Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TETANOSUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



TETANOSUL

Tetanosul este cea mai grava toxiinfectie chirurgicala, de obicei mortala.

Este cauzata de bacilul tetanic (Nicolaer), sau clostridia tetanica, numita si plectridium tetanic, un bacil anaerob mobil, sporulat, rezistent la 140 grade, care se gaseste endemic in sol (teluric), provenind din intestinul animalelor unde traieste saprofit. El se poate gasi, din abundenta, in praf si pe vestimentatia bolnavilor accidentati.



Microbii raman cantonati in plaga in care au patruns, in timp ce toxina lor difuzeaza in organism si se fixeaza pe neuroni, pe placa neuromusculara, pe celulele motorii din coarnele anterioare ale maduvei spinarii si chiar pe neuronii motori ai nervilor cranieni. Tetanotoxina blocheaza sinapsele dintre neuroni, motoneuronii alfa, blocand in acest fel inhibitia spinala care permite miscarile normale ale muschilor. Ca urmare, se produce contractura rigida a muschilor striati. Toxina fixata pe un neuron nu mai poate fi deplasata de nici un tratament, in momentul de fata.

Incubatia bolii este variabila. De la 24 ore pana la 60 zile, dar in mod frecvent intre 6 - 10 zile. Exceptional, s- au descris incubatii de 1 - 2 ani, la bolnavii la care o infectie veche incapsulata a fost redeschisa printr- o operatie ulterioara.

Invazia este caracterizata printr-un stadiu prodromal de 12 - 24 ore in care accidentatul simte o arsura dureroasa la nivelul plagii care ia un aspect congestiv, aton si uscat, cu mici fasciculari, in jur.

De la debut, starea generala este afectata, febra este deosebit de mare (42 - 43 grade), insotita de cefalee, somnolenta, greturi si o stare de hiperexcitabilitate impresionanta. Deschiderea usii, aprinderea luminii, un zgomot oarecare si chiar un curent de aer, declanseaza bolnavului miscari clonice brutale. La scurt timp, apar contracturile muschilor striati care debuteaza la nivelul musculaturii maseteriene si pterigoidiene care duc la inclestarea gurii si imposibilitatea deschiderii sale. Acesta se numeste trismus. La scurt timp, apare si, " masca tetanica" sau, " faciesul tetanic" care ia aspectul de, , ras sardonic" (risus sardonic). Treptat, contractura muschilor striati cuprinde toti muschii paravertebrali realizand aspectul de "opistotonus", bolnavul rigid, avand aspectul unei scanduri curbate, fiind sprijinit in calcaie si occeput. Evolutia contracturii cuprinde, la un moment dat, diafragma si muschii laringeni, bolnavul sucomband sufocat, nemaiavand posibilitatea sa respire.

Tratamentul profilactic:

toaleta corecta a plagilor tetanigene (cu potential de tetanos) prin indepartarea corpilor straini (pamant, praf, resturi de haine) ;

supravegherea plagilor intepate, lasarea plagilor nesuturate (bacilul tetanic este anaerob) ;

imunizarea activa cu anatoxina tetanica (ATPA) 0, 5 ml injectati intramuscular, la nivelul bratului, cu o repetare (revaccinare), la 2 - 4 saptamani, apoi la 6 - 12 luni si la 5 ani a unei noi injectii de APTA 0, 5 ml, pentru vaccinare completa ;

la copii, in primul an de varsta, se face triplul vaccin numit Di- Te- Per (vaccin contra difteriei, tetanosul si pertussisului) care se repeta dupa 1- 3- 6 si 13 ani;

la bolnavii vaccinati antitetanic este suficient un singur rapel de ATPA 0, 5 ml intramuscular;

imunizarea pasiva se face cu ser antitetanic, care contine anticorpi produsi intr- un alt organism, in doze de 3 - 15. 000 U intramuscular, in doza unica, cu desensibilizare, efectuata in alta parte decat injectia cu ATPA;

imunoglobulina umana antitetanica, 400- 500 U, intramuscular, la copil numai 200 U;

antibiotice: penicilina, 7- 10 zile, tetraciclina, ampicilina, cefalosporine si altele, dupa caz.

Pentru bolnavii accidentati considerati nevaccinati, cu suspiciune de a face tetanos, adica prezentand plagi tetanigene, profilaxia se face dupa schema de mai jos:

imediat, la sosirea la camera de garda, o fiola de ATPA 0, 5 ml. ;

la 2 zile, o noua fiola;

la 14 zile, o noua fiola de ATPA de 0, 5 ml.

Tratamentul curativ, nu- si mai gaseste rostul, in eventualitatea neefectuarii tratamentului profilactic, evolutia accidentatului imbolnavit fiind infausta (letala), deoarece toxina tetanica odata fixata pe sistemul nervos nu mai poate fi eliminata prin nici un tratament.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1298
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved