CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Creme hidratante
Apa continuta de piele este responsabila de mentinerea supletei si flexibilitatii, iar pielea uscata trebuie neconditionat sa fie corectata prin creme hidratante, care obisnuit se utilizeaza inaintea aplicarii machiajului chiar inaintea aplicarii culorilor de fond. Cremele hidratante au drept scop de a mentine continutul in apa al pielii si de a preveni uscarea prin absorbtia apei. In majoritatea cazurilor apa continuta in creme este pierduta prin evaporare imediat dupa aplicare, de aceea preparatele trebuie sa formeze pe piele un film nevolatil capabil sa retina o proportie normala de apa in piele. Aceasta se poate prin incorporarea umectantilor in faza apoasa a emulsiilor, umectantii cei mai frecvent utilizati sunt: glicerina, etilenglicolul, propilenglicolul si sorbitolul care pot fi utilizati singuri sau in asociere cu agenti tensioactivi. Agentii umectanti indiferent daca antreneaza sau nu prin piele, ei constituie puncte de atractie sau de absorbtie a apei in piele; ei mai au rolul si de a preveni uscarea cremelor.
Starea de hidratare a pielii se exprima prin Factorul Normal de Hidratare (NMF- Normal Moisturizing Factor) care este din punct de vedere chimic un complex mucoproteic sau lipomucopolizaharidic.
K. Laden si R. Spitzer au identificat in acest complex sarea de sodiu a acidului 2-pirolidon carboxilic, un compus natural umectant al pielii. Acest umectant natural are capacitatea de absorbi si retine umiditatea in functie de umiditatea mediului ambiant. El retine 20% apa si 13% glicerina la o umiditate relativa de 31% si 61% apa cu 35% glicerina la o umiditate relativa de 58%.
Compozitia chimica a Factorului Normal de Hidratare (FNM) este urmatoarea:
Acid 2-pirolidon carboxilic 12%
Aminoacizi liberi 40%
Uree 4%
Amoniac 1,50%
Acid uric 1,50%
Glucozamina 1,50%
Creatinina 1,50%
Sodiu 5%
Calciu 4%
Potasiu 4%
Magneziu 1,5%
Fosfati 0,5%
Cloruri 6%
Lactati 12%
Citrati si formiati 0,50%
La retinerea apei in piele concura:
- proteinele prin constituentii hidrosolubili, care se dispun intre lanturile proteice si care permit penetrarea usoara a moleculelor de apa; ureea reprezinta principalul component hidrosolubil al stratului cornos care faciliteaza acest proces;
- hidratii de carbon din stratul cornos, reprezentanti printr-o fractiune neutra de zaharuri alcatuita din: fructoza, glucoza, manoza, galactoza;
- lipidele cutanate, din stratul cornos, care protejeaza substantele higroscopice din piele, cum este sarea de sodiu a acidului 2-pirolidon-5-carboxilic, lactatul de sodiu.
Pentru formularea si combaterea uscaciunii pielii, trebuie sa se tina cont de tipurile principale de piele uscata:
- pielea uscata "normala", intalnita la orice varsta si care poate sa apara datorita schimbarilor fiziologice produse de agentii atmosferici, utilizarii sapunurilor, detergentilor, laptelui facial demachiant, care are tendinte de a inlocui constituentii hidrosolubili ai pielii:
- pielea uscata ca "boala profesionala", care poate sa apara in urma unor noxe profesionale: solventi organici, solutii detergente (la unele profesii cum sunt: spalatorese, bucatarese, stomatologi, chirurgi, etc.);
- pielea ridata, datorata varstei, expunerilor excesive la radiatii u.v., reducerii activitatii mitotice a stratului bazal;
- pilea sebostatica, in opozitie cu cea seboreica, datorata ritmului de secretie a sebumului;
- pilea uscata, care predispun la unele afectiuni, cum sunt psoriasis, eczeme, caracterizate prin tulburari patologice in procesul de keratinizare. Viteza de evaporare a apei in acest caz este de 8-10 ori mai mare.
O ancheta efectuata in randul populatiei feminine din USA, a dus la concluzia ca aproximativ 50% din persoane au piele uscata, 30% piele normala si 20% piele grasa.
Preparatele hidratante contin o mare cantitate de apa cca. 60-80%, incorporata sub forma de emulsii U/A sau A/U, cu emulgatori sintetici ionogeni, neionogeni si ceruri autoemulgatoare. Exemple:
Creme cu emulgatori neionogeni:
Alcool cetilic 17,0 g
Tween 80 7,0 g
Vaselina 25,0 g
Glicerol 15,0 g
Apa la 100,0 g
Alcool cetilic 20,0 g
Glicerina 12,0 g
Brij 35 3,0 g
Apa 54,50 g
Parfum 0,50 g
Preparare: se topesc componentele grase, apoi se emulsioneaza amestecul de apa si glicerina.
Crema cu emulgator ionogen:
Alcool cetilic 8,0 g
Unt de cacao 6,50 g
Laurilsulfat de sodiu 0,50 g
Vaselina 20,0 g
Apa 65,0 g
Lotiuni hidratante pentru fata, maini si corp
Lotiunile hidratante se utilizeaza pentru a asigura un strat protector cu umectanti si grasime, pe fata inaintea aplicarii machiajului.
Pentru ca termenul de hidratare implica protectia pielii contra uscarii, aceste preparate se pot folosi si pe corp dupa baie. Conditia esentiala pentru aceste preparate este ca ele sa aiba un efect emolient fara a fi uleioase sau grase.
Palmitat de izopropil 7,50 g
Monostearat de propilenglicol 6,0 g
Polietilenglicol 400 monostearat 5,0 g
Trietanolamina 2,50 g
Glicerina 2,50 g
Propilenglicol 2,50 g
Apa 76,0 g
Parfum 0,30-0,50 g
Preparare: se topesc substantele grase, iar solutiile apose (apa, trieta-nolamina, glicerina, propilenglicolul) se adauga treptat sub agitare continua. Aproape de racire, preparatul se parfumeaza.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1256
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved