CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Simbolizarea distribuitoarelor.
Limbajul tehnic presupune si utilizarea, de comun acord, conform unor standarde internationale, a unor simboluri care sa permita reprezentarea si identificarea usoara a aparatelor si componentelor electrice, pneumatice, hidraulice, etc. atat ca elemente singulare, cat si inglobate in sisteme (circuite).
Simbolurile hidraulice trebuie sa ofere informatii privind: functia (functiile) aparatului, notarea conexiunilor, metodele de actionare, parametrii admisibili ai agentului de comanda si de lucru.
O simbolizare foarte concisa a unui distribuitor presupune indicarea cel putin a numarului de cai, a numarului de pozitii si a modului de comanda.
Prima cifra din notare arata numarul de cai, iar a doua numarul de pozitii pe care poate comuta distribuitorul; cele doua indicatii sunt despartite printr-o bara inclinata:
Ex: distribuitor 3/2: distribuitor cu 3 cai si 2 pozitii.
Simbolul distribuitorului este un dreptunghi impartit intr-un numar de casete egal cu numarul de pozitii pe care poate comuta; in fiecare caseta este reprezentata schema de conectare corespunzatoare, astfel: sagetile indica traseele si sensul normal de curgere prin distribuitor, iar "T"-urile indica existenta unor orificii "infundate", prin care nu curge lichid.
Exemplu: distribuitor 3/2:
Fiecare din cele doua casete (deci pozitii) are un numar de trei orificii.
Pentru a cunoaste modul de conectare a distribuitorului trebuie notate caile, sau racordurile sale. Notarea lor se face pe caseta corespunzatoare pozitiei pe care distribuitorul o ocupa atunci cand nu este actionat.
Exemplu:
Pentru a putea interpreta notarea racordurilor este necesar sa fie cunoscuta semnificatia notatiilor.
Exista doua tipuri de notare: numerica si literala. In practica poate fi intalnita una din cele doua tipuri sau chiar amindoua, combinate.
In tabelul de mai jos este data corespondenta si semnificatia notarii racordurilor:
Trebuie mentionat ca aceste notatii se aplica tuturor echipamentelor pneumatice, nu numai distribuitoarelor.
Simbolul de la exemplul anterior trebuie completat lateral, in stanga si in dreapta cu modul de comanda.
Ex:
Putem spune ca distribuitorul de mai sus este cu 3 cai si 2 pozitii, normal inchis, comandat pneumatic indirect (cu pilot), iar revenirea pe pozitie (resetarea) se face pneumatic, direct (fara pilot).
Ca rezultat al combinatiei dintre numarul de orificii si pozitii ale sertarasului, exista o gama larga de distribuitoare. Conform STAS 7145 simbolizarea distribuitoarelor se face sub forma unei fractii ordinare: numaratorul, reprezinta numarul cailor hidraulice racordate la distribuitor iar numitorul, numarul fazelor pe care le realizeaza distributorul. La noi in tara sunt tipizate opt scheme de baza pentru distribuitoarele hidraulice notate 0108, sase realizate pentru patru cai si doua pentru cinci cai hidraulice (Fig.6.2).
Cel mai simplu distribuitor are doua racorduri si doua pozitii (fig. 12.1), fiind de fapt un drosel intrebuintat pentru intreruperea circuitelor hidraulice sau ca element de reglare a debitului. Solutia constructiva care permite minimizarea fortei de comanda are la baza droselul cu sertar cilindric
Fig.6.2. Pozitii de comutare la distribuitoarele cu sertar
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3050
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved