Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

ALEGEREA AMPLASAMENTULUI - Alegerea zonei si localitatii noii afaceri

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai mic
ALEGEREA AMPLASAMENTULUI

Obiectivele capitolului
In acest capitol se vor prezenta aspectele legate de alegerea amplasamentului unei afaceri.

Dupa parcurgerea acestui capitol veti cunoaste:

importanta amplasamentului unei afaceri;

factorii care influenteaza alegerea zonei si localitatii;

criteriile de alegere a unui anumit loc in cadrul localitatii, pe tipuri de afaceri;

modul de evaluare a locului de amplasare a unei afaceri.

Alegerea celui mai corespunzator amplasament poate fi un important factor de succes in afaceri. Un bun amplasament poate permite supravietuirea chiar si a unei afaceri mediocre, iar unul prost poate duce la esec si o afacere prospera. Desigur, problema amplasamentului trebuie pusa in functie de specificul fiecarei afaceri si de obiectivele intreprinzatorului.

In alegerea amplasamentului unei afaceri trebuie analizate doua aspecte: alegerea unei anumite localitati si alegerea unui loc specific in cadrul localitatii.

1. Alegerea zonei si localitatii

Alegerea zonei si localitatii este relativ mai importanta pentru producatori si comerciantii cu ridicata, care trebuie sa ia in considerare la amplasare si factorii economici din acea zona. Acestei probleme insa ii este acordata de cele mai multe ori putina atentie.

In alegerea zonei si localitatii un rol important il au urmatorii factori:

a.Preferintele personale De multe ori intreprinzatorul ia in considerare doar localitatea in care locuieste atunci cand se gandeste la amplasarea afacerii. Alegerea localitatii de domiciliu ca sediu al afacerii nu este neaparat o decizie ilogica. Ea ofera anumite avantaje certe: atmosfera specifica a comunitatii; sanse sporite de a obtine credit, datorita credibilitatii mai mari; clientii sunt persoane carora intreprinzatorul le cunoaste mai bine preferintele; prietenii si rudele pot da si ele o mana de ajutor. Preferintele personale nu anuleaza insa dezavantajele amplasarii intr-o zona neconvenabila. Simplu fapt ca intreprinzatorul locuieste in acea localitate nu anuleaza in mod automat dezavantajele costului ridicat, insuficienta pietei etc. De aceea, intreprinzatorul trebuie sa ia in considerare si alti factori, pentru ca preferintele personale sa poata fi evaluate in mod inteligent si nu doar pur si simplu acceptate.

b.Caracteristicile economice. Baza economica a zonei sau localitatii determina in mare masura oportunitatile care exista in acel loc. Ea influenteaza in mare parte gradul de ocupare, veniturile si cresterea populatiei. Diferentele in baza economica se pot datora atat unor cauze naturale: zacaminte minerale, ape termale, locuri pitoresti, fluvii etc., cat si contributiei omului la dezvoltarea acesteia. Natura ocuparii, de exemplu, depinde de felul resurselor existente, iar densitatea populatiei de numarul de locuri de munca disponibile. De asemenea, natura si numarul locurilor de munca influenteaza marimea si distributia veniturilor castigate de rezidentii comunitatii. Puterea de cumparare a comunitatii este de importanta maxima pentru firmele prestatoare de servicii si pentru comertul cu amanuntul. Ea este reflectata de: numarul populatiei ocupate si tendinta ocuparii, nivelul salariului mediu, nivelul venitului mediu pe familie, nivelul si tendinta economiilor bancare. Potentialul intreprinzator poate evalua baza economica prin analiza datelor de recensamant si a statisticilor privind afacerile. De asemenea, se pot obtine destule informatii doar vazand si ascultand. Iata cateva semnale periculoase: imposibilitatea rezidentilor de a gasi locuri de munca, declinul productiei industriale si al vanzarilor cu amanuntul, atitudinea apatica a comunitatii de afaceri locale. Printre semnalele favorabile mentionam: existenta unei zone industriale puternice, existenta institutiilor de invatamant superior, facilitati de transport adecvate, activitate sustinuta in constructii, camera de comert si alte institutii civice active. Desigur, o localitate in crestere ofera mai mari oportunitati de afaceri. Dependenta localitatii doar de o singura mare intreprindere va face ca si afacerile sa fie influentate de fluctuatia acestei intreprinderi. Nu trebuie omisa si relatia patronat-sindicate. Grevele pot determina mari fluctuatii in vanzarile cu amanuntul sau in cresterea creditelor. Daca localitatea are sindicate puternice, acestea pot influenta in mare masura angajarea.

c.Caracteristici demografice. Structura populatiei unei zone sau localitati este un alt element important in alegerea amplasamentului. Informatiile privind structura pe varste, stilurile de viata, petrecerea timpului liber etc. pot sugera natura afacerilor care se vor intreprinde.

Sociologii impart populatia in clase sociale. Acestea sunt determinate prin evaluarea veniturilor, ocupatie si educatie. S-a constatat ca populatia tinde sa aiba preferinte si modele de comportament predictibile, care sunt determinate in mare parte de clasa de care apartin. Aceste diferente sunt reliefate de modelele de cumparare. Intreprinzatorul potential trebuie sa determine mai intai clasa sociala si tipul consumatorilor pe care doreste sa-i serveasca. Cand aceste elemente sunt cunoscute, comunitatea respectiva poate fi evaluata in functie de puterea de cumparare a potentialilor consumatori, locul si felul muncii pe care o desfasoara, mijloacele de transport folosite, varsta, situatia familiala si activitatile de petrecere a timpului liber. Aceste informatii sunt furnizate de anuarele statistice.

d.Concurenta. Cei mai multi intreprinzatori sunt preocupati de natura si numarul competitorilor locali. In conditiile unei competitii puternice, o parte din noile afaceri s-ar putea sa nu reziste, in timp ce altele pot inflori. Din acest punct de vedere, amplasarea intr-un centru de cumparare cu acelasi tip de competitori poate fi o solutie buna. Pentru comerciantii de mobila, de exemplu, competitia puternica atrage clienti si din alte zone. Un mic comerciant de produse alimentare nu va putea rezista insa prea mult, daca exista o competitie puternica. Calitatea competitiei influenteaza si ea amplasarea. Daca firmele concurente existente nu sunt agresive si nici nu ofera gama completa de servicii dorita de consumatori, exista sanse viabile de a intra in afaceri in acea comunitate.

Un alt aspect legat de competitie este ambitia si abilitatea intreprinzatorului. Un intreprinzator neambitios si neexperimentat nu va rezista prea mult in lupta cu concurentii, in timp ce unul ambitios, experimentat si bine pregatit va gasi competitia binevenita si va incerca sa castige din aceasta prin oferirea unor produse mai bune calitativ sau servicii de inalta calitate.

In tabelul 1 sunt prezentati in mod sintetic cei patru factori care influenteaza alegerea zonei si al localitatii.

Factori care influenteaza alegerea zonei si localitatii

Tabel 1Factor

Mod de influenta

Preferinte personale

Avantaje sociale

Costul vietii

Preferinte climatice

Avantaje educationale

Caracteristici economice

Ritm de crestere

Venit mediu

Dependenta de o singura ramura

Caracteristici demografice

Distributia pe varste

Stil de viata

Obiceiuri sociale

Concurenta

Piata saturata

Sprijin local

Calitatea concurentei

Ambitia si abilitatea intreprinzatorului

2. Alegerea unui anumit loc in cadrul localitatii

Daca intreprinzatorul s-a decis asupra zonei si localitatii, el trebuie sa aleaga acum locul din cadrul localitatii in care sa-si amplaseze afacerea. Desigur, el va trebui sa tina cont de specificul firmei in acest demers. Astfel, in alegerea celui mai bun amplasament un comerciant cu amanuntul se va gandi la un loc care are o foarte mare accesibilitate la clientii pe care doreste sa ii deserveasca. Pentru comerciantii cu ridicata mai importante sunt costurile de transport si cele de depozitare si apoi accesibilitatea clientilor. Producatorii se gandesc in primul rand la posibilitatile de extindere, accesul la caile de transport feroviare si rutiere si depozitarea reziduurilor. O firma prestatoare de servicii se va gandi in special la accesibilitatea clientilor si costul chiriei. Deoarece amplasamentul este dificil de schimbat, intreprinzatorul trebuie sa se gandeasca cu foarte mare atentie la locul unde va amplasa afacerea sa. In continuare, vom prezenta criteriile si cerintele de amplasare pe tipuri de afaceri.

1.Comertul cu amanuntul. Amplasamentul este factorul determinant in succesul sau esecul unui magazin cu amanuntul si aceasta pentru ca obiectivul principal al afacerii il reprezinta maximizarea volumului vanzarilor. Pentru aceasta, el trebuie sa fie amplasat in asa fel incat sa atraga clientii. Prin urmare, criteriile de amplasare ale unui astfel de magazin sunt: apropierea de clientii pe care ii deserveste; traficul pietonal, imagine favorabila a locului, parcare, infatisare placuta a cladirii, accesibilitate la autobuz sau tramvai, apropierea altor afaceri, accesibilitate la magazin, termen de inchiriere, restrictii privind circulatia.

O importanta deosebita in comertul cu amanuntul o are definirea zonei comerciale. Aceasta reprezinta teritoriul in care locuieste sau face cumparaturi populatia. Intre numarul de clienti serviti de o zona comerciala si natura afacerii exista o stransa relatie. Cercetarile arata ca populatia necesara pentru un magazin alimentar este de cca. 4.000 persoane, pertru un magazin de incaltaminte cca. 6.500 persoane, pentru o florarie 8.500 persoane, pentru un magazin de mobila 000 persoane.

2.Servicii. Unitatile prestatoare de servicii au multe din cerintele de amplasare asemanatoare cu cele ale magazinelor cu amanuntul. Pentru o frizerie, coafura sau studio fotografic, de exemplu, cerintele sunt foarte asemanatoare. Totusi, felul serviciilor prestate are o mai mare influenta asupra cerintelor de amplasare decat in celelalte tipuri de afaceri. Firmele prestatoare de servicii de o calitate cu totul deosebita sau unice, de exemplu, vor atrage clientii, chiar daca amplasarea nu este foarte convenabila. In general, firmele prestatoare de servicii trebuie sa fie amplasate in locuri fara zgomot, curate si cu o infatisare atractiva.

Alte firme prestatoare de servicii nu au pur si simplu nevoie de o amplasare speciala, deoarece sunt vizitate rar de clienti. Servicii precum repararea bunurilor electrocasnice, a instalatiilor sanitare se presteaza la domiciliul clientului, comenzile primindu-se, de regula, prin telefon. In acest caz, amplasarea nu are in vedere decat criteriul costurilor. In amplasarea cabinetelor medicale, doctorii prefera zonele centrale, apropierea unei clinici sau spital. Avocatii prefera in mare parte birouri in zonele centrale, la etajele superioare ale cladirii.

3.Comertul cu ridicata. Comerciantul cu ridicata este preocupat in primul rand de volumul vanzarilor atat pe total cat si pe grupe de marfuri. De aceea, pentru el in amplasare mai importante sunt urmatoarele criterii: costul transportului, accesibilitatea clientilor, costul amplasarii. Unele tipuri de afaceri cu amanuntul necesita amplasamente speciale. Astfel, un comerciant de imbracaminte trebuie sa aiba depozitul langa un oras mare. De asemenea, un comerciant de produse alimentare isi poate amplasa depozitul in zonele rurale. Amplasarea firmelor cu ridicata depinde si de metoda de vanzare folosita. Daca se face o vanzare activa, clientii nu trebuie sa vina la depozit, ei fiind aprovizionati de comerciantul cu amanuntul. In aceasta situatie nici parcarea nu mai este o problema deosebita.

4.Industrie. Amplasarea unei firme industriale este mult mai complexa decat in celelalte tipuri de afaceri. Ea presupune luarea unei decizii pe termen lung, intrucat mutarea intreprinderii in alta parte este adesea imposibil de realizat fara costuri extrem de mari. In alegerea amplasamentului, intreprinzatorul trebuie sa realizeze un echilibru intre urmatoarele criterii: veniturile din vanzari, costul prelucrarii, costul transportului. Aceste criterii variaza in importanta in functie de marimea pietei intreprinderii. Alte criterii care trebuie luate in considerare la amplasarea unui intreprinderi industriale sunt: costul si structura fortei de munca din zona, accesul la caile ferate si cele rutiere, costul terenului, existenta utilitatilor industriale, gradul de poluare, posibilitati de extindere, depozitarea deseurilor.In unele cazuri, perisabilitatea produselor dicteaza amplasarea intreprinderii. Legumele si fructele se conserva in apropierea locurilor de recoltare. Pestele este prelucrat si conservat in apropierea apelor de unde pestele este pescuit. Amplasarea este determinata, de asemenea, de accesul usor si rapid la produsele perisabile.

In tabelul 2 prezentam in mod sintetic criteriile de alegere a unui anumit loc in cadrul localitatii.

Criteriile de alegere a unui loc in cadrul localitatii

Tabel 2

Specificul afacerii

Criterii de alegere

Comert cu amanuntul

Apropierea de clienti

Trafic pietonal

Acces la mijloacele de transport

Imagine favorabila a locului

Infatisare atractiva a cladirii

Restrictii de parcare

Servicii

Apropiere de clienti

Lipsa zgomotului

Curatenie

Infatisare atractiva

Comert cu ridicata

Costul transportului

Accesibilitatea clientilor

Costul amplasarii

Metoda de vanzare

Industrie

Costul si structura fortei de munca

Accesul la mijloacele de transport feroviare si rutiere

Costul terenului

Exsitenta utilitatilor industriale

Gradul de poluare

Posibilitati de extindere

Depozitarea deseurilor

Intrebari recapitulative

Ce factori sunt predominanti in alegerea zonei si localitatii de amplsare a unei afaceri?

Care sunt cerintele de amplasare a unei afaceri intr-o localitate in comertul cu amanuntul? Dar in celelalte domenii de afaceri?

Cum se defineste zona comerciala?

Aratati care este modul de evaluare a locurilor de amplasare a unei afaceri.

Teste

1. Criteriile de alegere a localitatii sunt:

a.Caracteristicile demografice

b.Concurenta

c.Preferintele personale

d.Clima

Amplasarea firmelor cu ridicata depinde de metoda de vanzare folosita.

a.       Adevarat

b.      Fals


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1930
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site