CATEGORII DOCUMENTE |
MODELAREA LOGICA
Daca la nivelul conceptual si la cel organizational, MERISE nu aminteste nimic despre solutia tehnica de implementare, la nivel logic, incep sa se contureze solutiile de memorare si gestiune a datelor (fisiere de date, baze de date, etc.), arhitectura retelei de calculatoare utilizate, etc.
1. Modelul logic de comunicatie
Acesta modeleaza, din punct de vedere arhitectural, suportul tehnic unde va fi implementat sistemul. Astfel, se va alege arhitectura retelei (in cea mai mare parte din cazuri, vorbim de proiecte mari, in organizatii mari) de calculatoare unde va fi instalat sistemul.
Figura 30 - Schema generala a unei arhitecturi client/server intr-o retea locala
Varianta instalarii locale a sistemului nu intra in discutie, decat daca este vorba de o firma foarte mica, in cea mai mare parte a cazurilor, solutia aleasa fiind o arhitectura client server, eventual o arhitectura client server WEB.
2. Modelul logic al datelor (MLD)
Acesta presupune transformarea MCD intr-un model valid, din punctul de vedere al modalitatii de stocare a datelor:
- in fisiere de date;
- in baze de date.
Intrucat varianta memorarii datelor in fisiere de date este depasita la momentul actual, in continuare, se vor dezvolta numai variantele de trecere de la MCD la MLD, din punctul de vedere al bazelor de date. Si in ceea ce priveste bazele de date, se cunoaste faptul ca acestea pot fi organizate dupa un model de reprezentare a datelor:
- Modelul retea;
- Modelul ierarhic;
- Modelul relational;
- Modelul obiect.
Similar cazului memorarii datelor in fisiere de date, practica a demonstrat ca primele doua modele sunt depasite, in ceea ce priveste aplicarea lor in domeniul financiar-contabil, in raport cu modelul relational. Referitor la modelul obiect, acesta presupune utilizarea unui formalism specific, orientat obiect.
Metoda MERISE utilizeaza pentru trecerea de la modelul conceptual al datelor, la modelul logic al datelor, conform modelului relational, formalismul ENTITATE/RELATIE, formalism ce presupune, respectarea catorva reguli, care se bazeaza pe cardinalitatile relatiilor dintre entitati, reguli care formuleaza de fapt cateva sabloane de trecere de la MCD la MLD.
Cazurile tip, dupa care sunt formulate regulile de trecere de la MCD la MLD, sunt:
i). Se considera urmatorul MCD:
In acest caz, este importanta, in contextul obtinerii MLD, cardinalitatea maxima 1, cheia primara a entitatii opuse fata de cea unde apare aceasta cardinalitate (in cazul de fata, entitatea Y, cu cheia primara B), intrand si in componenta entitatii X (sub forma de cheie externa), pentru a asigura legatura dintre acestea.
In acest caz, este importanta, in contextul obtinerii MLD, cardinalitatea maxima n, in ambele parti ale relatiei, relatia Z, devenind relatie (sens relational), ce va avea in componenta, eventualele proprietati ale sale si cheile primare ale entitatilor care participa la relatia Z, cu rol de chei externe, pentru a asigura corelarea dintre X si Y. Aceste chei externe pot forma impreuna cheia primara a noii relatii.
Modelul logic al datelor obtinut, conform modelului relational este:
Pentru exemplificarea acestei situatii, se considera urmatorul MCD:
In acest caz particular al situatiei din cazul i), cheia entitatii, unde apare cardinalitatea 0,1 (in cazul de fata entitatea X), va trece si in componenta celeilalte, sub forma de cheie externa, pentru a asigura corelarea dintre cele doua.
Modelul logic al datelor obtinut, conform modelului relational:
3. Modelul logic al prelucrarilor (MLP)
Acesta priveste elementele de natura organizationala, specificate in nivelul organizational, din punct de vedere logic, realizand o structurare a sistemului in componente logice.
Scopul principal al MLP, este transformarea procedurilor functionale, specificate in MOP, in proceduri logice. Notiunile cu care se opereaza in acest model, sunt:
- Post de lucru logic - este o componenta a unui post de lucru, unde va functiona, efectiv, o componenta informatica;
- Masina logica - este reprezentata de ansamblul de componente informatice, necesare unui tip de actor, pentru executarea unui ansamblu de prelucrari (impreuna cu datele aferente);
- Server logic - componenta informatica, partajata de mai multe masini logice, in vederea realizarii unui ansamblu de prelucrari (impreuna cu datele aferente);
Procedura logica - reprezinta transformarea unei proceduri functionale din MOP, in functie de modelul arhitectural al viitoarei aplicatii; Arhitectura minimala a viitoarei aplicatii, se compune din urmatoarele componente:
v Module de prezentare - ansamblul de obiecte grafice, meniuri, submeniuri, controale, etc., cu ajutorul carora sunt expuse utilizatorului aspectele functionale implementate de aplicatie;
v Module de interfata - includ module de prezentare, si sunt reprezentate de toate formularele si casetele de dialog, prin care se realizeaza comunicarea cu utilizatorul;
v Module pentru asigurarea unor servicii aplicatiei - definesc functii auxiliare, necesare aplicatiei, cum ar fi: servicii de imprimare, ajutor, etc.;
v Module de comunicatie cu alte aplicatii sau cu baze de date - contin elementele definitorii pentru a asigura comunicarea cu baze de date, eventual si cu alte aplicatii;
v Module librarii de functii utilitare, necesare aplicatiei - functii cu caracter utilitar, folosite in mai multe puncte din aplicatie. De exemplu, definirea unei functii cu caracter informativ, prin care se afiseaza in bara de stare a unei ferestre, numele statiei de lucru curente, numele utilizatorului curent, etc.;
v Schema logica asociata unei proceduri logice.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3426
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved