Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

FORME JURIDICE DE ORGANIZARE A MICILOR AFACERI

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micFORME JURIDICE DE ORGANIZARE A MICILOR AFACERI

1. Forme juridice privind desfasurarea afacerilorPrincipalele forme juridice sub care se poate desfasura activitatea afacerilor particulare sunt:

a. Individuale

b. De grup (asociatii, societati).

- familiala;

- societate cu raspundere limitata;

- societate in nume colectiv;

- societate in comandita simpla;

- societate in comandita pe actiuni;

- societate pe actiuni;

- societate agricola;

- societate cooperatista in domeniul mestesugaresc.

- cooperativa mestesugareasca;

- societate cooperativa mestesugareasca;

- societate comerciala cooperatista pe actiuni

- asociatia organizatiilor cooperatiste

a. Intreprinderea individuala - apartine din punct de vedere al patrimoniului, unei singure persoane. Este forma cea mai larg raspandita, mai ales pentru firmele de dimensiuni mici si mijlocii, este o intreprindere cu riscuri nelimitate.

b. Intreprinderea de grup - prezinta drept caracteristica definitorie dreptul de posesiune asupra patrimoniului sau, din partea a cel putin doua persoane. Capitalul social este constituit prin contributiile a cel putin doua persoane (5 in societatile pe actiuni), ceea ce pune problema impartirii intre ele a contributiei lor la activul net sau la controlul intreprinderii.

- asociatia familiala - este de dimensiuni mici, iar patrimoniul ei se afla in coproprietatea membrilor unei famili. Aceasta asociatie e formata din membrii familiei care poseda integral competentele privind managementul tuturor activitatilor. De cele mai multe ori, membrii familiei sunt si proprietari si lucratori efectivi in cadrul acesteia.

- societatea cu raspundere limitata - este forma de asociere in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii, in numar limitat, raspund numai cu partile sociale.

- societatea in nume colectiv - toti asociatii raspund nedeterminat si solidar de datoriile societatii, iar partile sociale nu pot fi reprezentate de titluri negociabile.

societatea in comandita simpla - se caracterizeaza prin faptul ca obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati, asociatii comanditari fiind raspunzatori numai pana la nivelul aportului lor.

- societatea in comandita pe actiuni - capitalul social este impartit pe actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati, comanditarii fiind obligati numai la plata actiunilor lor.

- societatea pe actiuni - este forma de asociare in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, actionarii fiind obligati la plata actiunilor lor.

- societatea agricola - in acest domeniu se pot constitui asociatii de diverse tipuri: asociatii simple, prin care nu se creeaza o noua persoana juridica, societati de drept civil si societati comerciale. Asemenea asociatii pot constizui toti proprietarii de terenuri agricole, care pot folosi in gospodariile proprii sau in formele de asociere, forta de munca salariata. Aceste asocieri se pot constitui prin intelegere verbala sau scrisa, fara formalitate juridica, cei in cauza stabilindu-si singuri obiectul de activitate si conditiile in care-si desfasoara activitatea.

- societatea cooperatista in domeniul mestesugaresc - este o asociatie independenta care este constituita pe baza urmatoarelor principii: asocierea liber consimtita, caracterul individual al asocierii, caracterul personal al titlurilor nominative de valoare, constituirea si dezvoltarea patrimoniului cooperatist, organizarea si managementul organizatiei cooperatiste in mod democratic, asigurarea continuitatii miscarii cooperatiste. In cadrul cooperatiei mestesugaresti sunt incluse urmatoarele forme:

- cooperativa mestesugareasca - este o asociatie independenta, cu caracter economic si social, care este constituita pe baza consimtamantului liber exprimat, a persoanelor care devin cooperatori, in scopul desfasurarii activitatii in comun cu mijloace proprii, proprietatea cooperativei sau inchiriate.

- societatea cooperativa mestesugareasca - este o societate cu personal si capital social variabil. Ea este alcatuita din persoane fizice de diverse categorii sau calificari profesionale, care se asociaza pe baza consimtamantului liber exprimat.

- societatea comerciala cooperatista pe actiuni - asociatie de persoane fizice care, pe baza consimtamantului liber exprimat, constituie un capital social prin actiunile nominative emise de societate. Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, actionarii fiind obligati doar la plata actiunilor lor, raspunzand fiecare in limita valorii acestora.

- asociatia organizatiilor cooperatiste - urmareste realizarea unor actiuni de interes comun cat si asigurarea unor servicii si produse specializate. Se formeaza pe baza liberului consimtamant, asocierea se poate face pe plan teritorial, profesional sau la nivel national.

Intreprinzatorul trebuie sa aleaga forma juridica a afacerii tinand cont de urmatoarele elemente:

Domeniul in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea;

Marimea afacerii si posibilitatile de dezvoltare;

Partenerii posibili de viitor in dezvoltarea afacerii;

Cel mai avantajos cadru legal pentru afacere in etapa respectiva si in viitor.

Cea mai simpla forma de manifestare a initiativei particulare este cea a persoanelor fizice care vor sa desfasoare activitati comerciale sau care vor sa presteze diferite servicii.

Se pot enumera avantajele acestei forme:

Filiera de autorizare este scurta;

Taxele de autorizare sunt mai mici;

Pe baza evidentei contabile in partida simpa, impozitarea se face pe diferenta calculata, dintre veniturile incasate si cheltuielile suportate pentru realizarea acestor venituri.

Dezavantajele acestei forme sunt:

Posibilitati mai mici de dezvoltare a activitatii;

Posibilitati reduse de finantare si autofinantare;

Imposibilitatea folosirii eficiente a personalului colaborator;

Imposibilitatea de a intocmi intotdeauna documente justificative pentru consumul de produse din gospodaria proprie.

2. Cadrul legal pentru organizarea activitatii intreprinzatorilor

Decretul lege nr.54/1990 privind organizarea si desfasurarea activitatii intreprinzatorilor individuali si asociatiilor familiale ca cea mai simpla forma de manifestare a initiativei particulare;

Legea nr.26/1990 referitoare la Registrul Comertului prin care se reglementeaza inmatricularea obligatorie a organizatiilor in care se constituie initiativa particulara si regimul denumirilor, emblemelor si a firmelor;

Legea nr.31/1990 modificata prin Legea 441/2006 care defineste si reglementeaza formele legale de constituire a persoanlor juridice care desfasoara acte de comert in societati comerciale. Aceasta lege a fost completata prin Legea nr. 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea IMMPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3434
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved