CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
CENTRALE HIDROELECTRICE
Centralele hidroelectrice sunt niste mecanisme folosite la uzinele electrice unde sunt invartite de turbine sau motoare puternice si folosesc puterea apelor pentru producerea electricitatii.
Capacitatea unei centrale hidroelectrice depinde de cantitatea de apa care trece pe secunda prin turbine, precum si de inaltimea de cadere a apei (in general, nu este vorba de o cadere in sensul propriu-zis, ci de o curgere). In natura insa, de cele mai multe ori exista fie cantitati mari de apa (la fluvii), fie inaltimi mari de cadere (in regiuni muntoase).
In consecinta, centralele hidroelecrice se clasifica in:
-centrale cu o inaltime de cadere pana la 50 m, numite instalatii de joasa presiune
-centrale cu inaltimi de cadere de peste 50 m, denumite instalatii de inalta presiune.
Pentru acest tip de centrala exista turbine hidraulice corespunzatoare pentru actionarea generatoarelor. In instalatii de joasa presiune, axul turbinei adeseori este asezat vertical; in mod corespunzator trebuie sa fie montat si generatorul. Acest generator are in general o turatie mai mica decat un turbogenerator si ca este inzestrat cu un rotor cu diametru mare si poli aparenti.
Centralele hidroelectrice de joasa presiune le gasim in primul rand pe langa cursuri de apa. Apa este acumulata printr-un baraj si curge la turbine. Daca nu vrem sa inundam prin baraj regiuni intinse de pamant, se realizeaza inaltimi de cadere de numai cativa metri. Adeseori, pentru a nu se impiedica navigatia, sunt necesare constructii suplimentare voluminoase.
Cele mai cunoscute centrale hidroelectrice de mare presiune sunt situate la piciorul unor baraje zidite pentru crearea unui lac de acumulare. Acestea inchid o vale sau un loc ingust pe cursul unei ape si formeaza lacuri de acumulare.
Barajul este o constructie care opreste cursul unui rau spre a ridica nivelul apei in amonte, a crea o rezerva de apa, o cadere de apa pentru hidrocentrale.
Electricitatea a inceput prin construirea a catorva hidrocentrale, printre care: Sadu V (jud. Sibiu), Stejaru (pe Bistrita, jud. Neamt)
S-a construit o serie de hidrocentrale, printre care: hidrocentrala de la Vidraru, pe Arges, apoi hidrocentrala Lotru-Ciunget de pe raul Lotru, iar impreuna cu Iugoslavia, pe Dunare s-a realizat marele sistem hidroenergetic si de navigatie "Portile de Fier I" si hidrocentrala "Portile de Fier II" de la Ostrovu Mare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1506
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved