Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Lotiuni cosmetice

Cosmetica frumusete



+ Font mai mare | - Font mai mic



Lotiuni cosmetice

Lotiunile sunt preparate lichide care au rolul de a activa circulatia sanguina si de a stimula functiile biologice ale pielii. Ele joaca un rol important in intretinerea igieno-cosmetica a fetei; utilizarea neadecvata a lor poate grabi procesul de degradare si imbatranire a pielii. Ele se aplica cu ajutorul unui tampon de vata, iar in cazul tenurilor uscate si sensibile sub forma de pulverizatii.

Ca solventi de baza a lotiunilor se utilizeaza solutii hidroalcoolice, solutii slab acide, sucuri de fructe, la acestea se mai pot asocia si substante medicamentoase. Dintre acizi se utilizeaza indeosebi, acidul citric, acidul lactic, acetic, sucuri acid naturale de citrice.



In alegerea corecta a lotiunilor se va avea in vedere urmatoarele: pentru tenurile uscate si normale concentratia in alcool sa nu depaseasca 10%, iar pentru cele grase poate sa atinga 50%; se vor evita utilizarea de lotiuni degresante puternice (acetona, eter) care pentru moment au efecte favorabile, apoi stimuleaza prea mult secretia sebacee; nu se recomanda utilizarea solutiilor glicerinate care au tendinte de deshidratare a pielii; daca tenul este normal sau uscat si prezinta pori dilatati, se pot utiliza numai lotiuni apoase astringente.

Lotiunile cosmetice dupa efectul pe care-l manifesta se clasifica in:

- lotiuni astringente

- lotiuni calmante pentru tenuri uscate, iritate congestionate

- lotiuni modificatoare de pH

- lotiuni tonice

1. Lotiuni astringente

Sunt preparate      lichide, in general solutii, utilizate in scopul corijarii tenului gras, cu rol de inchidere a porilor, dupa demachiere sau inaintea aplicarii fardurilor. Ele sunt utilizate in tratamentul tenului gras cu pori foarte dilatati ('coaja de portocala') sau ca preparate antisudorifice datorita naturii substantelor din compozitia lor. In compozitia lotiunilor astringente se intalnesc saruri de aluminiu, de zinc, tincturi, extracte din produse vegetale cu efecte astringente, precum si cantitati foarte mici de substante antiseptice (camfor, acid salicilic, spirt camforat, etc.). Solventii pot fi reprezentati de apa distilata, ape aromatice (flori de trandafir), infuzii de plante. Exemple:

Sulfat de aluminiu si potasiu (alaun)

Acid salicilic

Camfor aa 1,0

Alcool 45,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se dizolva alaunul in apa, acidul salicilic si camforul in alcool, se dilueaza treptat solutia alcoolica cu cea apoasa. Lotiune astringenta pentru ten gras.

In alte formule se asociaza sucuri naturale:

Sulfat de aluminiu si potasiu 1,0 g

Suc de lamaie 35,0 g

Alcool 15,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se dizolva alaunul in apa, se adauga alcoolul si sucul de lamaie. Lotiune astringenta pentru ten gras.

Mentol 10,0 g

Camfor 0,25 g

Acid boric 3,0 g

Acid citric 0,30 g

Alaun 1,0 g

Alcool 30,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se dizolva in apa la cald acidul boric, acidul citric si alaunul. Camforul, mentolul se dizolva in alcool. Se adauga treptat solutia apoasa peste cea alcoolica. Lotiune recomandata pentru ten gras cu pori dilatati.

2. Lotiuni calmante pentru tenuri uscate, iritate

Pentru aceste tenuri se recomanda preparatele obtinute din produse vegetale, flori de portocale, flori de trandafir, radacina de alteea, flori de soc, etc.:

Apa de roze

Apa de flori de portocal aa 50,0 g

Apa de soc

Camfor 0,50 g

Acid boric 2,0 g

T-ra benzoe XV picaturi

Preparare: se dizolva camforul in tinctura benzoe; acidul boric in apa, se adauga in continuare apele aromatice. Peste solutia apoasa se adauga solutia alcoolica de camfor in picaturi.

Pentru aceste tenuri se recomanda si comprese cu macerate din radacini de alteea (5 - 10 g %) de 2-3 ori pe zi.

Lotiunile cu suc de castraveti      sunt mult mai utilizate datorita efectului lor hidratant, tonic.

Ele se obtin prin asocierea sucului cu alcool care sa nu depaseasca 10-15%, in cazul tenurilor normale si uscate:

Acid boric 1,0 g

Suc de lamaie 10,0 g

Alcool 15,0 g

Suc de castraveti 50,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se dizolva acidul boric in apa, se adauga sucul de lamaie si cel de castraveti, apoi alcoolul.

Sucul de castraveti se recomanda pentru toate tipurile de ten; pentru tenul gras se poate asocia 1000 ml suc de castraveti cu 250-500 ml alcool (sucul se strecoara prin tifon, apoi se filtreaza prin hartie de filtru, se adauga 500 ml alcool, se lasa la macerat 48 de ore, apoi se filtreaza). Sucul de castraveti se conserva la loc racoros, uscat in vase bine inchise.

Pentru tenurile uscate, iritate, se mai recomanda lotiunile cu miere de albine, care contine cantitati importante de vitamine solubile in apa, acizi organici, unele substante minerale (fier, mangan, cupru, calciu, aluminiu, magneziu) iar drept componente principale 70-80% amestec de glucoza si 20-30 % apa.

3. Lotiuni modificatoare de pH

Sunt recomandate pentru reglarea pH-ului pielii, cele acide sunt indicate pentru tenuri normale si uscate, iar cele alcaline pentru tenuri seboreice. Se utilizeaza in acest scop, acizii: boric, salicilic, citric, acetic sau sucuri naturale de citrice, iar pentru cele cu caracter alcalin, borax, bicarbonat de sodiu. Exemple:

Acid acetic glacial

Acid lactic aa 0,50 g

Acid citric

Alcool 10,0 g

Apa la 100,0 g

sau

Acid salicilic 1,0 g

Mentol 10,30 g

Alcool 20,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se dizolva acidul salicilic, mentolul in alcool, se adauga apa in portiuni mici.

Camfor 0,50 g

Suc de lamaie

Alcool aa 5,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se dizolva camforul in alcool, se amesteca sucul de lamaie cu apa si se adauga sub agitare peste solutia camforata.

Lotiune pentru tenuri grase seboreice:

Borax 2,0 g

Alcool 30,0 g

Apa la 100,0 g

4. Lotiunile tonice

Lotiunile tonice sunt preparate lichide, hidroalcoolice, slab astringente, racoritoare, cu efecte de inviorare si reimprospatare a pieli. In compozitia lor intra substante astringente (saruri de aluminiu sau zinc), substante cu efecte racoritor, mentol, camfor, in diluatii mari (1 : 1000), cu rol stimulator si vasodilatator al pielii. Lotiunile tonice se utilizeaza dupa operatiunea de demachiere si numai pe tenuri normal gresate. Glicerina si propilenglicolul nu se utilizeaza in concentratii mai mari de 3-5%, peste aceste concentratii au un efect iritant.

Sulfat de zinc 0,10 g

Glicerina 10,0 g

Camfor 0,05 g

Apa de roze 40,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se dizolva sulfatul de zinc in apa, se adauga glicerina, apa de trandafir si apoi in portiuni mici apa camforata.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2371
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved