CATEGORII DOCUMENTE |
HARTI TEMATICE
Ideea de baza: reprezentarea grafica diferita pentru diferite categorii de obiecte de pe harta/harta limitata la unele dintre obiectele din memorie. 7 metode de reprezentare: inscriere de valori, hasurare, simboluri diverse, densitate de puncte, valori individuale, coloane si sectoare. Ultima noutate: nuante de gri care poti fi aplicate si altfel decat si interiorul unui contur inchis prestabilit.
Este transpunerea pe o harta a unei categorii de informatii existente in tabele, ignorand elementele geografice nelegate de aceea categorie.
Cu MaoInfo Professional se fac harti tematice, atribuind unui mod de reprezentare (simbol, culoare, densitate de puncte etc.) o anumita valoare numerica dedusa din tabel. Pentru comparatii se folosesc frecvent coloane alaturate, sectoare ale unui cerc etc.
Se recurge la trei tipuri de dialog pentru alegerea tipului de harta tematica, datelor folosite (tabele, coloane, calcule) si optiunii in privinta adaptarii hartii la forma convenabila adresantului (customizing).
MapInfo are peste 40 modele (sabloane) de harti tematice complet adaptabile, iar adaptarile se pot salva ca modele noi (pentru alta data).
In fig. de la pag. 159 - crearea unei harti tematice - pasul 1 din 3 - sunt prezentate cele 7 tipuri de harti tematice (coloana Type). Fiecare are scop si atribute proprii - ex. Ranges coloreaza (da o tenta de gri) fiecare subdiviziune geografica reprezentata (ex. Judet) dupa valoarea unui singur parametru (ex. Densitatea populatiei). Nu numai valori numerice, ci si atribute calitative (ex.cable in functie/instalate/in lucru/prevazute) se pot reprezenta prin cele 7 tipuri de harti; esenta este: aceeasi stare acelasi simbol; cate stari dinstincte, atatea simboluri distincte.
In prealabil trebuiesc precizate:
variabilele tematice = datele care vor fi reprezentate pe harta, si
straturile (layers = multimi omogene de informatii cartabile) tematice
Variabilele tematice pot fi una (majoritatea tipurilor) sau mia multe (prin tipuri compatibile, ex. Hasurare+simboluri diverse+cifre, sau in tipurile coloane si sectoare). O expresie (o formula) poate fi variabila tematica (ex.populatia in 1990 - populatia in 1980)/populatia in 1980 reda cresterea procentuala. Vezi cap.9 si anexa D.
Informatiile se culeg din tabelul pe care se bazeaza harta sau in alt tabel. In primul caz se alege campul (ex.coloana) care da acele informatii direct in imaginea-dialog Create a Thematic Map - Step 2 of 3 (vezi pag.172).
Daca informatiile sunt in alt tabel, trebuie aduse in tabelul de baza, creand o coloana temporara:
a) Daca se folosesc date din acelasi tabel, se cauta tabelul si campul (coloana) pe care se bazeaza harta in Create a Thematic Map - Step 2 of 3 (mai departe prescurtata Them - 2/3)
b) Daca se folosesc date din alt tabel se recurge la imbinarea tabelelor (vezi cap.9). In lista Field a Them - 2/3 se cauta Join (imbina) care aduce pe ecran Update Column for Thematic (vezi pag.179) cu care se poate crea o coloana temporara, in care se vor primi fie date asa cum sunt in celalalt tabel, fie date agregate sau derivate din celalalt tabel.
Exemplu: fie un tabel cu limitele judetelor si unul cu sectiile de politie. Pentru a figura numarul de sectii de politie pe judet, trebuie sa se afle ce sectii cad in fiecare judet. Cele doua tabele trebuie sa aiba o legatura - de ex,sectiile de politie sa aiba inscris judetul pe una din coloane -, sau sa se creeze aceea legatura pe cale geografica - sa se determine pentru fiecare sectie, prin coordonate, in conturul carui judet cade.
Straturile tematice apar ca suprapuse stratului de baza al hartii (cel al conturelor).
Observatii:
Hartile tematice cu simboluri gradate (ex.cerculete de raze sau de culori diferite) nu au nevoie de obiecte punctiforme in stratul de baza; stratul ce le contine se poate aseza pe o harta cu zone sau linii.
Pe stratul de baza se pot aseza mai multe straturi tematice si se pot aduce pe ecran cate unul, cat mai multe sau toate.
Pentru aparitie sau disparitie a cate unui strat se foloseste Layer Control (vezi pag.65). Se pot stabili si straturi cu prag de scara (= zoom layers) - stratul poate fi adus pe ecran numai daca scara este mai mare (decat, de ex. 1:2000).
Ordonare: straturile tematice trebuie ordonate, asa incat cand sunt mai multe sa nu se faca reciproc NECLARE. Se recomanda urmatoarea ordonare "de sus in jos" (de la cele mai stranse la cele mai intinse):
Coloane, cercuri si simboluri diverse (reprezentand locuri precizate)
Densitate de puncte
Suprafete hasurate - culoare sau densitate
Suprafete colorate - aplicarea tuturor atributelor
Gradatie de culoare
Stratul de baza (conture)
Cand se creaza un nou strat tematic, MapInfo il aseaza ordonat.
Vizualizare: toate reglajele si comenzile din Layer Control se aplica si la straturile tematice, inclusiv marirea la scara (zoom) sau accesul la dialogul pentru modificari Modify Thematic Layer.
Se vizualizeaza cu formatul:
<Thematic type>with/by<variable-list>
<tipul tematic>cu/prin<lista de variabile>
primul element fiind tipul de harta tematica, al doilea lista de variabile folosite pentru a face harta. De ex.un strat tematic cu sectoare de cerc (pie) care foloseste date care se pot inclocui reciproc apare ca mai jos:
lista de variabile oprindu-se daca nu e loc sa fie trecute toate pe ecran.
Mai jos sunt informatii despre metodele de creare de harti tematice; pentru mai multe informatii "Thematic Mapping" in "Reference" sau "On line Help" ref. MapInfo Professional.
v Harti cu valori individuale (Individual Values Maps)
Hartile cu valori individuale contin puncte, linii sau conture carora le corespund valori numerice sau nume continute intr-un anumit camp. Distinctia se face dupa culori sau dupa simboluri luate din tabelul de baza (v.anexa J pag.546). In fig.de la pag.163 patru simboluri corespund la 4 preturi de vanzare (a unei bauturi); putea fi acelasi simbol in 4 culori. Daca se folosesc date nominale (litere, cuvinte, cifre fara semnificatie numerica) fiecare are o valoare individuala (ex.o alternativa din 7 posibile, notata cu o cifra de la 1 la 7), fara legatura cu valoarea numerica.
v Harti "treptate" (Ranged maps)
Pentru a face o harta "treptata", se grupeaza valorile efective (ale variabilei reprezentate) pe intervale (=range - de la ai la ai+1) si fiecarui interval I se atribuie o culoare, o desime de hasura sau un tip de linie de hasura.
Exemplu: o harta a ninsorilor: se grupeaza localitatile dupa grosimea cumulata a stratului de zapada: 0-25cm, 25-50cm, 50-100cm, peste 1m si li se aloca 4 nuante de culoare din ce in ce mai deschise pana la alb. Reprezentarea va fi foarte sugestiva.
(Observatii. Aici nu se trateaza inca trecerea de la localitatile disjuncte, colorate cu aceste nuante, la o colorare zonala, in care limitele intre zone cu nuante diferite trebuie trasate pe baza unui program grafic; acestea vor fi "harti cu gradatie").
MapInfo cunoaste 5 moduri de grupare a valorilor pe intervale:
a. - numar egal: ordonand valorile efective crescator, in fiecare interval sa fie acelasi numar de inregistrari; de exemplu cu 4 intervale vor fi cate 25% dintre inregistrari in fiecare interval. In acest mod de grupare (ca de altfel si in altele) pot crea erori unele valori asa numite izolate (outliers) - mult mai mica sau mult mai mare decat grupul marii majoritati a valorilor: de exemplu din 20 valori 18 sunt grupate intre 450 si 780, una este 11 si una 1015; aceste 2 extreme ar trebui evidentiate separat si scoase din socoteala.
b. - intervale egale: de exemplu cu 4 intervale intre a si b limitele intervalelor vor fi:
Pot exista intervale goale, de exemplu din 100 inregistrari sa nu fie niciuna intre (a+b)/2 si (a+3b)/4, dar sa fie unele intre (a+3B)/4 si b.
c. - repartitie naturala: intervalele sunt create asa incat valorile care intre in fiecare sa fie cat mai stranse in jurul mediei lor; astfel limitele lor nu sunt echidistante, dar valorile medii sunt bine reprezentative pentru cele grupate in jurul lor.
d. - cuantilare: limitele intervalelor sunt valoarea mediana (depasita de 50% din cazuri) si anumiti cuantili de o parte si alta a ei - de exemplu decilul inferior (cele mai mici 10% dintre cazuri) si cel superior (cele mai mari 10% dintre cazuri), eventual centilii etc. (Obs. Modul este adecvat pentru o distributie cvasi-aleatorie si un numar foarte mare de vaalori inregistrate, ca in cazul masuratorilor de camp).
e. - deviatie standard: limitele intervalelor sunt valoarea mediana si, de o parte si alta a ei deviatia standard (16% si respectiv 84% din numarul total de inregistrari), eventual si dublul deviatiei standard (2,3% si respectiv 97,7%) - daca repartitia e gaussiana.
Se poate defini si o impartire pe intervale originala folosind Custom (=propriu).
Impartirea originala pe intervale poate apela la unul sau mai multe atribute (la simboluri forma, dimensiunea si culoarea, la hasuri directia, densitatea, tipul de linie si culoarea etc.).
Inflexiunea (=inflection) este un procedeu de contrast mai marcat intre doua grupe de date (de exemplu temperaturi pozitive si negative, profit si pierdere) realizat prin alegere de nuante din ce in ce mai inchise a doua culori (de exemplu: rosu si albastru, punctului de inflexiune corespunzandu-i albul).
v Harti tematice cu gradatie (Grid thematic maps)
Sunt harti in care nuantele variaza continuu, realizate prin interpolare intre datele punctuale gasite in surse. Ele permit estimarea valorii in punctele de unde nu sunt masuratori.
MapInfo realizeaza gradatia de nuante printr-un interpolator numit IDW=inverse distance wighting - ponderare cu inversul distantei: suprafata este divizata in celule (pixeli) si celulelor care nu cuprind un punct masurat li se aloca valori prin insumarea valorilor tuturor punctelor, divizate prin distantele de la ele la centrul celulei (suma corectata apoi cu un factor egal cu inversul sumei inverselor tuturor distantelor = media armonica a distantelor).
Procedeul IDW din MapInfo: se determina un dreptunghi de arie minima care cuprinde toate sursele de date (MBR = minimum bounding rectangle); se divide in celule destul de mici (ca sa nu fie doua surse intr-o celula) - de exemplu, hartile USA frecvent redate in manual sunt incadrate intr-un dreptunghi divizat in 303x200 celule de 2,9x2,9 km2-. Pentru fiecare celula MapInfo calculeaza (S(xi/dik)) / (S(1/dik)) unde:
xi sunt valorile din punctele i si
di distantele, insumarea limitandu-se la punctele surse de date care intre intr-un cerc de anumita raza;
exponentul k poate fi 1 (inversa proportionalitate) sau alt numar intreg pana la 10 (pentru a scadea contributia punctelor mai departate).
Acum valorile din celule sunt grupate pe intervale si cele din acelasi interval primesc aceeasi nuanta (in MapInfo, de la origine, de la albastru intens, prin alb, pana la rosu intens). Sirul de valori care separa intervalele se numesc inflexii.
Comenzile pentru interpolatorul IDW se dau prin Settings din (Them 3/3) si pe imaginea-dialog rezultata se introduc valorile pentru: latura celulei patrate - Cell Size, exponentul k - Exponent, raza de influenta (de ord.100 x latura celulei) si marginea grilei - Grid Border. Din origine dimensiunile grilei sunt 200 x 303 celule.
Hartile tematice cu gradatie nu sunt continue, dar treptele de nuante pot fi destul de dese.
O harta tematica cu gradatie diferita de celelalte tipuri prin faptul ca, odata creata, este independenta de stratul de baza si poate fi reordonata ca un strat independent, al carui nume oridinar este: nume tabel_nume camp ; cand valorile din sursa de date se schimba, harta se modifica si IDW trebuie aplicat din nou.
Hartile tematice cu gradatie se pot adapta la cerinte proprii (Customize). In acest scop se ajunge la (Them 3/3) si se apasa pe butonul virtual Styles spre a intre pe imaginea-dialog Grid Color (vezi pagina 170). Din fazele precedente apar pe ecran inflexiunile stabilite anterior - valoare si procentaj-, o bara verticala cu spectru de culori, valoarea minima si cea maxima etc. Pentru schimbarea unei culori la un punct de inflexiune se apasa de doua ori pe bara de culori si se alege o noua culoare. Pentru a desfiinta un punct de inflexiune, acesta e ales din lista prestabilita, e iluminat si apoi se apasa pe Remove (buton virtual) sau pe tasta Delete (fizica).
Ca sa se adauge un nou punct de inflexiune, se apasa pe Add (virtual). Valoarea maxima este copiata la coada listei prestabilite; acum sunt doua inflexiuni cu aceeasi valoare. Se schimba culoarea uneia ca mai sus si i se da o noua valoare iluminand-o si dactilografiind in spatiile de sub lista, la Value noua valoare si se vine cu cursorul la Percentage; noua valoare ia locul dublurii luminate. Se poate introduce si un nou punct de inflexiune, dactilografiind si un nou procentaj.
Atentie: procentajul nu este luat din numarul de inregistrari, ci e simplu aritmetic intre valoarea de la 0 si valoarea de la 100%.
In figurile din pag.172 sus se vede o scara de altitudini, initial intre valorile efective extreme 13ft (3,965m) si 14491 ft (4419,75m) (stanga), transformata in alta (dreapta) care are o culoare pentru tot ce e sub 100 ft, alta pentru ce e peste 10.000 ft si pastreaza inflexiunile de la 25% si 50% din cea veche; intre cele 4 culori ramase vor fi realizate si gradatii de culoare.
Numarul minim de "inflexiuni" este 2, numarul maxim este 255.
Limitarea hartii la granita (Clipping = tundere)
Pentru a opri grila de celule (pixeli) la granita, trebuie specificat, in (Them 2/3) ca grila (colorarea celulelor) sa fie limitata la granita (Boundary) din stratul de baza (sau la o alta granita definita in alt tabel de granite). MapInfo va crea din toate celulele exterioare un singur obiect si ii va da o valoare careia sa-I corespunda culoarea alb. In imaginea (Them 2/3) se lucreaza in campul Grid Options (vezi fig.din pag.172-jos).
Daca punctele din sursa de date nu depasesc granita, se poate ca la granita sa ramana terenuri in afara dreptunghiului minim. Se evita prin dialogul IDW Interpolator Settings (fig.in pag.169), inscriind la Grid Border un numar de mile care sa se adauge la laturile dreptunghiului minim care ar rezulta numai din punctele cu date, ca sa depaseasca granita (de exemplu in loc de 0 ca in figura, sa se scrie 25 mi).
Metoda hartilor cu gradatie are avantajul ca creaza automat un fisier, numit (vezi pag.170): nume tabel_nume camp cu extensia .mig (exemplul procedent ar da USelev_elevfeet.mig). In pasul "2 din 3" al dialogului MapInfo vizualizeaza numele de fisier, care pot fi apoi modificate de catre utilizator. Fisierele sunt memorate la creare in repertoriul (directory): C:program filesmapinfoprofessional; pot fi deschise actionand File > Open Table ca orice alt fisier. Celelalte tipuri de harti tematice pot fi salvate numai in "spatii de lucru" (vezi pag.59).
v Harti cu simboluri gradate (Graduated symbol maps)
Hartile cu simboluri gradate reprezinta diverse valori, localizate sau atribuite unei subdiviziuni geografice, numerice (de preferinta) sau logice. Simbolul ales in lipsa de preferinta este un cerc rosu.
Simbolurile gradate au trei atribute variabile: forma, culoarea si dimensiunea. Forma v.appendix J pag.546 (patrat, triunghi, stea, cruce etc.); alegerea formei si culorii se face apel la Customize Settings si se alege Customize Graduated Symbols. Cu cursorul se alege din acesta simbolul dorit (ca forma) si se deschide dialogul Symbol Style.
Dimensiunile simbolurilor vor fi interpolate intre cele date pentru cea mai mica si cea mai mare valoare.
Se pot da simboluri si pentru valori negative. Se pot alege doua forme de simbol (de exemplu cerc plin si cerc gol) pentru pozitive si negative. Se pot folosi orice combinatii ale celor trei atribute variabile. Din capul locului pentru negative s-a ales cerc albastru.
v Harti cu densitate de puncte (Dot density maps)
Hartile cu densitate dep uncte ilustreaza valori numerice atribuite unor regiuni (de exemplu judete). Numarul de puncte dintr-o regiune este proportional cu valoarea datei in acea regiune - de exemplu daca un judet are 460.000 locuitori, atribuind un punct la 10.000 locuitori pe suprafata judetului vor fi asezate 46 puncte.
Sunt trei optiuni posibile pentru adaptarea la cerinte proprii a hartilor cu densitate de puncte: prima este atribuirea unei valori fixe unui punct, asa incat numarul de puncte este raportul intre valoarea din regiunea respectiva si valoarea fixa, rotunjit la cel mai apropiat intreg; marind valoarea fixa, scade numarul de puncte; a doua este schimbarea marimii "punctelor" proportional cu densitatea geografica a marimii reprezentate si pastrand densitatea lor; a treia este colorarea diferita a punctelor. De exemplu, pentru optiunile 1 si 3: se pot reprezenta pe aceeasi harta, cu 4 culori, cu un punct la 5.000 persoane, respectiv: populatia activa, somerii, pensionarii si persoanele intretinute.
v Harti cu coloane (Bar chart maps)
O harta cu coloane se poate aplica la regiuni sau la puncte si permite compararea mai multor variabile concomitent.
Pentru fiecare obiect geografic despre care exista date se construieste in centroidul lui (centroid = centru de greutate aproximativ, dar situat in interiorul obiectului) o coloana dreptunghiulara sau mai multe - diferind prin culoare - a caror inaltime ilustreaza valorile variabilelor reprezentate. Exemplu: prin cate doua bare se reprezinta marimile unei variabile (ex.populatia) in 1990 si 2000. Se recomanda cel mult 4.6 bare verticale in fiecare obiect geografic (4.6 variabile).
Culorile coloanelor sunt la dispozitia operatorului; fondului I se poate da o culoare; in loc de verticale, barele pot fi dispuse orizontal; se pot aseza in centroidul regiunii sau in oricare din cele alte 8 locuri posibile (N, E, S, V, NV, NE, SE, SV).
De notat ca nu se pot reprezenta valori negative. Se pot aseza coloanele una peste alta. Fiecare culoare de bara reprezinta o marime independenta..
v Harti cu sectoare de cerc (Pie chart maps)
Si acestea pot reprezenta mai mult decat o variabila per inregistrare, si anume o marime (redata prin raza cercului) si repartitia ei procentuala intre cativa factori (redata prin deschiderile unghiulare ale sectoarelor, fiecare culoare reprezentand un anumit factor).
Hartile cu coloane si cu sectoare de cerc sunt bune pentru date demografice, in care intervine si o repartitie a populatiei pe categorii, sau date de productie, repartizate pe sectoare industriale.
Operatorul poate alege culorile sectoarelor si razele, precum si ordinea si directia 00 a impartirii pe sectoare. Ca si coloanele, cercul se plaseaza de preferinta in centroid.
Se pot folosi semicercuri in loc de cercuri, sau cercuri de raze egale, dar din care numai cel corespunzator valorii totale maxime este complet, iar celelalte sunt numai sectoare cu deschideri proportionale cu valorile totale in fiecare obiectiv.
S-a aratat (in pag.161) ca se pot folosi si date din alte tabele pentru a completa baza de date a unei harti tematice cu o coloana noua numita Update Column.
Se creaza astfel o coloana in tabelul de date de baza, cu date copiate din alt tabel sau prelucrate in prealabil - agreate.
Exemplu: fie un tabel cu granitele judetelor si un altul cu orasele. Se cere reprezentarea pe judete a procentului de urbanizare (oraseni/total populatie).
Populatia oraselor trebuie adusa in tabelul cu granitele.
Mai intai se deschid ambele tabele. Apoi se alege Create Thematic Map si in Them-1/3 se alege Ranges (harta va fi cu zone "treptate"). In Them 2/3 se alege tabelul cu granitele (vezi fig. de la pag.180).
In continuare, din lista Field se alege Join. Apare pe ecran imaginea-dialog Update Column For Thematic (fig.de la pag.179). Deja la Table to update a fost trecut numele tabelului de baza (in exemplul american States), iar la Column to update "adauga o noua coloana temporara". In spatiul Get Value from Table, care este tot o lista cu defilare (butonul virtual la dreapta ei), se alege coloana cu propulatiile oraselor (in exemplu City_125). Aceasta cuprinde populatia fiecarui oras; se inscrie la Calculate cuvantul Sum si, dat fiind ca tabelul de baza se refera la States - statele componente ale USA - in spatiul dedesubt Of este suficient sa se inscrie (tot prin cautare cu buton) Tot_pop.
Legatura intre coloana din al doilea tabel si cele din primul trebuie creata sau exista; in exemplul dat, ea exista deoarece in tabelul cu orasele, printre altele, exista o coloana care cuprinde numele statului la fiecare oras (intitulala State); se apasa pe Join (buton virtual la dreapta) si se va constata ca deja MapInfo a inscris pe imaginea Specify Join (nu se arata in manual si nu se spune cum se ajunge la ea, deci probabil se deschide cand se apasa pe Join) cuvantul State (ca "field" la ambele tabele).
Se apasa pe OK. MapInfo calculeaza sumele si in coloana temporara nou creata apare la Field numele provizoriu Sum Of Tot_pop.
Pasul urmator este crearea procentajelor. Tabelul de baza avea o coloana Pop 1990 (vezi exemple precedente in capitol). Se alege Field si se alege, din lista care defileaza, Expression. Se deschide un dialog intitulat Expression. In el se dactilografiaza:
Sum Of Tot_pop/pop1990*100
Si apoi se apasa pe Verify. Daca a fost scris coret, se apara pe OK si se reintre in imaginea (Them 2/3). Se apasa pe OK si se intre in Them 2/3 = Create Thematis Map - Step 3 of 3 (nu e ilustrata in manual).
Aici se alege dupa dorinta Equal Count sau Equal Ranges si se adapteaza la preferintele proprii. Se foloseste Round by pentru a rotunjii numarul de procente (de aceea a fost *100 in expresie) la intreg. Cand se apasa pe OK, apare pe ecran harta ca in fig.din pag.181. Apare si legenda. (urmeaza salvarea si/sau comanda imprimantei - nu sunt descrise aici).
Sunt hartile in care doi parametri variabili ai unui obiect grafic - punct sau linie - sunt atribuiti la doua marimi variabile de naturi diferite - de exemplu, stea = numar de adolescenti, culoarea (albastra) = cheltuieli anuale.
Se creaza doua harti tematice si se aseaza una peste alta asa ca obiectele grafice sa coincida si sa reprezinte doua variabile.
Singurele tipuri de harti tematice adecvate pentru bivarianta sunt cele cu valori individuale si cele "treptate". Se pot crea, dupa cum convine, combinatii a:
Doua harti "treptate" (de fapt cu hasuri si cu nuante de culoare de fond)
Una "hasurata" si alta cu valori individuale.
Daca una dintre variabile nu e numerica, merge numai a doua combinatie. Cu doua variabile numerice nu se poate face o harta tematica bivariata.
Combinatiile de cate doua atribute recomandate sunt: culoarea si forma simbolului, culoarea si dimensiunea sau forma si dimensiunea (obs.: nu se aminteste de combinatia culoare de fond si hasura!).
Forma simbolului nu se poate atribui unei marimi numerice, caci nu se poate trece in trepte de la o forma la alta.
Exemplu de harta tematica bivariata: vanzarile intr-o zona, repartizate pe clienti si pe agentii comerciali care le-au incheiat. Exista un tabel cu vanzarile catre fiecare client si agentul comercial care a tratat cu fiecare client.
Fiind o marime numerica - vanzarea - si una ne-numerica - agentul -, se recomanda reprezentarea prin cercuri, plasate la adresa clientilor, cu raze reprezentand valoarea vanzarilor si cu culori reprezentand agentul - 6 agenti = 6 culori.
Pentru fiecare variabila se face o harta tematica. Harta valorilor individuale va folosi tabelul de clienti drept tabel de baza si se va alege coloana Sales-rep (agenti) ca in ea sa se atribuie valori. MapInfo va atribui fiecarui agent cate o culoare. Dupa aceasta se va face o harta tematica "treptata" cu vanzarile totale la fiecare client, folosind tot acelasi tabel de baza, dar coloana Sales drept camp de lucru, in care vor figura vanzarile totale pentru un client. Se va divide plaja de valori a acestor vanzari in 6 intervale, cu numar de clienti cat mai aproape de acelasi in fiecare interval (din ochi). Se intre in (Them 3/3) si se apasa butonul Ranges; se schimba numarul de trepte (intervale) la 6 si se verifica daca la Type of Range apare Equal Count. Tot in (Them 3/3) se alege Styles, iar in grupul Autospread se alege Size. Simbolurile din grupul Styles devin de dimensiuni in trepte, iar culorile vin din harta de calori individuale. Se alege Options pentru a aduce pe ecran grupul Apply (nu se dau alte detalii despre Autospread si Apply) din care se alege tot Size.
De mentionat ca o alegere in grupul Apply inlocuieste orice alegere in grupul Autospread. Pentru a specifica sau modifica ce atribute ale simbolului sa fie vizualizate, trebuie sa se aleaga Options, iar in continuare, in grupul Apply, cau Color - culoarea, sau Size - dimsniunea. Simbolurile devin cercuri goale avand una dintre cele 6 dimensiuni. Se apasa OK si pe harta apar si culorile. Legenda hartii listeaza dimensiunile separat de culori, fiecare cu intelesul sau.
NOTA! Daca pe harta nu se vad ambele variabile, inseamna ca variabilele dorite nu se suprapun. Se va apela la Layer Control ca sa se vada daca pentru ambele harti s-a aparat pe Display; daca da, se va reface atent toata procedura.
Puncte de inflexie
In cartarea tematica un punct de inflexie este o schimbare de culoare. De regula ar trebui plasat acolo unde intre date apare un hiat, de exemplu la/aproape de zero. Limita intre doua zone diferit colorate - chiar daca nuantele sunt apropiate - evidentiaza un salt mai net decat intre valorile redate cu aceeasi culoare.
Hartile cu gradatie au in principiu o infinitate de puncte de inflexiune.
Exemplu de harta cu puncte de inflexie: harta cresterii populatiei distinge zonele cu populatie crescatoare de cele cu crestere negativa, deci e fireasca o inflexiune la cresterea zero.
Recapituland procesul de creare a hartii:
a. din dialogul tematic se creaza o expresie care sa reprezinte marimea dorita: variatia densitatii populatiei in curs de 10 ani.
b. Se creaza treptele
c. Se determina unde poate fi punct de inflexie
d. Se alege modul de redare a treptelor (style)
e. Se specifica pozitia punctului de inflexie
f. Se alege modul de redare a punctului de inflexie
g. In final MapInfo face harta.
a) expresia variatiei densitatii este: (POP_1990_POP_1980)/(POP_1989)*100. Se ajunge la Them 2/3 si se alege Expression, se scrie expresia si se apasa pe Next ca sa se obtina pasul 3 al desfasurarii.
b) se alege Ranges. Se poate mari numarul treptelor sau se poate alege intre tipurile de grupari pe intervale - numar egal, intervale egale, repartitie naturala. In cazul ales se ridica numarul treptelor (intervalelor) la 14 egale intre ele, dintre care doua sunt separate prin valoarea 0. Se apara OK si se intre in dialogul de la (Them 3/3).
c) se examineaza distributia de valori preliminara (=preview, nu se explica de unde rezulta) pentru a stabili intre care trepte va fi plasata inflexia zero. Se numara treptele de la cea mai de jos la cea mai mare daca ordinea lor in tabel este descrescatoare si de sus in jos daca ordinea este crescatoare.
d) in Them 3/3 se alege "stilul" de redare. Cel original este un sir de trepte de la rosu (intervalul cu valori maxime) spre gri (intervalul cu valori negative maxime), dar se recomanda sa fie schimbat, punand albastru la capatul negativ si nuantele roz si albastrui cele mai palide de o parte si de alta a lui zero.
e) se alege Options pentru a prezenta grupul de inflexiune. Pe randul cu Inflexion at se pune 2 pentru treapta a doua (la origine este None = deloc - nici o inflexiune).
f) Se aduce cursorul in casuta Style si se apara. Apare imaginea dialog Fill Style. Se alege culoarea pentru inflexiune si se apasa pe OK. La origine stilul este alb fara nimic.
g) dupa completarea dialogului se actioneaza OK. In Them 3/3 se poate vedea legenda; aceasta nu expliciteaza locul inflexiei, dar se poate indica in titlul sau subtitlul legendei unde este acest punct. Se apasa apoi pe OK si harta se vede pe ecran.
Modificarea unei harti tematice
MapInfo ofera doua cai de modificare a hartii tematice odata intocmite:
se alege Map > Modify Thematic Map , sau
se apasa de doua ori pe cursorul fizic (mouse) cu cel virtual in subecranul legendei si dialogul incepe.
O cale usoara este sa se modifice modelul temei curente.
De exemplu, pentru a schimba coloritul, se ajunge la Modify Thematic Map si se apasa pe Merge (buton virtual) din grupul Templates (=modele). (Obs.: nu exista figuri referitoare la acest capitol, se poate presupune ca Templates este un spatiu in care defileaza un sir de termeni, printre care si Merge = combina).
Se intra in imaginea Merge a Template into Current Theme (?= combina un model in tema curenta) care prezinta o lista de modele similare temei (de exemplu tot disponibilul de modele echivalente cu cel din tema) se alege un model nou si se apasa pe OK. Acum in tema in curs vor fi aplicate culorile si scarile din noul model.
Procedeul Merge se aplica numai dupa ce harta tematica a fost creata.
Adaptarea legendei hartii tematice
Legenda hartii tematice este creata automat de catre MapInfo Professional si cuprinde intelesul culorilor, simbolurilor si dimensiunilor. Se pot crea doua feluri de legende: cartografica - pentru toate "straturile"- sau pe teme - pentru un strat sau pentru grafice.
Legenda cartografica (Cartographic Legend Window)
Legenda cartografica poate fi generala, sau legendele "pe straturi" lipsesc din ea si apar pe ecran numai odata cu "stratul" respectiv. Pentru legende cartografice in general vezi Capitolul 6.
Pentru a face legenda cartografica a unei harti tematice, se face harta tematica pe cale normala prin cele trei imagini dialog Create Thematic Map (= Them k/3). (Obs.: a treia, Step 3 of 3, nu apare nicaieri in manual si nu e descrisa integral!). Automat MapInfo face o legenda sau adauga una daca, de exemplu, din stratul de baza harta avea una. Daca legenda automata nu convine, se ajunge in Them 3/3 si se apasa pe butonul virtual Legend. Apare imaginea din pag.187 Customize Legend = adapteaza legenda. Se vine cu cursorul la Into Window si se alege dintre denumirile care defileaza cea care convine. Se poate face o noua legenda New Legend Window sau se poate renunta la legenda pentru tema in curs No Legend.
Se poate schimba maniera legendei, rescriind titlul si subtitlul sau modul cum sunt redactate randurile (intervalele) in legenda. De exemplu primul si ultimul interval (vezi fig.din pag.187 jos stanga) se pot rescrie cu Paste si Sub (vezi fig.187 jos dreapta) aducandu-l pe ecran (prin iluminare) in spatiul Edit si dactilografiind diferentele de scriere.
NOTA! Nu trebuiesc atinse pragurile intermediare, caci daca sunt schimbate pe ecran ele nu se schimba si in realitate. Pentru a le schimba efectiv trebuiesc recalculate cu:
Modify Thematic Map > Customize Ranges etc.
Se revine la Customize Legend aparand pe o margine de legenda de doua ori sau apasand odata pe dreapta mouse si apoi alegand Properties. Apare Modify Thematic Map. Se apasa pe Legend si apare imaginea din pag.187 sus.
Alte proprietati: Apasand pe dreapta mouse cu cursorul pe o anumita legenda apare un mini-meniu cu care se pot adauga, sterge, modifica sau arata proprietatile legendei. Daca se apasa pe Properties se revine la Modify Thematic Map. Daca se apasa pe dreapta in afara cadrului oricarei parti de legenda, dar in interiorul cadrului legendei intregi apare alt mini-meniu care se refera la legenda intreaga, vezi fig. din pag.188.
Legenda pe tema (Theme legend Window)
Este legenda originala a MapInfo, care permite legende distincte si legende la grafice. Legenda facuta de MapInfo nu apare pe ecran daca s-a ales altceva in Customize Legend si daca s-a ecranizat deja alta legenda pe tema.
Pentru a face o legenda de acest tip, in Them 3/3 se apasa pe Legends. Se intra in Customize Legend si aici se alege, de pe lista de la Into Window cuvandul No Window (acesta nu inseamna fara legenda, ci fara legenda de tipul cartografic, anterior discutat). Legenda pe tema nu e plasata intr-o "fereastra" noua sau existenta. Se apasa de doua ori pe OK si MapInfo genereaza harta tematica (fara legenda pe tema). Ca sa apara legenda se alege Options si din acesta Show Theme Legend Window, sau se apasa pe butonul virtual Show/Hide (apare si dispare dupa dorinta). Daca este deja ecranizata alta legenda pe tema, aceasta se adauga la ea.
Se poate modifica maniera de prezentare a unei legende aducand pe ea cursorul si apasand de doua ori; apare imaginea Customize Legend. Daca se doreste inglobarea legendei in "fereastra" in care e harta (nu alaturi), se foloseste numai legenda pe tema. Se va folosi procedeul Legend Manager, care se poate include printre "uneltele" sistemului. Se obtine Tool Manager asa cum se arata la pag.23 (de la Tools) si se apasa pe OK. Mai multe informatii in MapInfo Professional Reference si Online Help.
Salvarea aranjamentelor pentru o harta tematica
Exista o cale de salvare a modelului pe care s-a creat harta tematica. Se foloseste Save Workspace (vezi pag. 56, 59 - se obtine din File).
Un "workspace" - spatiu de lucru - este ansamblul tabelelor si optiunilor folosite pentru harta respectiva. Cand se deschide spatiul de lucru (vezi pag.56) MapInfo Professional deschide tabelele si recreaza harta tematica.
Daca se inchide (scoate de pe ecran) o harta tematica completa, in prealabil MapInfo ecranizeaza Save Workspace Objects, care explica ce obiecte se pierd daca nu se salveaza atunci totul pe un spatiu de lucru.
Se poate decide si sa se stearga mesajul de atentionare.
Fiecare harta tematica incepe cu un model din care se pot adapta (deci pierde daca nu se salveaza) anumite alegeri (optiuni). Se intra in Create Thematic Map Step 3 of 3 (Them 3/3) si se apasa pe butonul Save As din grupul Template. Apare Save Theme to a Template. Daca se apasa pe OK, noile valori sau optiuni se salveaza.
Daca se doreste sa se pastreze si modelul original si cel nou, se dactilografiaza la Save As un nume nou in casuta Name Edit.
Pentru a reobtine orice model (Template) intrat in MapInfo Professional el se va copia din repertoriul THMTMPLT pe un disc compact CD. Modelele au numele cu extensia .thm.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3377
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved