Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


INVENTARIEREA PATRIMONIULUI

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



INVENTARIEREA PATRIMONIULUI



Contabilitatea, ca principal instrument al conducerii, trebuie sa asigure informatii reale asupra activitatii entitatii, in vederea adoptarii de decizii fundamentate din punct de vedere stiintific. Pentru realizarea acestui obiectiv, o conditie fundamentala o prezinta concordanta deplina care trebuie sa existe intre datele inregistrate in conturi si realitatea faptica existenta in unitate.Mijlocul principal prin care se constata situatia reala a entitatii si care permite compararea datelor obtinute pe aceasta cale cu datele contabilitatii, il reprezinta inventarierea.

Inventarierea reprezinta ansamblul operatiilor prin care se constata la un moment dat existenta tuturor elementelor de activ, cantitativ si valoric sau numai valoric, dupa caz, existente in patrimoniul unitatii, la data la care aceasta se efectueaza.

Capitolul I ne introduce in datele de identificare ale Societatii de Intretinere mecanizata a Caii Ferate Bucuresti si ale Sectiei de Intretinere Mecanizata a Caii Ferate Constanta, plecandu-se de la un scurt istoric al infiintarii societatii, forma juridica, sediul, scopul pentru care a fost infiintat, parteneriat, obiect principal de activitate, conducere executiva , structura organizatorica a fiecarei filiale apartinand societatii,    precum si organigrama Sectiei de Intretinere Mecanizata a Caii Ferate Constanta.Capitolul I se incheie cu prezentarea indicatorilor economico-financiari , prezentati pentru perioada anilor 2005 - 2007 .

Capitolul II este destinat prezentarii aspectelor teoretice si metodologice privind inventarierea entitatii S.I.M.C. Constanta, cuprinzand modul de desfasurare a inventarierii anuale, pornind de la numirea comisiilor de inventariere si instruirea lor si pana la finalizarea operatiei propriu - zise si intocmirea procesului verbal, impreuna cu recomandarile comisiilor numite .

Capitolul III este destinat studiului de caz, si anume, a prezentarii aspectelor practice privind inventarierea entitatii S.I.M.C. Constanta si cuprinde modul de desfasurare a inventarierii anuale in cadrul sectiei, impreuna cu rezultatele comisiilor de inventariere .Studiul de caz este completat prin setul de documente justificative prezentat la anexe .

La elaborarea acestei lucrari, s-au avut in vedere rezultatele inventarierii anuale ( 2007 ), si care, dupa cum se poate vedea din aplicatia practica, s-au inregistrat atat plusuri cat si minusuri fata de cantitatile scriptice, motiv pentru care, societatea a aplicat reglementarile legale in vigoare, cu privire la valoarea de inlocuire a bunurilor, precum si la utilitatea acestora .

Lucrarea se incheie cu prezentarea listelor de inventariere, a procesului verbal al comisiei centrale, in care s-au consemnat toate diferentele constatate, documente care stau la baza inregistrarilor contabile a tuturor plusurilor si minusurilor, precum si documente prin care se recupereaza pagubele de la cei care se fac vinovati de existenta minusurilor respective.

Scopul societatii este realizarea de profit prin gestionarea pe principii comerciale a entitatii proprii, prin asigurarea de produse si servicii specifice activitatii de intretinere mecanizata a caii ferate pentru C.F.R. si pentru alte persoane juridice romane sau straine, cat si prin desfasurarea altor activitati specifice, necesare realizarii obiectului sau de activitate.

Obiectul de activitate al Sectiei de Intretinere Mecanizata a Caii Constanta il reprezinta lucrari de constructie, reabilitare, intretinere si reparare mecanizata a caii ferate, cu utilaje speciale incredintate de actionari, transport pe calea ferata in scopul desfasurarii activitatilor proprii, activitati de aprovizionare comerciala si de comert, specifice activitatii proprii, revizia, intretinerea si repararea masinilor si utilajelor specifice activitatii, interventii pentru restabilirea circulatiei feroviare in cazul aparitiei unor situatii deosebite la infrastructura feroviara, ca urmare a evenimentelor, fenomenelor naturale, sesizarilor, etc., productia si reconditionarea de piese si echipamente pentru masinile grele de cale, utilajele de cale si masinile de mica mecanizare, activitati de testari si analize tehnice, etc.

Principalii indicatori economico-financiari ai S.I.M.C. Constanta sunt concretizati in veniturile si cheltuielile realizate pe parcursul unui an .In anul 2005 s-au incasat cele mai mari venituri din prestari servicii si cele mai mari cheltuieli materiale, in anul 2006 veniturile din exploatare ating apogeul de 68.369,53,iar in anul 2007 cheltuielile cu munca vis si cele de amortizment sunt cele mai mari fata de anii anteriori.Totalul cheltuielilor este mai mare decat totalul veniturilor cu 2.168,097,83. Dupa cum se poate observa, doar in anul 2005 S.I.M.C. Constanta a inregistrat un profit in valoare de 337.266,16 lei, inregistrand pierderi pe parcursul urmatorilor 2 ani de 1.181.327,88 lei si respectiv 1.324.036,11 lei .

Pierderile care s-au inregistrat pe parcursul celor 2 ani se datoreaza lipsei de lucrari de intretinere mecanizata a caii, datorita faptului ca, incepand cu anul 2006 si pana in anul 2009 calea ferata Bucuresti - Constanta ( magistrala ) este supusa unor lucrari de modernizare si reabilitare a caii in cadrul programului de reabilitare si modernizare - CULOARUL IV - PANEUROPEAN .

Organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de activ, datorii si capital propriu in cadrul Sectiei de Intretinere Mecanizata a Caii Ferate Constanta se efectueaza potrivit prevederilor Legii Contabilitatii nr. 82 / 1991, cu modificarile si completarile ulterioare, ale reglementarilor contabile aplicabile, precum si ale normelor de aplicare a Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 1753 / 2004.

In temeiul prevederii Legii 82 / 2004, toate unitatile au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de activ, datorii si capital propriu detinute la inceputul activitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in urmatoarele situatii :

-la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege ;

-ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune, care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere ;

-ori de cate ori intervine o predare - primire de gestiune ;

-cu prilejul reorganizarii gestiunilor ;

-ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora ;

-in alte cazuri prevazute de lege .

Rolul inventarierii:

●Determinarea situatiei reale a entitatii proprii.

●Determinarea bunurilor aflate in unitate dar care apartin altor persoane fizice sau juridice.

●Stabilirea valorilor actuale sau de utilitate a elementelor entitatii determinandu-se cresterea sau descresterea valorii contabile a acestora.

●Determinarea si evaluarea bunurilor aportate.

●Controlul gestionar, diminuarea pierderilor prin recuperarea lipsurilor constatate.

Documente intocmite la inventariere :

a) Decizia de inventariere (constituirea comisiei centrale si/sau pe gestiune)

b) Declaratia de inventar

c) Proces verbal de sigilare

d) Lista de inventariere

e) Procesul verbal de inventariere

f) Decizie de imputare

g) Registrul inventar

h) Fisele de magazie, fise de cont pentru valori materiale care se bareaza sau vireaza in etapa de pregatire si in care se opereaza diferentele constatate la sfarsitul inventarierii

ETAPELE INVENTARIERII

I. PREGATIREA INVENTARIERII

II. INVENTARIEREA PROPRIU-ZISA

III. STABILIREA REZULTATELOR INVENTARIERII

S.I.M.C. Constanta inregistreaza in evidentele contabile la sfarsitul lunii septembrie 2007, cu ocazia definitivarii operatiunii de inventariere 4 minusuri care apoi sunt impuatete persoanelor vinovate si 2 plusuri.

Datorita faptului ca momentan, S.I.M.C. Constanta lucreaza doar pe cateva linii secundare, propun conducerii societatii reorientarea personalului care nu este folosit pentru lucrarile cu masinile grele de cale, spre alte lucrari, conforme cu obiectul de activitate pentru care a fost infiintata .

Totodata, propun alocarea de fonduri pentru innoirea parcului de masini grele cu unele mai performante, care sa ofere o productivitate a muncii ridicata si care sa conduca macar la echilibrarea balantei si de ce nu chiar la realizarea de profit .   

Se constata o durata de viata depasita si o imbatranire a utilajelor grele de cale cu care se realizeaza lucrari pe calea ferata, datorita faptului ca, in ultimii 5 ani, din cauza lipsei de fonduri, nu s-au mai efectuat lucrari de reparatie capitala a acestora, fapt ce a condus, an de an , la scaderea productivitatii muncii realizate, cu repercursiuni directe asupra veniturilor realizate .

Consider ca s-a respectat legislatia in vigoare cu privire la modul de efectuare a inventarierii anuale, la inregistrarea in evidentele contabile a plusurilor si minusurilor constatate, ( imputarea minusurilor facandu-se la valoarea de inlocuire si inregistrarea plusurilor facandu-se tinand cont de gradul de uzura fizica al bunurilor ).

Inregistrarea minusurilor si plusurilor constatate cu prilejul inventarierii,    a condus la obtinerea unei situatii reale a entitatii S.I.M.C. Constanta .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2341
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved