CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Istoria cosmeticii
Folosirea produselor cosmetice este evocata in Biblie unde se evoca faptul ca in urma cu 10 mii de ani au existat primele practici de machiaj si primele palete de culori?
Cercetarile arheologice au mentionat ca in urma cu 5000 ani i.I.Ch., au fost gasite in catacombele Egiptului numeroase accesorii de machiaj, borcane si urcioare cu astfel de continut. Cleopatra, Nefertiti, Helena, Afrodita, Venus, erau socotite frumusetile enigmatice ale timpurilor. Produsele cosmetice cele mai vechi au fost gasite in mormintele Egiptului din prima ERA a Dinastiei, catre anii 3100-1907 i.I.Ch. In acea epoca femeile egiptene foloseau borcane care contineau unguente parfumate cu baza de ulei vegetal de palmier, masline sau nuca, amestecate cu ierburi aromatice, pentru protectia pielei contra imbatranirii si a deshidratarii cauzata de soare.
Mai tarziu a inceput machiajul obrazului si al corpului. La inceput acestea erau rezervate preotilor si riturilor mortuare care pastrau pretiosul secret. (Se spune ca Lenin a fost imbalsamat de un medic egiptean, care a murit cu secretul). Pielea era unsa cu un preparat ocru-galben, care dadea reflexe aurii, iar pe obraji se folosea ocru-rosu. Vinele bustului si tamplele erau subliniate cu culoarea bleu, iar ochii erau intotdeauna machiati, sprancele conturate cu negru, ploapele inferioare cu o tenta usoara de verde inchis, iar cele superioare un fard cu baza de antimoniu sau funingine.
Fardul avea calitatea de a proteja pielea de agresivitatea vantului si nisipului, folosindu-se si in jurul ochilor. Fardurile contineau in afara de culori si infuzii de plante medicinale pentru prevenirea eventualelor infectii oculare, oftalmia (inflamatia ochiului). Culorile cele mai populare erau verdele de Moszimit - malachita pisata de Siria. Culoarea turquoise sau peruza, argila rosie sau violeta, amestecate cu oxid de cupru sau fier, care permiteau obtinerea de nuante noi, foarte pretuite. Legendara Cleopatra prefera culoarea bleu- marine pe ploapele superioare si un verzui ca apa pentru ploapele inferioare. Genele erau machiate cu o pasta de fard si grasime. In ceea ce privesc buzele, erau fardate cu rosu mineral, iar unghiile lustruite si colorate cu /henn/ o planta cu care turcoaicele isi vopsesc parul in rosu.
La inceputuri in Grecia, in special la Atena si
Pana in secolul al III-lea machiajul nu era obisnuit, cu
exceptia sprancenelor care trebuiau sa aiba forma unui arc unic. Cu timpul,
parfumurile si fardurile aduse din Egipt si
La inceputul Imperiului Roman, la Roma, femeile patriciene
petreceau ore intregi in baie (celebrele Bai romane). Se spalau si se machiau
cu meticulozitate. Toaleta, coiffura, machiajul durau un timp indelungat pentru
prepararea in fiecare dimineata. Ovidius (Publius Ovidius Naso, poet latin,
vezi statuia in orasul
Se spunea ca /machiajul este diabolic/, fiind considerat un 'subterfugiu care disimuleaza oroarea si mirosul real al corpului si sufletului, conducand spre lux si desfrau, nimicind omul'.
In Epoca Renasterii italiene, frumusetea /boticeliana/ era reprezentata prin Venus, Zeita gradinilor, a Frumusetii si Dragostei, asimilata cu Afrodita la greci. Se spune ca /frumusetea este senzuala si cereasca/. Au aparut femeile cu fruntea luminoasa, cu parul blond, trese impletite cu pietre pretioase. Femeia trebuie sa fie frumoasa si atragatoare, dar cu ce pret? Culoarea diafana a tenului, a buzelor, a obrajilor si unghile rosii, parul auriu - faimosul blond venetian, care se obtinea prin amestecul de sofran si lamaie, si-au facut aparitia in Epoca Renasterii. Femeile stateau la soare cu capul acoperit de o palarie, iar corpul era protejat de un voal. In acelasi timp, retetele de frumusete au ramas tot atat de periculoase ca si in Evul Mediu, pentru ca femeile isi albeau pielea cu aceleasi amestecuri sublimate, solutii toxice cu baza de plumb si de mercur, care rodeau pielea zi de zi, pana la distrugere.
Sfarsitul secolului al XVII-lea a fost marcat de nebunia /edificiilor capilare/ - a coafurilor pe verticala, perucile facandu-si aparitia in toate clasele sociale. Femeile incepusera sa se fardeze foarte vizibil, in culori stridente, rosul predominand, incat devenise chiar dezgustator, respingator.
In secolul XVIII, la Curtea Regelui Frantei (Le Roi Soleil), toate gamele de rosu straluceau pe obraji intr-un veritabil foc de artificii. Erau fardati atat in timpul zilei, cat si pentru noapte. Culoarea naturala a fost proscrisa, exclusiv rosul era culoarea purtata si adorata. Coafurile devenisera veritabile capodopere fara masura, ornate de o multitudine de accesorii. Higiena era aproape inexistenta, insectele corporale aparusera, iar esentele de parfumuri 'imbatatoare' ascundeau odorurile naturale Din fericire, spre sfarsitul secolului se revine la simplicitate, la natural, machiajul mult redus, numai cu o tenta usoara de pudra, imitand transparenta portelanului, iar buzele de asemenea, culoarea naturala. Celebra Madame Rcamier a simbolizat perfect frumusetea epocii sale.
Secolul XIX a fost secolul cand femeile au utilizat mai putin machiaj, acesta fiind rezervat actritelor pe scena si prostituatelor. S-a folosit mai mult pudra alba, folosita esential de burghezie, si foarte putin rosu pe pometii obrajilor. In acel secol s-a pus accentul mai mult pe igiena, lucrarile asupra ingrijirii pielii, a corpului in general, multiplicandu-se.
Din fericire in secolul XX, progresele cercetarilor in cosmetologie au adus produse de frumusete care permit astazi femeilor sa se machieze si sa-si ingrijeasca pielea, fara prea mari riscuri. Cu toate ca, cel putin in ultimul an, au fost retrase din magazine, unele produse cosmetice, creme si farduri, care contineau ingrediente chimice nocive, atat pentru piele, cat si pentru organism in general, deoarece aplicarea cremelor sau fardurilor respective, sunt intotdeauna absorbite de epiderma, derma trecand apoi in circuitul sanghin.
Cosmetica a culminat in acest secol XXI, cu interventiile chirurgicale cosmetice radicale, infiltratii faciale cu botox, chirurgii radicale corporale, de multe ori cu rezultate dezastruoase, culminand chiar cu moartea pacientului - femeie sau barbat. La ora actuala, in America de Nord, Canada si Statele Unite, statisticile comunica cifra de 80% a femeilor care solicita interventii chirurgicale generale sau partiale, predominand liftingul si implanturile mamare cu silicon, care au dat rezultate tragice, letale, in afara de alte 'minuni' ale chirurgiei plastice.
Din nefericire, in acest secol predomina si este apreciata mai mult /Frumusetea exterioara, si mai putin cea interioara/, iar 'modelele' trucate din reviste si televiziune, induc in eroare, in special tineretul la varsta adolescentei, care crezand 'ca tot ce zboara se si mananca', anorexia facandu-si aparitia, culminand cu rezultate tragice.
Ar fi minunat sa revenim la maxima lui Juvenalis: 'MENS SANA IN CORPORE SANO', la care adaug - FRUMUSETEA ESTE TRECATOARE, DAR SUFLETUL SI INTELIGENTA SUNT NEMURITOARE.
Venera E.DUMITRESCU-STAIA
Nevoia curateniei si dorinta omului de a se infrumuseta au origini foarte indepartate. Initial, acestea au fost manifestari ale instinctului de aparare fata de conditiile naturale vitrege. Treptat, interesul pentru infrumusetare si intretinere s-a extins, ca urmare a constientizarii importantei tehnicilor estetice. Daca in secolele trecute, grija pentru cosmetica constituia indeosebi o preocupare a unei minoritati privilegiate, in societatea moderna, aceasta a devenit o necesitate. Femeia contemporana isi aloca o mare parte a timpului tratarii, ingrijirii si infrumusetarii corpului. Mijloacele estetice s-au diversificat, facand posibila efectuarea unor interventii cosmetice superficiale sau profunde, intr-un timp scurt, cu rezultate uimitoare.
Cursul de cosmetica, prevazut cu multe ilustratii, reprezinta un ghid util pentru orice femeie interesata de felul in care arata.
Solutii pentru orice femeie
Niciuna dintre cele trei componente ale cosmeticii - terapie, ingrijire-mentinere, infrumusetare - nu poate fi neglijata. Fiecare varsta are avantajele sale. In plus, ceea ce este natural are nevoie de a fi pus in valoare sau de a fi corectat. A fi frumoasa si sanatoasa inseamna a sti care sunt mijloacele cele mai eficiente prin intermediul carora puteti atinge acest deziderat.
mpresia pe care o faceti celorlalti, prin felul in care aratati, este cheia succesului dumneavoastra. Avand mai multa grija de imaginea dumneavoastra, se schimba si modul in care va autoapreciati. Printr-un 'look' potrivit veti dobandi o mai mare incredere in dumneavoastra. Aceasta incredere in sine va determina un mod de percepere diferit din partea celorlalti, categoric favorabil. Acordarea catorva minute zilnice pentru infrumusetare reprezinta, de fapt, atat de mult!
O oportunitate de a avea succes in afaceri
Visati la cum sa va infiintati propria afacere? Priviti in jurul dumneavoastra si veti vedea cate persoane au facut deja acest pas. Ceea ce trebuie avut in consideratie este ca trebuie sa te pregatesti si ca ai nevoie de cunosinte de baza in multe domenii, cum ar fi aspecte legale, contabilitate, taxe, administratie, marketing si publicitate, finante. Comunicarea interpersonala are, de asemenea, un rol esential in stabilirea unor bune relatii de afaceri. Cursul nostru va asigura o pregatire completa.
Pentru intreprinzatori tineri sau cu experienta
Nu numai pentru incepatori, dar si pentru intreprinzatori care deja isi exercita activitatea, acest curs este extrem de valoros. Va ajuta sa va imbunatatiti cunostintele, sa va descoperiti punctele slabe si cele forte. Este un material indispensabil omului de afaceri, ce contine ultimele informatii legate de procedurile existente si de legislatie.
Despre cosmetica
In aceasta sectiune vom incerca sa venim in ajutorul Dvs cu sfaturi cosmeticale si recomandari de produse cosmetice Hemel. Acum vom vorbi despre istoria cosmeticii, definitia cuvantului "cosmetica" si despre Hemel Cosmetics.
Despre COSMETICA
Pastrarea tineretii si frumusetii este cel mai fascinant vis
al omenirii, preocupare despre care s-au gasit dovezi din secolul al XVI-lea i.
Cuvantul "cosmetica" inseamna arta si practica de ingrijire igienica a intregului corp cu ajutorul unor metode si preparate speciale, ARTA INFRUMUSETARII.
Frumusetea secolului XX inseamna tinerete, care nu mai constituie un lux, dinpotriva, ea reprezinta un progres social de o reala importanta.
Cosmetica moderna se structureaza pe trei nivele:
COSMETICA TERAPEUTICA: preintampinarea si tratarea bolilor coprului si a pielii
COSMETICA DECORATIVA (cosmetica de infrumusetare): ascunde defectele si pune in prim plan trasaturile frumoase.
Va recomandam folosirea produselor Hemel Cosmetics.
INGRIJIREA TENULUI
Primele semne de imbatranire, datorita actiunilor factorilor externi de care este expusa, apar pe pielea fetei. Din aceasta cauza tenul necesita o ingrijire regulata si adaptata fiecarui tip de ten. Cele mai importante etape sunt:
demachiere
tonifiere
hidratare
aplicare crema nutritiva de noapte
peeling profund
folosirea mastilor faciale
Demachierea: chiar daca nu ne machiem este foarte important sa curatam impuritatile cu care are contact tenul pe parcursul unei zile, indepartandu-se si secretiile glandelor sebacee. Produsele cosmetice care se pot folosi sunt: lotiunile demachiante, sapunurile, laptele demaciante, creme demachiante, geluri cu lipide, uleiuri.
Nu recomandam folosirea sapunurilor obisnuite pentru ca distrug stratul protector de lipide de la suprafata tenului si usuca tenul.
Tonifiere: produsele care inlatura ultimele urme de machiaj si deamchiant, care lasa tenul curat si tonificat se numesc lotiuni tonice.
Hidratare: hidratarea tenului se face cu o crema hidratanta, dupa 5-10 minute de la tonifiere. In functie de tipul tenului alegeti o crema hidratanta. Va recomandam ca vara sa folositi creme care va protejeaza tenul de razele UV. In general cremele hidratante se aplica dimineata si seara pe ten, iarna insa din cauza incaperilor supraincalzite putem folosi mai des. Cremele hidratante constituie o baza perfecta pentru machiaj.
Cremele nutritive: se folosesc dupa varsta de 30 de ani, cu inaintarea varstei se vor folosi creme imbogatite cu proteine si vitamine. Lipisomi: microcapsule vegetale care patrund in piele si elibereaza in epiderma agenti bioactivi: vitamine, hormone, placenta, colagen, elastina si extracte vegetale. Actioneaza foarte repede si efectele sunt vizibile chiar dupa cateva zile de la prima folosire. Aceste produse pe baza de liposomi vor fi folosite de catre persoane cu ten matur, tinerii trebuie sa evite folosirea lor.
Peeling: produse exfoliatoare cu continut de produse abrasive pentru ten gras si gomajul care dizolva cheratina si indeparteaza murdaria, sebumul si celulele moarte. Aceste produse se folosesc de maxim 2 ori pe saptamana. Produsele peeling pe baza de enzime sunt recomandate persoanelor cu ten ridat, cu vase de sange dilatate, ten cu acnee cu supuratie si persoanelor in varsta. Produsele de peeling pe baza de enzime se folosesc o data pe saptamana.
Mastile faciale: folosirea mastilor faciale asigura vitaminele si sarurile minerale de care are nevoie pielea, protejeaza de factorii externi stratul de lipide de pe suprafata epidermei. Efectele lor sunt imediat vizibile, insa ele trebuie folosite in mod regulat.
Pentru a avea efectele asteptate va rugam sa aveti in vedere urmatoarele: mastile de fata se aplica pe tenul perfect curatat (demachiat), intotdeauna se evita zona ochilor si a gurii, dupa clatirea cu
Romani, regii cosmeticii in Statele Unite
Romanii din
De la Anastasia Soare - "Regina Sprancenelor", la Jessica - "Prima Doamna a Unghiilor", sau Cornelia Zicu, detinatoarea unui superb Spa pe celebra 5th Avenue din New York, romanii au ajuns sa fie recunoscuti drept cei mai buni in domeniu. Vedete de talie internationala sau oameni cu bani se inghesuie in locuri unde doar cei care isi permit sunt rasfatati ca in Paradis.
Prima manichiurista a lumii
Nascuta in
"Manichiura frantuzeasca"
Romanca a creat un sistem unic de ingrijire a unghiilor in mod natural, in functie de fiecare tip, pe care l-a numit "The Natural Nail Cultivation System". Ulterior, a inventat transplantul natural de unghii, prin care unghiile rupte pot fi reatasate fara a se vedea vreo imperfectiune.
Supranumita "Prima doamna a unghiilor" de ziarul "New York Times", Jessica a inventat in anii '70 celebra manichiura frantuzeasca, promovata in revista "Time" de Barbra Streisand. Multe alte tehnici precum si o multime de produse sunt astazi marci inregistrate ale Jessicai si fac parte din sistemul de ingrijire a unghiilor pus la punct de ea, "The Jessica System". Cel mai inedit produs al romancei este oja pe baza de extract de cactus, care are gust amarui si ii impiedica pe cei nervosi sa-si mai roada unghiile.
Un cabinet la Casa Alba
O clienta celebra care a fost tratata prin acest procedeu a
fost Printesa Diana. "Am fost onorata ca am putut sa o ajut pe Printesa Diana
sa scape de obiceiul de a-si roade unghiile", a declarat la acea vreme romanca.
De asemenea, in timpul presedintiei lui Ronald Reagan, Jessica a avut deschis
un cabinet la Casa Alba. "De fiecare data cand era nevoie de mine, luam un
avion de la
S-a implicat in actiuni caritabile si sprijina constant
orfelinate din
Prietena cu Meg Ryan
Numele Corneliei Zicu a ajuns tot mai des pe buzele vedetelor care viziteaza New York-ul. Spa-ul pe care romanca l-a deschis pe 5th Avenue atrage "crema" VIP-urilor locale, de la Clint Eastwood la Uma Thurman sau Meg Ryan. Repu-blicana convinsa, s-a imprietenit rapid cu secretarul american Condoleezza Rice, care a ajuns sa-si faca pedichiura in saloanele Spaului newyorkez.
Cornelia a ajuns in SUA in 1992, impreuna cu sotul si cu
copilul ei si a inceput prin a spala treptele casei in care locuia pentru 100
de dolari pe luna. A urmat cursuri de cosmetica, iar in 1999, cu ajutorul
omului de afaceri Rick Aidekman, a deschis un salon pe doua etaje intr-o
cladire pe celebra 5th Avenue din
Insa legaturile ei cu
Pe fetele vedetelor
De mai bine de 35 de ani, numele lui Mario Badescu a fost
asociat cu produsele naturiste de ingrijire a pielii. Deschis in 1967, "The
Mario Badescu Skin Care Spa" a devenit un loc bine-cunoscut in
Paula Abdul si Charlize Theron sunt cliente fidele, iar Liv Tyler, Antonio Banderas si Naomi Campbell nu au ocolit salonul romanului. La mastile si tratamentele lui Badescu au apelat si Kate Moss sau Gwyneth Paltrow, care s-au bucurat de amestecurile de plante, fructe si alte ingrediente naturale. Cele mai apreciate produse sunt tratamentele pentru par si lotiunile hidratante pentru fata.
Starurile ridica din sprancene
Supranumita "Regina Sprancenelor", Anastasia Soare este cea mai
cunoscuta esteticiana romanca ajunsa in Statele Unite. Ascensiunea ei a fost
rapida: de la micul salon din
Steven Cojocaru are ac de cojocul vedetelor
Daca de tenul, de unghiile si de sprancenele vedetelor au
grija trei romance, de haine are grija criticul de moda Steven Cojocaru .
Nascut in 1965, in
A devenit o autoritate in domeniul modei odata cu show-ul "Entertainment Tonight" de la CBS, iar opiniile lui au ajuns litera de lege pentru multe vedete hollywoodiene, care au apelat la el in calitate de stilist consultant.
Comentarii
ISTORIA AROMATERAPIEI
Radacinile si fundamentele aromaterapiei pot fi gasite in urma cu 3000 de ani inainte de Cristos, cand egiptenii antici foloseau bazele aromaterapiei in viata de zi cu zi .Date istorice inregistrate , arata ca egiptenii ardeau ierburi si lemn aromat pentru a-si slavi zeii.
De asemenea uleiurile aromate erau folosite in haremurile regale pentru ai satisface pe oaspetii importanti.Aromaterapia isi are radacinile in cele mai vechi practici de vindecare. Ierburile medicinale erau folosite in multe ritualuri secrete; ceremonii religioase foarte elaborate aveau loc in templele egiptene unde regele faraon era mumificat si imbalsamat cu uleiuri aromate exotice.Egiptenii credeau ca aceste uleiuri au proprietati de conservare daca sunt amestecate si cu alte plante.Imbalsamarea era principala tehnica folosita de aromaterapie si asigura conservarea tesuturilor timp de mii de ani.
Uleiurile si rasinile folosite erau atat de puternice incat in secolul al 17-lea mumiile erau vandute in Europa si doctorii le distilau pentru a crea medicamente.
Aromaterapia s-a nascut cu adevarat in templele egiptene acum 6.000 de ani.Egiptul a fost locul de nastere al medicinei , farmaceuticii, cosmeticii si parfumeriei.
Comertul inflorea ,iar cei care practicau comertul veneau din toate colturile lumii pentru a aduce flori,ierburi si plante.Preotii si preotesele supravegheau cu strictete delicatul mod de preparare in temple si palate , citeau formule si incantatii, substantele erau masurate si amestecate cu foarte mare grija .Procesul de purificare dura si cateva luni pana cand se obtinea preparatul dorit.
Aromaterapia s-a raspandit din Egipt spre
Fiecare cultura , incepand cu cele mai vechi si sfarsind cu cele mai moderne , si-a dezvoltat metodele proprii in domeniul aromaterapiei. Fizicienii greci si medicii militari au fost angajati de catre Imperiul Roman, dupa ce acesta a decazut, stiinta s-a raspandit spre tarile arabe,unde oamenii care practicau medicina erau devotati alchimiei si perfectionarii procesului de distilare si extractie.
Pentru multe secole , uleiurile esentiale au constituit un remediu pentru epidemii, boli si anumite afectiuni.
Pe parcursul secolului al 19-lea odata cu dezvoltarea
stiintei moderne , toate formele de medicina bazate pe plante,au disparut, pana
in anul1920,cand un chimist francez Gatefosse a reinviat aceasta arta dandu-i
denumirea de Aromaterapie.
Aromaterapia functioneaza ca un fel de punte intre vechi si actual,multe dintre industriile din prezent folosesc diferite uleiuri pentru a crea produse care sunt folosite la vindecarea unui numar mare de afectiuni.
Statul in fata oglinzii este considerat de unii ceva inutil. De multe ori insa, acest lucru poate fi o adevarata carte de vizita pentru individul respectiv. Constatare - persoana are un tonus excelent.
MARIA VULPE
Cosmetica-din paleolitic
Dorinta omului de a se infrumuseta isi are originile in Antichitate. Cu timpul, aspiratia spre frumusete a devenit o adevarata arta. Fiecare faza a civilizatiei umane a dat nastere unor conceptii proprii despre frumusete, care trebuiau atinse cu ajutorul cosmeticelor. Minele de coloranti din epoca glaciara si obiectele paleolitice fac dovada ca oamenii preistorici aveau retete proprii de preparare a cosmeticelor. Alifiile erau pastrate in vase de os sau de ardezie. Toate aceste ustensile din paleolitic au fost apoi imitate in Egipt si lucrate in metale nobile. Egiptenii, incepand cu frumoasa Cleopatra, au descoperit multiple procedee de infrumusetare.
RITUAL. Ingrijirea pielii, de la egipteni pornind, era un adevarat ritual. Fiecare dintre acele multiple produse cosmetice avea un sens simbolic si o functie medicala. Pielea era unsa cu uleiuri si creme parfumate, obtinute din seminte de susan, masline, migdale si palmier.
Grecia continentala a preluat si ea, de la egipteni, cultul cosmeticelor. La ei, toaleta se concentra asupra picioarelor si a corpului, niciodata asupra obrazului. Femeile isi curatau tenul tinand acoperit capul deasupra unei placi de fier bine incalzit, pe care se topea incet o bucata de mir. Spre desebire de alte popoare, romanii puneau igiena personala pe primul loc - dovada termele. Ca masca, femeile romane foloseau o pasta groasa, obtinuta din faina de secara fiarta cu ulei. Se tinea pe obraz toata noaptea, iar dimineata se inlatura cu lapte.
MASURI CIUDATE. Pentru infrumusetarea lor, femeile nu se dadeau in laturi de la nimic. Extracte din fecale de crocodil si namol stateau la baza mastilor folosite in Roma Antica. Alte ingrediente utilizate de femei erau mormolocii si sangele vacilor negre. Dintii se mentineau albi cu ajutorul pietrei ponce. Asta era insa varianta cea mai putin dureroasa. Albirea pelii se facea in mod diferit: etiopienele cu ghips, romanii ca si galii si-o albeau cu creta, iar cosurile erau mascate cu faina de orz. Grecoaicele de la oras (sec. IV i.Hr.) doreau sa se deosebeasca de sclavele din colonii prin culoarea alba a pielii. Pentru asta ele foloseau calcar sau carbonat de plumb (oficial interzis in toata lumea la inceputul sec. al-XX-lea).
VRAJITORIE. In Evul Mediu, produsele de infrumusetare au fost interzise. Cine folosea asa ceva risca sa fie acuzat de vrajitorie. Nici igiena personala nu era la loc de mare cinste. Baile se faceau de cateva ori pe an si sub supraveghere medicala. RenaStere. In timpl Renasterii, in Franta si Italia, folosirea cosmeticelor a ajuns la rafinamente deosebite.
Aceasta perioada aduce unul dintre elementele revolutionare in istoria cosmeticelor. Moscul si untura de civette (un mamifer carnivor), esentiale pentru cosmeticele acelei vremi sunt inlocuite cu lavanda si menta englezeasca. Doamnele din inalta societate venetiana (sec. XV-XVII) au fondat chiar o organizatie pentru invatarea si testarea noilor descoperiri in domeniu. Una dintre presedinte a fost Isabella Corsete, iar Ecaterina de Medici - membru de onoare.
La inceputuri, produsele se procurau de la farmacie. Intre 1600-1800, insa stiinta cosmeticii s-a raspandit in randul diferitelor grupuri profesionale: alchimisti, barbieri, coafori, cameriste si felceri. Abuzul de cosmetice era in plina floare.
SACRIFICII. Antiridul preferat al femeilor din
Pentru curatarea si improspatarea pielii se folosea peeling-ul cu subminat de mercur. Impotriva acestui produs chimic se plangeau chiar si medicii vremii.
Albusul de oua era pus pe obraji pentru tensionarea pielii si netezirea ridurilor.
La moda era inca tenul palid. Pentru asta existau femei care inghiteau pietris, carbune, cenusa, ceara de lumanari arse. Stricandu-si stomacul, ele sperau sa dea paloare pielii.
Mainile raman baza tratamentelor cosmetice faciale si corporale iar tehnologia de ultima ora vine doar in ajutor lor
INDUSTRIE. In 1825 (perioada victoriana) au fost publicate doua lucrari anonime foarte importante: Arta frumusetii si Indatoririle cameristelor. Ele prezentau retete si tratamente de infrumusetare, tehnici care trebuiau deprinse de cameriste in beneficiul matroanelor.
Prima firma de produse cosmetice apare in 1828 (Guerlain). Lola Montez - una dintre cele mai faimoase frumuseti ale tuturor timpurilor, si amanta regelui Ludovic I al Bavariei - publica in 1858 o carte. Pe langa trucuri utile, ea isi sfatuieste cititoarele sa-si fabrice singure cometicele (din masuri de igiena si calitate). Cosmetologie. Dezvoltarea industriei cosmeticii a luat avant o data cu progresul chimiei. De la stadiul de arta empirica, cosmetica ajunge la a fi una din ramurile tehnologiei chimiei. Ca studiu organizat, stiinta cosmeticii, cosmetologia, dateaza din 1895. Este anul cand s-a predat pentru prima data, la o scoala superioara, folosirea preparatelor cosmetice. Dupa 1922 aceasta stiinta a inceput sa fie predata in nenumarate scoli. Cu timpul, ea devine o stiinta de sine statatoare in invatamantul tehnic medical.
Romancele erau foarte naturale. Se crede ca datorita climei si vietii in mare parte rurala, ele nu aveau probleme dermatologice.
La noi, prima lucrare de cosmetica (1829) a fost cea a doctorului Episcopescu. Initiatorul scolii de cosmetica a fost, insa, doctorul Aurel Voinea, autor al unor valoroase lucrari de specialitate.
Practicarea acestei meserii se face in cabinete specializate
in cosmetica. Se infiinteaza apoi scoli de stat pe langa Ministerul Sanatatii.
Prima in
Timp de 2000 de ani arsenicul, plumbul si mercurul - trei dintre cele mai periculoase elemente chimice - au fost incluse in formulele produselor cosmetice. Ele au dus la deteriorarea pieli si chiar moartea prematura a utilizatorilor.
Azi cosmeticele oscileaza intre doua tendinte. Unele mizeaza pe inteligenta naturii fiind preparate pe baza de extracte naturale si ecologice. Altele sunt inovatii in materie, cu lipozomi, colagen, alpha-hydroxyacizi, coenzima Q10 etc.
Produsele sunt testate dermatologic si oftamologic o perioada indelungata. Un singur caz de intoleranta sau alergie si munca e luata de la capat. Intr-o societate cu drepturi ale consumatorului bine delimitate, nimeni nu isi permite sa lanseze produse cu efecte secundare.
'Daca ai ochii umflati, poti sa-ti pui chiar tu cuburi de gheata sau gheata pisata si nu mai e nevoie sa mergi la cabinetul de cosmetica
sfatul unei cosmeticiene
Standardele frumusetii Cleopatrei se incearca si azi a fi atinse. Ea e vestita si ca fiind femeia care a reusit sa suceasca mintile celor mai 'puternici' barbati ai Antichitatii: Cezar si Marc Antoniu. Retetele ei de frumusete au strabatut lumea acelei vremi. Laptele de magarita il folosea pentru a se imbaia. Malul Nilului amestecat cu urina constituiau ingredientele de baza pentru masca de fata.
Prezentare les nouvelle estetiques
Revista internationala de estetica aplicata si cosmetologie "Les Nouvelles Esthtiques" a aparut in cea de-a 23-a editie a sa, in limba romana, pe 6 martie 2003. Actualmente exista 25 de editii internationale.
"Les Nouvelles Esthtiques" ti-a propus introducerea in Romania a unui concept deja consacrat in tarile cu traditie in domeniul cosmeticii: "estetica aplicata" - o abordare stiintifica, medicala a metodelor si mijloacelor folosite pentru infrumusetarea si armonizarea corpului omenesc. Estetica aplicata a aparut ca profesiune in urma demersurilor lui Humbert Pierantoni, in deceniul al cincilea, in Franta (in ianuarie 1952, acesta a lansat si prima revista profesionala de estetica aplicata - "Les Nouvelles Esthtiques").
"Les Nouvelles Esthetiques" este o sursa de informatie profesionista pentru toti cei implicati si atrasi de domeniul esteticii: specialisti - cosmeticiene, stilisti, maseuri, chirurgi, esteticieni, nutritionisti, manageri de saloane, importatori de produse cosmetice si de aparatura cosmetica, dar si pentru cititorii interesati de aflarea ultimelor noutati in materie de infrumusetare, relaxare, sanatate.
Obiective
1. Educarea si informarea intr-un limbaj profesional atat a specialistilor in domeniu, cat si a publicului cititor, printr-o ilustrare adecvata a termenilor care definesc estetica aplicata.
2. Cultivarea simtului estetic printre cititorii sensibili la valorile legate de estetica aplicata si ingrijirea personala.
3. Orientarea si incurajarea specialistilor si a publicului cititor catre avantajele achizitionarii produselor, aparaturii si respectiv ale utilizarii serviciilor de estetica profesionala.
Target
1. SPECIALISTII IN ESTETICA APLICATA (cosmeticiene, stilisti, make-up artisti, maseuri, chirurgi esteticieni, nutritionisti, dermatologi, medici stomatologi, manageri de saloane, importatori si distribuitori de produse cosmetice profesionale si aparatura cosmetica);
2. PUBLICUL CITITOR INTERESAT DE ESTETICA IMAGINII PERSONALE (LOOK) deschis catre nou si schimbare, dornic de informatii specializate despre produse, metode, concepte legate de estetica aplicata, interesat de noutatile in estetica si capabil sa adopte idei noi;
3. CITITORII cu venituri medii/mari; cu studii medii/superioare;
Publicul provenind in majoritate din mediul urban.
Structura revistei
Estetica
Cosmetica
MACHIAJ (tendinte, tehnici profesionale, tehnici corectoare, trucuri)
Body painting
Pielea, biologia pielii
Manichiura si pedichiura
COAFURA (hairstyling, tendinte, produse profesionale, tehnici de tuns si vopsit, tratamente pentru ingrijirea parului)
DERMATOLOGIE (prevenirea si tratarea bolilor de piele)
INTERVIURI (cu personalitati din domeniul esteticii)
VIATA PROFESIONALA (managementul in estetica, salonul lunii, top tratament)
Star secrets (vedetele si secretele lor de infrumusetare, intretinere)
MASAJ, TEHNICI MANUALE (shiatsu, masaj bioenergetic,tehnici orientale - hamam).
Moda (tendinte, vestimentatie si accesorii)
Medicina si chirurgie estetica
Tehnici holistice
Horoscop
Terapii pentru inlaturarea stresului
Alimentatie, nutritie si dietologie
Aromaterapie
Feng-shui
Cod de conduita
Standardele descrise in codul de comportament al esteticienelor sunt o resursa optima pentru activitatea cotidiana a acestora sau a proprietarilor saloanelor de frumusete. Aceste standarde stabilesc clar termenii si conditiile specifice referitoare la responsabilitatile si cerintele personale, de care orice esteticiana trebuie sa dea dovada pentru ca toate clientele sa beneficieze de competenta si siguranta maxima.
Liniile directoare mentionate aici pot fi utilizate fie ca baza pentru strategii si proceduri, fie ca mijloc pentru stabilirea unor evaluari obiective in privinta personalului.
Pe de alta parte, aceste linii directoare pot reprezenta baza contractelor dintre patroni si angajati pentru stabilirea regulamentului salonului estetic. Intrucat multe dubii si preocupari pot fi rezolvate printr-o mai buna cunoastere a eticii profesionale, acest cod poate fi folosit ca material de baza pentru staff-ul salonului. El reprezinta si un mijloc pentru a identifica posibile comportamente deficitare, incompetente si ineficiente.
O buna reputatie Pentru a-si construi o reputatie buna si de lunga durata in domeniul estetic, trebuie sa se tina cont de urmatoarele trasaturi comportamentale: - devotament pentru propriile idei si meserie - incredere - sinceritate in toate actiunile si in comunicare. Toti cunoastem diferenta dintre corect si gresit si intre a spune clientilor sau asociatilor nostri adevarul sau o minciuna. Cand vorbim cu clientii nostri despre produse sau proceduri, trebuie sa fim foarte precisi, adica sa dam dovada de cat mai multa onestitate. Inainte de a vorbi trebuie sa evaluam in ce mod ceea ce ii vom spune clientei va face onoare reputatiei noastre. Trebuie sa ne ferim sa folosim fraze sau termeni care ar putea determina clienta sa se simta frustrata sau inferioara, existand riscul de a se simti ranita in orgoliul propriu. Este important sa recunoastem valoarea ideilor clientelor, dar si pe cea a ideilor no
astre. Trebuie sa incercam sa tratam clientele cu rabdare si politete, apreciindu-le laturile pozitive, demnitatea si personalitatea. Credibilitatea noastra se bazeaza pe increderea in noi, ceea ce implica un caracter demn, bun-simt si vointa.
Controlul calitatii Standarde ridicate de calitate asigura o satisfactie mai mare a clientei cu privire la serviciile noastre si, fara indoiala, ridica nivelul vanzarii produselor noastre. Aceste aspecte permit si cresterea castigului nostru potential, deoarece clientele, daca platesc mai mult, se asteapta sa obtina produse de calitate si profesionisti mai bine pregatiti care sa le stea la dispozitie. Pregatirea noastra se reflecta in capacitatea de a gandi in mod critic si creator. Suntem specialisti si este datoria noastra sa imbunatatim constant calitatea tratamentelor, a metodelor de ingrijire a pielii si a formulelor cosmetice pe care le oferim. Din acest motiv trebuie sa cautam produse noi si proceduri avansate, care sa satisfaca necesitatile si dorintele clientelor. Informatiile privind noile tratamente se dobandesc din revistele de specialitate, participand la Congrese, conferinte sau de pe internet.
Respectarea regulilor Esteticiana trebuie sa respecte toate standardele profesionale, in functie de necesitatile clientei. Unele tratamente care implica procedee de medicina estetica nu intra in competentele esteticienelor. Acestea nu trebuie sa-si depaseasca propriul rol.
Cum sa fim profesionisti in munca pe care o facem O
adevarata profesionista evita sa piarda timpul, lucreaza in mod productiv si
respecta riguros orele stabilite pentru intalniri. Esteticiana competenta
recunoaste importanta acuratetei in munca. In cazul in care este criticata,
raspunde prompt, isi corecteaza defectele si incearca sa imbunatateasca
situatia. Depasirea obstacolelor Pentru imbunatatire este nevoie de o examinare
ca si continuua, a tratamentelor oferite, analizandu-le de la inceput si pana la sfarsit. Alte posibile cauze de ineficienta ar putea fi semnalate administratiei, uneori insotite si de potentiale solutii. In acest caz este nevoie ca staff-ul salonului sa incurajeze esteticienele sa participe activ la examenul critic al randamentului si al multumiri clientei (periodic) si la imbunatatirea muncii tuturor. O data stabilite problemele, acestea trebuie rezolvate imediat, pentru sporirea competentelor si cresterea productivitatii centrului.
Totul trebuie semnalat In calitate de esteticiene raspunzatoare de tratamentul pielii, trebuie sa informam imediat conducerea in legatura cu orice probleme cu care se pot confrunta clientele. In primul rand, nu trebuie sa uitam ca, in cazul aparitiei unei probleme epidermice in timpul tratamentului, acest lucru ar putea atrage dupa sine acuzatii directe la adresa centrului, in consecinta o documentatie completa in legatura cu ceea ce se intampla in timpul tratamentelor este deosebit de importanta la nivel legislativ. Dialogul dintre esteticiana si clienta trebuie sa fie confidential, informatiile primite trebuie tratate ca fiind personale si nu trebuie discutate cu familia sau cu prietenii clientei. Esteticiana, la randul ei, trebuie sa se asigure ca la documentatia privind fiecare clienta nu au acces persoane neautorizate. Daca un document este lasat la vedere, se considera ca intimitatea clientei a fost violata.
Trebuie sa fiti responsabile Folosirea formulelor cosmetice necesita atentie mare la detalii, atat in timpul tratamentelor cat si in timpul folosirii aparatelor speciale. Trebuie sa stiti sa aplicati corect produsul cosmetic si sa tratati pielea in cunostinta de cauza, pentru a preveni orice incident care poate aparea in timpul tratamentului. Daca esteticiana nu stie sa foloseasca o anumita metoda, un dispozitiv, se recomanda suspendarea tratamentului pentru evitarea unor eventuale vatamari, legate de folosirea unor astfel de ustensile. Daca in timpul tratamentului ar avea loc un incident, esteticiana trebuie sa stie ca este responsabilitatea ei sa prezinte un raport scris superiorilor, in interval de 48 de ore, oricat de importanta sau nesemnificativa ar fi vatamarea. In caz contrar, s-ar putea ridica problema neincrederii, atat in cazul esteticienei cat si a intregului centru. In caz de vatamare, o esteticiana care nu a urmat un curs special, nu va trebui sa se aventureze in acordarea primului ajutor ci trebuie sa apeleze la o persoana pregatita pentru astfel de situatii.
O pregatire din ce in ce mai buna Cursurile certificate de specializare vor permite esteticienei sa ajute clienta sa-si rezolve problemele estetice. Aceste cursuri permit imbogatirea cunostintelor si avansarea in cariera. Un atestat obtinut in urma unui examen reprezinta garantia oferita publicului, de dobandire a unor cunostinte adecvate si impartasirea lor, prin propria munca, celor din jur.
Minimalizarea cheltuielilor Ca urmare a cresterii costurilor operative, este necesar sa se acorde atentie cheltuielilor si chiar sa se reduca. Putem limita efectiv cheltuielile printr-o folosire controlata a materialelor si instrumentelor. Pastrarea resurselor, evitarea cheltuielilor - sunt responsabilitati care revin fiecaruia dintre noi.
Castigul nostru potential Estetica devine rapid un domeniu cu tot mai multe oportunitati. Se remarca o continua dezvoltare, aceasta si datorita noilor tehnologii. Este o activitate antreprenoriala in care este posibila exploatarea la maximum a calitatilor si capacitatilor fiecaruia. Noua ne revine sarcina sa infruntam diferite provocari care ni se propun. Cea mai mare dintre acestea este cresterea productivitatii economice, fara a compromite integritatea esteticienelo
De la corp la suflet
Notiuni de psihologie pentru esteticiene de Annarita Rovere
Cine crede ca meseria de esteticiana inseamna sa te ocupi numai de curatenia fetei, depilare, limfodrenaj, este foarte departe de realitatea in care este implicata, astazi, autoarea frumusetii. Esteticiana are misiunea, deloc usoara, de a se ocupa, zilnic, de persoane, cu individualitatea lor, dar si cu un trecut familial si profesional. Relatia care se instaureaza intre clienta si esteticiana este o relatie complexa, deosebita, privilegiata, dar care, uneori, implica si riscuri. Cum ne putem ocupa practic de starea de bine a unei persoane, stare de bine care, inevitabil, nu priveste numai corpul, fara ca prin acest lucru sa depasim limitele competentei profesionale?
Vom incerca sa dam cateva sfaturi fara a avea pretentia ca am epuizat acest subiect atat de important, dar in acelasi timp, fara a face o simpla enumerare a unor reguli de prim ajutor psihologic.
Trei sunt cerintele de baza: autenticitatea, bunul-simt si intuitia. Este necesar sa va preocupe starea de bine a persoanei care are incredere in tratamentul vostru si sa puneti acest obiectiv in centrul relatiei create. Acest lucru inseamna ca esteticiana trebuie sa fie ea insasi, adica sa investeasca in sine (bagaj cultural si experiential, energie, entuziasm) in scopul obtinerii celui mai bun rezultat posibil. Bunul simt este acea capacitate de a se comporta cu intelepciune, simtul masurii si echilibru care, in parte este innascut si in parte se dobandeste cu timpul si experienta. Intuitia nu trebuie niciodata subevaluata; adesea, din instinct, ne indreptam intr-o directie, pentru ca apoi sa ne gandim rational, de ce am facut acea alegere. Intuitia are, deci, marele rol in rezolvarea problemelor aparent nerezolvabile. Nu respingeti nimic a priori; adesea, lucrul cel mai simplu, cel mai usor este cel mai bun. Nu este greu sa intelegem ca tocmai suma ac estor capacitati produce plusvaloarea, adica acel quid care permite gasirea cuvintelor potrivite, comportamentul adecvat, modalitatea cea mai buna de a-i ajuta pe cei care va incredinteaza mult mai mult decat simpla ingrijire a corpului.
Dupa aceasta introducere sa incercam sa distingem cele doua mari categorii de probleme pe care trebuie sa le infrunte esteticienele pe parcursul muncii lor: Problemele psihologice care apartin domeniului esteticii si care privesc si sanatatea persoanei
Problemele psihologice care apartin domeniului emotional privat al persoanei ( probleme familiale, de relatii, profesionale etc)
Intr-un arc de timp relativ scurt, aproximativ 20 de ani, femeile s-au gasit in fata unei serii de presiuni noi care le-au condus spre succes, competitivitate, independenta: este vorba de un sistem de valori in conflict deschis cu definitiile rolului feminin in Occident. Conditia feminina contemporana este ata de problematica deoarece rolul impus femeii este sursa unor cerinte multiple si adesea, contradictorii. Cultura de masa a amplificat rolul femeii care rezolva totul, creand mitul superfemeii, atat de curajoasa, ambitioasa, plina de succes, plina de feminitate, materna, senzuala si, mai ales, frumoasa. Superfemeia nu poate, deci, sa nu acorde o deosebita atentie aspectului sau fizic in scopul de a adera la modelul impus.
Cultul corpului impune ca, pentru a fi la inaltime, nu este suficient sa ai doua picioare, doua brate, doi ochi, totul trebuie modelat conform canoanelor impuse de ideologia moderna. Pentru a cunoaste canoanele frumusetii este suficient sa rasfoim cateva reviste, sa aruncam un ochi la ceea ce ne propune moda, sa ascultam mesajele publicitare. Imaginile feminine perfecte prezentate in programele TV sau in ziare, pentru a face publicitate produselor dietetice sau de slabire sau, si mai contradictoriu, maionezei, branzeturilor sau salamurilor, nu ajuta, desigur, la acceptarea micilor sau marilor imperfectiuni ale propriului corp. Aspectul fizic, capacitatea de a atrage atentia barbatilor, posibilitatea de a fi placuta inainte de a te placea devin factorii cei mai importanti. Prestanta si tineretea se ridica deasupra frumosului si placutului. Muschi proeminenti, umeri patrati, guri carnoase, piele elestica fara imperfectiuni. Cine nu se aliniaza, cine nu adera la model este refuzat, exclus, ramane afara. Ce puteti face voi, profesionistele frumusetii, in fata ajutorului cerut de clientele voastre? Care este raspunsul adecvat in fata anumitor probleme: Priveste ce solduri, nu mai suport sa ma privesc in oglinda sau Fata mea pare o panza de paianjen, pielea este atat de opaca, ma simt atat de batranaaaa si multe altele |n primul rand se spulbera miturile, se redimensioneaza modelele. Nu ne putem asemana cu cineva fara a ne pierde propria individualitate, dar trebuie scoasa in evidenta tocmai capacitatea fiecarei fiinte umane de a fi unica si irepetabila. Ajutati fiecare persoana care vi se alatura sa-si imbunatateasca aspectul fizic, amplificand acele calitati personale pe care mama natura le-a atribuit fiecareia. Scoateti in evidenta ochii frumosi, subliniati seductia privirii cu un machiaj potrivit si, in acelasi timp, puneti-va la dispozitie experienta voastra si capacitatea profesionala, pentru a reduce, acolo unde este posibil, imperfectiunile. Limfodrenajul si masajul pot contribui foarte mult la inlaturarea celulitei, chiar si daca este mai veche. O piele curata, bine hidratata este frumoasa chiar daca este brazdata de cateva riduri. Fara a promite miracole, dar cu constiinta de a face tot posibilul, puteti oferi foarte mult. Unele persoane, mai ales tinerii, traiesc atat de cufundati in prezent incat nu reusesc sa se imagineze altfel decat sunt. {i tocmai din cauza acestei miopii, un defect nu poate fi temporar, ci este perceput ca etern: Sunt urata si voi ramane asa pentru totdeauna. Sunt pilna de cosuri si nu am d escoperit nici un remediu valabil. Ajutati-va clientele sa vada nu numai persoana lor actuala, ci si un eu ideal, care reprezinta cum ar dori ele sa arate dupa ce vor fi supuse unui proiect de infrumusetare. Este vorba de un sseuuuu si nu de un model la care sa aderati. Nu este o meserie usoara, intr-o civilizatie a aparentei care transmite continuturi dezastroase, in care sa fii urat, sa nu aderi la stereotipuri inseamna sa ramai singur, sa nu fi iubit, sa nu traiesti. Nu este o meserie usoara intr-o societate ca a noastra in care se mai aud inca ecourile unor talk-show-uri, in cadrul carora, se creaza identitati noi cu ajutorul bisturiului.
Descurajati-va clientele care intentioneaza sa recurga la chirurgia estetica ca mijloc de recucerire a unei dragoste pierdute. Corpul nu este doar un invelis care ne acopera, nici un instrument care trebuie folosit nevatamat. Noi suntem corpul nostru si orice transformare ne implica profund, modificandu-ne personalitatea. O interventie de chirurgie estetica este intotdeauna o interventie; o liposuctie nu poate si nu trebuie sa fie calea pentru a atinge greutatea ideala.
Educati-va clientele sa-si respecte propriul corp, lucru
care se realizeaza numai prin grija
Fiti darnica in sfaturi si clara in explicatii. Frumusetea nu este un dar sau cel putin nu este numai un dar, este ceva care se cucereste zi dupa zi sau care se mentine constant si cu anumite renuntari.
Calea catre frumusete este o cale, adesea destul de anevoioasa si tocmai de aceea trebuie sa fiti langa ele pentru a le sustine, imboldi, critica, daca este nevoie.
Rolul vostru este de educatoare, mai ales cand este vorba de ti nere care vi se adreseaza, in perioada critica a pubertatii. |n adolescenta, aprobarea celorlalti este fundamentala in construirea respectului de sine; acneea sau problemele supraponderale creaza obstacole de nedepasit in abordarea relationala. Cine mai bine decat voi care va ocupati de frumusete va putea convinge un adolescent ca este vorba numai de probleme legate de dezvoltarea sa si, in acelasi timp, sa-l ajutati sa faca fata acestor neajunsuri hormonale folosind produse adecvate? Frumusetea este legata si de starea de bine; o reclama inteligenta afirma: Suntem frumosi pe dinafara pentru ca suntem curati in interiorrrr si prin curatenie interioara se intelege si eliminarea tuturor acelor reziduuri, care impreuna alcatuiesc asa numitul stres. Stim foarte bine ca masajul, forma foarte veche de terapie, permite eliminarea tensiunilor si a blocurilor energetice si emotionale. |n timpul masajului se stabileste un contact profund intre corpul pacientei si mainile care lucreaza. |n cazul cazul pacientei lui Freud, Elisabeth Von R., care suferea de dureri de picioare si avea dificultati la mers, datorate problemelor psihologice, parintele psihanalizei a exercitat o presiune pe fruntea ei si apoi pe picioare, asa cum ar fi putut face un terapeut, demonstrand cum corpul retine experiente traumatice si ca descarcarea acestor emotii acumulate constituie procesul central al tratamentului.
Canal de informatie privilegiat pentru perceperea unitatii psihosomatice a persoanei respective si instrument pentru restabilirea echilibrului psihofizic, masajul ramane cel mai eficient mijloc pentru a intra in sintonie profunda cu clientele voastre.In acel spatiu unde, in liniste, corpul este acela care vorbeste, invatati sa ascultati si cea mai slaba palpitatie. Uneori, chiar acel spatiu este cel care permite clientei sa se destainuie, sa va impartaseasca un gand, o problema care o framanta. Profesionista frumusetii devine, intr-o clipa, confidenta - prietena - sfatuito are. Ce trebuie sa faceti in cazul in care clienta va cere un sfat privind o hotarare pe care trebuie sa o ia sau sa faca o alegere? De cate ori vi s-a spus: Ce ai face in locul meu?. Nu sunteti in locul ei si nici nu trebuie sa va puneti. Fiecare dintre noi are o scara proprie de valori, un background personal, o situatie familiala si economica ce implica o orientare speciala in alegerile care trebuie facute. Nimeni nu se poate pune in locul celuilalt. Nu dati sfaturi, exprimati-va, doar cu rezerva, o parere personala si numai la o cerere insistenta. Ascultati, cu atentie, fara sa intrerupeti. Uneori, acesta este singurul lucru pe care vi-l cere clienta. O ascultare atenta, autentica, empatica. Clienta doreste sa va simta aproape, vrea sa imparta cu voi o stare sufleteasca, doreste sa-i acordati atentie si sa-i fiti complice. Dialogul presupune un raport total de incredere. Fiti discrete, nu puneti intrebari.
Un moment deosebit de intens este cel al confesiunii, in care clienta se destainuie neconditionat.
Confesiunea are in sine o valoare catartica, afirma Rollo
May, pionierul psihoterapiei, subliniind ca insusi faptul ca o persoana se
destainuie altcuiva, disponibil si intelegator, activeaza deja un proces de
clarificare interioara. Sa stii sa asculti este o arta, necesita o putere mare,
trebuie ca persoana respectiva sa-ti simta prezenta si disponibilitatea de a o
asculta fara judecata sau prejudiciu. Nu judecati, nu judecati niciodata! Nu va
lasati intimidate de cuvinte: nici o persoana nu doreste sa fie judecata, chiar
daca o cere cu insistenta. Nu este greu sa iesiti din impas; este suficient sa
va declarati lipsa de competenta in acea privinta. Ascultati, dar nu
interpretati, ascultati, dar nu dati sfaturi. Lasati clienta sa ia singura o
decizie care priveste viata ei personala. Voi i-ati oferit tot ce se putea: o
ascultare autentica, fara judecare, un spatiu primitor in care sa-si destainuie,
departe de priviri
Atunci cand stramosii nostri cadeau in extaz in fata frumusetii Afroditei sau a muschilor lui Hercule, ei masurau, totodata, prapastia de netrecut dintre lumea lor plina de foamete si suferinta si cea a acestor zei nemuritori care beau ambrozie in timpul fastuoaselor lor banchete. Durerea cotidiana le aducea aminte ca sunt muritori, dar visau totusi sa atinga starea divina a celor pe care-i admirau. Responsabili de sanatatea corpului nostru si, de ce nu, de aspectul lui, am descoperit acum ca suntem capabili sa ni-l transformam prin tratamente corporale, diete, exercitii sau, in extremis, prin chirurgie estetica. Reusitele medicinii si ale modelarii trupesti, ingrijirile si tratamentele cosmetice fac din noi autorii partiali ai aparentei noastre corporale. De-aici incolo, corpul nostru si aspectul lui depind de noi-insine. Cu sau fara ruj, gura ni se modeleaza dupa vorbele rostite. Cu sau fara rimel pe gene, privirea ne straluceste in fata frumusetii unui rasarit sau apus de soare. Cu sau fara produse cosmetice, corpul nostru pastreaza forma statuilor lui Michelangelo. Am mostenit o frumusete de care trebuie sa fim mandri si care merita sa fie ingrijita. O intreaga industrie cosmetica sta acum la dispozitia acestei opere a naturii care este frumusetea umana, iar dumneavoastra, ca esteticiene, contribuiti din plin la desavarsirea ei. Prin meseria pe care o practicati, prin priceperea si talentul dumneavoastra, chipurile devin mai luminoase, corpurile se modeleaza mai atragator si starea de spirit se imbunatateste. Fiti mandre de misiunea voastra!
Care este rolul managerului de salon?
Chiar daca aveti o echipa mica, formata din doar doua-trei
esteticiene, va puteti considera un adevarat manager. Vi se pare un titlu
important? Trebuie sa-l priviti mai degraba ca pe o definitie a
responsabilitatii pe care v-o asumati. Vorbele lui Lao-Tseu ar putea fi
folosite drept slogan de toti managerii de azi: 'Ofera-i unui om un peste
si el va avea ce manca intreaga zi. Invata-l pe un om sa pescuiasca si el va
avea ce manca toata viata'. Astazi, nu mai este de ajuns ca forta de munca
sa fie doar cumparata. Este nevoie si de putin 'suflet' pentru a avea
o buna relatie cu angajatii. Unui manager 'de clasa' ii place sa
lucreze cu oamenii sai, sa-i ajute, sa-i incurajeze si sa-i ghideze. Care este
rolul unui manager? Rolul managerului unui salon de frumusete este acela de a
le insufla esteticienelor sale dorinta de a lucra cat mai bine. El este tributar
competentelor angajatelor sale. Un management eficace consta, asadar, in
administrarea justa a resurselor fiecarei esteticiene, prin incurajari
permanente care sa le determine pe toate sa-si depaseasca limitele, sa dea
dovada de creativitate si initiativa. Atunci cand o esteticiana vede ca
patroana sa este receptiva la ideile ei, se simte mai implicata in dezvoltarea
salonului de frumusete si mai motivata sa participe la bunul mers al afacerii.
Cei mai buni manageri se straduiesc sa suprime obstacolele care le impiedica pe
angajatele lor sa-si optimizeze munca, oferindu-le posibilitatea de a urma
cursuri de perfectionare pentru a fi mai eficiente. In plus, sunt preocupati sa
creeze un mediu de lucru placut si stimulant, in care fiecare esteticiana sa se
simta valorizata si cat mai productiva. Un mediu pozitiv favorizeaza spiritul
de comunicare, de relationare cu intregul colectiv si cu managerul acestuia.
Noile functii ale manageruluiui: Cele 4 functii traditionale ale unui manager -
planificare, organizare, conducere, controlare - reprezinta baza de lucru, dar
nu reflecta noua realitate: parteneriatul manager/salariat. Astazi,
managerii trebuie sa joace un rol de catalizator. Chiar daca sunteti o
conducatoare ireprosabila, perfect organizata, aveti nevoie de acea
'scanteie' care sa aprinda spiritul angajatelor dumneavoastra, fara
de care toate eforturile de a va situa in fruntea unui salon performant sunt in
van. Astazi, managerii trebuie sa joace un rol de catalizator. Chiar daca
sunteti o conducatoare ireprosabila, perfect organizata, aveti nevoie de acea
'scanteie' care sa aprinda spiritul angajatelor dumneavoastra, fara
de care toate eforturile de a va situa in fruntea unui salon performant sunt in
van.
Strategii pentru realizarea obiectivelor
Management
Strategii pentru realizarea obiectivelor (Comunicare
prezentata la cel de-al 34-lea Congres de Estetica Aplicata din
Lumea se misca, societatea se transforma continuu, mediul de
afaceri se reinnoieste permanent. Este un fenomen care nu trebuie sa va sperie,
ci dimpotriva, sa va stimuleze, pentru ca el poate oferi tuturor, deci si
dumneavoastra, esteticienelor, noi si noi oportunitati. Perspectivele de
evolutie sunt foarte mari caci lumea de
Trebuie sa va pregatiti, asadar, pentru aceasta dezvoltare: sa stabiliti o strategie, adica o analiza dinamica a situatiei dumneavoastra actuale, sa va fixati obiective clare, sa luptati pentru a le atinge si, in fine, sa controlati rezultatele obtinute. Desigur, obiectivele dumneavoastra pot fi de orice gen: - sa va creati propriul institut de infrumusetare - sa faceti o pregatire suplimentara, pentru a putea propune tratamente noi - sa va decideti sa lucrati ca esteticiana pe un vas de croaziera - etc. Indiferent care sunt ambitiile dumneavoastra, pentru a putea evolua in activitatea profesionala ar trebui sa respectati cele cinci puncte prezentate in continuare:
1 Cunoasteti-va mai bine meseria In Comunitatea Europeana, cele doua cai de acces la profesia de esteticiana sunt: - diplomele - experienta profesionala (3 ani de practica efectiva) Trebuie sa cunoasteti Codul Muncii, Codul Penal si toate reglementarile in vigoare referitoare la profesia de esteticiana. Locurile in care va puteti exercita meseria sunt din ce in ce mai numeroase si mai variate: -in cadrul institutului de infrumusetare - la domiciliu - in cadrul unui spital - intr-un camin de batrani - in centrele termale, de talasoterapie, balneologie -etc.
Aveti tot interesul sa va largiti campul de activitate, sa gasiti noi clienti Exista doua statuturi posibile: salariat sau nu(munca independenta). Este necesar sa va cunoasteti foarte bine si partenerii. De ce? Pentru ca nu lucrati singura si activitatea dumneavoastra depinde si de calitatea relatiilor pe care le intretineti cu partenerii: - angajatorul (daca sunteti salariata) sau angajatii dumneavoastra (daca aveti calitatea de angajator) - banca - scolile de cosmetica - centrele de formare - asociatiile - furnizorii - distribuitorii - si revista Les Nouvelles Esthetiques!
Si concurentii sunt importanti (si numerosi). Straduiti-va sa aflati cat mai multe despre ei, pentru ca numai astfel veti putea ramane permanent competitiva si puternica in fata lor. Cine sunt ei? -concurentii directi: celelalte institute (din acelasi cartier, oras, regiune ) -concurentii indirecti: medici, kinetoterapeuti, profesori de fitness, instructori de masaj, dieteticieni etc.
2 Strangeti informatii utile pentru a va analiza situatia Culegerea acestor informatii trebuie sa porneasca de la urmatoarele 4 intrebari: - Ce stiti sa faceti? - Ce vreti sa faceti? - Ce puteti sa faceti? - Care sunt mijloacele de care dispuneti?
Sa detaliem: Ce stiti sa faceti? - Diplomele pe care le detineti - Cursurile de calificare urmate: stagii si seminarii - Experienta profesionala: - Competentele tehnice dezvoltate: diferite tratamente, materiale utilizate - tip de clientela: barbati, femei, persoane in varsta sau tinere - importanta institutului unde ati lucrat, relatia cu personalul - marketing: promotii si evenimente legate de vanzari - logistica: gestiunea stocurilor, programari, planning - relatii cu furnizorii, distribuitorii etc. - pe plan personal: cum va gestionati stresul, conflictele, ce defecte si calitati va descoperiti in relatia cu clientii -Alte competente legate indirect de meseria dumneavoastra: -limbi straine vorbite -notiun Ce vreti sa faceti? Trebuie sa va definiti clar obiectivele pe termen scurt si mediu. Ce scopuri v-ati propus sa atingeti? Exemple: -sa va creati un salon propriu -sa lucrati la domiciliu -sa sustineti cursuri de formare -sa va gestionati mai bine timpul -sa va fidelizati clientela
Ce puteti sa faceti? Analizati-va cu obiectivitate: -fortele -nivelul pregatirii profesionale -exclusivitatea de care beneficiati asupra unei marci de produse cosmetice -slabiciunile -problemele legate de aspectul salonului -ambianta in randul personalului -oportunitatile -pericolele: nerespectarea unor reglementari etc.
Care sunt mijloacele de care dispuneti? -potentialul tehnic -potentialul uman -resursele financiare -disponibilitate (timp) Obiectivele pe care vi le propuneti trebuie sa fie conforme cu mijloacele de care dispuneti pentru a le atinge.
3 Elaborati un diagnostic strategic personalizat De ce e nevoie de un astfel de diagnostic? Este vorba despre un bilant atat cantitativ, cat si calitativ al situatiei dumneavoastra actuale care va va permite sa definiti: -modificarile ce ar trebui aduse atunci cand organizarea activitatii dumneavoastra profesionale nu va permite sa va exploatati la maximum capacitatile -evolutiile posibile
Analizarea si prelucrarea informatiilor primite Puteti folosi un chestionar detaliat, conceput pe baza problemelor expuse mai sus. Raspunzand cu sinceritate la intrebari, veti reusi sa va constientizati punctele forte si caile de progres posibile: modificarile si/sau ameliorarile ce trebuie aduse situatiei dumneavoastra actuale si evolutia de care puteti beneficia.
4 Stabiliti un plan de actiune Confruntati rezultatele diagnosticului cu obiectivele -masurati concordanta intre obiectivele pe car e v-ati propus sa le atingeti -ganditi-va la mijloacele de care dispuneti pentru a va putea infaptui aceste scopuri, dar si la constrangerile de care va loviti.
Determinati diferitele alternative posibile Exista, adesea, mai multe cai pentru atingerea unui scop. Trebuie sa o descoperiti pe cea mai buna, adica sa gasiti orientarea strategica adecvata. Cu titlu de exemplu: fidelizarea clientelei. Cum puteti atinge acest obiectiv? Ameliorand: -modul de primire a clientei -confortul acesteia -recomandarile oferite -calitatea tratamentelor -calitatea produselor -politica preturilor
5 Controlati-va rezultatele Este evident ca elaborarea unei strategii pentru atingerea obiectivelor propuse nu are sens decat daca ele se realizeaza. Pentru aceasta, se vor urmari toate etapele indeaproape. Acestea sunt: -analiza precisa a rezultatelor intermediare obtinute, -stabilirea unor actiuni corective, daca e cazul, -controlarea realizarii obiectivului final.
In ceea ce priveste controlul rezultatelor, trebuie luate in calcul doua criterii esentiale: -cel cantitativ, cu analizarea in cifre a rezultatelor: -cresterea vanzarilor, a cifrei de afaceri, a numarului de clienti -cel calitativ, cu analizarea: -satisfactiei oferite clientilor, calitatii relatiilor umane, gestionarii mai bune a stresului.
Sala de asteptare - un atu al salonului de frumusete
Viata profesionala Sala de asteptare - un atu al salonului de frumusete de Siska von Saxenburg
In primul rand, nu o lasati pe clienta dumneavoastra sa astepte! Daca, totusi, nu puteti evita acest lucru din cauza decalarii programului, incercati sa-i faceti clientei asteptarea cat mai placuta, transformand 'anticamera' cabinei de tratament intr-un incantator loc de destindere. Imaginati-vasalonul de frumusete ca pe un restaurant de lux, pe esteticianaca pe un maestru de ceremonii, iar prestatiile ei drept o minunata sarbatoare pentru corp si suflet. De fiecare datacand clienta intrain salonul dumneavoastra aveti de ales intre doua solutii: -o invitati saia loc, apoi o ignorati panacand ii vine randul la tratament. -ii prezentati, pe scurt, desfasurarea tratamentului si o serviti cu un ceai sau capuccino. Dar, in aceasta lume marcata de o concurenta acerba, riscati sa va pierdeti clienta dacanu ii oferiti intreaga dvs. atentie. Trebuie sa valorificati timpul de asteptare al clientei, astfel incat cele cateva minute petrecute de ea in 'anticamera' sa devina un plus al serviciilor pe care i le veti oferi si o ocazie pentru dumneavoastra de a o fideliza si chiar de a-i vinde un produs.
Cateva trucuri -inlaturati din sala de asteptare orice aparat portabil: telefon mobil, laptop. Se poate trai si faraele. Da, chiar si dumneavoastra va puteti lipsi, pentru putin timp macar, de acest gen de aparate, ca sa va concentrati doar pe comunicarea cu clienta.
-Propuneti un 'pre-tratament'. In timp ce clienta dumneavoastra asteapta, asezata confortabil, oferiti-i posibilitatea sa faca o baie la picioare intr-un bazin cu apade flori. In felul acesta, chiar daca veti intarzia putin, ea isi va petrece timpul in mod agreabil. Deeme o puteti invita la sauna.
-Faceti din timp un aliat. Oricat de riguros ar fi programul dumneavoastra se poate intampla sa prelungiti sedinta de tratament sau clienta saintarzie. Timpul de asteptare trebuie folosit in avantajul dvs. si al ei. Asadar, rasfatati-o, fiti atenta cu ea si va va fi recunoscatoare.
-Creati o insula de calm si relaxare. Uneori, cele mai bune momente ale unui tratament sunt cele de dupa, in care clienta este asezata confortabil in sala de asteptare si redescopera cat de placut e sa ia o pauza si sa te bucuri de ea. Sunt cele mai potrivite momente pentru a sorbi un ceai. Faceti in asa fel incat si momentele dinaintea tratamentului sa fie la fel de frumoase. Clienta dumneavoastra va putea astfel intra in cabina mai relaxata si mai receptiva la tratament. Un peisaj agreabil ii poate oferi clientei starea de spirit ideala. Acesta este avantajul saloanelor situate la etaj care au, desigur, o vedere mai interesanta spre exterior decat cele amplasate la subsol. Dar un decorator talentat stie sa faca minuni in acest sens si daca salonul dumneavoastra de frumusete este, de exemplu, amplasat in fata unui parking betonat, privelistea se poate imbunatati considerabil daca spatiul din jurul salonului se orneaza cu jardiniere, arbusti, pietre mari, decorative etc.
-Atrageti atentia asupra altor servicii. Adesea, in sala de asteptare, clienta se fixeaza asupra unui nou serviciu, dar ezita sa ceara lamuriri in privinta lui. Este cel mai bun moment pentru a-i oferi lamuriri in privinta unor noi tratamente: dermopigmentatie, manichiura, tratamente capilare, machiaj etc.
-Folositi timpul de asteptare pentru a vinde. Demonstrati-i clientei dumneavoastra ca aveti multe lucruri de vandut. Plasati esantioane gratuite pe rafturile etajerelor din sala de asteptare, dar si destule scaune sau fotolii. E drept ca in lipsa acestora, clienta va fi mai tentatas a-si petreaca timpul asemenea, si tratamentul cu parafina ii poate procura o stare foarte placutaclientei, mai ales dacaea vine pentru prima oarala dumneavoastra. Daca clienta ajunge prea dev descoperind produsele etalate, dar nu va uita ca a fost nevoitasastea in picioare panala intrarea in cabina. De asemenea, lasati la indemana clientei reviste, brosuri de specialitate si mostrele produselor promotionale, pentru a le putea incerca.
-Stimulati apetitul clientei. Invitati-o pe clienta
dumneavoastra sa serveasca un ceai, o cafea, un suc de fructe etc. Unele
SPA-uri din
-Propuneti-le clientelor satesteze esantioanele si chiar un
tratament. Luati exemplul SPA-ului american din Wisconsin care are plasat,
aproape de
- Dialogul. Nu ignorati clienta care vaasteapta. Vorbiti cu ea, argumentati binefacerile tratamentelor, masati-i mainile, zambiti-i cu amabilitate.
-Propuneti-i clientei o 'mini-lectie' de machiaj. Spa-urile care le propun clientelor o consultatie de make-up inregistreaza o crestere considerabila a vanzarilor de produse de machiaj. O astfel de consultatie este foarte potrivita pentru sala de asteptare, ea putand fi scurtata sau prelungita in functie de timpul de asteptare al clientei. Cinci minute de intarziere din partea esteticienei sunt suficiente pentru o lectie de machiaj pentru conturul buzelor, de exemplu. Daca dispuneti de 20 de minute, ii puteti oferi clientei dumneavoastra un machiaj complet.
-Diversificati-va serviciile. Dotati sala de asteptare in functie de profilul clientelor sau al clientilor. Pentru tinere -produse de machiaj, pentru doamnele mai in varstao baie de parafina, pentru domni - un mic bar
-Intrati in era tehologiei. O idee interesantaar fi amenajarea unui mini Internet- cafe in sala de asteptare, pentru clientele dornice sanavigheze pe diverse site-uri inainte de a intra in cabina de tratament.
-Invitati-va clienta sa viziteze intreg salonul de frumusete. In loc sa astepte, clienta dumneavoastra ar avea astfel posibilitatea sa descopere toate cabinele si chiar culisele salonului. Se va simti flatatasafie considerata de-a casei.
-Nu va neglijati clienta. Cel mai important lucru este sa nu o lasati pe clienta dumneavoastra sa se simta uitata in sala de asteptare. Va fi foarte neplacut pentru ea sase plictiseasca si sa considere caeste neglijata si ignorata. Daca vedeti ca asteptarea ei se prelungeste, explicati-i care sunt motivele, scuzati-va pentru intarziere, oferiti-i ceva placut cu care sa-si umple timpul. In felul acesta, ea nu va simti cand trece timpul si vava fi recunoscatoare pentru atentia acordata.
Cum recrutati niste angajate performante?
Numeroase esteticiene solicita un loc de munca si, totusi, responsabilele saloanelor de frumusete se plang ca nu gasesc profesioniste In domeniu. Oare de ce?
In primul rand, din cauza nivelului candidatelor. Exigentele angajatorilor sunt tot mai mari si putine esteticiene se dovedesc a fi foarte bine pregatite pentru aceasta meserie care necesita, printre altele, si aptitudini de buna relationare cu clientela. In plus, actiunea de recrutare implica timp si bani. Echipele deja formate par sa fie mai stabile decat in trecut. Conjunctura actuala le determina, probabil, sa se gandeasca de doua ori inainte de a schimba locul de munca. Asadar, posturile cele mai bune sunt ocupate. Esteticienele care cauta un loc de munca aud prea tarziu de cele foarte vanate sau, daca afla de ele din timp, nu pot face fata criteriilor de selectie impuse.
Mai exista, oare, si alte motive pentru care esteticienele profesioniste, de care saloanele au atata nevoie, sunt asa de putine?
Nivelul de remuneratie ar putea fi unul dintre aceste motive? Este foarte posibil ca esteticienele bune sa fie relativ multumite cu veniturile pe care le obtin sau sa nu caute un alt loc de munca pentru ca au deja vechime la cel actual. In acest caz, salariul lor este superior celui pe care l-ar primi in calitate de debutante in cadrul unui alt salon de frumusete. La analizarea tuturor acestor criterii ar mai trebui mentionata si probabilitatea unei lipse de mobilitate a esteticienelor, care reprezinta, uneori, un factor deloc neglijabil: unele specialiste prefera sa renunte la posturi promitatoare decat sa riste un nou inceput care implica schimbarea obiceiurilor. In concluzie, daca va doriti o echipa profesionista, va trebui sa luati in calcul toate aceste considerente mentionate mai sus si sa gasiti formula potrivita pentru a le atrage. Nu trebuie sa uitati ca nivelul de calitate al serviciilor pe care le oferiti clientelei depinde de prestatia angajatelor dumneavoastra, iar aceasta, pentru a fi performanta, necesita o reala motivatie.
e
Zambetul pe primul plan
Revista britanica 'Company' a facut o clasificare a celor mai sexy barbati din
lume. Pe primul loc se afla actorul american Brad Pitt, urmat de Orlando Bloom,
protagonistul in filmul '
Zambetul este cea mai importanta componenta a fetei, un prim-plan care influenteaza 60% din aspectul fetei, deoarece la nivelul perceptiei, tonurile de culoare deschisa sunt percepute primele. O privire clara nu poate concura cu candoarea danturii. Gura este cea care atrage atentia in primul rand, chiar si in cazul fascinatiei feminine; ganditi-va doar la neuitatul zambet al artistei Ava Gardner sau la cel ingenuu al lui Audrey Hepburn, pentru a cita doua mituri din istoria cinematografului. Merita, deci, sa dedicam zambetului, invincibila arma a seductiei, toata atentia pe care o merita.
Dar cum? Este suficient sa va adresati dentistului pentru a obtine o gura demna de sarutat. Canoanele frumusetii progreseaza in functie de spiritul timpului. Astazi, societatea occidentala favorizeaza o dantura de culoare deschisa si omogena. Mesajele publicitare si prezenta pe rafturile marilor magazine a pastelor de dinti si a substantelor de albire, confirma acest lucru. Frumusetea zambetului se naste din integrarea armonioasa dintre dinti si gingiile descoperite datorita miscarii buzelor.
Culoarea rozalie a gingiilor este semnul unei igiene
corecte. Unele tehnici si folosirea produselor specifice pot imbunatati
aspectul cromatic al danturii sau pot restabili culoarea naturala a dintilor
devitalizati. 'Dental bleaching' este o tehnica de albire, deja omologata,
care consta in aplicarea, ambulatoriu, a unui gel cu peroxid de carbamid,
capabil sa elimine petele si pigmentii de pe dinti. Este indispensabila o faza
pregatitoare, care consta intr-o minutioasa igien a orala, cu inlaturarea
placii, a tartrului si a petelor superficiale, eliminarea cariilor si obturarea
canalelor; apoi, se va trece la faza de albire propriu-zisa. Asa cum dorim sa
avem un par stralucitor si un ten de 'portelan', trebuie sa ne ocupam
si de propriul zambet. Expresia ochilor este insa cea care da sens surasului,
conferind autenticitate sentimentului pe care il exprima. Din punct de vedere
fiziologic, un zambet este original, daca pune in miscare muschii din jurul
ochilor. Un studiu, efectuat la Universitatea din
Zambetul trebuie perceput in mod favorabil; el trebuie sa exprime incredere, gingasia din suflet si interesul pentru persoana careia ii este adresat. Si apoi, este oportun, daca o persoana va surade, sa-i raspundeti la fel, deschizand astfel un canal de comunicare privilegiat. Incercati sa suradeti vanzatoarei de la magazin, persoanei care sta alaturi si chiar daca ele nu va raspund, macar stiti ca le-ati incalzit sufletul cu acel mic gest. In aceasta foarte actuala ruga din anii 500 sunt exprimate indicatiile privind modul in care sa ne simtim bine cu noi insine si cu ceilalti si chiar si ceva in plus: 'rasul' este secretul starii de bine.
De multa vreme, am perceput, intuitiv, ca acumularea de emotii negative deschide drumul bolii, dar explicatia stiintifica a acestei convingeri a aparut recent, o data cu nastere a psiho-neuro-imunologiei. Toate emotiile noastre, atat cele pozitive cat si cele negative (furia, disperarea, bucuria etc.) implica scaderea sau cresterea, in interiorul organismului, a unor substante ca deexemplu cortizonul si endorfinele, care sunt capabile sa influenteze apararea imunitara.
Factorii pur psihologici conditioneaza, deci, factorii biologici. O tensiune excesiva creste starea de stres, cu marirea ulterioara a product iei de cortizon si scaderea apararii in fata agentilor patogeni. Rasul domoleste anxietatea, rupand lantul periculos de evenimente care ar putea deschide calea spre boala. Un proverb cunoscut tuturor spune: 'Rasul face sangele bun'.
Freud scria: 'prin ras se degaja, instantaneu, energia folosita, pana in acel moment, pentru a controla anumite stari psihologice intime'. Si cui nu-i prinde bine o rezerva mereu proaspata de resurse, de care sa beneficieze fara prea mult efort si cu costuri zero? Mai multa energie la dispozitie noastra, pentru a fi investita in ceea ce simtim mai aproape de suflet. Toate acestea se traduc in practica in performante optime si rezultate stralucitoare. Surasul este un 'passe-partout', cheia care deschide portile vietii si ale succesului, dar mai ales ale inimilor, chiar si pe cele mai impietrite. Surasul si rasul au aceeasi origine. Rasul este un suras mai amplu. Un 'break' pentru ras este alternativa sanatoasa la pauza de cafea.
SURASUL, TERAPIA STARII DE BINE
Cautati, in fiecare zi, ceva comic care sa va faca sa radeti sau sa zambiti. Nu luati totul prea in serios. Autoironia este primul pas pentru a va ierta si a ierta. Zambiti in oglinda. Bucurati-va de voi insiva si de succesele voastre. Daruiti cate un zambet celor din jur, veti obtine mult mai mult decat un simplu suras, in schimb.
SURASUL, TRATAMENTUL FRUMUSETII
Surasul este un 'lifting' natural, deoarece scoate in relief toate trasaturile fetei dat orita actiunii marelui zigomatic (dilata narile, usurand respiratia si ulterior, oxigenarea pielii. Ridica glota, facand vocea mai armonioasa, mai calda si mai plina. Face ca privirea sa devina luminoasa si expresiva.
SURASUL, INSTRUMENTUL SUCCESULUI
Surasul este energie, exprima dorinta de a fi pozitiv, entuziast. Inspira siguranta si incredere. Atrage atentia si creeaza disponibilitate. Inlatura barierele si stabileste primul contact cu publicul.
Secretul bunelor decizii
Jean-Luc Stachura este instructor si Master Coach international. El a elaborat un program simplu si eficace care ne ofera posibilitatea de a ne depasi limitele, de a trai confortabil si de a ne atinge obiectivele. Viata dumneavoastra si deciziile pe care le luati nu sunt decat reflectii ale gandurilor. Doar de dumneavoastra depinde sa gandi ti pozi tiv si sa schimbati lucrurile in bine.
Inainte de orice actiune exista gandul. Abia ce v-ati gandit si actiunea dumneavoastra poarta amprenta reusitei sau a esecului. Asadar, felul in care ganditi si priviti lumea va influenteaza in luarea deciziilor bune sau rele. Daca mentalul dumneavoastra este perturbat, in special la nivelul reflexiei, hotararile nu pot fi prea inspirate. Daca aveti probleme si va lasati coplesiti de stres, nu veti lua decizii bune, pentru ca spiritul dumneavoastra este confuz.
Atunci cand sunteti stresati, solutia ideala ar fi sa nu luati nici un fel de decizie. Dar, pentru ca nu intotdeauna este usor sa faceti acest lucru, Jean-Luc Stachura va dezvaluie un mic secret care va poate ajuta sa va schimbati viata. Cele 10 minute dupa trezire si dinaintea culcarii sunt 2 momente primordiale ale zilei. In nici un caz nu trebuie sa le neglijati, pentru ca ele sunt cele care decid turnura pe care o va lua ziua dumneavoastra in urmatoarele 12 ore.
Concret: va treziti, deschideti ochii, dar nu va ridicati din pat. Nu, asteptati si straduitiva sa va umple de o stare de bine si de reusita, la nivel mental si emotional. Dimineata, in loc sa intocmiti in gand o lista plina de sarcini de executat si de probleme ce trebuie reglate pe parcursul zilei, imaginat i-va viata ca pe o pagina alba pe care va descrieti starea de satisfactie si seninatate. Imaginandu-va pagina alba, va rupeti instantaneu de trecut si mai ales de grijile din ajun. Inchipuiti-va ziua care urmeaza ca o viata in care totul este nou, gata sa fie construit. Concentrati-va pe lucruri pozitive. Singura atitudine justa pentru reusita materiala si sentimentala este sa va vedeti pura si inocenta, ca o pagina alba. Pagina alba reprezinta, de fapt, puritatea. Repetati-va continuu 'ma simt bine', pentru a va crea o atmosfera cat mai placuta. Capatand o astfel de stare, in care totul merge bine, nu veti mai fi stresata si va veti simti sufletul usor. In felul acesta, veti gasi raspunsurile potrivite si veti putea lua cele mai bune decizii care va pot schimba viata in bine.
Ati observat, desigur, ca deseori atunci cand va aflati intr-o situatie foarte dificila si trebuie sa luati o decizie foarte rapida, aceasta este cea justa. De ce? Este foarte simplu: pentru ca spiritul dumneavoastra este absolut vid si nu va puteti gandi decat la problema respectiva. Un alt exemplu: dupa o perioada de singuratate intalniti pe cineva de care va indragostiti, totul merge bine, dragostea va este impartasita si, exact atunci toti barbatii par sa va acorde atentie. N-o puteau face inainte? Nu este deloc de necrezut, ci absolut logic: in acel moment va simtiti pe deplin fericita si implinita, iar oamenii observa aceasta stare si se simt atrasi de ea. Este o stare pe care n-ati vrut-o in mod constient. Jean-Luc Stachura va demonstreaza cum sa va inseninati spiritul si sa traiti intr-o stare de bunastare sufleteasca. Pentru ca, sa nu uitati niciodata, ceea ce vi se intampla este exact oglinda a ceea ce ganditi.
Trebuie sa invatati sa creati o atmosfera buna inca din momentul trezirii, pentru ca intuitia nu se poate dezvolta in haos. Daca sunteti stresata, veti fi si ezitanta sau, dimpotriva, va veti repezi in luarea deciziilor si, in aceasta stare de confuzie, va puteti insela. Este un adevarat cerc vicios. In ceea ce priveste momentul culcarii, acesta este la fel de important ca cel al trezirii. Daca inainte de culcare cititi o carte placuta sau priviti lucruri pozitive, somnul dumneavoastra va fi influentat in bine si va fi foarte odihnitor. Imaginile si gandurile pozitive va vor imprima subconstientul si efectele se vor resimti nu numai pe parcursul noptii, ci chiar si a doua zi. Viata este si asa destul de dura si nu are rost sa v-o inrautatiti cu ganduri negative si decizii gresite.
Dar cum ar trebui sa procedati daca sunteti coplesite de indoiala si nu mai vedeti nici o cale de iesire? Decat sa va concentrati asupra acestei stari, sa dati vina pe dumneavoastra sau pe cei din jur, mai bine cereti sfatul unei persoane care a reusit in viata. inconjurati-va de oameni echilibrati, placuti, amabili si fericiti. Reusita lor va va impulsiona sa le urmati exemplul. Asadar, felul in care adormiti si va treziti va va conditiona deciziile. Faceti acest exercitiu, nu dureaza decat cateva secunde; veti obtine o stare de incredere si optimism, ale carei efecte vor fi vizibile foarte rapid. Jean-Luc Stachura a creat Clubul Reusitei pentru a-si ajuta clientele sa adopte o atitudine pozitiva, care sa le influent eze in bine deciziile si sa le conduca la reusita. Ele au astfel ocazia sa descopere tehnici si strategii inedite pentru dezvoltarea calitatilor de leader si imbunatatirea vietii profesionale. Obiectivul acestui club este acela de indeplinire a scopurilor propuse, prin ameliorarea comunicarii personale si profesionale.
RECAPITULARE
1- Suna ceasul desteptator
2- Imaginati-va ca va aflati o stare de seninatate totala; creati o atmosfera 100% pozitiva.
3- Inscrieti pe o pagina alba imaginara ce anume doriti sa faceti in ziua respectiva. Ganditi-va la asteptarile pe care le aveti pentru aceasta zi, dar intr-o maniera pozitiva, ca si cum deja vi s-au indeplinit dorintele. De exemplu: 'Voi semna contracte cu clienti valorosi'. Parcurgand aceste 3 etape, va veti reprograma creierul in mod pozitiv si veti stopa gandurile pesimiste. Inconstient, pe tot parcursul zilei, toate deciziile pe care le veti lua va vor fi benefice. Veti putea constata acest lucru chiar si in micile decizii cotidiene.
Muzica in tratamentul estetic
de Galya Ortega
>Este bine sa utilizati muzica in timpul tratamentelor de ingrijire?
>Care este genul de muzica potrivit?
>Ce influenta are ea asupra starii clientelor?
Armonia inseamna o alternanta perfecta intre sunete si
liniste, fara a neglija, desigur, calitatea nici uneia dintre acestea. Traim,
in permanenta, intr-o 'baie' de sunete. Unda
Elementele de baza
La fel ca si cuvantul, muzica este una dintre manifestarile gandirii si sensibilitatii umane. Vorbele si muzica au in comun modul de transmitere prin unde sonore ce produc efecte la nivelul materiei. Aceasta notiune este foarte importanta pentru o esteticiana care utilizeaza muzica in meseria ei. Intre sunete, ganduri si elementele materiale exista reactii vibratorii.
Sunetul este o unda vibratoare ce poate servi si ca regulator si ca revelator. Ca revelator, el poate indica celui care stie sa-l 'citeasca' existenta unei disfunctionalitati la persoana care il percepe. Ca regulator, sunetul reprezinta un veritabil mesaj sonor intern ce echilibreaza si armonizeaza. Altfel spus, daca este unul adaptat, sunetul poate trata dereglarile aparute la nivelul organismului.
Cum actioneaza muzica in timpul tratamentului?
-Muzica creeaza un 'glob' ce izoleaza de lumea exterioara. Atunci cand ne aflam intr-un spatiu c u precadere sonor, apare tendinta de a adauga fondului existent un sunet privilegiat care ne indeparteaza de perceptia ansamblului sunetelor exterioare.
-Muzica permite crearea unei 'ambiante speciale' . Intr-adevar! Dar ce inseamna aceasta ambianta? Fiecare gen de muzica induce o senzatie de care nu suntem intotdeauna constienti, dar care poate avea un mare impact asupra noastra. La sfarsitul acestui articol veti afla care sunt elementele dupa care trebuie sa va ghidati in alegerea sunetelor potrivite, pentru ca, integrandu-le in tratamentele dumneavoastra de ingrijire, acestea sa devina mai performante calitativ.
-Muzica poate completa un tratament, pentru a o 'hrani' energetic pe clienta dumneavoastra si pentru a va optimiza serviciile. Folositi acest instrument foarte performant, la fel cum le utilizati pe toate celelalte proprii meseriei dumneavoastra. Aveti nevoie, insa, de un mic instructaj.
-Muzica va poate reincarca energetic chiar pe dumneavoastra. Tratamentele pe care le oferiti va solicita foarte mult. Unele cliente sunt obositoare pentru esteticiene, fie din cauza stresului pe care il elimina cu ajutorul acestora, fie ca tipul lor de energie nu este compatibil cu cel al practicantelor. O muzica bine aleasa va poate fi benefica, ajutandu-va sa nu va pierdeti energia si chiar oferindu-va un surplus.
Clienta dumneavoastra va asculta muzica timp de o ora, dar dumneavoastra o veti auzi de-a lungul intregii zile. Dincolo de aprecierea sentimentala, muzica in sine are un impact foarte puternic asupra materiei. Perceputa constient sau nu, ea actioneaza mereu la nivelul celulelor si al creierului, generand efecte diferite.
Influenta muzicii si a sunetelor In Antichitate, muzica si medicina formau un tot unitar. Samanii isi ingrijeau pacientii psalmodiind sau cantand la diverse instrumente si indemnandu-i uneori si pe acestia sa intoneze anumite melodii. S e producea, astfel, o stare de transa propice vindecarii. Mai aproape de timpurile actuale, profesorul Alfred Tomatis a descoperit influenta concreta a sunetelor asupra fatului si puterea lor structuranta fizic si emotional. El a elaborat o metoda de vindecare prin ascultarea sunetelor filtrate, pe anumite frecvente pe care fatul este capabil sa le perceapa. Persoanele adulte pot fi vindecate de traumatisme si frustrari pur si simplu ascultand aceste sunete inlantuite.
Sunt binecunoscute efectele vibratiilor sonore asupra plantelor ce cresc sau se ofilesc in functie de mediul sonor in care traiesc.
In toate traditiile spirituale, muzica si cantecul sunt la loc de cinste. Aceste practici au mai multe scopuri: sporirea nivelului vibrator al adeptilor, producerea efectelor hipnotice, generarea unei unitati prin cantecul la unison. Fara a mai vorbi aici si de cercetatorii si adevaratii terapeuti care-si vindeca pacientii prin muzica, practici vocale si audieri ale anumitor sunete.
Cercetatorul francez Joel Steinheimer a emis teoria undelor in scara, bazandu-se pe observarea fenomenelor produse la un anumit nivel, care genereaza ecouri la toate celelalte niveluri. Asadar, un sunet auzit la o manifestatie are, de fapt, un nivel microscopic. Multe persoane iubitoare de frumos refuza sa-si lucreze vocea considerand ca aceasta este dezagreabila. Si, totusi, pentru a-ti dezvolta vocea este nevoie, uneori, sa o lasi sa scoata sunete ingrozitoare.
Ce se intampla, de fapt? Fiecare celula umana pluteste in apa, iar aceasta este cel mai potrivit vehicul pentru transmiterea undelor si memorarea lor. 71% din greutatea corpului este reprezentata de apa si, in special, de apa intracelulara, structurata in proportie de 98%, ceea ce inseamna ca aceasta este un semi-cristal. Starea de cristalizare o face sensibila si ii ofera posibilitatea de a transmite sunetele la toate organismele celulare.
Apa este un rezonator celular. Nu exista o frecventa a celulei, ci un ansamblu de frecvente ce vor crea armonii sau disonante (la fel ca o orchestra de muzica clasica ai carei muzicieni trebuie sa se acordeze si sa cante aceeasi partitura).
Cum actioneaza muzica asupra unei persoane suferinde? Sunetele adecvate si armonioase aluneca in corp, isi croiesc drum, strapung blocajele interioare, vindecand, mai mult sau mai putin rapid, ranile emotionale si pe cele fizice. Ele vor elibera memoria stocata in celule. Rezultatul final se va produce oricum, indiferent daca persoana in cauza este sau nu apta sa-si asculte corpul si sa traiasca, in mod constient, aceasta eliberare. Atunci cand este ghidata corect in emiterea sunetelor potrivite, a melodiei benefice, ea se conecteaza, in mod deliberat, la forta sa vitala si efectul este mai evident. Unificata, centrata, reechilibrata, ea va trai din plin aceasta stare interioara.
Ce este asa-zisa muzica de relaxare? Acest gen de muzica isi are originea in miscarea New Age care a marcat California in anii 60-70, o perioada foarte prolifica in cautarea unor metode de combatere a stresului a l`americaine. A fost, totodata, o epoca foarte bogata in descoperiri stiintifice: Memoria apelor a lui Sheldrake, endorfinele si encefalinele, semantica generala etc. Descoperirile acestea au fost preluate dupa ureche de anumite persoane care le-au aplicat intr-un mod mai mult sau mai putin just. S-a dovedit stiintific ca ritmurile cerebrale sunt influentate de sunete. De-atunci, s-au facut tot felul de experiente pentru a se calma efervescenta cerebrala, una dintre ele fiind chiar aceasta muzica relaxanta care nu este altceva decat un zgomot calmant. Ea nu face decat sa aplaneze suprasensibilitatea prin modificarea ritmului cerebral si a starii plexului solar.
Doamnelor, sunteti nisteclopote! Ce inseamna acest . lucru? Ca sunteti o adevarata cutie de rezonanta care repercuteaza sunetele vietii interioare si pe cele ale vietii exterioare pe care le digerati, dat fiind faptul ca dumneavoastra sunteti persoana activa care le ofera altora ingrijire. Principalul sunet perceput de clienta dumneavoastra si care are un efect cu atat mai puternic cu cat este captat total inconstient, este cel emis de dumneavoastra: respiratia, cuvintele rostite, tot vuietul subtil al fiintei dumneavoastra provocat de ganduri si de sentimente.
Un sunet precum gestul face parte dintr-un sistem si un limbaj de informare. Atunci cand masati fata sau corpul clientei, nu faceti altceva decat sa scrieti informatii (despre destindere, stimulare, tonifiere, revitalizare), pe care ea le va asimila si le va acorda cu propriile trairi pentru a le spori armonia. Ati lucrat mult in domeniul semanticii gestuale in cursul studiilor si practicii dumneavoastra.
Muzica interioara reprezinta si ea un instrument de lucru pe care-l puteti controla la fel de bine ca si pe mainile dumneavoastra atunci cand va masati clientele.
Iata doua moduri de abordare a acestei reale surse de revitalizare pe care o detineti: -Ascultati: in primul rand, invatati sa audiati cu adevarat muzica si ascultati ce va spune ea. In fiecare zi, oferiti-va cateva momente pentru propria dezvoltare psihica. Relaxati-va si ramaneti atenta la glasul propriului corp. Acesta poate fi un excelent exercitiu de recentrare inainte de inceperea zilei de lucru sau de regenerare, la sfarsitul ei. Nu aveti nevoie decat de 5 minute pe zi, dar cheia reusitei consta in aplicarea regulata a acestei metode.
-Cantati: practica vocala ascunde adevarate comori de implinire sufleteasca, de bucurie si de energie vitala. Profesorii de muzica, grupurile corale si cursurile de canto se bazeaza toate pe acest mod de dezvoltare personala ce foloseste exercitiile vocale. Ca n fiecare domeniu, fiecare isi alege modelele pe care vrea sa le urmeze. Dumneavoastra orientati-va catre marii maestrii ai muzicii lirice si ai terapiei prin sunete. Folositi-va si de muzicamente. La fel ca si complementele alimentare cu proprietati medicale care sunt denumite alicamente, muzicamente reprezinta complemente muzicale. Scopul lor este de a-i ajuta pe utilizatori sa-si gaseasca un echilibru prin dezvoltarea functiilor vitale care sunt incetinite sau inhibate
Ce-si doresc femeile
Ce-si doresc femeile nu e deloc usor sa afli. S-au intrebat barbatii si chiar femeile insele. S-au intrebat poetii, politicienii, realizatorii de campanii publicitare. Au vrut sa le cucereasca, sa le castige increderea si voturile, sa le faca sa cumpere un anumit produs, sa le determine sa faca un anume lucru Vrei sa stii ce-si doreste cu adevarat o femeie? Copii, cariera, bani, celebritate? Cu totul si cu totul altceva? Colega de birou, mama, sefa sau iubita s-ar putea sa vrea lucruri diferite, dar cu putintica rabdare, poti afla cum sa le castigi de partea ta. Cand si cum sa le abordezi, ce le place si ce le displace. Ce viseaza si ce conteaza pentru femeile din viata ta nu va mai fi, pentru tine, un secret. Pentru ca Editura Cartea de Buzunar tocmai a lansat volumul 'Ce-si doresc femeile'. Cecilia Caragea, directorul editorial, ne dezvaluie ce se ascunde in spatele acestei carti. LNE: - Femeile isi doresc sa fie frumoase, sa li se recunoasca inteligenta, sa fie iubite si cate si mai cate Pentru ca se stie ca femeile isi doresc foarte multe lucruri, o carte cu un asemenea subiect pare tare greu de facut Cum v-ati gandit sa structurati aceasta carte? Cecilia Caragea: - Aveti dreptate, femeile isi doresc foarte multe lucruri Cum bine spunea cineva, femeile sunt modeste, nu vor decat totul, imediat! insa, atunci cand e faca o lista de prioritati, lucrurile se complica Fiecare pune altceva pe primul loc. Tocmai de accea, cartea 'Ce-si doresc femeile' pleaca de la un mic test, alcatuit de Roxana Melnicu si Dana Verescu, autoarele acestei carti, care sunt psiholoage de profesie. In urma acestui test fiecare femeie va afla in ce tipologie se incadreaza. Se pare ca sunt opt tipuri psihologice de femei: femeia-copil, femeia fatala, pasionala, fata buna, fata rea, femeia de cariera, fata de gasca si martira. Fiecare dintre aceste tipuri psihologice este abordat pe larg in cadrul unui capitol care dezvaluie preferintele acestui tip de femeie, modul adecvat in care poate fi abordata cu succes etc. etc. -Credeti ca aceasta carte poate fi un bun manual pentru barbatii care vor sa invete cum sa le manipuleze pe femei? -in nici un caz! Femeile sunt mult prea inteligente ca sa se lase manipulate. insa, cateodata, lasa senzatia ca ar putea fi manipulate. Dar asta e doar o strategie! -Credeti atunci ca o asemenea carte le va dezvalui barbatilor mai repede si mai clar ce-si doresc partenerele lor si astfel le va ajuta pe acestea sa obtina ceea ce vor fara a fi nevoite sa spuna explicit ceea ce-si doresc? -S-ar putea ca femeile care au parteneri sensibili si atenti, care sunt dispusi sa-si ia ragazul sa citeasca aceasta carte, sa obtina mai repede ceea ce vor. Dar aceasta e o carte pe care o recomand cu toata caldura si femeilor insele E mare lucru sa ajungi sa te cunosti, iar micul nostru volum te poate ajuta! Ofera sfaturi si exemple, povesti ale femeilor de succes, e o lectura tonica si care te face sa intelegi ca din cand in cand iti prinde tare bine sa te rasfeti. Tocmai de aceea am organizat lansarea acestei carti impreuna cu Elmiplant, unul dintre principalii jucatori pe piata produselor cosmetice de la noi. Andreea Cremenescu, directorul de marketing al companiei Elmiplant, si Adina Dumitrica, brand manager Elmiplant, au pregatit pentru toti participantii la lansare cadouri cu produse cosmetice. Cred ca a fost inca una din lansarile de succes ale Editurii Cartea de Buzunar! Texte foto:
1.Adina Dumitrica (brand manager Elmiplant), Andreea Cremenescu (director de marketing Elmiplant), Roxana Melnicu si Dana Verescu (autoarele cartii 'Ce-si doresc femeiele'), Cecilia Caragea (director editorial Editura Cartea de Buzunar), Anne-Marie Moise (PR Assistant)
2.Oamenii de marketing si de relatii publice - bucurosi de o lansare reusita
3.Lucru rar in peisajul editorial: la Cartea de Buzunar, autorii si editorul au o relatie excelenta
Trebuie sa ne facem timp
Trebuie sa ne facem timp pentru a munci mai mult fiindca, doar prin efort, vom putea descoperi succesul!
pentru a reflecta - aceasta este sursa permanenta a propriei energii
pentru a citi - acesta este fundamentul cunoasterii
pentru a iubi - acesta este scopul sacru al vietii
pentru a visa - astfel, sufletul nostru va fi mai aproape de stele
pentru a fi langa prieteni - aceasta este sursa fericirii noastre
pentru a rade - asa vom putea trece cu fruntea sus prin viata
ca sa putem indeplini toate aceste lucruri, pentru care, cu greu ne facem timp!
Cum vindeti produsele solare
Cum vindeti produsele solare de Annette Knapen Vara bate la
10 SFATURI PRACTICE
REGULA NR. 1 Puneti-le in valoare!
In domeniul frumusetii, lucrurile se petrec la fel ca in moda. Fiecare femeie este tentata de modelele sau produsele expuse in vitrinele magazinelor. Profitati, asadar si etalati-va produsele solare in vitrina salonului de infrumusetare, incadrandu-le intr-un decor atragator, realizat din nisip si cochilii de scoici. Daca vitrina dumneavoastra este indeajuns de mare, adaugati si cateva accesorii care amintesc de vacanta: un hamac, ochelari de soare si pahare cu suc, asezate pe o masuta din plastic, exact ca pe plaja. Puteti schimba decorul vitrinei de la o saptamana la alta, pentru a atrage atentia trecatoarelor. Schimbati si produsele expuse: o saptamana valorizati o anumita marca, iar saptamana urmatoare, o alta. Bineinteles, trebuie sa alegeti dintre produsele pe care le aveti in numar mare. Iata, ati rezolvat cu partea exterioara! Acum, sa trecem in interiorul salonului. si aici, produsele trebuie sa fie la vedere. Expuneti-le pe rafturi si semnalizati-le prezenta, plasand in locul respectiv afise, fotografii si reclame ale marcilor. Lasati produsele la indemana clientelor, pentru ca ele sa le poata atinge si testa. Prezentati-le imediat ce o clienta se arata interesata de ele.
REGULA NR. 2 Oferiti esantioane
Daca o clienta a venit in salonul dumneavoastra pentru a cumpara un produs de ingrijire, 'strecurati'-i si cateva esantioane de produse solare. Nu uitati insa sa laudati calitatile cosmetice ale acestora: 'Incercati acest produs, veti fi foarte incantata'. .. sau 'Clientele care l-au utilizat nu se mai despart de el' sau 'Bronzul dumneavoastra va fi pus in valoare' sau 'Va veti bronza in deplina siguranta' sau 'Este produsul care va ajuta sa va bronzati cel mai rapid, fara ca pielea dumneavoastra sa se usuce sau sa se rideze'.
REGULA NR. 3
Stabiliti un top 50 al produselor de marca
Instituit de casele de discuri, de librarii si magazine, Topul 50 al celor mai bune vanzari este o excelenta oportunitate de a anima vanzarile. Stabiliti si dumneavoastra un Top al produselor cel mai bine vandute intr-o saptamana. Expuneti 'informatia' pe un panou amplasat la intrarea in salon. Aratati-le clientelor ca produsele dumneavoastra au succes si ca ele fac parte din 'best of'-urile sezonului. Femeile sunt foarte sensibile la marile curente ale modei.
REGULA NR. 4
Organizati cursuri de machiaj solar
Daca sunteti talentata in arta machiajului, oferiti mini-cursuri de make up. O data sau de doua ori pe saptamana, mereu la aceeasi ora si in aceeasi zi, dati-le intalnire clientelor dumneavoastra la o lectie de make-up, in care veti utiliza mostrele de produse, concepute exact in acest scop. Femeile sunt avide de sfaturi si putine dintre ele stiu sa utilizeze corect fardurile si culorile pe pielea bronzata. Cursurile reprezinta si un mijloc foarte potrivit de a va vinde produsele din stoc. Daca sunteti in relatii bune cu un furnizor de marca, solicitati-i sa va trimita un make up artist 'de-al casei'. O alta solutie: faceti apel la serviciile unei tinere eleve talentate in machiaj, aflata in an terminal la scoala de estetica. Contactati-o pe directoarea scolii respective pentru a-i propune un astfel de stagiu de practica.
REGULA NR. 5
Dati exemple!
Cum credeti ca ati putea vinde un produs pentru bronzare, daca sunteti alba ca branza? Asadar, luati cu degetele dintr-o crema autobronzanta de calitate si deveniti reclama ei vie. Nu exista alta
metoda mai buna pentru valorizarea calitatilor unui produs solar. Daca clientele dumneavoastra va lauda aspectul tenului bronzat, luminozitatea si stralucirea lui, aratati-le imediat produsul responsabil de acest efect spectaculos. Explicati-le modul in care l-ati utilizat si oferiti-le cat mai multe informatii, pentru a le incita sa va urmeze exemplul.
REGULA NR. 6
OFERITI SFATURI
Nu fiti zgarcita cu trucurile si sfaturile pe care clientele dumneavoastra sunt dornice sa le afle. De altfel, rolul dumneavoastra este chiar acela de a oferi consiliere. Fiti mereu pregatita sa faceti recomandari clientelor. Propuneti produsele si complementele lor indispensabile. Un anti-rid solar pentru fata se completeaza cu un gloss de buze protector sau cu un tratament specific pentru conturul ochilor. Spuneti-le clientelor dumneavoastra ca atunci cand achizitioneaza un prim produs solar, trebuie sa aleaga si un gomaj facial sau corporal, pentru a obtine un bronz uniform si un ser cu efect anti-imbatranire ce va fi aplicat seara, dupa expunerea la soare, sau ziua, sub crema protectoare, pentru a preveni uscarea si ridarea pielii. Supralicitati putin, dar aveti grija sa va expuneti argumentele clar si precis.
REGULA NR. 7
Fiti generoasa
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va vindeti produsele la pret redus, ci doar sa le faceti cat mai bine cunoscute clientelor, pentru ca ele sa vi le cumpere. Utilizati mostrele de produse. In parfumerii, exista obiceiul ca fiecare clienta care viziteaza magazinul sa fie parfumata cu un tester. Procedati si dumneavoastra la fel cu produsele solare. Indemnati-le pe cliente sa le incerce, aplicand mostrele de produs pe maini, fata sau decolteu. Daca vor fi atrase de mirosul si textura unui anumit produs solar si vor avea nevoie de el, nu vor ezita sa-l cumpere.
REGULA NR. 8
Propuneti produse promotionale
Serviciile de marketing din cadrul firmelor mari fac mereu pr omotii la diferite produse. De ce n-ati face si dumneavoastra la produsele solare pe care le comercializati? Reduceti preturile, dar calculati-le bine pentru a nu vinde in pierdere. Mai bine sa vindeti putin mai ieftin, decat sa ramaneti cu rafturile pline cu produse solare! Un alt truc: propuneti-le clientelor dumneavoastra sa opteze pentru 'cardurile de fidelitate solara'. Acestea le vor permite sa beneficieze de o reducere de pret de 5% sau 10% la cel de-al doilea produs solar cumparat. Puteti face astfel de promotii in fiecare saptamana, dar nu uitati sa le semnalati clientelor dumneavoastra. Luni, de exemplu, oferiti promotii la produsele pentru gomaj, marti, la autobronzante, miercuri, la lotiunile pentru corp, joi, la cremele anti-rid, iar vineri la produsele solare cu diversi indici de protectie.
REGULA NR. 9
Restituiti surplusul furnizorului
Daca, la sfarsitul sezonului, va ramane in stoc o cantitate mult prea mare de produse solare de o anumita marca si daca sunteti in relatii bune cu furnizorul respectiv, discutati cu el si incercati sa gasiti o solutie. Uneori, exista posibilitatea ca marfa sa poata fi restituita in schimbul alteia.
REGULA NR. 10
Calculati-va mai bine comenzile
Este preferabil sa va ganditi bine inainte de a comanda furnizorului un anumit numar de produse, decat sa va treziti cu o cantitate mult prea mare pe stoc. Daca s-a intamplat astfel, inseamna ca ati fost putin prea optimista in privinta vanzarilor. Anul viitor, incercati, totusi, sa fiti mai prudenta cand faceti comenzile.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 4261
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved