CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Argument
Capitolul 1 - Localizare si caracterizarea Statiuni Mamaia
Scurt istoric al statiunii
Pozitionare geografica
1.2.1 Climatul maritim
1.2.2 Relief,flora,fauna
1.2.3 Cai de acces pe litoral
Bibliografie
Anexe
'Plaja Mamaia - plecarea din Constanta. Lumea grabita si plina de inviorare vine pe toate drumurile si se strange gramada sub umbrarele haltelor. Fluieratul trenului indeamna mai mult inca pe intarziatii care se vad iutind pasii. - La Mamaia. In imbulzeala de cateva minute, oamenii isi strang mana, se cheama pe nume si vagoanele comode, cu obloanele largi lasate, pare ca duc un convoi de lume dezrobita.'Acestea sunt primele impresii scrise de vreun cronicar ori monografist al acelor vremi despre Mamaia si apartin lui Ioan Adam intr-o lucrare publicitara comandata de primaria Constanta. El face referire in acest paragraf la plecarea ' catre baile de la Mamaia in anul de gratie 1906, cand statiunea a inceput sa functioneze public, trenul circuland pe un tronson de cale ferata intre gara Constanta (zona actualei Primarii) si gara bailor (cladirea actualului Cazino - Mamaia).
'La Mamaia, orizontul se roteste larg si cufundat in albastru. - Acolo cerul si cu apa sunt tot una. Trenul pare obosit si el de caldura care toropeste orasul si-n sfortarea si naduful lui se sileste sa ia cat mai in graba lumea de prin micile statii din drum, ca s-ajunga odata afara, pe culmea de sus, unde se simte cum vine boarea racoroasa din necuprinsul marii.''Pentru ca zona sa prospereze ca statiune balneara, va trebui ca orasul Constanta sa aiba o plaja in apropiere, unde vizitatorii bailor sa poata petrece toata ziua si chiar sa locuiasca in case de vara in apropierea marii, lucru care se impune mai cu seama pentru copii si cum este cazul pentru plajele renumite din strainatate ca Ostende, Scheveningen si altele.'Acestea sunt sugestiile marelui inginer dobrogean al veacului trecut, Anghel Saligny, cu privire la necesitatea realizarii infrastructurii unei noi statiuni si a facilitatilor adiacente activitatii de turism inca din 9 ianuarie 1904. O oaza de traditie arhitecturala, gastronomica si de certa valoare patrimoniala o reprezinta 'Satul de Vacanta', compus din 31 restaurante, casute in stil rustic, arhaic, conform cu zona romaneasca reprezentata, ce ofera turistilor preparate din bucataria respectivei regiuni si programe de dans si muzica populara.
Primele oportunitati de distractie si deconectare de la cotidian au aparut pe aceste locuri inca din perioada respectiva. 'Giovani Macri isi instaleaza primul joc de noroc, un joc de calusei langa halta de la bai, dupa ce a varsat o suma considerabila in contul comunitatii, iar fanfara formata din 42 de oameni ai Regimentului de Infanterie 34 canta saptamanal la Mamaia, inca din 1905.' Pe la 1906 existau deja amenajari de lemn:restaurante cu profil pescaresc si cabine in care domni cu haine negre si doamne cu rochii si palari imense,dupa moda la belle epoque,se schimbau in costume de baie cu maneci.Pana la primul razboi mondial cateva zeci de mii de romani vizitau anual Mamaia.Dupa 1920,familia regala intuieste potentialul turistic al Mamaiei.Ea accepta un cadou inspirat al primariei de atunci 4 hectare de teren intre lac si mare unde se construieste un mic palat in stil romanesc.La nord si la sud de acestea,primaria orasului parceleaza cateva sute de terenuri,pe care, pana la 1940,apar zeci de vile.In 1936 se construieste hotelul Rex in stil colonial italian,care si astazi este printre cele mai luxoase din statiune.Dupa 1956,anul reformelor zgomotoase din Polonia si al revolutiei maghiare,regimurile comuniste se vad silite sa creasca nivelul de trai al unei populatii profund nemultumite.Drept consecinta,in Europa comunista est+europeana apare o cerere crescanda de turism maritim.In conditiile interdictiei de vize pentru Occident,cvasigenerale, numai plajele Bulgariei si Romaniei la Marea Neagra pot satisface aceasta cerere crescanda din Cehia,Slovacia, Polonia,Ungaria,Germania etc.In aceasta conjuctura,inMamaia apar 60-70 de hoteluri si tot atatea restaurante pana spre 1989.Intre 1960 si 1990 statiunea cunoaste un aflux impresionant de turisti romani si straini,inclusiv din Occident.
In 1990,conjuctura care generase boom-ul turistic amintit se epuzeaza.Capacitatea statului de a administra statiunea se prabusseste si ea.Concurenta statiunilor maritime din Mediterana si posibilitatile romanilor de a calatori liber oriunde greveaza serios prezentul si perspectiva statiunii.
Daca acum toate terenurile, plajele ori unitatile de cazare sunt in proprietate privata sau concesionate, in urma cu un veac cand conducatorii Constantei au inteles necesitatea investitiilor pe terenul viran dintre satele Anadalchioi si Mamaia au adoptat o tactica de promovare foarte directa si practica, adresand oferte si invitatii scrise catre personalitatile tarii.
Lantul de statiuni a litoralului romanesc se insira de la Nord la Sud pe o distanta de aproximativ 72 km intre Navodari si Vama Veche (245 km de litoral in total, inclusiv Delta Dunarii). Statiunile sunt amplasate de la nord la sud dupa cum este prezentat: Navodari, Mamaia, Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.Litoralul romanesc prezinta o mare varietate de atractii naturale, oferind posibilitati de a face cura heliomarina, tratament balneo-medical, practicare de sporturi nautice, cerctari stiintifice si, bineinteles, recreere. In continuare voi prezenta atuurile plajelor romanesti, comparabile cu cele europene.
Climatul maritim
Climatul maritim caracteristic acestei zone a Marii Negre prezinta o stabilitate termica a atmosferei. Temperatura medie in lunile iunie -august depaseste 25º C. Precipitatiile reduse favorizeaza dezvoltarea turismului in zona (sub 400 mm/an), astfel numarul de zile insorite pe litoral se ridica la 140 zile/an. Durata de stralucire a soarelui atinge vara 10-12 H/zi. Nebulozitate redusa. Vanturile dominante bat din directia N-E iar brizele de mare si de uscat racoresc vara aerul.
Relief, Flora, Fauna
Relief, Flora, Fauna Relieful litoralului romanesc este determinat de interactiunea morfologica a Podisului Dobrogei cu Marea Neagra .De a lungul coastei marine trecerea intre podis si plataforma marina se face lin pe o panta usoara cu numeroase plaje, cu acces lejer in apa pe distante remarcabile. Acestea, cat si faptul ca Marea Negra este lipsita de curenti puternici de litoral, de plante sau de pesti periculosi - fac litoralul romanesc locul ideal pentru bai de mare si sporturi nautice. Mareea este nesemnificativa (10-20 cm) factor care se aduga atuurilor litoralului nostru in comparatie cu alte celebre locuri din lume. Marea Negra nu se poate spune ca este foarte bogata in fauna piscicola dar pescarii amtori pot gasi satisfactie la diferitele specii ca chefalul, stavridul, labanul, rechin si la cunoscutul guvide (existent numai in Marea Neagra). Mentionam ca in Marea Neagra exista o specie de rechin ('cainele de mare') care est inofensiv pentru oanmeni si nu se apropie niciodat de tarm, dar care este o delicatesa pe mesele restaurantelor. Amintim si de calcanul - bogatia nationala a acestor ape frecventate indelung de braconierii din Romania, Bulgaria si Turcia. Acest peste este numarul 1 in gastronomia marina.fiind o marfa pentru export foarte cautata.
Litoralul romanesc dispune de diverse resurse balneare ape minerale si
mineralizate, namoluri terapeutice. O salba de lacuri marcheaza litoralul:
Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoie, Navodari,
Tasaul (Navodari). Dintre aceste Lacul Techirghiol este arhicunoscut in Romania
si in lume pentru namolul terapeutic folosit in afectiuni reumatismale,
ginecologice, ale cailor respiratorii si probleme dermatologice. Agrement: O multime de restaurante,terase,baruri,cluburi,pizzerii,discoteci
si terenuri de tenis, minigolf,volei,baschet,badminton.Dealtfel Mamaia este
cunoscuta si pentru terenurile de tenis de buna calitate ceea ce face ca in
fiecare sezon sa se organizeze diverse turnee de tenis.Sporturile nautice pot
fi practicate cu succes fie pe mare(jet-sky -ing,plimbari cu
barca,hidrobicicleta, etc) cat si pe lacul Siutghiol unde se practica
wind-surfing,yachting,schi-nautic,parapanta,plimbari cu vaporasul pana pe
Insula Ovidiu).La Mamaia se fac si plimbari cu deltaplanul cu motor sau
parapanta tractata de salupa cu motor. Satul
de Vacanta - aici gasiti suveniruri, un parc de distractii, terase si
restaurante.Cu cele 31 restaurante ale sale, impodobite in stil rustic, conform
regiunii pe care o reprezinta fiecare si oferind din bucataria respectivei
regiuni.
'AQUA MAGIC PARC' - MAMAIA inaugurat in 2003 este situat
la intrare in Mamaia, este primul parc de distractii acvatic din Romania,pe o suprafata de 2 hectare. Telegondola inaugurata in 2004 Cuvantul 'Telegondola' - vine de la telefericul cu gondola =
un utilaj de transport si agrement care, la ora actuala, este cel mai modern
din Europa.O astfel de instalatie mai exista doar in Spania, la Barcelona, insa
acolo turistii trebuie sa urce cu un lift la nivelul telegondolei, pe cand la
Mamaia aceasta coboara la nivelul solului.Telegondola urca la inaltimea de 50
metri, se plimba pe deasupra promenadei pe o distanta de 2,2 km, cu o viteza de
5 metri pe secunda.Traseu parcurs: Hotel Perla - Cazino .Din telegondola
turistii pot admira plaja si marea, dar si privelistea deosebita a lacului
Sutghiol.In cele 49 cabine incap 8 persoane.
Festivalul
de Muzica Usoara de la Mamaia In
acest an Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia se va desfasura la Teatrul de
Vara Cateva
monumente naturale interesante
sunt: Pesterile de la Cheile Dobrogei si de la Limanu (5 km de 2
Mai) bogate in fauna cuaternara si mari colonii de lilieci, dunele maritime
de la Agigea cu o rezervatie floristica interesanta si Padurea Hagieni (15
Km de Mangalia) rezervatie floristica si faunistica unica in Dobrogea-locul
favorit pentru picnicuri. Pe lacul Siutghiol (7,5 km lungime km latime medie,1900 hectare suprafata,17 m adancime
maxima) se gaseste insula Ovidiu,alcatuita din calcare,cu o suprafata de 2 ha
si o altitudine maxima de 5 m.Se poate vizita si complezul muzeal al stiintelor
marii(planetariul,delfinariul, acvariul,microrezervatia) Obiectivul arheologic cel mai important de vizitat in zona
litoralului este Cetatea Histria aflata pe malul Lacului Sinoie. Pentru
turistii care viziteaza prima data litoralul romanesc recomandam si Muzeul
Arheologic din Mangalia (inclusiv cel din hotelul Prezident), Muzeul de Istorie
din Constanta, Moscheia din Constanta si din Mangalia, Biserica Sf. Petru si
Pavel din zona istorica a orasului Constanta, Mozaicul Roman din Constanta,
Muzeul Folcloric etc. Investitiile
facute in ultimul an fac din Mamaia cea mai competitiva destinatie de vacanta
pentru turistii romani ,iar anul acesta se asteapta
sosirea si a unor grupuri marite de turisti occidentali. Baza de cazare a
statiunii este privatizata 100% si speram ca acest lucru va determina cresterea
calitatii serviciilor turistice.Centrul statiunii si promenada au fost refacute
in intregime .In zona Cazinoului o frumoasa piateta cu fantana arteziana si
chiosc pentru orchestrele care sustin program artistic in fiecare seara
determina o multime de turisti sa petreaca serile calde de vara aici,cat si faimosii palmieri adusi de primar au adus o tenta
exotica statiunii.
Cai de acces pe litoral:
1. Rutier - sunt 4 sosele care ajung la Constanta , nod rutier al Litoralului,
1) Drumul National: Bucuresti - Fetesti - Constanta
2)E 60 Urziceni - Slobozia - Constanta
3) E 87 Tulcea - Constanta ( cu derivatie pentru Braila si Galati)
4) Drumul National Calarasi - Ostrov - Constanta
2.Feroviar Ruta Constanta-Mangalia are urmatoarele gari si halte:Gara Constanta-pentru Constanta, Mamaia si Navodari;Gara Agigea;Gara Eforie Nord,Gara Eforie Sud,Halta Tuzla,Gara Costinesti (pentru zona Epava-nordul statiunii);Halta Costinesti (pentru statiunea Costinesti-BTT),Halta Neptun (pentru Neptun,Olimp, Jupiter)GaraMangalia(pentruMangalia,Saturn,Venus,Jupiter,Cap Aurora,Neptun,Olimp,2 Mai,Vama Veche)
3. Aerian 20 KM de Constanta se afla Aeroportul International Mihail Kogalniceanu ,de pe care decoleaza curse spre Bucuresti, alte aeroporturi nationale, si Turcia, Grecia ,etc.
Transportul Local:Intre Constanta si celelalte localitati ale Litoralului,in timpul sezonului estival, exista posibilitati multiple de transport in comun.Ruta CFR intre Constanta si Mangalia este dublata rutier de microbuze cu plecare din 10 in 10 min,care parcurg distanta Constanta-Mangalia in circa 45 min si de autobuze si autocare private,cu plecare la fiecare 20min.In orasul Constanta transportul in comun a fost reabilitat, traseele fiind dotate cu autobuze noi.Urmatoarele trasee circula din Constanta spre Mamaia: , Reteaua de maxitaxi circula spre Mamaia din Constanta.
Hoteluri Mamaia: Pe langa aceste 67 de hoteluri (1-5 stele) situate majoritatea in apropiere de plaja, turistii se pot bucura de concediu si in cele 14 vile sau cele 3 campinguri.
hoteluri categoria o stea: Hotel Delfin,Hotel Midia,Hotel Olt
hoteluri de doua stele:Hotel Apollo,Hotel Astoria,Hotel Aurora,Hotel Caraiman 1 198 camere,Hotel Dacia Sud,Hotel Delta,Hotel Doina,Hotel Dunarea,Hotel Hefaistos,Hotel Histria,Hotel Jupiter-Junona, Hotel Lotus,Hotel Mercur,Hotel Metropol,Hotel Minerva,Hotel Modern,Hotel National,Hotel Neptun, Hotel Ovidiu,Hotel Patria 184 camere,Hotel Pescarus,Hotel Piccadily 190 camere,Hotel Rodna,Hotel Select,Hotel Selena,Hotel Siret, Hotel Sulina,Hotel Tomis,Hotel Unirea,Hotel Venus,Hotel Vila Parasita
hoteluri de trei stele:Hotel Albatros 47 camere,Hotel Alcor 119 camere,Hotel Ambasador 129 camere, Hotel Amira 116 camerel,Hotel Bicaz 150 camere,Hotel Briza 16 camere,Hotel Central 123 camere, Hotel Comandor 121 camere,Hotel Condor,Hotel Dornam,Hotel Flora,Hotel Insula Ovidiu, Hotel Lido 129 camere,Hotel Orfeu 96 camere,Hotel Parc,Hotel Pelican 184 camere,Hotel Perla 219 camere,Hotel Vega 136 camere,Hotel Victoria,Hotel Caraiman,Hotel Riviera 2111 camere
hoteluri de patru stele:Hotel Aquarium,Hotel Bavaria Blu,Hotel Best Western Savoy 131 camere, Hotel Coral Beach,Hotel Iaki Bucuresti 60 camere,Hotel Majestic 269 camere,Hotel Oxford,Hotel Palas,Hotel Rex 102 camere
hoteluri de cinci
stele:Club Scandinavia 27 camere,Mamaia,
Numarul de
turisti straini (in special din
Pozitia : Intre Mamaia si Navodari (5 km nord de Mamaia si 3 km de tabara Navodari. . Agrement : La circa 100m se afla Restaurant Hanul Piratilor si Camping Hanuil Piratilor si la 3 Km se afla Bazarul din Tabara Navodari cu posibilitati de agrement diverse, restaurante,spatii comerciale etc. Cai de acces:Se ajunge cu autoturismul sau cu cursele regulate ale autobuzelor si microbuzelor de pe ruta : Constanta-Mamaia-Mamaia Sat -Navodari Plaja : In acesta zona exista o plaja de dimensiuni apropiate celei de la Mamaia ,dar care nu este in mod oficial amenajata si intretinuta de autoritatile locale dar care este de departe una din cel mai bune plaje naturale de pe litoralul romanesc.Apa aici este foarte curata si accesul in mare se face pe o panta cu o inclinare foarte mica care se intinde pana la 100-200m in larg fara ca apa sa atinga adancimi mai mari de 1-2 m.Izolarea si faptul ca nu este cunoscuta marii majoritati a turistilor o fac idela pentru cei care vor sa se relaxeze si sa se bucure din plin de ambianta.plajei si marii.Pentru cei care doresc se pot duce la plaja la Mamaia sau la Navodari.Suntem siguri ca anii uramatori vor face din Mamaia Sat un fenomen turistic ca si Vama Veche sau 2 Mai datorita originalitatii locului.Deja sunt o multime de cunoscatori care populeaza acesta plaja week-end de week-end cu masinile si gratarele pentru picnicurile de la malul marii .Este un fenomen unic care nu se vede nicaieri pe litoralul romanesc . In timpul sezonului la sfarsit de saptamana sute de masini si ocupantii lor petrec intreaga zi pe plaja langa gratare si corturi.In sezonul trecut a aparut si prima terasa Baja Beach -care a umplut de muzica latino toata plaja facand o sarbatoare din fiecare zi de plaja .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1506
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved