Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Tenul gras

Cosmetica frumusete



+ Font mai mare | - Font mai mic



Tenul gras

Pentru ingrijirea acestui ten se are in vedere utilizarea unor preparate care sa asigure o curatire mai profunda si o inchidere a porilor dilatati. Datorita intolerantei la sapun a unor persoane, utilizarea acestora se va face de 2 - 3 ori pe saptamana.

Seara se curata fata cu apa si sapun de borax dar, cele mai bune sunt emulsiile demachiante speciale pentru tenul gras (nu se recomanda cremele cu continut ridicat in grasime, care accentueaza seboreea provocand aparitia punctelor, a cosurilor). Tot pentru curatirea fetei se poate utiliza un preparat natural, obtinut din amestecarea unui albus de ou cu zeama de lamaie (rezultata dintr-o jumatate de lamaie) si 15 g alcool adaugat treptat in picaturi. Se mai utilizeaza asa numita "faina cosmetica" in compozitia careia intra: 20g tarate, 5 g malai si 2,5 g borax sau 70 g tarate, 20 g malai si 10 g bicarbonat de sodiu. Dupa curatirea fetei se clateste fata cu apa calduta.



In continuare pentru seara, se va degresa fata in functie de toleranta cu lotiuni alcoolice (40-50%) usor degresante, cu rezorcinol, sulf, acid salicilic, camfor sau solutii astringente cu alcool. Se mai poate folosi si spirtul camforat, care in plus este si un bun dezinfectant (nu se recomanda utilizarea solutiilor puternic degresante, cu continut mare de alcool, glicerina, benzina, solutia Hoffman, decat cu avizul medicului). Pentru inchiderea porilor usor dilatati (pori mici), se pot aplica alternativ comprese cu apa calda si apoi rece, sau lotiuni astringente mai puternice (cu alaun) daca porii sunt mai puternic dilatati. Se obduce fata apoi cu o crema semigrasa cu stearati hidratata, prin masare, iar in jurul ochilor se aplica o crema grasa.

Dimineata se face o simpla spalare, urmata de utilizarea unei creme cu stearati si pudraj, care au rolul de a absorbi din excesul de grasime si a estompa luciul pielii.

Tenul gras poate beneficia si de masti cu efecte usor degresante, absorbante, emoliente, cu caolin, tarate, albus de ou, drojdie de bere, etc. Mastile se aplica reci, iar daca pielea nu se degradeaza suficient se aplica calde. Cu bune rezultate se utilizeaza si mastile din fructe proaspete de capsuni, caise, piersici, mere, pere.

In afara de masti se pot aplica si comprese timp de 5 - 10 minute, obtinute prin infuzarea din patlagina, cimbru (3 - 5 %). Se mai efectueaza si vaporizari (o data pe luna), apoi se freaca pielea cu o perie moale si un sapun acid pentru indepartarea sebumului. Se extrag punctele negre si se aplica o masca astringenta. In cazul in care tenul gras prezinta puncte minuscule albe, dure (asemanator unor perle mici), acestea se extrag in cabinetul cosmetic, fiind o operatiune mai greu de efectuat.

Dimineata se aplica o crema de zi care constituie un suport pentru aplicarea pudrei.

Pentru a proteja pielea de eventualele infectii microbiene, se recomanda ca prosopul sa fie schimbat la doua zile, curatirea acestuia sa se faca prin fierbere in apa (fara adaos de detergenti), iar calcatul sa se faca cu fierul fierbinte. In ingrijirile zilnice stergerea fetei se face numai cu tamponari cu prosopul.

In fiecare seara, zona in jurul ochilor predispusa mai usor la formarea ridurilor, se obduce cu o crema grasa pe baza de lanolina, iar ochii se sterg cu o infuzie de flori de musetel sau albastrele. In zonele grase ale tenului mixt (aripile nasului, zonele dintre sprancene, barbia) nu se va aplica un exces de crema.

Tenul mixt beneficiaza lunar sau chiar saptamanal de aplicarea unor masti diferentiate pe zone si anume - masca piele uscata (obraji, gat) si o formula pentru pielea grasa (frunte, nas, barbie); dupa indepartarea mastii se pulverizeaza fata cu apa minerala.

Pentru indepartarea celulelor moarte, lunar se aplica curatirea prin gomaj, iar de la 30 ani se preconizeaza masajul in vederea activarii circulatiei si a unei mai bune hraniri a tesuturilor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1322
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved