CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Piata de capital utilizeaza instrumente specifice de tipul activelor financiare, purtatoare de drepturi si obligatii pentru partile implicate. Pe langa posibilitatea de transfer rapid si valorificarea superioara a capitalurilor ofera si posibilitatea recuperarii rapide a acestora prin caracterul lor negociabil.
1. Tipologia titlurilor financiare
Accentuarea procesului de integrare financiara a avut ca efect si diversificarea instrumentelor financiare prin care se valorifica toate oportunitatile de plasament ce apar pe piata de capital devenita globala.
Instrumentele pietei de
capital sunt produse
financiare negociabile emise in forma materializata sau evidentiate prin
inscrisuri in cont care confera detinatorilor drepturi patrimoniale asupra
emitentului conform legii si in conditii specificate la emisiunea acestora.
Dupa legatura pe care o asigura cu economia reala si cu autonomia pietei, instrumentele pietei de capital se grupeaza astfel:
Ø Titluri primare in care sunt incluse actiunile si obligatiunile, ca principale instrumente de transfer a capitalurilor intre piata financiara si economia reala.
A Actiunea reprezinta partea indivizibila a capitalului social constituit de o firma. Emisiunea acestora se face pentru atragerea capitalului necesar infiintarii cat si mai ales pentru finantarea proiectelor de dezvoltare. Sub aspect juridic, actiunea confera dreptul de coproprietate pentru detinator, drept in virtutea caruia participa la luarea deciziei. Proportional cu procentul de detinere, actionarul beneficiaza de rezultatele societatii, dar isi asuma si riscurile activitatii. Veniturile pe care le poate asigura acest titlu sunt sub forma de capital (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare) si sub forma de dividend.
Tipologic, actiunile au cunoscut in ultima vreme o mare diversificare prin care se asigura o mobilizare mai mare a capitalurilor. Sub impulsul "efectului de clientela" s-au creat actiuni privilegiate destinate investitorilor care urmaresc marirea consumului prezent. Acestea asigura un venit fix, asemenea obligatiunilor, in schimbul renuntarii la dreptul de vot. Actiunile reprezinta principalul instrument cu care se opereaza pe piata de capital, unde detin aproximativ 80% in totalul tranzactiilor.
A Obligatiunile sunt titluri de creanta ale detinatorului asupra emitentului. Ele dau dreptul la incasarea unei dobanzi (cupon) pentru perioada de detinere, iar valoarea lor se restituie la scadenta. Emisiunea si detinerea de obligatiuni, ca alternativa pentru actiuni se intemeiaza pe o serie de motivatii. Pentru emitent, titlul de creanta nu modifica structura de decizie care ii asigura controlul in firma, iar costurile antrenate cu plata dobanzilor sunt mai mici decat in cazul actiunilor. Investitorul de capital obtine o remuneratie superioara unui depozit bancar, iar expunerea la risc este mai redusa. Posibilitatea de conversie oferita de anumite tipuri de obligatiuni ii permite ca intr-un anumit interval de timp sa devina actionar. In ceea ce priveste remuneratia, obligatiunile emise in Romania, atat de corporatii cat si de organismele publice, asigura 1-2 procente peste media dobanzilor BUBID-BUBOR de pe piata internationala.
Ø Titluri derivate (hibride) au ca obiect de negociere titluri de valoare. Aparitia derivatelor este legata in primul rand de nevoia acoperirii riscurilor care se manifesta in piata financiara (hedging), dar si pentru obtinerea unor venituri suplimentare. Cele mai utilizate titluri de acest gen, sunt contractele futures si optiunile. Contractele futures permit vanzarea/cumpararea de active financiare la o data viitoare la un pret stabilit in momentul incheierii contractului. Toate elementele contractului sunt standardizate exceptand pretul. Sunt negociabile pe piata secundara de capital. Valoarea lor este marcata zilnic la piata in functie de cererea si oferta care se manifesta. Contractul ofera posibilitatea executarii la scadenta, dar si vanzarea lui pana la acea data (inchiderea pozitiei). Asemanatoare ca efecte sunt si contractele fordward, deosebirea constand in aceea ca acestea nu sunt standardizate si nu pot fi negociate pe bursa. Ele se incheie prin negociere directa intre parti (la ghiseu) pentru cantitati de active variabile.
Optiunile sunt tot contracte viitoare care confera cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a achizitiona o cantitate standard de active in schimbul unei prime. Si aceste instrumente sunt negociabile la bursa, valoarea lor de piata fiind dependenta de cea a activului suport.
Ø Titluri sintetice sunt produse financiare complexe rezultate din combinarea unor active financiare diferite, care formeaza un "cos". Cele mai cunoscute titluri de acest gen sunt cele pe indici bursieri.
Intermedierea acestor titluri si implicit plasamentul capitalurilor se realizeaza prin componentele primare si secundare ale pietei de capital.
Principale caractersitici ale valorilor mobiliare sint:
a.-negociabilitatea-cre presupune posibilitatea transmiterii lor catre alte persoane pe baza mecanismului cerere-oferta si cu respectarea prescriptiilor legale.
b.-emise in forma materializata sau evidentiate prin inscrisuri in cont
c.-confera detinatorilor drepturi patrimoniale si nepatrimoniale cum ar fi:dreptul de proprietate,de vot,de aobtine o remuneratie
produsele bursiere sint reprezentate de-totalitatea valorilor mobiliare care se tranzactioneaza pe piata.
2.Clasificarea valorilor mobiliare
a.-valori mobiliare primare-emise de intreprindere si au drept scop mobilizarea capitalurilor proprii sau atragerea capitalurilor de imprumut.
-mobilizeaza capitaluri pe termen lung si permit valorificarea investitiei in aceste valori mobiliare prin incasarea in viitor a unei parti din veniturile emitentului.
b.-valori mobiliare derivate-rezulta din combinarea caractersiticilor actiunilor si obligatiunilor
-valoarea lor depinde de valoarea activelor la care se refera
c.-valori mobiliare sintetice-rezultate din combinarea de catre societatile financiare,a unor active diferite,prin aceasta combinare realizindu-se un nou instrument de plasament dintre care cele mai cunoscute sint:
*contractele pe indici de bursa
*titlurile financiare tip ''cos''care reprezinta un produs standardizat format din titluri primare
*contracte ''futures''care se incheie ptr materiile prime(carbune,zinc,etc)
3. Valorile mobiliare emise de organismele publice
Emisiunea acestor titluri are ca scop acoperirea nevoilor de finantare publice pentru Administratia centrala si locala de stat.
Biletele de tezaur sunt emise pe termen scurt de guvern(<1 an) pentru acoperirea deficitului de lichiditati.
Bonuri de tezaur, se emit pentru o perioada cuprinsa intre 1-10 ani si acopera deficitul bugetar; pot fi achizitionate de investitorii institutionali si persoane fizice.
Obligatiuni de stat, se emit pentru o perioada cuprinsa intre 10-30 ani, sunt purtatoare de dobanda si pot fi achizitionate de catre institutii si persoane fizice. Fondurile mobilizate astfel au o destinatie cunoscuta, concreta si singulara.
Obligatiuni locale, emise de municipii, judete, comune in scopul dezvoltarii economice. Rambursarea acestora si a dobanzilor aferente se face din:
impozitele generale pe care le percepe primaria (cand nu se pot rambursa obligatiunile cresc impozitele);
impozite speciale (ex. taxa de intrare Mamaia);
profiturile realizate de oficialitatile locale in urma prestarii unor servicii (salubrizare, apa, agent termic);
venituri speciale (statul cumpara apartamente si din chirii ramburseaza suma).
Aceste titluri de stat sunt asimilate valorilor mobiliare si pot fi tranzactionate pe piata primara sau piata secundara intr-o sectiune speciala.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 892
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved