Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Sangele

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micSANGELE este un lichid vital existent in corpul oamenilor precum si in cel al animalelor, care hraneste toate organele si tesuturile corpului si elimina substantele nefolositoare sau reziduale din organism.Cunoscut si sub numele de 'raul vietii', sangele este pompat de catre inima printr-un sistem de vase de sange, reprezentat de sistemul circulator.

O persoana adulta are intre 5 si 6 litri de sange, ceea ce reprezinta 7-8% din greutatea totala a corpului. Cantitatea de sange prezenta in organismul unei persoane poate varia. In timpul deshidratarii, de exemplu la un maraton, volumul de sange prezent scade. In cazul unei sarcini insa, volumul de sange creste, deoarece sangele mamei trebuie sa transporte mai mult oxigen.

Rolul sangelui:

Sangele transporta oxigen de la plamani la toate tesuturile corpului, iar la intoarcere transporta substante nefolositoare, in special dioxidul de carbon la plamani, iar de aici CO2 este scos din organism prin intermediul expiratiei. Cand transportul de oxigen esueaza (sau nu are loc), persoana moare in cateva minute.

Alimentele care au fost transformate de sistemul digestiv in proteine, grasimi si carbohidranti sunt de asemenea transportate la tesuturi de catre sange. Aceste nutrimente ofera energia necesara metabolismului precum si posibilitatea ca celulele sa-si indeplineasca functiile normale. Substantele reziduale produse in timpul metabolismului, cum ar fi acidul uric, sunt transportate de catre sange la rinichi, unde sunt transformate in urina, iar apoi sunt eliminate din organism (prin excretie).

Pe langa oxigen si nutrimente, sangele mai transporta si hormoni, care regleaza anumite functii ale corpului. Miscarea acestor chimicale permit unui organ sa controleze functia altuia desi cele doua organe se situeaza la o anumita distanta unul de celalalt. Astfel, sangele joaca si rolul de sistem de comunicatii intre anumite organe ale corpului

Sangele mai este responsabil si de activitatile sistemului imunitar, ajutand la combaterea infectiilor si a bolilor. De asemenea, sangele mai transporta si substante care il impiedica sa curga din organism in urma unei rani, lucru realizat cu ajutorul coagulatorilor, care isi incep activitatea la cateva secunde dupa ranire.

Sangele este vital si pentru mentinerea unei temperaturi corporale stabile; la oameni aceasta temperatura este de 37,00 C (98,60 F) si poate varia in limite mici, de maxim un grad Celsius.

Producerea de caldura si pierderea de caldura in diferite parti ale corpului sunt echilibrate de transferul de sange prin vasele de sange. Acest lucru are loc datorita variatiei diametrului vaselor de sange din piele. Atunci cand o persoana se supraincalzeste, vasele de sange se dilata, iar un volum marit de sange circula prin piele.

Caldura se imprastie prin piele, reducand in mod eficient temperatura corporala. Din cauza maririi volumului de sange ce trece prin piele, aceasta poate deveni roz.

In conditii de temperatura scazuta, pielea devine palida, odata cu micsorarea diametrelor vaselor de sange, acesta nemaiajungand in piele si reducand astfel pierderile de caldura.

Compozitia sangelui:

Aproximativ 55% din cantitatea de sange este reprezentata de lichidul cunoscut sub numele de plasma. Restul de 45% este compus din trei tipuri de celule: celule rosii (eritrocitele), celule albe (leucocitele) si trombocitele.

A)   Plasma: este compusa in special din apa si saruri. Rinichii sunt cei care mentin concentratia de sare in plasma, deoarece orice fluctuatie a acestei concentratii poate duce la functionarea incorecta a celulelor corpului. In conditii extreme, modificarea acestei concentratii poate duce la coma si chiar moarte.

Plasma contine de asemenea si vitamine, minerale, proteine, factori coagulanti si produse reziduale. Plasma are de obicei culoare galbena datorita proteinelor dizolvate in ea.

B) Celulele rosii: compun sangele in proportie de aproximativ 45%. Prima lor functie este sa transporte oxigen de la plamani la toate celulele corpului. Celulele rosii sunt compuse predominant dintr-o proteina si hemoglobina, care capteaza oxigenul in timp ce sangele circula prin plamani, dandu-i culoarea rosie.  In timp ce sangele trece prin tesuturile, hemoglobina transporta oxigen la toate celulele corpului. Celulele rosii nu au nucleu. Membrana acestei celule este flexibila si se poate intinde in mai multe directii fara sa se sparga, proprietate importanta, leucocitele trebuie sa treaca prin cele mai mici vase de sange, capilarele.

C)  Grupe de sange: Exista multe tipuri de leucocite, iar orice persoana nu poate avea decat un singur tip de astfel de celule. Grupele de sange sunt indicate de absenta sau prezenta unor substante pe suprafata leucocitelor. Grupa de sange este importanta din mai multe motive medicale. In cazul in care o persoana pierde o cantitate mare de sange, atunci ea are nevoie de o transfuzie pentru a inlocui celulele rosii pierdute. Transfuzia se poate face de la o persoana cu aceeasi grupa de sange sau de la una a carei grupa de sange este donatoare universala.

D)  Celulele albe: Compun sangele in proportie de maxim 1%, dar cu toate acestea, ele au o importanta imensa. Ele joaca un rol vital in cadrul sistemului imunitar- ele reprezinta mecanismul principal de aparare impotriva bacteriilor, virusilor si parazitilor. Celulele albe reusesc acest lucru prin atac direct, care implica de obicei identificarea organismului strain, alipirea de acesta, iar apoi distrugerea lui.

Celulele albe mai produc si anticorpi, care sunt lasate in sistemul circulator pentru a gasi si pentru a se alipi de organisme straine. Dupa alipire, este posibil ca a anticorpul sa distruga organismul strain, iar in cazul in care nu reuseste acest lucru, se solicita ajutor de la alte celule ale sistemului imunitar pentru a distruge organismul strain.

E)Trombocitele:

Cele mai mici celule din corp sunt trombocitele, care sunt create pentru un singur scop - pentru a incepe procesul coagularii, oricand un vas de sange este sectionat sau rupt. Imediat ce o artera sau o vena este ranita, trombocitele din zona incep sa se uneasca intre ele, precum si de marginea ranii. De asemenea, ele dau stimulenti in sange pentru a reduce sangerarea, pentru a aduna mai multe trombocite in zona, si altele.

Producerea si eliminarea sangelui:

Sangele este produs in maduva oaselor, care se afla in interiorul oaselor. La copii, maduva din majoritatea oaselor este implicata activ in formarea celulelor ce compun sangelui. Pe masura ce copiii cresc si ajung adulti, procesul de formare a oaselor in maduva bratelor si a picioarelor inceteaza, acesta concentrandu-se in craniu, coloana vertebrala, coaste si pelvis. Cele trei celule (rosie, alba si trombocita)_se formeaza dintr-una singura, numita celula-mama. In mod remarcabil, experimentele au aratat ca doar 10 celule-mame se pot multiplica, in patru saptamani in 30 bilioane de celule rosii, 30 bilioane de celule albe, si 1,2 bilioane de trombocite - destule pentru a inlocui fiecare celula continuta in sange din organism. O celula rosie traieste intre 100 si 120 de zile din momentul in care a fost lasata in sangele circulant. In acest rastimp, celulele rosii imbatranesc. Dupa trecerea acestei durate de viata - sau in cazul in care sunt lovite(indiferent de varsta) - celulele rosii sunt eliminate de catre splina, si, in cantitati mai mici, de catre ficat. O celula alba traieste intre 18 si 36 de ore. Cu toate acestea, unele dintre aceste celule sunt responsabile pentru mentinerea memoriei imunologice. Aceste celule detin informatii despre organismele straine care au mai fost in conflict cu organismul uman respectiv (pentru a-l distruge mai repede si mai eficient la o urmatoare -eventuala- aparitie). "Celule de memorie" fac imunitatile posibile.

In concluzie,sangele este vital atat pentru oameni cat si pentru animale,deoarece indeplineste multe functii in organismul fiintelor vii.

CUPRINS:

-Definitia sangelui;

-Rolul sangelui;

-Compozitia sangelui;

-Concluzii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1723
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved