Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Factorii de influenta asupra structurii patrimoniale

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micFactorii de influenta asupra structurii patrimoniale

Relevanta ratelor de structura nu este determinata in mod direct de marimea diferitelor rate, ci, in mod indirect, prin asocierea cu notiunea de lichiditate, deoarece nu toate elementele (si ne referim la activ) se transforma la fel de usor in lichiditati.Structura activului si pasivului unei intreprinderi este influentata de o multitudine de factori, dintre care pot fi amintiti:

-natura activitatii desfasurate;

-factori de natura tehnico-economica;

-factori juridici;

-factori strategici;

-factori conjuncturali;

-natura relatiilor cu partenerii;

-marimea intreprinderii.

Factorii tehnico-economici se reflecta in primul rand in structura activelor, si mai ales, in rata activelor imobilizate. Intreprinderile cu activitate de productie trebuie sa detina un nivel al capitalizarii ridicat, iar implicatiile dezvoltarii tehnologiilor se regasesc in durata de viata a imobilizarilor. Durata procesului de productie influenteaza marimea stocurilor, in sensul in care un ciclu de exploatare lung duce la o pondere ridicata a stocurilor.

Natura relatiilor cu partenerii externi se refera la relatiile cu furnizorii si clientii. In relatia cu furnizorii, practicile acestora in materie de livrari si conditiile de plata influenteaza marimea soldurilor conturilor furnizori, marimea stocurilor si politica de credit-client a firmei. Politica de credit comercial acordat clientilor este si ea influentata, firma neputand sa-si permita, in conditiile unei finantari limitate, sa ofere clientilor un credit mai mare decat cel primit de la furnizori.

Marimea intreprinderii afecteaza structura financiara a patrimoniului. Astfel, odata cu cresterea dimensiunii intreprinderii, creste si rata de indatorare, precum si ponderea imobilizarilor financiare, in conditiile in care apare un surplus de profit, ce nu mai poate fi reinvestit in activitatea de exploatare cu aceeasi rata de rentabilitate.

Factorii strategici influenteaza structura financiara a firmei prin deciziile care se iau in legatura cu domeniul de activitate al firmei.

Factorii conjuncturali actioneaza preponderent asupra activelor circulante si asupra datoriilor pe termen scurt. In conditiile unei scaderi sezoniere a vanzarilor, marimea stocurilor poate creste. Marimea stocurilor este influentata si de scaderea temporara a preturilor de achizitie si de unele dificultati sezoniere de aprovizionare. Diminuarea ratei dobanzii pe piata poate duce la aparitia sau cresterea creditelor bancare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2302
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved