CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Sindromul seboreic
Sindromul seboreic se poate defini ca un complex simptomatic cutanat polimorf, initiat de cresterea fluxului seboreic. Apare cel mai frecvent la adolescenti sau la adultul tanar in zonele seboreice, cointeresand in majoritatea cazurilor firul de par. Seboreea este insotita de hipersecretia glandelor de la nivelul capului indeosebi la barbati, mai rar la femei, urmate de consecinte neplacute: parul devine gras, se murdareste cu usurinta, primeste un miros neplacut.
In cazul in care pielea capului se inroseste, se inflameaza, este vorba de matreata grasa; in alte cazuri descuamarea este o consecinta a uscarii excesive a parului, avem deci o seboree uscata (matreata uscata).
Seboreea simpla (uscata). Seboreea sieca. Seboreea simpla este o forma uscata a seborrheei capitis, cunoscuta si sub denumirea de matreata. Este o afectiune intalnita la barbati si femei de toate varstele, care cauzeaza adeseori iritatii ale pielii. Ea apare de obicei catre pubertate, dupa varsta de 10-12 ani, accentuandu-se catre adolescenta si la adult. Afectiunea se mai numeste si pitiriasis capitis (pityron - tarate). In mod normal stratul superficial al epidermei pielii capului se descuameaza. In cazul pitiriazisului, aceasta descuamare devine anormala, se formeaza scuame de culoare cenusie sau maronie, 2-3 cm latime, acopera scalpul si patrund in par. Cand capul este plin de scame, parul isi pierde adeseori luciul, datorita faptului ca scuamele impiedica mecanic lubrifierea parului si datorita reflectarii luminii. Spalatul capului are numai un efect tranzitoriu pentru aproximativ 48 ore, dupa care descuamarea revine la cea initiala.
Cand pielea este grasa, scuamele nu mai cad ci se acumuleaza in formatii aderente de scalp; in acest caz se pot produce stari inflamatorii; avem in acest caz pitiriasis circinata (eczema seboreica). Aceasta se caracterizeaza prin eritem, scuame groase de culoare galbuie, combinate cu exudatii, formand veritabile cruste.
Etiologie. Pitiriasisul simplu poate fi cauzat de factori externi si interni. Dintre factorii externi se mentioneaza, functionarea defectuoasa a pielii capului sau a altor organe, procese microbiene (bacterii, fungi), modificari biochimice ale pielii capului, reactii inflamatorii care pot sa apara in urma utilizarii unor medicatii tonice sau a preparatelor cosmetice.
Infectia microbiana, este unul din factorii incriminati in aparitia acestei afectiuni.
Dintre microorganismele existente in mod obisnuit in flora pielii capului se mentioneaza Pityrosporum ovale, care apare mai abundent in scuamele matretii, pe parul gras, decat in scalpul normal. Se spune ca P. ovale este cel care produce matreata, fapt confirmat prin injectarea lui la animale. Pityrosporum ovale, secreta o estereaza cu actiune puternica, care actioneaza asupra esterilor si elibereaza acizii grasi. Astfel, el ataca substanta protectoare a pielii producand matreata.
Multi autori acorda importanta legaturii dintre incidenta pitiriasisului simplex si conditia generala a organismului. Se afirma ca o matreata abundenta se asociaza cu afectiuni ale bilei, cand colesterolul format in cantitati excesive este secretat de piele. In alte cazuri se coreleaza pitiriasisul cu lipsa unor vitamine din organism.
Tratamentul seboreei cuprinde preparate care contin substante active care intra in compozitia sampoanelor cum sunt acidul salicilic, rezocinolul 1%. Se mai utilizeaza sulfura de seleniu, antibiotice.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1776
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved