Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


VENITURILE BANCARE

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



VENITURILE BANCARE



Veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand a avut loc o crestere a beneficiilor economice viitoare, aferente cresterii unui activ sau diminuarii unei datorii, iar aceasta crestere poate fi evaluata credibil.

Contabilitatea veniturilor se tine pe feluri de venituri, dupa natura lor, care se grupeaza astfel:

Venituri din activitatea de exploatare bancara (venituri din operatiunile de trezorerie si interbancare; venituri din operatiunile cu clientela; venituri din operatiunile cu titluri si alte instrumente financiare; venituri din operatiunile de leasing; venituri din credite subordonate si din titluri de participare detinute in filiale, in societati asociate si in entitati controlate in comun; venituri din operatiunile de schimb; veniturile din operatiunile in afara bilantului si operatiunile de acoperire; venituri din prestatiile de servicii financiare; alte venituri din activitatea de exploatare bancara);

Venituri diverse din exploatare (cheltuieli refacturate; cota-parte privind activitatile si activele controlate in comun in scopul desfasurarii de activitati nebancare; cota-parte din cheltuielile sediului social; venituri din investitii imobiliare; venituri din cedarea si casarea imobilizarilor; venituri accesorii; alte venituri diverse din exploatare);

Venituri din provizioane si recuperari de creante amortizate (venituri din provizioane pentru creante din operatiuni interbancare; venituri din provizioane pentru creante din operatiuni cu clientela; venituri din provizioane privind operatiunile cu titluri si operatiuni diverse; venituri din provizioane pentru valori imobilizate; venituri din provizioane pentru riscuri si cheltuieli si venituri din recuperari de creante amortizate);

Venituri extraordinare (venituri din subventii pentru evenimente extraordinare si altele similare);

Venituri din corectarea erorilor fundamentale, modificari ale politicilor contabile si ajustarea la inflatie

Venituri din impozitul pe profit amanat.

Contabilitatea veniturilor se tine folosind conturi din clasa 7. Comun acestor conturi este faptul ca sunt conturi de pasiv, ce incep a functiona prin a se credita in timpul exercitiului financiar si se debiteaza la sfarsitul exercitiului prin descarcare in contul 591 "Profit sau pierdere" sau in contul 341 "Decontari intrabancare", daca rezultatul nu se stabileste la nivelul subunitatii bancare.

Venituri din activitatea de exploatare bancara

Veniturile din activitatea de exploatare bancara reprezinta cea mai diversa si mai importanta categorie de venituri. Acestea sunt detaliate in mod asemanator cheltuielilor cu activitatea de exploatare, fiind compuse din dobanzi incasate la operatiuni de creditare si la depozite create la banci, din comisioane incasate, din dobanzi, dividende si diferente favorabile inregistrate la operatiunile cu titluri si devize, ca si din venituri create la operatiunile de finantare prin leasing. Cesiunile de imobilizari pot crea, de asemenea, venituri de exploatare bancara.

Veniturile din activitatea de exploatare bancara sunt inregistrate in contabilitate folosind conturile grupei 70 Venituri din activitatea de exploatare bancara . Toate conturile de venituri din grupa 70 sunt conturi de pasiv si incep a functiona prin creditare. Creditarea se face, de regula, in corespondenta cu debitarea unor conturi de creante atasate, pentru veniturile din dobanzi, de titluri, pentru veniturile create de acestea sau prin debitarea contului 3722 Contravaloarea pozitiei de schimb , in cazul unor venituri la operatiunile in devize.

Exemple de contabilizare a veniturilor din activitatea de exploatare bancara

dobanzi din operatiuni cu BNR:

1172 "Creante atasate"

7011 "Dobanzi de la BNR"

dobanzi de la credite acordate bancilor corespondente:

1272 "Creante atasate"

7012 "Dobanzi la conturile de corespondent"

dobanzi de la un depozit la vedere deschis la o alta banca:

1317 "Creante atasate"

7013 "Dobanzi    de la conturile de depozite la institutiile de credit"

dobanzi de la un credit la termen acordat unei alte banci:

1417 "Creante atasate"

70142 "Dobanzi    de la creditele la termen"

comisioane incasate pentru operatiuni cu clientela:

2511 "Conturi curente"

7029 "Comisioane"

reevaluarea titlului de tranzactie in urma cresterii cursului:

3021 "Titluri de tranzactie"

7032 "Venituri din titlurile detinut in scopul tranzactionarii"

Venituri diverse din exploatare

Veniturile diverse din exploatare reprezinte transferuri de cheltuieli catre alte banci sau subunitati bancare, venituri din operatiuni efectuate in comun sau venituri din activitatea subunitatilor bancare din strainatate. Tot aici mai sunt cuprinse si veniturile realizate la cesiunea imobilizarilor sau cote-parti din subventiile de investitii. Contabilizarea acestor operatiuni se face cu ajutorul conturilor din grupa 74 "Venituri diverse din exploatare".

Conturile pentru venituri diverse din exploatare sunt conturi de pasiv. Se pot credita in corespondenta cu conturi din clasa 3, in cazul unor venituri de primit sau al debitorilor, cu contul 5412, pentru subventii de primit sau cu contul 3722, pentru venituri in devize.

Venituri din provizioane si din creante nerecuperabile

Veniturile din provizioane apar atunci cand se anuleaza total sau partial un provizion datorita faptului ca activul pentru care s-a provizionat este vandut sau iese din evidenta bancii. La fel se procedeaza si in cazul diminuarii sau al disparitiei riscurilor pentru care s-a provizionat. Evidenta acestor operatiuni se tine cu ajutorul conturilor de venituri din grupa 76 "Venituri din provizioane si venituri din creante nerecuperabile".

Aceste conturi de pasiv sunt creditate in corespondenta cu debitul conturilor de provizioane specifice diferitelor active sau riscuri.

Venituri extraordinare

Veniturile extraordinare sunt venituri care nu sunt legate de activitatea curenta a bancii. Ele se refera la veniturile obtinute din subventii pentru evenimente extraordinare.

Evidenta contabila se tine cu ajutorul contului 771 "Venituri din subventii pentru evenimente extraordinare si altele similare".



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1174
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved