Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Curentul electric

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Curentul electric

Reprezinta deplasarea dirijata a sarcinilor electrice. Exista doua marimi fizice care caracterizeaza curentul electric:

  • intensitatea curentului electric, numita adesea simplu tot curentul electric, caracterizeaza global curentul masurand cantitatea de sarcina electrica ce strabate sectiunea considerata in unitatea de timp. Se masoara in amperi.
  • densitatea de curent este o marime vectoriala asociata fiecarui punct, intensitatea curentului regasindu-se ca integrala pe intreaga sectiune a conductorului din densitatea de curent. Se masoara in amperi pe metru patrat.

Sarcinile electrice in miscare pot fi purtate de electroni, ioni sau o combinatie a acestora. Stabilirea curentului electric este determinata de existenta unei tensiuni intre cele doua puncte (intre care se deplaseaza sarcinile). De asemenea, curentul electric se mai poate stabili daca un circuit inchis este influentat de o tensiune electromotoare.



Daca miscarea sarcinilor se face numai intr-un singur sens, avem de-aface cu un curent continuu (generat de exemplu de bateria galvanica sau de dinam). Daca sensul de deplasare alterneaza in timp, curentul se numeste alternativ (alternatorul este un dispozitiv care genereaza un asemenea curent). Curentul alternativ folosit in industrie este de obicei (cvasi) sinusoidal, adica intensitatea lui variaza ca o functie sinusoidala (in timp).

In cazul redresarii curentului alternativ se obtine un curent continuu de intensitate variabila, numit si pulsatoriu (sau ondulat). Redresarea se poate face cu ajutorul tuburilor electronice (diode sau duble diode) sau semiconductoarelor (diode, punti redresoare).

Curentul electric poate produce fenomene diferite:

  • caldura , fenomen cunoscut sub numele de efect termic sau efect Joule:
  • aparitia unei forte asupra conductoarelor strabatute de el aflate in camp magnetic, cunoscute sub denumirea de forte electromagnetice sau forte electrodinamice:
  • aparitia unui camp magnetic (rotativ) in jurul conductoarelor pe care le strabate.
  • transportul de substante (electroliza) atunci cand purtatorii de sarcina care determina curentul electric continuu sunt ionii dintr-o solutie sau topitura.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1242
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved