Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Semnale DPSK

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Semnale DPSK


Pentru demodularea semnalului DPSK se recurge la detectie sincrona, avand in vedere ca acesta este un caz particular de semnal MA cu purtatoare suprimata, semnalul modulator avand forma unei secvente de date codata dublu current (figura 5.12).



Evident, pentru extragerea purtatoarei se utilizeaza un circuit de sincronizare de tipul buclei Costas sau buclei patratice reprezentate in figura 5.13, care se caleaza pe dublul frecventei purtoare a semnalului. Semnalul de intrare este MA-BLD-PS, de forma:

(5.13)

La iesirea circuitului cu caracteristica de transfer patratica obtinem:

sau    (5.14)

Bucla PLL joaca rolul unui FTB de banda ingusta, centrat pe frecventa 2f0, care extrage componenta discreta pe dublul frecventei purtatoare, creata de circuitul cu neliniaritate patratica.

Prin divizarea cu 2 a frecventei, folosind un bistabil de tip T, obtinem doua semnale pe frecventa f0, dar in antifaza, si nu se stie care semnal trebuie ales, problema cunoscuta sub denumirea de ambiguitate de faza. Chiar daca s-a ales corect faza, un impuls perturbator de nivel suficient de mare, aplicat la intrarea bistabilului de tip T, poate provoca o basculare suplimentara si deci inversarea fazei.


Detectia semnalului PSK, cunoscut ca semnal cu faza de referinta poate deci conduce la complementarea informatiei datorita ambiguitatii de faza, ceea ce este inacceptabil. Aceasta se poate vedea pe formele de unda din figura 5.14 ce ilustreaza functionarea receptorului PSK cu faza de referinta. Datele se obtin prin filtrarea trece-jos a produsului semnalelor receptionat cu pur-tatoarea c(t) sau c'(t), care sunt in antifaza. Se obtine astfel fie fie , adica informatia negata.

Pentru eliminarea ambiguitatii de faza de faza se foloseste o codare diferentiala la emisie, observand ca in semnalul PSK cu faza de referinta salturile de faza sunt asociate tranzitiilor din semnalul modulator . Semnalul codat diferential tip NRZ-M devine iar semnalul PSK asociat lui este si este cunoscut ca semnal DPSK (Differential PSK). Tehnica DPSK este ilustrata in figura 5.15 ar formele de unda asociate in figura 5.16.

Semnalul DPSK poate fi demodulat fie ca un PSK cu faza de referinta prin detectie sincrona afectata de ambiguitatea de faza, urmata de decodare diferentiala pentru eliminarea ei sau prin detectie diferentiala, ca in figura 5.15.

Prin tehnica de detectie diferentiala a semnalului DPSK sau decodare diferentiala a semnalului de date se elimina ambiguitatea de faza, deoarece bitul 1 a fost asociat prezentei tranzitiei si nu mai conteaza sensul ei, ce este afectat de ambiguitatea de faza.

Detectia diferentiala a semnalului DPSK face apel la o linie analogica de intarziere (Fig.5.15), intarzierea fiind determinata de durata bitului. Ca atare, schema nu prezinta flexibilitate, schimbarea vitezei de transmisie necesitand schimbarea liniei de intarziere. Detectia diferentiala rezolva si problema decodarii diferentiale (NRZ-M). In cazul detectiei PSK cu faza de referinta (figura 5.12) datele obtinute vor fi decodate diferential, utilizand o schema de tipul celei din figura 5.17.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1187
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved