Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Dimensiunea pietei asigurarilor de viata in Romania

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micDimensiunea pietei asigurarilor de viata in Romania

Un avantaj major al asiguratorului este ca, dupa ce a castigat un client cu o asigurare de viata, are sanse mari de a-l pastra si in viitor. Pe acest segment al asigurarilor, asigurarile de persoane, se manifesta cel mai mare grad de loialitate a clientilor fata de societatea de asigurari. In 89,8% din gospodariile din mediul urban in care exista cel putin o asigurare de viata, firma nu a fost schimbata. Asiguratorul a fost schimbat o singura data de 6,4% din gospodarii, in timp ce numai 3,8% din acestea s-au mutat la doua sau mai multe companii. Mai inclinati sa apeleze la mai multe firme de asigurari sunt cei cu venituri mai mari. Fata de media de 3,5%, 11,2%din gospodariile cu venit net lunar de peste 150 de dolari pe membru de familie au schimbat asiguratorul.Explicabila prin natura politei, cu durata lunga, loialitatea fata de compania la care s-a incheiat primul contract este justificata si de gradul de satisfactie mult mai mare pe care il au clientii comparativ cu celelalte tipuri de asigurari: o medie de 4,15, fata de 4,08 la locuinte, 4,03 la Casco si 3,93 la R.C.A.. Cea mai buna evaluare din partea asiguratilor o au companiile AIG Life (cu o medie de 4,52), Allianz Tiriac(4,31), ING Asigurari de Viata (4,12), Omniasig (4,08), Unita (4,03) si Asirom (4,00).

Chiar daca au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani, asigurarile de viata nu se regasesc, totusi, decat in 10,3% din gospodariile din mediul urban. Procentul reprezinta mai putin de jumatate din cel corespunzator asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Peste 82% din gospodariile care au incheiat polite de viata au luat aceasta decizie in ultimii sase ani.

Ordinea firmelor la care s-a incheiat cel putin o polita de viata in ultimii trei ani este: ING Asigurari de Viata (29,1%), Asirom (19,2%), Allianz Tiriac (8,7%), AIG Life (8,1%) si Omniasig (5,9%).

Clasamentul in functie de cotele de piata detinute in mediul urban este, insa, putin diferit. Piata a fost clar dominata in ultimii trei ani de ING Asigurari de Viata, urmata de liderul anilor '90, Asirom, AIG Life, Allianz Tiriac, Omniasig, Interamerican si AVIVA. Situatia este ilustrata si in graficul nr. 1.

Graficul nr. 1

Sursa: Daedalus Consulting

Graficul nr. 1. - Clasamentul in functie de cotele de piata detinute in mediul urban

Cea mai spectaculoasa evolutie a avut-o, incepand din 1999, ING. Cota de piata a companiei olandeze a crescut de la 18,1% la 36,3%. In aceeasi perioada, Asirom a pierdut procente importante din piata, cota sa scazand la 12,4%, fata de 29,6% pana acum trei ani. Pentru AIG Life, ultimii trei ani au adus o crestere a cotei de piata la 10,3%, societatea depasind in acest interval Allianz Tiriac (9,5%).

Liderii pietei au reusit sa castige teren in mod diferit de la o regiune la alta. Astfel, ING are cel mai mare succes in Muntenia (42%, fata de 29,1%, media la nivel national). Pentru Asirom, pietele principale sunt Moldova (36,4%,fata de media de 19,2) si Ardealul (30,5%, fata de media nationala de 19,2%).

Bucurestiul este principala piata pentru AIG Life, compania detinand in capitala o cota de 18,3%, fata de media de 8,1%, consemnata la nivel national in gospodariile din mediul urban.

Clientela dominanta a asiguratorilor, dupa venit, pentru polite de viata:

ING

Asigurari de Viata

clienti cu venit lunar net pe membru de familie mai mare de 150 USD

Asirom

clienti cu venit lunar net intre 100 si 150 USD

AIG Life

clienti din categoriile 'extreme': cu venit lunar de peste 150 USD, respectiv mai mic de 75 USD

Allianz Tiriac

clienti cu peste 150 USD venit lunar net pe membru de familie

Omniasig

clienti cu venit lunar net mai mic de 75 USD sau cuprins intre 100 si 150 USD

Tabelul nr. 1. Clientela dominanta a asiguratorilor, dupa venit, pentru polite de viataPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2011
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved