Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CUPRUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS GALATI

FACULTATEA DE FARMACIE



CUPRUL

PROPRIETATI FIZICE

Solid

Densitatea: 8.94 gcm−3

Punctul de topire: 1084.62 C

Punctul de fierbere: 2562 C,

ISTORIC

Cuprul a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri.In Egipt,Caldeea, Asiria ,Phenicia si America s-au gasit obiecte de cupru care au o vechime mai mare de 6000 ani.
Denumirea de cupru a fost data dupa numele Insulei Cipru (Cyberiu) unde in antichitate exista o mare industrie de obiecte de cupru. Datorita acestei abundenti in cupru, Insula Cipru a fost cucerita in mod succesiv de egipteni ,asirieni,fenicieni si de romani.
In Asia s-au descoperit urmele minelor de cupru care au fost exploatate in epoca Caldeeana.

STAREA NATURALA

In natura cuprul se gaseste in stare pura sau sub forma de combinatii iu diferite minerale. Cuprul nativ s-a format in decursul diferitelor procese biologice , prin reducerea combinatiilor lor din natura .

Cele mai impotante minerale sunt:


. Calcozina Cu2S : contine 79,8% cupru si se intalneste sub forma de mase compacte formate din cristale prismatice bipiramidale ,cenusii-negre cu densitatea 5,7g/cm3 si duritatea 2-3 in scara Mosh;
. Calcopirita CuFeS2 : contine 34,75% cupru si se gaseste in cristale tetraedrice , galbene ,de densitate 4,2g/cm3 si duritate 3-4 in scara Mosh;
. Bornitul 3Cu2SFeS2FeS : contine 63,3% Cu si se afla sub mase compacte de culoare rosie-aramie, fragile , cu densitatetea de 5g/cm3 si duritatea 3 in scara Mosh;
. Covelina CuS : contine 66,5% Cu si se intalneste sub forma de lame mici si colorate in indigo-albastru, cu duritatea 1,5-2 in scara Mosh ;
. Cupritul Cu2O : contine 88,8% Cu si se afla sub cristale rosii-cenusii;de denistate 5,85-6,16g/cm3 si duritatea de 3,5-5 in scara Mosh;
Cuprul se mai gaseste si in alte minerale precum : melaconitul (CuO);malachitul (Cu2CO3(OH)2); azuritul si crisocolul.

In natura in general combinatiile cuprului se gasesc in minereuri alturi de combinatiile altor metale formand minereuri poliatomice.

IMPORTANTA CUPRULUI

Cuprul este folosit la fabricarea conductelor de gaz si apa, a materialelor pentru acoperisuri, a ustensilelor si a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducator de caldura, se utilizeaza la boilere si alte dispozitive ce implica transferul de caldura.

Cuprul este indispensabil organismului. Organismul uman adult contine 100-200mg de cupru, depozitat in ficat si rinichi.

Necesarul zilnic este de 2mg, absorbtia facandu-se la nivelul intestinului. Cupru are rol esential in biosinteza hemoglobinei si in procesele de oxidare la nivel celular, facand parte din structura a numeroase enzime.

Cel mai mare avantaj din partea cuprului il au persoanele care sufera de artrita, deoarece, purtat sub forma de bratara in jurul incheieturii mainii, acest metal le diminueaza simptomele si le reduce durerile.

In trecut, femeile purtau cuprul sub forma de cercei in acelasi scop - pentru prevenirea sau tratarea artritei.

De curand s-a inventat o noua metoda, mai discreta, de a beneficia de efectele curative ale cuprului - sub forma de mici discuri de cupru care se lipesc pe interiorul ceasurilor de mana.

Unii specialisti afirma ca purtarea unei bratari de cupru in jurul incheieturii mainii timp de 30 zile duce la absorbirea in organism a 13 mg de cupru - in timp ce doza zilnica recomandata de cupru pentru sistemul nostru metabolic este de 1,5 -3 mg.

Suplimentarea dozei se poate face si prin consumul de surse naturale de cupru, precum fructele de mare, vinul rosu, ciocolata, nucile, fasolea, mazarea, ciupercile etc.

Calitatile terapeutice ale cuprului se extend si asupra bolilor de piele, cataractei, bolilor venerice sau afectiunilor plamanilor. Deficienta de cupru din organism poate afecta tesuturile conjunctive si articulatiile.

Deficitul de minerale nutritive (calciu, cupru, zinc, crom, magneziu) din organismul si parul oamenilor poate avea repercusiuni mult mai grave, avand in vedere faptul ca un studiu - condus de Dr. Lynn Wecker si colegii sai de la Louisiana State Medical Centre - a demonstrat ca majoritatea persoanelor care sufera de autism prezinta dezechilibre nutritionale de minerale la nivelul organismului.

Insa, trebuie sa acordam o atentie sporita dozei de cupru din organismul nostru deoarece, consumat in cantitati mari, acest metal nutritiv se poate transforma in element toxic care provoaca o serie de boli deosebit de grave, influentand in special carenta de zinc - un alt mineral cu multiple efecte curative - din organism.

Efect antioxidant:

Radicalii liberi sunt produsi nocivi ai metabolismului care in lipsa neutralizatrii produc distrugeri la nivel molecular in celulele si tesuturile organismului. Oxidarile produse in procesele metabolice cresc riscul de cancer si de boli cadiovasculare. Din fericire, organismul poate controla nivelul oxidarilor tisulare prin neutralizarea radicalilor liberi gratie unor sisteme antioxidante. In apararea organismului fata de radicalii liberi cuprul joaca un rol important. El intra in componenta multor enzime ce se gasesc in toate celulele corpului si care au drept scop tocmai neutralizarea radicalilor liberi si limitarea distrugerilor celulare.

Asupra oaselor si pielii:

Cuprul este indispensabil formarii tesutului conjunctiv, acel tesut care actioneaza ca un liant intre toate celulele organismului, legandu-le unele de altele pentru a forma organele. Tesutul conjunctiv este extrem de polimor - mentine organele la locul lor, confera fermitate pileii si rezistenta oaselor. Colagenul este unul dintre tipurile de tesut conjunctiv ce se gaseste in piele si in oase. In formarea lui cuprul este absolut esential. S-a observat ca fracturile oasoase, malformatiile de schelet si osteoporoza sunt mai frecvente atunci cand exista un deficit de cupru.

Cuprul previne anemia:

Desi toata lumea stie ca anemia este datorata carentei de fier, s-a dovedit ca si cuprul are un rol important in preventia acestei afectiuni. Cuprul ajuta la trecerea fierului intr-o forma pe care organismul o poate folosi (forma ferica) si intra in componenta unor enzime care transporta fierul de la si catre tesuturi. Un deficit de cupru va produce o boala caracterizata de anemie si de acumularea fierului in tesuturi.

Deficitul si excesul de cupru:

Datorita relatiei stranse care exista intre cupru si fierul din organism, carenta de cupru poate duce la anemie, oboseala, tulburari de respiratie. Este destul de rara in cazul adultilor, deficitul de cupru fiind specific copiilor si in in special prematurilor.

Excesul de cupru se manifesta prin varsaturi, insomnie, caderea parului, ciclu menstrual neregulat, hipertensiune. Predispuse catre inmagazinarea cuprului in exces sunt persoanele cu hepatita, ciroza sau boala Wilson, iar acestea nu trebuie sa ia niciun supliment de cupru.

DOZA ZILNICA - 3 mg de Cupru pe zi pentru barbati si femei este o cantitate sigura de administrat.

CUPRUL

Regleaza metabolismul

Intareste oasele, articulatiile, vasele de sange si pielea.

Calmeaza nervii

Permite formarea hemoglobinei in globulele rosii

Regleaza sistemul cardiovascular .

Intareste sistemul imunitar



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2575
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved