile scheletului sunt foarte variabile. Cel mai adesea e vorba de leziuni asemanatoare osteomalaciei (Cordes, Cholewa): osteita rarefianta cu formarea lacunelor (lacunele Howship).

Rezulta o subtiere, alteori o fragmentare a lamelelor osoase a cornetelor. Periostul nu e ocolit. La inceputul bolii el este infiltrat de leucocite si apoi monocite. Mai tarziu, in stadiul de scleroza a mucoasei se constata la nivelul sau o multiplicare si o ingrosare a fibrelor de colagen (Guibert).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2245
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved