CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Turismul culinar
1. Ce este turismul culinar?
Cu mii de ani in urma, negustorii calatoreau peste Sapte Mari, in cautarea alimentelor pentru comert. Mirodeniile, vinurile, fructele si uleiul de masline erau moneda lor de schimb. azi, fara sa ne dam seama, facem cam la fel. Calatorii moderni tind sa prefere restaurantele si vinotecile in locul drumurilor amenintate de pirati.
Turismul culinar, este o industrie fresh, care ofera destinatiilor si afacerilor prilejul de a crea un avantaj competitiv unic. Aceasta exploreaza modul in care mancarea si bautura atrage vizitatori. Servirea mesei este una dintre cele mai populare activitati turistice. Trebuie luat in considerare faptul ca aproape 99% dintre turisti mananca in timpul calatoriei.[1]
Turismul culinar este:
facut de fiecare turist;
o atractie;
un substitut al turismului cultural;
orientat spre beneficiul consumatorilor;
concentrat asupra preparatelor culinare mai mult decat asupra ingredientelor negatite;
unic, experiente gastronomice memorabile;
nepretentios;
un instrument in dezvoltarea economica a comunitatii.
Altfel spus mancarea este atractia. Mancarea si bauturile sunt atractii la fel de puternice ca si muzeele, sportul, sau cumparaturile.
Turismul culinar este cel mai atractiv refugiu care a aparut in industria ospitalitatii de-a lungul anilor. Este o combinatie unica dintre expresia culturala, marketingul de nisa al turismului si radacinile agriculturale. Turismul culinar are in vedere cum sa dezvolti si sa distribui mai bine un nou fel de atractie pentru turisti - preparate si bauturi unice si memorabile. Turismul culinar este un produs diferit cu un potential valoros. Ca si alti turisti, turistii culinari isi lasa banii si se intorc acasa.
Fie ca unitatea de alimentatie sau restauratie se afla amplasata intr-un complex turistic / hotelier sau nu, calitatea preparatelor oferite, a serviciului prestat, ambianta, cadrul muzical si celelalte elemente care ii definesc personalitatea vor contribui sub o forma sau alta (pozitiv ori negativ) la conturarea imaginii turistice a locatiei, respectiv la generarea dorintei de revenire a turistilor, la fidelizarea unora dintre acestia si la promovarea sa, si nu in ultimul rand a localitatii unde se afla amplasata.
Faptul ca anumite tari sau regiuni sunt atractive din punct de vedere turistic, le-a dat acestora o sansa in plus in lupta pentru supravietuire. Poate unul dintre cele mai importante merite ale turismului este insa promovarea schimburilor culturale, a pacii, a intelegerii intre popoare si a ideii de comunitate globala .
Cele mai bune restaurante ale lumii
De curand a fost publicata, in Restaurant Magazine, lista cu cele mai bune 50 de restaurante din lume pentru anul 2006, alese de un juriu international de bucatari, critici culinari si proprietari de restaurante. Juriul a fost impartit in 20 de regiuni in diferite parti ale lumii, fiecare dintre ele avand un mic juriu. In total 560 judecatori si 2.800 de voturi pentru cel mai bun restaurant din regiunea lor si din lume.
El Bulli The French Laundry The Fat Duck
10 Cele Mai Bune Restaurante ale Lumii 2006
El Bulli, Montjoi, Spania Cel Mai Bun Restaurant al Lumii, Cel mai bun in Europa;
The Fat Duck, Bray, Berkshire, Marea Britanie ;
Pierre Gagnaire, Paris, France Chefs Choice / Alegerea Bucatarilor (votat de 50 cei mai buni bucatari ai ultimilor ani) ;
French Laundry, Yountville, California, SUA Cel Mai Bun Restaurant in America ;
Tetsuyas, Sydney, Australia Cel mai Bun Restaurant in Australasia ;
Bras, Laguiole, Franta ;
Restaurant Le Louis XV, Monaco ;
Per Se, New York, New York, SUA ;
Restaurante Arzak, San Sebastian, Spania ;
Mugaritz, San Sebastian, Spania Cel mai Bun Nou Intrat;
In continuare se vor prezenta pe scurt cele mai bune zece restaurante ale lumii:
El Bulli
Anul acesta, Cel mai bun restaurant din lume este El Bulli, din Roses, Montjoi, Spania. Extraordinarul restaurant gastronomic al lui Ferrn Adrià este situat pe Costa Brava, la aproximativ doua ore nord de Barcelona. Locul retras de pe litoral a devenit un fenomen global, cu un meniu pentru degustare de neuitat. Restaurantul are trei stele Michelin, dar nu joaca dupa nici o regula culinara conventionala. Pe langa titlul de Cel mai bun restaurant din lume, El Bulli a primit si ravnitul titlu de Cel mai bun restaurant din Europa .
Restaurantul maestrului este deschis din martie pana in septembrie. De-a lungul celorlalte sase luni , bucatarii sunt in laboratorul din Barcelona, unde inventeaza si experimenteaza noi delicii si tehnici de preparare a bucatelor. Ferran este recunoscut ca un geniu in bucatarie, este cel mai influent si talentat bucatar din lumea culinara. Faima restaurantului este intratat de mare, incat chiar daca ar fi deschis mai mult de sase luni pe an, sansele de a-ti asigura o masa, in sala de 50 de locuri, sunt infime.
Adria Ferran in bucataria El Bulli Roses la malul Marii Mediterane ravioli cu mazare fara paste
Se spune ca El Bulli este rezervat in totalitate pentru 2006. Singura sansa ramane 2007.[3] Un meniu costa 265 dolari, iar preparatele din meniu se schimba des, ramanand doar cele de baza. In aprilie, la redeschiderea restaurantului, meniul cuprinde aceleasi preparate ca in sezonul precedent, dar cu fiecare zi preparatele se schimba., ajungand in luna iunie sa fie un meniu cu totul nou.
Sala de mese a restaurantului El Bulli
The Fat Duck
Castigatorul de anul trecut, The Fat Duck, Bray, Marea Britanie, a ocupat de data aceasta respectabilul loc secund, fiind singurul restaurant englez intre primele zece. Acest restaurant deschizator de drumuri este cunoscut pentru ca a prezentat lumii delicatese precum Snail Porridge (terci de melci), Mussels in Popcorn Sauce (midii in sos de popcorn) sau Bacon and Egg Ice Cream (bacon si inghetata de oua) . Mancaruri nemaivazute. Spectaculosul meniu alcatuit din opt feluri costa 225 $. Rezervarile se fac cu cel putin doua saptamani inainte pentru zilele saptamanii si cu o luna pentru week-end.
The Fat Duck, Bray terci de melci bacon cu inghetata de oua
Pierre Gagnaire
Pierre Gagnaire, Paris, Franta. Daca Adria Ferran este numit Salvador Dali al gastronomiei, atunci Pierre Gagnaire este cu siguranta Matisse: un bucatar indraznet, pregatit sa experimenteze. Dupa ce si-a format o excelenta reputatie in provincie, dar si un esec financiar cu primul sau restaurant din St. Etienne, Gagnaire a deschis un elegant restaurant in Paris, la Hotel Balzac. Dupa doar doi ani a primit trei stele Michelin, ca recunoastere a talentului sau culinar. Acest talentat bucatar, renumit pentru bucataria sa inovativa contemporana isi incanta oaspetii cu creatii autentice si moderne.
sardine cu miere si sos de menta Restaurantul Pierre Gagnaire
Meniul fix de 373$ contine noua feluri si este incununat cu faimosul Grand Dessert, cuprinzand sapte mici delicatese cum ar fi rom baba, rubarba prajita si clatite cu hrisca. Rezervarile sunt necesare si se fac cu cel putin o luna inainte.[5]
2.4. The French Laundry
The French Laundry, Napa Valley, California, a fost votat ca fiind Cel mai bun restaurant din America. Un restaurant francez rustic de neuitat. Meniul alcatuit din 10 feluri este incredibil. Incepe cu stridii bagaduce si caviar ossetra, trecand prin feluri variate de trufe, ton nioise, homar fiert in unt dulce, miel de primavara si asa mai departe si incheind triumfal cu un desert delicios cu ciocolata si caramel. Un paradis in farfurie, pentru 220$. Rezervarile se fac cu cel putin doua luni inainte.
Spuma de zmeura si creme brulle The French Laundry
Tetsuyas
Tetsuyas, Sydney, Australia este in acest an Cel Mai Bun Restaurant din Australiasia. Fiecare fel de mancare este o opera de arta, in aceasta oaza din mijlocul orasului, unde Franta merge alaturi de Japonia. Asezat intr-o linistita gradina japoneza, oaspetele este uimit de mancarea pe care o poate face bucatarul sef, Tetsuya Wakuda. Stilul lui Tetsuya este unic, bazat pe filozofia japoneza a gusturilor naturale de sezon, intensificate de tehnicile clasice ale bucatariei franceze.
Pastrav oceanic cu icre serbet de portocale si restaurantul Tetsuyas
miere cu sos de piper negru
Faimoasele meniuri ale lui Tetsuya se schimba frecvent. Un meniu tipic ar putea incepe cu un platou gazpacho cu serbet de rosii condimentat, tartar de ton cu wasabi proaspat si tataki de caprioara cu rozmarin si miere. Urmeaza preparate din pastrav oceanic cu icre crude cu sos de paine. Pentru desert se poate alege dintre: serbet de portocale cu miere si piper negru ; inghetata de sampanie; prajitura de ciocolata cu serbet de ciocolata amaruie si inghetata de portocale. Combinatia dintre mancarea excelenta si serviciile extraordinare vor face o astfel de experienta de neuitat. Rezervarile se pot face, din fericire, cu numai o saptamana inainte.
Bras
Bras, Laguiole, Franta. Restaurantul si hotelul se afla intr-un varf de deal, la mile departare de oras. Michael Bras este un bucatar de renume international, o adevarata poveste de succes, avand doua restaurante intotdeauna pline pana la refuz, unul in Franta si unul in Japonia. Putini bucatari sunt intratat de legati de locurile natale, precum Bras.
Coada de homar cu praz Restaurantul de sticla Bras Foie Gras si sparanghel cu mazare
La hotel-restaurantul de trei stele, care ii poarta numele, meniurile reflecta conexiunea sa cu tinuturile din Aubrac, simbioza sa cu natura. Meniurile oferite, reprezinta o dezlantuire de ingrediente rare, insotite de vinuri la fel de rare: cel mai faimos este the gargouilou, bazat pe un preparat local simplu din legume si sunca, la care Bras adauga ierburi rare, uitate specifice sezonului. Restaurantul este deschis doar din aprilie pana in octombrie, dar rezervarile se fac cu doua luni inainte.[6]
Le Louis XV
Le Louis XV, Monte Carlo, Monaco: un restaurant opulent, candelabre, fresce si aranjamente florale uriase. Atat ambientul cat si meniul lui Alain Ducasse fac mandru acest restaurant de bucataria rivierei franceze. Destinatia super luxoasa din Monaco, seveste maximum 50 de oaspeti pe serviciu, cu o oferta de 18 feluri de apa minerala, 950 de vinuri, 10 tipuri de infuzii proaspete, de la citronella Madagascan pana la verbena si foloseste 50 de piese diferite de sticlarie si argintarie de Murano sau portelanuri albe sau albastre Pieter Stockmans. Se spune ca i-a fost scris sa devina un mare restaurant. Atunci cand Alain Ducasse a primit slujba, in 1987, a semnat o clauza care prevedea obtinerea a trei stele Michelin in 4 ani. El a reusit acest lucru in mai putin de trei ani. Azi, Ducasse are trei restaurante de trei stele: cel din Monaco, unul la Plaza Athenee din Paris si unul la Essex House in New York.
Impreuna cu ingrediente de la munte pana la mare preparatele pline de culoare reflecta aromele locale, care sunt de baza si puternice, cateodata chiar amarui, dar si cu izuri dulci, imbibate in soare. Meniul este o simfonie de gusturi, compusa si condusa de Franck Cerutti, a doua pereche de maini a lui Ducasse. Acesta sustine ca perfectiunea unui preparat consta 60% ingrediente, iar restul, 40% tehnica.
Le Louis XV se concentreaza asupra ingredientelor sezoniere, atat luxoase cat si simple. Meniurile de toamna exploreaza bogatia jocurilor si trufelor in oferta, pe cand primavara predomina sparanghelul, stridiile si anghinarea. Se schimba odata cu sezonul si include numeroase teme: gradina vegetala, marea, ferma, pasunea. Meniul de sase feluri, ce include vitel Limousin, miel pirinean cu paini si plante aromatice locale, costa 335$.
Per Se
Per Se , New York, SUA. Thomas Keller, al carui The French Laundry din Yountville, California, este Cel Mai bun Restaurant din SUA, a deschis o noua locatie, departe de rusticul din Napa Valley. Restaurantul Per Se, de peste 12 milioane de dolari, cu un design din lemn si sticla, purtand semnatura renumitului Adam Tihany, se afla la etajul patru al unei galerii de magazine din noul Complex Time Warner, aproape de Central Park si are o vedere minunata catre Circul Columbus. Per Se este un imens lux. Inca de la inceput, Per Se s-a ridicat peste critici. Localul a fost rezervat imediat pentru 6 luni, iar locurile de la cele 16 mese au fost epuizate.
Inghetata de vanilie cu Sabl de migdale si ciocolata
Preparatele sunt deosebite: con de inghetata miniatura umplut cu tartar de somon, mici panna cotta facute cu conopida si glazurate cu glazura de stridii si o bucata de caviar ossetra, desertul exotic: pere asiatice fierte cu tarta de migdale spaniole si o perfecta crème brûle acoperita cu o foita de glazura de zahar si cel de mai succes preparat coffee and doughtnuts- gogosi pudrate cu zahar si scortisoara servit langa cappuccino semifreddo.
cocktail de creveti restaurantul Per Se canapea de caviar
Meniul costa 210$, iar serviciul este uimitor, de neegalat, exceptand poate cel de la The French Laundry. In lipsa maestrului Th. Keller, bucataria este condusa de Jonathan Benno.
Arzak
Arzak, San Sebastian, Spania. San Sebastian se afla nu departe de granita dintre Franta si Spania, la sud de Biarritz. A devenit destinatia indragostitilor de mancare fina, avand mai multe stele Michelin pe restaurant, chiar decat Parisul. O multime de bucatari renumiti se afla in acest colt al Tarii Bascilor, insa nici unul n-ar fi aici daca n-ar fi nasul bucatariei basce moderne, Juan Mari Arzak.
In acest incantator oras port se afla restaurantul Arzak. Aici, ingredientele traditionale basce sunt preparate cu grija pentru a produce mancare de un inalt rafinament, care retine autenticitatea lor regionala. Arzak impreuna cu fiica sa, Elena, care se pare ca ii calca pe urme, experimenteaza anual, in laboratorul de deasupra restaurantului, peste 1,000 de ingrediente. [8]
Cateva preparate deosebite sunt aperitivele, care includ delicatese ca salata de tipar cu ceapa proaspata de primavara, pateu cu paine de morcovi si jeleu de coacaze, pasta proaspata de castane cu legume si vitel cu busuioc; cod in sos de piper rosu si ulei de alune cu branza proaspata. Doar pentru desert, seful bucatar se intoarce la bucataria internationala, oferind delicii precum tarta de prune cu ciocolata si miere de palmier, portocale maruntite cu caise uscate si vanilie acoperite cu crema condensata si piure de fistic si servit cu serbet. Alt desert nemaipomenit este prajitura de ciocolata calda cu crema de portocale si zmeura.
calmar cu ceapa caramelizata pepene murat cu sardine restaurantul si hotelul Arzak
Aceste preparate regionale sunt pline de aroma si superb preparate. Nu e de mirare ca multe persoane, care locuiesc in Franta la 200km departare, vin special la acest restaurant pentru a se bucura de bucataria fina basca. Anual, restaurantul este inchis intre 18 iunie si 5 iulie si din 5 pana in 29 noiembrie.
Poêle de Langoustines si orez ton alb afumat cu
Vermicelli cu Mayonnaise Foie Gras smochine si alune
Mugaritz
Mugaritz, San Sebastian, Spania. Doi tineri bucatari, David de Jorge si Andoni Luis Aduriz au pus bazele celui mai indraznet si creativ restaurant din intreaga regiune basca. La doar 35 de ani, Andoni a fost admis in marea elita a bucatarilor basci, iar de curand a primit cea de a doua stea Michelin. Fiecare preparat este rezultatul unei cautari pentru original si a unor solutii de gust pentru o noi probleme gastronomice. De cele mai multe ori problemele sunt rezolvate cu o rara perfectiune: aici bibanul in suc de sfecla cu ulei de masline si barba caprei (planta) este un real festin pentru simturi. Langa restaurant se afla o mica gradina cu o varietate de peste 100 de tipuri de ierburi.
Specialitatea bucatarului este foie gras: Foie Gras de rata prajit pe carbune cu orez Bomba. Alte specialitati sunt: oua sparte pe pat de legume imbracat in usturoi, cartofi zdrobiti. Deserturile sunt perfecte, lista cu vinuri este bine gandita si orice fel de tigara este disponibila. Serviciul este foarte eficient. Restaurantul nu se afla in centrul orasului, dar merita o abatere de la drum pentru a manca acolo. Este inchis de sarbatori, din a treia saptamana a lunii decembrie pana in a doua saptamana a lunii ianuarie.
Sala de mese a restaurantului Mugaritz restaurantul Mugaritz
salata de calmar diferite sortimente de branza euskalherria
prajitura de fistic cilindru de inghetata de ciocolata cu crema de migdale
Stelele Michelin Oscarul restaurantelor
Decernarea stelelor este asteptata in fiecare an de catre cititori cu si mai multa atentie si nerabdare. Este aproape ca la Oscar. - Jean-Luc Naret, directorul Michelin
Primirea unei stele in Ghidul Rosu Michelin (Guide Rouge Michelin) si apoi inca una creeaza legenda. Pierderea ei, insa, poate insemna o tragedie. O stea aduce unui restaurant milioane de euro profit, faima internationala bucatarului, insa, in acelasi timp decoratia pune pe umerii acestuia din urma o imensa povara. La auzul aceleiasi vesti, bucatarul Gerard Besson a suferit un atac de cord. Ghidul, cu echipa sa de inspectori inconjurati in mister, trece peste toata aceasta nebunie creata in jurul lui cu nepasarea unui rege. Nu suntem critici culinari, nu ne motivam in nici un fel deciziile de acordare a distinctiilor, pentru ca avem incredere in ceea ce facem. Unicul nostru scop este sa le dam o mana de ajutor cititorilor nostri aflati in calatorii de afaceri sau pentru relaxare. a declarat Jean-Luc Naret, directorul Ghidului Michelin.
In spatele fortei de acum a Ghidului Michelin sta o istorie veche de peste un secol. La 1900 a fost publicata prima editie a unui Ghid al Frantei, care sa-i ajute pe soferi sa gaseasca pe parcursul traseului un loc decent pentru a lua masa si a innopta. Tot in ghid erau inscrise adresele statiilor de benzina, garaje, sau toalete publice. Brosura nu avea mai mult de 20 de pagini si se distribuia gratuit. Asta pana in 1920, cand editorii, fratii Andre si Edouard Michelin, au gasit intr-un garaj un teanc de ghiduri, care era folosit pentru a sustine un banc de lucru. Asta le-a demonstrat ca un lucru oferit gratis nu este luat prea in serios, si atunci au decis sa puna un pret pe revista lor.
In 1926 a fost introdus sistemul de evaluarea a restaurantelor celebra stea. Patru ani mai tarziu au fost introduse si a doua iar apoi a treia stea. Coperta ghidului a fost la inceput albastra, dar in timp s-a optat pentru una rosie. Din 1955, ghidul are o noua rubrica, ce promoveaza restaurantele care ofera mancare buna la un pret moderat, o caracteristica numita Gurmetul Bib. In meniul acestor restaurante trebuie sa se gaseasca mancare sub 24 ₤ in cazul Marii Britanii, sau sub 36 pentru Irlanda. Numele vine de la Bibendum, mascota de peste un secol al celor de la Michelin. Michelin exercita aceasta influenta pentru ca in Franta restaurantele sunt o afacere luata foarte in serios, iar Ghidul a dovedit ani la rand ca este un judecator riguros si onest. In intreaga Europa este cunoscuta de bucatari drept Biblia Rosie, iar in Franta reprezinta garantul artei culinare de inalte standarde. Adevarata putere vine insa din increderea de care se bucura din partea cititorilor. Ghidul se vinde in intreaga Europa in 1,2 milioane de exemplare.
Ghidul Michelin premiaza in fiecare an cu cate una, doua sau trei stele restaurantele de o calitate excelenta. Valoarea unui restaurant de o singura stea este tradusa in ghid astfel: daca restaurantul este in drumul dumneavoastra, ar fi bine sa opriti. Aici se serveste o mancare foarte buna intr-un ambient placut. Tot ghidul avertizeaza insa ca cititorii nu ar trebui sa compare un restaurant de luxe cum este cel de o stea cu un simplu restaurant, unde se poate manca o portie buna de mancare la un pret rezonabil. Doua stele sunt pentru restaurantele care merita o deviere de la traseul initial pentru a manca aici. Totul in aceste restaurante intruchipeaza buna calitate, aproape perfectiunea. In sfarsit, restaurantele de trei stele in Ghidul Michelin merita o vizita speciala. Mancarea, vinul, decorul si serviciile sunt exceptionale, preturile pe masura.
Anul acesta, 26 de restaurante din Franta au primit trei stele, 70 doua stele, iar cu cate o stea au fost recompensate 402 restaurante. Multe altele nu au primit nici o stea, insa simplul fapt ca au fost mentionate reprezinta o onoare.
Ghidul mai prezinta si o sectiune cu o selectie a restaurantelor mai putin luxoase. Astfel, numarul de la 1 la 5 al furculitelor si lingurilor incrucisate indica gradul de confort al localului: calitatea decorului, marimea camerei, serviciul (calitatea si marimea echipei de ospatari) si tot asa. Daca simbolurile sunt colorate in rosu, aceasta denota faptul ca restaurantul este foarte placut sau este situat intr-un loc deosebit. Criteriile dupa care sunt selectate restaurantele care apar in Ghidul Michelin, spun editorii, sunt in primul rand calitatea mancarii, insa servirea si confortul la masa sunt atent urmarite si ele. Stelele insa sunt pentru ce e in farfurie, mancarea este judecata dupa calitatea ingredientelor, prepararea lor, combinarea aromelor, imaginatia bucatarului. S-a creat falsa impresie ca stelele sunt pentru gradul de lux al unui restaurant, dar speram ca vom scapa de aceasta eticheta, spune Jean-Luc Naret, directorul Ghidului Michelin.
Restaurantele sunt vizitate in general o data la 18 luni, insa cele propuse pentru podium sunt inspectate de mai multe ori pe an, chiar si de zece ori daca este necesar. Insa de fiecare data de catre alt inspector. De fapt, pentru a evita recunoasterea de catre personalul restaurantului, acelasi inspector nu are voie sa viziteze un restaurant decat o data la opt ani. Un ziarist francez spunea ca identitatea inspectorilor e la fel de misterioasa precum conturile politicienilor francezi. Se stie doar faptul ca sunt barbati (nu este nici macar o femeie), necasatoriti si iau masa in mod frecvent singuri. Sunt acceptati doar cei care au experienta, care au lucrat intr-un restaurant sau hotel. Sunt entuziasti, curiosi, open-minded si nu se lasa influentati de diverse situatii. Sunt pasionati de gastronomie si sunt connaisseur-i ai domeniului. Stiu cum sa puna interesul clientului mai presus de orice, si nu se vad pe ei insisi ca pe niste consultanti, nu ofera sfaturi patronilor de restaurant sau bucatarilor despre ce ar trebui sa faca ca sa le mearga afacerea. Cam atat se poate gasi pe site-ul Ghidului Michelin (www.michelin.com ) despre identitatea inspectorilor. Media de varsta este de 36 de ani, iar ucenicii invata meserie mergand cu un alt inspector, mai experimentat, timp de 6 luni in diverse restaurante. Inspectorii analizeaza tot, de la primirea de la intrare pana la prezentarea notei de plata. Abia dupa ce si-a achitat consumatia, inspectorul se prezinta, de cele mai multe ori spre stupoarea bucatarului, si cere sa viziteze bucataria. Rezultatul inspectiei nu va fi aflat decat atunci cand ghidul este publicat. Exceptie fac restaurantele premiate deja.
Studiu de caz - The French Laundry si Thomas Keller
Am ales acest restaurant fiindca reuneste tot ce este mai bun si mai cautat in industria ospitalitatii: o locatie superba, o cladire rustica, retrasa, un bucatar de neegalat si servicii de cea mai buna calitate. Atunci cand se vorbeste despre elita restaurantelor de lux, cu siguranta se aminteste si The French Laundry.
In continuare vor fi prezentate: restaurantul; premiile primite de-a lungul anilor; bucatarul, care l-a facut atat de faimos impreuna cu personalul sau; si cateva delicatese aflate in meniu.
French
Laundry
6640
Washington Street |
Istoria acestui restaurant a inceput cu dorinta bucatarului Thomas Keller de a crea, pentru Napa, un restaurant rustic si idilic de genul celor intalnite in timpul calatoriilor sale prin Franta. Mereu, mai mult decat o pala imitatie, inca de la deschiderea sa in 1994, The French Laundry, a continuat sa depaseasca standardele influentelor sale autentic franceze, si a ajuns sa aiba un important cuvant in haute-cuisine american contemporan.
Mare parte a reputatiei capatate se datoreaza unei echipe restranse de talente individuale , pe care Keller le-a strans in jurul sau, pentru ochiul lor sever, pentru detaliu, gustul desavarsit si mai presus de toate, devotamentul lor pentru o cauza comuna: sa creeze o experienta culinara perfecta, fara cusur.
Azi , The French Laundry, este membru a doua asociatii franceze, la baza: Relais & Chateau, Relais Gourmands si Traditions & Qualite, organizatii recunoscute pentru dedicarea lor in mentinerea standardelor internationale inalte pentru excelenta culinara si ospitaliera. Clevetitorii s-au gandit ca extinderea imperiului lui Keller la New York, prin deschiderea restaurantului, Per Se, ar putea atrage dezastrul, dar s-a intamplat contrarul; The French Laundry a progresat.
O mare parte din excelenta restaurantului se datoreaza locatiei superbe si accesului la produsele locale minunate, fermieri, artizani, chiar si bogatiei de produse si mirodenii din gradina restaurantului. Fiecare meniu este un veritabil registru al ingredientelor specifice americane. Influentele intentionale patrund meniul, de la risotto carnaroli cu trufe Alba, la file de St Pierre en Ecaille de Truffe Noire si creveti Rock cu castane Water . Bucataria lui Keller ramane totusi inradacinata in cea franceza clasica.[11]
Construita in 1890 ca spalatorie cu aburi franceza, aceasta casa de piatra rustica, cu doua etaje, este inconjurata de o gradina de tara plina de vegetatie, cu trandafiri, ierburi perene si de sezon. The French Laundry are o sala de mese intima cu 17 mese cu 62 de locuri. Cateva dintre facilitatile oferite de restaurant: masa se poate servi si afara in curte, este posibil accesul cu scaunul cu rotile, exista separeu, se poate plati cu card (Visa, Master Card sau American Express), spatiu pentru parcare in strada. Pranzul se serveste vineri, sambata, duminica intre 11:00 si 13:00, iar cina in fiecare zi intre 17:30 si 21:00. Timpul necesar cinei este de 3-4 ore pentru o masa.
Rezervarile se fac cu minim doua luni inainte si sunt necesare datorita faptului ca The French Laundry a fost premiat pentru serviciile si bucataria sa si a capatat recunoasterea internationala. In cazul in care se doreste o masa pentru 8 persoane sau mai mult, rezervarea se va face cu un an inainte. Se organizeaza si petreceri private care trebuie anuntate cu un an inainte la Jennifer Stone, coordonator pentru evenimente speciale. Rezervarile se pot face online (de ex. www.opentable.com) sau la un numar de telefon afisat pe pagina web a restaurantului, numar care poate fi apelat zilnic intre ora 10:00 si 17:30. Clientii sunt pusi pe o lista de asteptare. Restaurantul cere reconfirmarea de catre clienti a rezervarii cu trei zile inainte.
The French Laundry ofera trei meniuri fixe la pretul de 210 $: meniul pentru degustare al bucatarului sef cu noua preparate; meniul cu sapte preparate; meniul de degustare din legume cu noua preparate. Aici se gasesc vinuri renumite din lumea intreaga. Este de notat ca preturile se pot schimba zilnic. Clientul isi poate aduce propria sticla cu vin, dar se practica o taxa bacsis de 50$ pe o sticla de 750ml. [12]
banana split rata si Foie Gras cu trufe negre cornet cu tartar din somon
cu crema de ceapa rosie
The French Laundry ofera vinuri deosebite din Napa Valley sau alte regiuni internationale producatoare de vin. Lista de vinuri este in concordanta cu obiectivul restaurantului de a crea o experienta culinara de neuitat. Exista oportunitatea rara de a impartasi combinatii unice de mancare si vin exceptional. Se afla cel putin un sommelier pe serviciu, instruiti sa ajute clientii sa aleaga cel mai potrivit vin pentru un festin.
|
Iepure Cloverdale sautee, usturoi Ragout ', mazare Fava, Chorizo French Laundry, migdale verzi si ulei de masline verzi Fubbiano |
MENIUL PENTRU DEGUSTARE AL BUCATARULUI SEF STRIDII SI PERLE SABAYON DE PERLE TAPIOCA CU STRIDII BAGADUCE SI CAVIAR IRANIAN OSETRA SATATA DE SPARANGHEL VERDE DE CALIFORNIA CU TRUFE NEGRE SI SIRPO DE TRUFE NEGRE SAU RATA MOULARD FOIE GRAS EN TERRINE, FRISEE SI TRUFE NEGRE PERIGORD, SERVITE CU BRIOCHE PRAJITE (25$ SUPLIMENT) GRATAR PAVE DE TON HAWAIIAN NICOISE SERVIT CU ARDEI DULCE,MASLINE NICOISE TAPENADE, OUA DE PREPELITA OCHIURI, ULEI DE ARUGULA SI BUSUIOC HOMAR MAINE FIERTI IN UNT DULCE, CIUPERCI MAITAKE, ROSII GNOCCHI SI CIUPERCI NAGE PUI SI GALUSTE PULPA POULARDE FRIPTA LA TAVA, MAZARE ENGLEZEASCA, MORCOVI DULCI SI GALUSTE CREME FRAICHE MIEL DE PRIMAVARA PRAJIT, SFECLA MANGOLD INABUSITA, PUREE DE SALOTA WALLA SI JUS DE MIELUT ORB WEAVER VINETE ITALIENE PARMESAN SI SALATA DE PATRUNJEL INGHETATA FRUCTELE PASIUNII CU ANANAS INABUSIT IN VANILIE ----- ----- ---------- DELICE AU CHOCOLAT ET CARAMEL CU CIMBRU ANGLAISE, CIOCOLATA DENTELLE SI CAISE MIGNARDISES PRET FIX 150.00 O TAXA PENTRU SERVICIU DE 18% SE ADAUGA LA FIECARE NOTA DE PLATA |
Tinuta este stricta atat pentru pranz cat si pentru cina. Este necesara jacheta, cravata se cere optional, nu se admit jeans, pantaloni scurti, tricou sau incaltaminte sport.
Acestea sunt cateva preparatele pregatite de Thomas Keller la The French Laundry
halibut de Alaska cu porumb dulce homar in unt dulce si ciuperci nage
carapaccio de vita miel prajit cu sfecla
branza amara cu smochine inghetata de lamaie cu crepe de portocale
prajitura de caise ravioli de ciocolata cu banane
Thomas Keller si personalul de la The French Laundry
BUCATAR / PROPRIETAR THOMAS A. KELLER |
Thomas Keller este bucatarul sef si proprietarul The French Laundry. Keller, renumit pentru inovatiile si devotamentul sau, a primit numeroase distinctii de-a lungul carierei. De curand a fost numit Outstanding Chef : America,' (bucatarul remarcabil: America) iar doi ani consecutivi a fost numit 'Farberware Outstanding Chef of the Year'( Remarcabilul Bucatar al anului) de catre fundatia James Beard. Prestigiosul premiu Outstanding Chef este cea mai inalta distinctie acordata unui bucatar american de catre aceasta fundatie. Nici un alt bucatar nu a primit consecutiv acest premiu in istoria fundatiei. Dupa ce a castigat acest premiu Keller, care rareori este absent de la The French Laundry, a criticat idea de a conduce un restaurant: sper ca acesta este un moment hotarator , care semnalizeaza o schimbare in felul in care oamenii privesc afacerea unui restaurant. Un restaurant nu trebuie sa fie un mega-store (imens). Poate fi un loc intim, unde bucatarul face pur si simplu o mancare grozava. Keller a mai primit premiul Ivy al Restaurantelor & Institutiilor.
The French Laundry a fost laudat de Esquire, Gourmet, Food & Wine, Bon Appetit, New York Times, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle si Wine Spectator: Cel mai emotionant loc pentru mancat din Statele Unite- Ruth Reichl The New York Times; Keller este un bucatar uimitor, binecuvantat cu o inteligenta rara si un gust impecabil, este cu cel mai bun bucatar din California- S. Irene Virbila, - Los Angeles Time Magazine; restaurantul lui Keller pare a fi unul dintre restaurantele rustice de trei stele care ne captiveaza atat de mult in Franta Michael Bauer San Francisco Chronicle. In plus Keller a fost ales purtatorul de cuvant al Comitetului Consultativ al Laptelui din California.
Nascut in California de Sud, Keller este un veteran al multor bucatarii de restaurant marete din intreaga lume. Pasiunea sa pentru gatit l-a mutat in strainatate, unde a servit in ucenicie prin toata Franta in marile bucatarii de la Guy Savoy, Michael Pasquet, Gerard Besson, Taillevant, Le Toit de Passey, Chiberta si Le Pre Catalan. A primit recunoasterea pentru prima data la La Reserve si Restaurant Raphael din New York, unde a castigat faima nationala.
Dupa ce Keller s-a intors la New York a deschis restaurantul Rakel, pentru care a primit prima pagina din revista New York Magazine's in rubrica 'Ask Gael' (intreaba-l pe Gael). Patru ani mai tarziu, dupa un esec financiar, Keller se muta California si se alatura Ayala Hotel Group ca bucatar executiv la Checkers Hotel din Los Angeles.
|
Keller dobandeste The French Laundry in 1994, cu scopul de a crea un restaurant francez rustic de trei stele in inima Napa Valley. A primit aclamatii nationale de la deschiderea The French Laundry. Restaurantul a fost numit versiunea din Napa Valley a unui restaurant rustic francez de trei stele, iar stilul inovativ de a gati al lui Keller, precum si devotamentul sau au castigat recunoastere si respect in lumea culinara.
In plus, Keller este fondatorul si proprietarul EVO, Inc., o linie de distributie nationala a uleiului de masline si otetului din vin de calitate californian.
In 1999, Thomas Keller a publicat cartea sa de bucate The French Laundry Cookbook, care a castigat in anul 2000 trei premii IACP - pentru cea mai buna carte de bucate a anului, cel mai bun design, si cel mai bun debut. Cartea este o inspiratie pentru gatitul acasa precum marii bucatari profesionisti. In prima sa carte, Keller impartaseste 150 dintre retetele sale inovative, pline de savoare, isi poarta cititorii cat se poate de aproape de o masa perfecta. Peste 200 de fotografii capteaza impactul vizual al preparatelor extraordinare ale lui Keller, cat si sarmul restaurantului. Retetele sunt replici exacte ale preparatelor din bucataria The French Laundry si au fost testate in bucatariile de acasa. Cartea costa 50$, dar merita fiecare cent.
Crisp din Parmigiano Reggiano cu tarta de cedru Sabayon si lamaie stridii murate cu castraveti
spuma de branza de capra Laura Chenel cu crema mascarpone si miere englezesti capellini si marar
Ca manager general, Laura Cunningham, a jucat un rol important inca din prima zi. Este responsabila pentru toate operatiunile, se asigura de mentinerea si imbunatatirea serviciilor de calitate, de eficacitatea operationala si economica. Ea a implementat serviciile si programul de vinuri care oglindesc standardele inalte fixate de Keller in bucataria sa.
Ca Chef de Cuisine (bucatar) la The French Laundry, Corey Lee este responsabil de supravegherea zilnica a bucatariei si de asigurarea standardelor inalte stabilite ale restaurantului. De curand a primit Rising Star Chef Award premiul bucatarul in ascensiune, care se acorda bucatarilor sub 30 de ani la Premiile Fundatiei James Beard. Lee colaboreaza zilnic cu bucataria de la Per Se, prin video conferinta. Cu toate ca atat bucataria de la The French Laundry cat si cea de la Per Se sunt unice si separate una de cealalta, aceste video conferinte creeaza un schimb de idei intre cele doua bucatarii.
Claire Clark, bucatarul patiser a lucrat inainte de a ajunge la The French Laundry, la cateva dintre cele mai prestigioase bucatarii londoneze. In 2005 a fost aleasa Best Pastry Chef- cel mai bun bucatar patiser de catre Restaurant Magazine.
sala de mese a restaurantului The French Laundry
CONCLUZII
Industria ospitalitatii a cunoscut o accelerare a procesului de patrundere a corporatiilor multinationale pe intreaga piata turistica. In plus, are loc un fenomen de convergenta a gusturilor turistilor si a preferintelor lor pentru un anumit standard al calitatii serviciilor turistice. Marile firme turistice au cucerit o pondere si o influenta crescanda pe piata, ajungandu-se la un proces de concentrare a industriei turismului. Turismul a devenit o industrie mondiala prin internationalizarea clientelei si mondializarea producatorilor de voiaje turistice. Prin urmare se poate afirma ca, la inceputul acestui secol si mileniu, turismul va provoca o revolutie in dezvoltarea economiei mondiale.
In prezent, pe piata turistica mondiala se inregistreaza o concurenta acerba, atat intre firmele de turism, cat si intre diferitele destinatii turistice. Tarile care vor reusi sa atraga turistii vor fi cele care dovedesc preocupare la nivelurile de varf pentru cresterea competitivitatii sectorului turistic. Serviciile de restauratie constituie o importanta componenta a serviciilor turistice. Servirea mesei este una dintre cele mai populare activitati turistice.
Fie ca unitatea de restauratie se afla amplasata intr-un complex turistic / hotelier sau intr-o localitate retrasa, calitatea preparatelor oferite, a serviciului prestat, ambianta, cadrul muzical si celelalte elemente care ii definesc personalitatea vor contribui sub o forma sau alta (pozitiv ori negativ) la conturarea imaginii turistice a locatiei, respectiv la generarea dorintei de revenire a turistilor, la fidelizarea unora dintre acestia si la promovarea sa, si nu in ultimul rand a localitatii unde se afla amplasata. Nu trebuie uitat nici, bucatarul, acel artist, fara de care, toate celelalte servicii ar fi fara valoare. Fiecare bucatar isi lasa amprenta asupra preparatelor sale, distingandu-se de un altul, prin tehnici de preparare noi, combinatii originale, ingrediente rare sau aranjamente deosebite.
Nu e de mirare ca cei dornici de experiente culinare fine, memorabile sunt capabili sa astepte luni de zile sau se deplaseze sute de kilometri pentru a gusta preparatele acestor bucatari atat de apreciati de lumea intreaga.
BIBLIOGRAFIE
Cosmescu, I., Turismul Fenomen complex contemporan, Bucuresti, Ed. Economica, 1998
Nedelea, Al., Particularitatile si structura pietei turistic, Ed. Sigma, 2002
Nedelea, Al., Piata turistica, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2003
Nistoreanu, Puiu. Management in turism, Editura ASE, Bucuresti, 2002
Slobodan, Cerovi Management companiilor turistice pe piata turistica moderna, Ed. Rao, 2001
Toma Sorin George, Brandingul in intreprinderile din industria ospitalitatii
Tomescu, Ada Curs: Serviciile de restaurant
Tomescu, Ada Curs: Managementul serviciilor de restaurant
Dinu, Vasile , Asigurarea calitatii serviciilor prestate in turism Revista Amfiteatru Economic nr.18/ nov2005
Ilieska, Karolina, The Consumers Satisfaction As a Factor For Succes In Travel Trade Companies Revista ASE Globalizare si turism, nr. 17 / mai 2005
Town A., Engelmann-Stendebakken V., The Power of Hotel Branding, Hotel Management International, Revista Amfiteatru Economic, nr.19, februarie 2006
https://www.alain-ducasse.com/public_us/louis_xv/fr_cuisine.htm
https://www.brainyquote.com/quotes/authors/j/john_naisbitt.html
https://www.culinarytourism.org/resources/culinary_tourism.php
https://www.frenchlaundry.com/tfl/winelist.htm
https://travel.guardian.co.uk/activities/food/story/0,7447,819330,00.html
https://www.opentable.com/info/tflresohints.aspx
https://www.tastingmenu.com/media/2004/20040602-fatduck/index.html
https://www.theworlds50best.com/pdfs/01.pdf
https://www.theworlds50best.com/pdfs/0pdf
https://www.theworlds50best.com/pdfs/04.pdf
https://www.theworlds50best.com/pdfs/06.pdf
https://www.theworlds50best.com/pdfs/09.pdf
https://www.vinul.ro/michelin.html
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2662
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved