CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
BACTERIOLOGIA
Se ocupa cu studiul bacteriilor. Bacteriologia medicala este ramura microbiologiei care se ocupa cu studiul bacteriilor patogene definindu-i ca si agenti etiologici ai diferitelor procese infectioase. Prin proces sau boala infectioasa intelegem rezultatul conflictului dintre micro - organism ( bacterie ) si organismul uman ( macro - organism ).
Bacteria este o entitate morfologica si fiziologica de sine statatoare. Ea este un organism sau micro - organism unicelular care are dimensiunea de ordinul micronilor, are organizare de tip procariot adica nucleu incomplet cu materialul nuclear dispus difuz in citoplasma cu nucleol absent, absenta este si membrana nucleara care se inmulteste prin diviziune directa.
Stratul
periferic care
La celula eucariota avem o multitudine de organite citoplasmatice spre deosebire la celula procariota organitul comun cu celula eucariota si prezent permanent este ribozomul.
La celula procariota mai exista si organite specifice si anume :
Tot la celula
procariota intalnim elemente anexa celulei bacteriene, ele pot fi sau nu
prezente si sunt situate extracelular, aici amintim cilii sau
Bacteriile sunt frecvent raspandite in mediul inconjurator, in aer, ape, pe pamant cat si pe suprafata tegumentului si mucoaselor organismului uman.
Din multitudinea de bacterii existente este important a le izola si identifica pe cele patogene care sunt incriminate in declansarea unui proces infectios.
Avand in vedere multitudinea de bacterii existente s-au impus diferite criterii de clasificare ale lor care sa ne ajute sa le identificam.
2. Scaderea posibilitatilor de raspuns imun ale organismului.
I. COCII - sunt bacterii ovalare sau rotunde sau lanceolate sau reniforme ( bob de cafea) din punct de vedere morfologic dupa forma :
II. BACILII:
Sunt bacterii cu lungimea intre 2 - 4 microni
Au forma de bastinas cu capetele rotunjite sau ascutiti la capete sau butonati tot la capete
Dupa asezare ei pot fi : in lanturi sau pot avea dispozitie paralela sau pot avea aspectul unor litere chinezesti sau bete de chibrituri
III. COCOBACILII : au forma intermediaea intre coci si bacili
IV. SPIRILI si SPIROCHETE : au corpul sub forma de spire
V. ACTINOMICETE: au corpul sub forma de filamente
Acest criteriu se refera la afinitatea tinctoriala a diferitelor structuri celulare de la nivelul peretelui celular pentru diferenti coloranti.
MORFOLOGIA CELULEI BACTERIENE :
Elementele celulei bacteriene se incadreaza in 2 mari categorii :
Elementele extrinsexi ( in afara celulei bacteriene si nu sunt obligatorii ) :
cilii sau
Cilii sau
Pilii sau fimbriile sunt elemente rigide mai scurte si mai groase decat cilii si au rol de fixare pe anumite substraturi.
Capsula bacteriana este un element inconstant are uneori aspect mucos, avand in structura diferite zaharuri, atunci cand este prezenta are rol de protectie a celulei bacteriene mentionandu-i forma.
Sporul bacterian reprezinta
forma de rezistenta a celulelor bacteriene. In anumite conditii nefavorabile de mediu ( umiditate,
Aparatul nuclear - numit asa deoarece, nucleul este incomplet cu absenta membrana nucleara si materialul nuclear dispus difuz. Contine o cantitate mare de ADN, o cantitate mica de ARN si proteine. LA nivelul ADN-ului nuclear se afla cantonata toata informatia genetica.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1268
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved