Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Centralele electrice

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Centralele electrice

Centralele electrice produc energie electrica la tensiune inalta de obicei de 6kv. Pe langa centralele de mare putere exista statii de transformare destinate de a ridica tensiunea, de exemplu de la 6kv pana la o tensiune mai inalta, in vederea transportarii energiei electrice pana la reteaua sistemului electromagnetic regional sau national.Acestea se numesc statii de transformare ridicatoare de tensiune.



In figura 1 este prezentata schema unei retele de inalta tensiune, de transport si distributie. In centralele CE, se produce energie electrica, de exemplu, la tensiunea de 6Kv. In statia de transformare ridicatoare STr tensiunea este marita de la 6Kv la 110Kv:

la aceasta tensiune energia electrica este transportata prin linia de transport LT1 pana la statia de transformare coboratoare de tensiune STc, unde tensiunea este redusa pana la 35Kv.

Fig 1: Schema unei retele de inalta tensiune, cu statii si posturi de transformare.

Din statia STc pornesc liniile L1, L2, L3 care alimenteaza statiile coboratoare de tensiune S1, S2, S3 de 35/6Kv.

Aceste statii alimenteaza prin linii de 6Kv o serie de posturi de transformare T1,T2,T3., care coboara tensiunea pana la 380/220V, pentru alimentarea retelelor de joasa tensiune.

Daca centrala electrica este asezata intr-o zona cuprinzand consumatori insemnati,de exemplu, in apropierea unui complex industrial, sau intr-un oras,atunci acestia pot fi alimentati direct din centrala prin liniile L care transporta energie electrica la posturi sau statii de transformare T asezate in incinta consumatorilor industriali sau in anumite pucte de mare consum ale oraselor (fig .2). In aceste posturi sau statii tensiunea este coborata de obicei la tensiunea 380/220V, pentru alimentarea receptoarelor de forta.

Fig 2: Schema de alimentare a unor consumatori, direct din centrala electrica,

prin postul de transformare.

Deci, in cadrul sistemelor energetice de producere, transport si distributie a energiei electrice, de importanta deosebita sint statiile si posturile de transformare .

Statiile electrice sunt parti ale sistemelor energetice , care realizeaza legatura intre centrale, retele si consumatori, cu sau fara transformarea parametrilor.

Statiile electrice de transformare servesc pentru transformarea parametrilor energiei electrice, in special la tensiunii (in cazuri rare a frecventei) de la o valuare la alta.

Statiile electrice de conexiune servesc pentru distribuirea la consumatorii a energiei electrice primita de la centralele electrice sau de la statiile electrice sau de la statiile electrice de transformare. Statiile de conexiune se folosesc la centralele electrice care distrbuie energie electrica la tensiunea generatoarelor , ca legatura intre mai multe retele de medie sau inalta tensiune din sistemul energetic, precum si pentru alimentarea consumatorilor industriali sau a serviciilor interne ale centralelor electrice.

Posturile de transformare au rolul de a transforma energia electrica de la o tensiune inalta la una joasa, in vederea alimentarii nemijlocita a consumatorilor.

Statiile de transformare, de conexiune si posturile de transformare se reprezinta grafic prin schema electrica.Schemele la care se marcheaza circuitele care vehiculeaza curentii de sarcina se numesc scheme ale circuitelor primare.

Schemele circuitelor secundare cuprind circuitele de masurare, comanda, protectie,

semnalizare si automatizare.

Dupa modul de reprezentare, schemele circuitelor primare pot fi monofilare si trifilare.

In schemele monofilare toate cele trei faze ale instalatiei electrice se reprezinta printr-o linie,iar in schemele trifilare, fiecare circuit trifazat se reprezinta prin trei linii.

Schema electrica monofilara este schema de baza a orcarei instalatii electrice pe care se indica elementele fundamentale ale instalatiei(generatoarele,transformatoarele,reactantele

intrerupatoarele, separatoarele etc)si legaturile dintre ele. In unele cazuri pe aceste scheme se indica si aparatajul de masurat, protectie semnalizare si comanda de la distanta.De asemenea se mai indica, in multe cazuri,tipul si parametrii aparatajului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2440
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved