CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Tahogeneratoare
Tahogeneratoarele (THG) sunt generatoare de c.c., care servesc transforma-rii semnalului mecanic de intrare in semnal electric. Semnalul de intrare este tura-tia n a arborelui respectiv viteza unghiulara La iesirile infasurarii indusu-lui se masoara semnalul electric de iesire , care poate fi folosit pentru comanda echipamentelor din sistemele automate sau serveste numai ca indicator al turatiei de rotire. Cerintele impuse unui tahogenerator sunt:
Ø de a avea caracteristica liniara de iesire
Ø erori minime in transformarea semnalelor inclusiva valorilor mici ale pulsatiilor tensiunii de iesire
Ø moment rezistent mic in regimurile tranzitorii si stationare;
Ø masa si volum mici.
Aceste cerinte de baza se realizeaza mai simplu, daca THG este cu excitatie independenta cand inductorul este realizat cu magneti permanenti. Din caracteris-tica externa a generatoarelor cu excitatie independenta se observa ca variatia a tensiunii de iesire de la functionarea in gol pana la sarcina nominala , este mica. Potrivit acestui procedeu, ramane apropiata de aceea de la mers in gol, la variatia curentului Ia al indusului, respectiv a curentului de sarcina la inregistrator sau la echipamentul de comanda, conectat la iesirea lui.
La functionarea cu magneti permanenti in inductor nu este necesara sursa de alimentare a infasurarii de excitatie. Nu sunt necesare nici masuri complexe de compensare a fluxului de excitatie dupa incalzirea infasurarii de excitatie. Cerinta referitoare la moment minim de inertie se indeplineste prin utilizarea de constructii rotorice usoare si lungi. Caracteristica de iesire a tahogeneratorului se determina din dependenta si ecuatia de echilibru a tensiunii infasurarii indu-sului:
sau
(4.22)
unde:
-rezistenta indusului ce include si rezistenta la periile de contact, iar
Dependentele pentru diferite rezistente de sarcina Rs sunt date in fig.4.52 a, unde si Din figura se observa ca, cu reducerea lui RS se reduce si valoarea lui Uiesire la una si aceeasi turatie. Datorita acesteia, este recomandat a se lucra cu inregistratoare sau cu echipamente comandate cu rezistenta proprie ridicata.
a b c
Fig.4.52 Dependentele Uiesire=f(n) pentru diferite rezistente desarcina Rs, referitoare la tahogeneratorul de c.c.(a); b) zona de insensibilitate a THG;
c) zona de insensibilitate a THG cand periile sunt deplasate din a.n.g.
Erorile tahogeneratorului
(4.22.a)
Relatia (4.22.a) reprezinta amplitudinea erorii THG, cand pentru turatie n determinata, diferenta se calculeaza din valoarea pentru este valoarea efectiva a tensiunii de iesire, cand si se manifesta efectul re-actiei indusului.
Abaterea in se obtine si datorita caracterului neliniar al rezistentei tranzitorii de contact a periilor. In fig. 4.52b este indicata zona de insensibilitate a THG la curba 2, ce este determinata de caderea de tensiune la perii
La THG se manifesta si erori datorate asimetriei, cand are valori diferi-te pentru turatii identice in sensurile de rotatie direct si invers (curbele 1 si 2). Ea se obtine cand periile sunt deplasate din a.n.g. si este determinata de actiunea reac-tiei indusului. (fig.4.52 c). Amplitudinea erorii este in limitele , iar a asimetriei .Erorile de la sunt determinate si de pulsatiile din dintii de pe suprafata indusului, de anizotropia magnetica, de elipticitatea rotorului s.a.
Un parametru important al THG este panta S a caracteristicii de iesire. Ea se determina de coeficientul unghiular al caracteristicii liniare de iesire pentru curent de sarcina exprimat la turatia nominala de lucru.
Obisnuit pe tablita THG se da valoarea la 1000 rot/min sau alta viteza recomandata. Pentru THG de c.c. inclinarea S este in limitele
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2457
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved