CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Morfologia pielii
Suprafata pielii. Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu o suprafata totala medie evaluata intre 1,5 - 2 m2 la adult si 0,25 m2 la nou-nascut. Suprafata pielii este neteda, catifelata, onctuoasa si usor umeda. Ea este brazdata de o serie de depresiuni, unele aparente, denumite pliuri sau cute, altele minuscule (depresiuni infundibuliforme).
a) Pliurile sau cutele pielii, pot fi mai evidente (grosolane), cum sunt pliurile inghinogenitale, submamare, interfesiere; unele sunt mai discrete, ca cele situate pe fata de flexiune a articulatiilor; altele sunt reprezentate de o serie de santuri fine scurte si profunde, sunt cele mai numeroase si sunt vizibile cu ochiul liber pe toata suprafata corpului, acestea prin intretaierea lor delimiteaza suprafetele romboidale, constituind cadrilajul normal al pielii. Pe suprafata palmara si plantara se observa o serie de santuri curbe, juxtapuse care delimiteaza mici proeminente regulate, denumite creste papilare.
O particularitate prezinta desenul proeminentelor pulpelor degetelor, care reprezinta o caracteristica a fiecarui individ, constituind amprenta.
b) Depresiunile infundibuliforme (porii), corespund glandelor sudoripare, mai greu de distins cu ochiul liber, iar altele foliculului pilosebaceu, care sunt mult mai aparente.
Suprafata pielii, cu exceptia palmelor si plantelor, este acoperita cu peri, unii voluminosi, altii foarte fini, de-abia vizibili.
Greutatea. Sub raport ponderal pielea reprezinta circa 6% din greutatea totala a corpului; greutatea ei fara tesutul subcutanat este 4 kg, iar impreuna cu tesutul adipos subcutanat intre 5 - 20 kg. Epiderma separat cantareste cca. 0,50 kg.
Grosimea, pielii variaza intre 1- 4 mm. Ea difera in functie de regiuni: 4 mm la nivelul palmelor si plantelor; este foarte subtire 0,20 - 0,50 - 1 mm in zona pleoapelor si pe fata interna a coapselor. Grosimea pielii mai variaza cu sexul si varsta, fiind mai subtire la femei, copii si batrani.
Elasticitatea, este foarte mare, datorita structurii sale speciale; un fragment de piele de 2/3 mm suporta o greutate de 2 kg fara sa se rupa. Prin intindere lenta (graviditate) poate avea loc o rupere a fibrelor elastice din derma, iar ca urmare aparitia vergeturilor.
Culoarea pielii, este in functie de bogatia in pigment melanic si de vascularizatie; ea variaza dupa sex, varsta, zona geografica. Din punct de vedere cosmetic se deosebesc trei tipuri principale: pielea alba, bruna (neagra) si galbena. In general copiii si femeile au o culoare mai deschisa a pielii decat adultii si batranii.
Culoarea galbena proprie pielii se datoreaza stratului cornos; cea alba este data de prezenta keratohialinei din stratul granulos din structura dermei, iar cea bruna datorita prezentei melaninei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1700
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved