Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Posta electronica (e-mail)

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micPosta electronica (e-mail)

Este unul dintre serviciile cele mai utilizate ale Internet-ului, care permite trimiterea de mesaje aproape oricat de lungi sau complexe (inclusiv imagini, sunet, animatie etc.), aproape instantaneu, oricarui destinatar, situat oriunde pe glob, cu unica conditie ca acesta sa fie conectat la Internet si sa aiba cont de e-mail pe un server specializat in acest scop. La ora actuala, este cea mai rapida si mai ieftina metoda de transmitere a corespondentei. Un posibil dezavantaj este insa acela legat de confidentialitatea mesajelor, care este relativa - oricine, suficient de motivat si cu un nivel mediu de cunostinte de informatica, poate citi mesajele de e-mail dintr-un cont in care nu are acces (in primul rand, administratorul de retea - care insa va face acest lucru numai in situatii deosebite, cand este absolut necesar pentru buna functionare si integritate a retelei).Editarea si expedierea mesajelor se face folosind asa-numitele "utilitare de e-mail", existente in doua variante: utilitare in mod text (cele mai cunoscute fiind MAIL si PINE), disponibile acolo unde accesul la Internet este tot in mod text - prin linii de comanda, si utilitare grafice - care pot fi folosite sub browser-ele grafice.

MAIL: Este un utilitar standard pentru posta electronica, prezent in majoritatea sistemelor UNIX. Pentru a intra in acest utilitar se tasteaza comanda "mail"; in acest mod se afiseaza o lista cu toate mesajele primite si se asteapta o comanda. Cateva dintre comenzile disponibile sunt:

pentru afisarea continutului unui mesaj: Se apasa succesiv tasta <Enter>; alte posibilitati: se tasteaza numarul mesajului din lista, sau se tasteaza "+" pentru a lista mesajul urmator, respectiv "-" pentru a lista mesajul precedent;

pentru a sterge un mesaj: Se foloseste comanda "d", indicind apoi numarul mesajului pe care dorim sa il stergem. In acest mod mesajul este de fapt marcat pentru stergere; el poate fi demarcat dind comanda "u" si numarul mesajului; altfel, la iesirea din program mesajul este sters definitiv de pe disc.

pentru a salva un mesaj: Se foloseste comanda "s", indicind apoi numele fisierului sub care dorim sa salvam mesajul pe disc.

pentru a raspunde la un mesaj: Se foloseste comanda "r"; adresa destinatarului va fi automat incarcata de la mesajul primit caruia ii raspundem.

pentru a trimite un nou mesaj: Se foloseste comanda "m"; apoi se cere introducerea urmatoarelor informatii:

"To:" - se tipareste adresa persoanei careia dorim sa ii transmitem mesajul;

"Subj:" - se introduce subiectul mesajului;

"Cc:" - daca dorim sa trimitem copii ale mesajului catre alti utilizatori;

In continuare se tasteaza mesajul dorit. Pentru a incheia editarea si a trimite mesajul se foloseste combinatia de taste <CTRL> + <D>. Pentru a impiedica acest lucru, daca ne-am razgandit, se foloseste de doua ori combinatia de taste <CTRL> + <C>.

pentru a iesi din program: Se foloseste comanda "exit".

PINE (Program for INTERNET News and Email): Este un utilitar ceva mai perfectionat pentru trimiterea de mesaje prin posta electronica, realizat la Universitatea din Washington. Pune la dispozitia utilizatorului un meniu principal si in partea de jos a ecranului, o lista de comenzi disponibile. Structura meniului principal este:

? : Help - pentru a accesa manualul de utilizare pentru PINE;

C: Compose Message - pentru compunerea si trimiterea unui mesaj; se procedeaza analog cu MAIL; se vor completa in acelasi mod informatiile cerute:

To: se introduce adresa INTERNET a destinatarului; se pot introduce simultan mai multe adrese, obligatoriu separate prin virgula;

Cc: are aceeasi functie cu "To:", avand rolul de a permite trimiterea de copii ale mesajului (Carbon Copy) catre celelalte adrese specificate aici;

Attchmnt: daca dorim sa atasam mesajului cateva fisiere separate, numele lor va fi specificat aici;

Subject: se introduce subiectul mesajului;

Message Text: Se introduce textul efectiv, prin apelarea unui editor de texte incorporat in PINE, care permite scrierea. Pentru trimiterea efectiva a mesajului, se tasteaza dupa aceea combinatia de taste <CTRL> + <X>.

I: Folder Index - contine lista mesajelor din dosarul curent.

L: Folder List - contine lista tuturor mesajelor, din toate dosarele; exisa 3 dosare predefinite, dar pe langa acestea pot fi create si alte dosare:

INBOX: contine lista mesajelor primite;

Sent-mail: contine lista mesajelor trimise;

Saved-mail: contine lista mesajelor salvate.

A: Adress Book - permite crearea unei agende cu adrese INTERNET, cu posibilitatea de a apela adresele direct, prin intermediul unui nume sau al unei porecle, atunci cand dorim sa trimitem mesajul. Nu mai este nevoie sa scriem intreaga adresa, lucru in general dificil, datorita structurii relativ complicate a acestora.

S: Setup - pentru reconfigurarea parametrilor PINE;

Q: Quit - pentru iesirea din meniul PINE.

Utilitarele grafice de e-mail au aparut ulterior, odata cu dezvoltarea browsere-lor grafice, si sunt in general mai usor de utilizat, respectand insa principiile de lucru ale utilitarelor text initiale. La ora actuala exista o gama foarte larga de astfel de utilitare, ramanand la alegerea utilizatorului folosirea oricaruia dintre ele. Cei mai cunoscuti "clienti de e-mail" de acest tip sunt:

- Eudora Light

- Eudora Pro

- Lotus Notes

- Microsoft Exchange

Se instaleaza implicit odata cu browser-ul Internet Explorer.

- Microsoft Outlook

- Netscape Communicator

Se instaleaza implicit odata cu browser-ul Netscape Communicator.

- Pegasus Mail

- Pronto Mail Pro

- Quickmail Pro

- Transsoft Mail Control Pro

Pe langa acestia, orice server de e-mail (pe care este posibila crearea unui cont de e-mail - de obicei gratuita) are prorpiul sau client de e-mail prin care utilizatorii isi folosesc conturile create. Pe Internet exista foarte multe astfel de servere - cele mai celebre fiind:

- Hotmail

www.hotmail.com

- Mail

www.mail.com

- Yahoo mail

www.yahoo.com

- America on Line

www.aol.comPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2686
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved