Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


UTILIZAREA DIAGRAMELOR

excel



+ Font mai mare | - Font mai mic



Utilizarea diagramelor

Reprezentarea grafica, sub forma de linii, coloane, bare etc., ofera o mai buna imagine de ansamblu asupra variatiei valoriilor seriilor de date, decat aranjarea acestora in tabele. Inainte de a trece la crearea diagramelor, sa ne familiarizam cu componentele acesteia (vezi figura 1). Principalele elemente ale unei diagrame sunt:



Zona diagramei - portiunea din foaia de calcul care contine toate elementele diagramei.

Zona de trasare -portiunea din diagrama ce contine reprezentarea grafica a datelor.

Axa Y - este axa valorilor. In figura 1, axa Y a diagramei reprezinta numarul de masini vandute. Fiecare din diviziunile de pe axa, numite marcaje de divizare, reprezinta o valoare (in exemplu nostru, marcajele de divizare sunt pentru valorile 100, 200, 300 etc.). De obicei, axa Y este axa verticala, dar o puteti defini si ca axa orizontala.

Axa X - numita si axa categoriilor. Si aceasta axa are marcaje de divizare, iar fiecare diviziune de pe axa reprezinta, in cazul exemplului nostru, luna pentru care s-a indicat o valoare. De regula axa este orizontala, dar poate fi definita si ca axa verticala.

Figura 1. Componentele unei diagrame.

Marcajul este reprezentarea grafica a unui punct de date; poate avea diferite forme sau poate lipsi. Atunci cand sunt prezente, marcajele au aceeasi forma si dimensini pentru datele din aceeasi serie.

Punct de date - corespunde valorii unei celule din foaia de calcul

Axa Y - axa valorilor

Titlul diagramei

Titlul axei Y

Marcajele de divizare ale axei valorilor

Marcajele de divizare ale axei categoriilor

Axa X - axa categoriilor

Zona diagramei

Zona de trasare

Legenda - contine o descriere a marcajelor punctelor de date din reprezentarea grafica

Serie de date - corespunde unui domeniu de celule din foaia de calcul

Titlul axei X


Elementele diagramei sunt de fapt obiecte ale diagramei si asupra lor se pot executa operatii ca: selectare, copiere, mutare etc. Deci intr-o diagrama puteti selecta o serie de date executand clic pe un punct de date din serie; legenda poate fi selectata si mutata ori unde doriti, s.a.m.d

1. Crearea unei diagrame

Pentru a crea o diagrama este necesar ca in foaia de calcul sa aveti introduse valorile pe care vreti sa le reprezentati. Pentru a exemplifica procesul de crearea si modificare a unei diagrame, am considerat ca o firma de vanzari autoturisme doreste sa analizeze evolutia vanzarilor, pe tipuri de masini, in perioada 1992-1997. Datele ce se vor reprezenta sunt indicate in tabelul 1.

Tabelul 1. Vanzarile de masini in perioada 1992-1997

Dacia

Fiat

Mercedes

Volvo

In Microsoft Excel, diagramele pot fi realizate folosind sau nu un Chart Wizard. Cele doua procedee sunt diferite si ca urmare, vor fi tratate separat.

Crearea unei diagrame folosind Chart Wizard

Pentru a crea o diagrama se executa urmatoarele operatii:

In foaia de calcul, se selecteaza celulele ce contin datele pe care vreti sa le reprezentati. Daca doriti ca etichetele coloanelor si liniilor sa apara in diagrama, includeti in selectie si celulele care le contin.

Nota Selectarea datelor nu este obligatorie. Ele pot fi selectate si ulterior (vezi sectiunea "Adaugarea si eliminarea seriilor de date").

Se executa clic pe butonul Chart Wizard din bara instrumentelor Standard sau se deschide meniul Insert si se selecteaza comanda Chart.

Pe ecran se afiseaza prima caseta de dialog Chart Wizard.

Apare caseta de dialog Chart Wizard - Step 1 of 4 - Chart Type (vezi figura 2), in care se va alege tipul diagramei ce se va folosi la reprezentarea grafica a datelor.

Microsoft Excel va pune la dispozitie doua tipuri de diagrame: standard (Standard Types) si personalizate (Custom Types). Exista 14 tipuri de diagrame standard, fiecare avand cel putin 2 variante; in total sunt 73 de variante de diagrame standard. Daca niciuna din diagramele standard nu va satisfac, atunci selectati eticheta Custom Types si alegeti una din cele 20 de diagrame personalizate.

Se pune intrebarea: ce diagrama alegeti? Raspunsul mai scurt ar fi: selectati tipul de diagrama care se potriveste cel mai bine datelor dumneavoastra. Daca considerati ca acest raspuns este satisfacator, treceti la punctul 4 din algoritmul de creare; in caz contrar, consultati sectiunea "Exemple de diagrame".

In lista Chart type se selecteaza tipul de diagrama dorit, apoi in zona Chart sub-type se va alege una din variantele afisate.

Pentru a vedea cum ar arata datele dumneavoastra intr-o astfel de diagrama, se pozitionaza indicatorul mouse-ului pe butonul Press and hold to view sample, se apasa si se tine apasat butonul mouse-ului.

Pentru exemplificarea algoritmului, in aceasta caseta de dialog am selectat o varianta a diagramei cu linii.

Figura 2. Caseta de dialog Chart Wizard - Step 1 of 4 - Chart Type

Lista tipurilor de diagrame standard

Zona variantelor (afiseaza variante ale tipului selectat)

Butonul Office Assistent

Permite vizualizarea diagramei pentru datele selectate

Anuleaza modificarile facute in casetele de dialog ai revine in foia de calcul

Asigura trecerea la urmatoarea caseta de dialog


Se executa clic pe butonul Next. Pe ecran se afiseaza caseta de dialog Chart Source Data din Chart Wizard (vezi figura 3). In aceasta caseta de dialog se pot executa urmatoarele operatii:

Modificarea domeniului datelor de reprezentat.

Adaugarea si/sau eliminarea seriilor de date.

Tinand cont de faptul ca, de regula, aceste operatii se folosesc pentru a modifica seriile reprezentate intr-o diagrama, ele vor fi prezentate in sectiunea "Modificarea diagramei".

Figura 3 Caseta de dialog Chart Source Data din Chart Wizard

Caseta Data Range contine referintele domeniului selectat

Butonul Collapse Dialog Box

Permite revenirea la caseta de dialog precedenta

Butoane de optiuni; permit stabilirea modului de aranjare a seriilor de date (pe linii sau pe coloane)

Reprezentarea datelor din tabelul 1 intr-o diagrama cu linii


Se executa clic pe butonul Next pentru a afisa a treia caseta de dialog Chart Wizard, numita Chart Wizard Step 3 of 4 - Chart Options (vezi figura 4), unde se pot executa urmatoarele operatii:

Adaugarea titlului si etichetelor.

Modificarea aspectului axelor diagramei.

Afisarea liniilor de divizare.

Afisarea legendei.

Afisarea etichetelor sau valorilor punctelor de date.

Includerea in diagrama a tabelului cu datele reprezentate.

Figura 4. Eticheta Titles a casetei de dialog Chart Wizard - Chart Options

Titlul diagramei

Titlul axei categoriilor (X)

Titlul axei valorilor (Y)


Adaugarea titlulurilor

Pentru a adauga un titlu diagramei si pentru a eticheta axele se procedeaza astfel:

In caseta de dialog Chart Options se selecteaza eticheta Titles (vezi figura 4), daca nu este deja selectata.

In caseta de text Chart Title se tasteaza titlul diagramei.

In caseta de text Category (X) axis se tasteaza titlul (eticheta) axei categoriilor.

In caseta de text Value (Y) axis se tasteaza titlul (eticheta) axei valorilor.

Modificarea aspectului axelor diagramei

Pentru determina ca axele graficului sa contina informatii despre categorii si/sau valori, se procedeaza astfel:

Se selecteza eticheta Axes a casetei de dialog Chart Options (vezi figura 5).

Se selecteaza caseta de validare Category (X) axis pentru ca marcajele de divizare de pe axa categoriilor sa fie etichetate. Cele trei butoane de optiuni Automatic, Category si Time-scale permit selectarea modului de divizare a axei X, ca o axa a timpului sau a categoriilor. Optiunea Automatic este cea mai indicata, deoarece comutarea intre cele doua tipuri de axe se face automat, in functie de formatarea datelor, astfel: pentru cele cu format data calendaristic marcajele de pe axa X vor reprezenta timpi, iar pentru celelalte formate de date marcajele de pe axa X vor reprezenta categorii. Daca doriti sa dispara aceste etichete, deselectati caseta de validare Category (X) axis.

Selectati caseta de validare Value (Y) axis pentru ca marcajele de divizare ale axei Y sa fie cotate. Daca doriti ca aceste marcaje sa nu fie cotate, deselectati caseta de validare Value (Y) axis.

Figura 5. Eticheta Axes a casetei de dialog Chart Options

Caseta de validare pentru marcajele de divizare ale axei categoriilor (X).

Butoanele de optiuni pentru stabilirea tipului axei categoriilor

Caseta de validare pentru marcajele axei valorilor (Y).


Afisarea liniilor de divizare

Eticheta Gridlines din caseta de dialog Chart Options va permite sa stabiliti daca se va afisa sau nu liniile de divizare (principale si secundare) ale celor doua axe (vezi figura 6). Pentru a afisa liniile de divizare pentru axa X, in zona Category (X) axis, selectati caseta de validare Major gridlines pentru liniile diviziunilor principale si/sau Minor gridlines pentru liniile subdiviunilor. In mod similar se procedeaza si pentru liniile diviziunilor axei Y, dar se vor folosi casetele de validare din zona Value (Y) axis.

Figura 6. Eticheta Gridlines a casetei de dialog Chart Options

Casetele de validare pentru afisarea liniilor de divizare ale axei categoriilor

Casetele de validare pentru afisarea liniilor de divizare ale axei valorilor


Afisarea legendei

Prin selectarea etichetei Legend a casetei de dialog Chart Options (vezi figura 7) se stabileste daca se afiseaza sau nu legenda si in cazul afisarii, locul unde va fi plasata.

Pentru a afisa legenda se selecteaza caseta de validare Show legend. Butoanele de optiuni din zona Placement sunt disponibile numai daca este activata caseta de validare Show legend si permit stabilirea locului in care se va plasa legenda: sub diagrama (Bottom), sub titlul diagramei si in coltul din dreapta graficului (Corner), sub titlu diagramei (Top), in dreapta diagramei (Right) sau in stanga diagramei (Left).

Figura 7. Controalele etichetei Legend din caseta de dialog Chart Options

Caseta de validare Show legend.

Butoane de optiuni pentru alegerea locului in care se va plasa legenda.


Afisarea etichetelor sau valorilor punctelor de date

Optiunile din eticheta Data Labels a casetei de dialog Chart Options permit atasarea valorilor sau etichetelor la punctele de date. In cazul diferentelor foarte mari intre valorile seriilor de date, adaugarea valorilor punctelor de date va asigura o mai buna interpretare a imaginii, ne mai fiind nevoie sa consultati si tabelul de date. Unele dintre aceste optiuni (vezi figura 8) pot fi selectate numai in cazul anumitor tipuri de diagrame.

Pentru ca punctele de date sa nu aiba afisate valorile sau etichetele, se selecteaza optiunea None din zona Data Labels.

Pentru ca punctele de date sa aiba afisate valorile, se selecteaza optiunea Show Value din zona Data Labels.

Figura 8. Caseta de dialog Chart Options avand selectata eticheta Data Labels

Butoanele de optiuni din zona Data labels permit ca punctele seriilor de date sa aiba afisate sau nu valorile    sau etichetele.

Pentru ca punctele de date sa aiba afisate etichetele, se selecteaza optiunea Show label din zona Data Labels.

Includerea in diagrama a tabelului cu datele reprezentate

Exista situatii cand este necesar ca in diagrama sa se includa si tabelul de date, spre exemplul in cazul diagramei plasata pe alta pagina. Pentru a include in diagrama tabelul de date se selecteaza eticheta Data Table din caseta de dialog Chart Options si apoi se activeaza caseta de validare Show data table (vezi figura 9).

Figura 9. Eticheta Data Table din caseta de dialog Chart Options

Activarea acestei casete de validare determina includerea in diagrama a tabelului cu datele reprezentate.

Aceasta caseta de activare este disponibila numai daca caseta de validare Show data table este activata. Cand este activata, tabelul din diagrama va include si simbolurile din legenda asociate seriilor reprezentate.


Se executa clic pe butonul Next pentru a trece la ultima caseta de dialog Chart Wizard, numita Chart Location (vezi figura 10), unde se va satbili locul in care se va plasa diagrama in foaia de calcul.

O diagrama se poate gasi fie pe aceeasi foaie de calcul cu datele reprezentate, obtinandu-se asa numita diagrama inglobata (incapsulata), fie intr-o noua foaie de calcul, obtinandu-se o diagrama pe alta foaie.

Pentru a obtine o diagrama incapsulata este necesar sa se selecteze optiunea As object in, optiune implicita.

Daca se selecteaza optiunea As new sheet se obtine o diagrama pe o foaie de calcul noua, numita Chart1 (poate avea si alte numere daca in acelasi fisier ati creat mai multe diagrame de tipul diagramelor pe alta foaie sau daca ati dat un nume foii de calcul). Foaia cu diagrama poate fi redenumita, la fel ca orice alta foaie de calcul.

Figura 10. Caseta de dialog Chart Location

Butonul optiunii As new sheet; daca este selectat, se creaza o diagrama pe o alta foaie de calcul

Butonul optiunii As object in; optiune implicita. Diagrama este creata pe aceeasi foaie cu datele.


Se executa clic pe butonul Finish pentru a termina crearea diagramei. Daca nu ati modificat optiunea implicita de localizare a diagramei (optiunea As object in), atunci veti obtine o imagine ca cea din figura 11.

Figura 11. Diagrama obtinuta cu datele din tabelul 1.

Tabelul cu datele de reprezentat

Diagrama inglobata obtinuta prin reprezentarea grafica a datelor din tabelul 1.


Privind diagrama din figura 11, se poate constata ca s-au folosit putine optiuni din casetele de dialog Chart Wizard; s-a adaugat titlul graficului, titlurile axelor si legenda. Daca vreti sa modificati si alte optiuni in casetele de dialog Chart Wizard, o puteti face si dupa ce ati creat diagrama, folosind comenzile meniului Chart (vezi figura 12).

F

Figura 12. Cand diagrama este selectata, in meniul principal apare optiunea Chart, iar pe ecran se poate afisa si bara instrumentelor Chart

hhhh

Optiunea Chart apare in meniul principal ori de cate ori este selectata o diagrama

Bara instrumentelor Chart apare daca este selectata o diagrama si daca optiunea Chart din comanda Toolbars a meniului View este activata


Fiecare dintre dialogurile prezentate mai sus are patru butoane care asigura:

anularea modificarile facute si renuntarea la construirea diagramei (Cancel);

revenirea la dialogul anterior (Back);

trecerea la dialogul urmator (Next);

terminarea realizarii diagramei (Finish).

Crearea unei diagrame din selectii neadiacente

Pentru a crea o diagrama dintr-un domeniu de celule neadiacente procedati astfel:

Selectati primul grup de celule care contine datele pe care doriti sa le includeti.

Tinand apasata tasta Ctrl selectati toate grupurile suplimentare de celule pe care doriti sa le includeti.

Atentie Selectiile neadiacente trebuie sa formeze un dreptunghi.

Dacia

ARO

OLTCIT

Dacia

OLTCIT

Selectiile neadiacente

sunt tratate ca un singur domeniu dreptunghiular


Figura 13. Selectii neadiacente ce formeaza un domeniu dreptunghiular.

In continuare se vor executa operatiile prezentate in algoritmul anterior. Parcurgand algoritmul pentru crearea unei diagrame folosind Chart Wizard se va obtine, pentru selectiile neadiacente prezentate in figura 13, un grafic ca cel din figura 14.

Figura 14. Diagrama rezultata din selectiile prezentate.

 


Crearea intr-un singur pas a unei diagrame implicite

Pentru Microsoft Excel tipul implicit de diagrama este o diagrama coloana, daca nu a fost schimbat (vezi "Modificarea tipului implicit de diagrama").

Pentru a crea o foaie de diagrama care foloseste diagrama implicita, se selecteaza datele ce se vor reprezenta si se apasa tasta functionala F1.

Pentru a crea o diagrama incapsulata care foloseste diagrama implicita, se selecteaza datele ce se vor reprezenta si apoi se executa clic pe butonul Default Chart (vezi figura 15) din bara instrumentelor. Daca in bara instrumentelor Standard nu exista butonul Default Chart, atunci el se poate adauga (vezi "Adaugarea unui buton in bara instrumentelor").

Figura 15. Diagrama obtinuta folosind diagrama implicita din Microsoft Excel.

Butonul Default Chart

Diagrama obtinuta prin executarea unui clic pe butonul Default Chart


Adaugarea unui buton intr-o bara cu instrumente

Am vazut ca pentru a reprezenta grafic datele folosind o diagrama implicita, operatie numita "crearea unei diagrame intr-un singur pas", se executa clic pe butonul Default Chart din bara instrumentelor Standard. Ce facem daca butonul Default Chart nu este in bara instrumentelor? Il adaugam. In continuare se va prezenta algoritmul de adaugare a unui buton intr-o bara cu instrumente, dar exemplificat pentru butonul Default Chart.

Se afiseaza, daca nu este deja afisata, bara de instrumente in care se va adauga butonul. Pentru a afisa o bara cu instrumente, se deschide meniul View, se indica comanda Toolbars (vezi figura 16) si se va selecta optiunea dorita. Spre exemplu, Standard pentru bara instrumentelor Standard, Chart pentru bara instrumentelor Chart s.a.m.d.

Figura 16. Submeniului Toolbars

Aceste bare cu instrumente sunt deja afisate pe ecran; deselectarea unei optiuni determina eliminarea barei respective din ecran

Aceste bare cu instrumente nu sunt afisate pe ecran; pentru a afisa una dintre aceste bare se selecteaza optiunea corespunzatoare


Se deschide meniul Tools si se selecteaza comanda Customize. In caseta de dialog Customize, care apare pe ecran, se selecteaza eticheta Commands (vezi figura 17).

In lista Category se selecteaza categoria ce contine comenzile care va intereseaza. Pentru a adauga butonul Default Chart trebuie sa selecteze categoria Charting.

In lista Commands se selecteaza comanda pe care o va executa butonul ce vreti sa-l adaugati in bara instrumentelor. In cazul nostru, trebuie sa selectam comanda Default Chart.

Se trage comanda in bara cu instrumente. Deci, comanda Default Chart trebuie trasa in bara instrumentelor Standard.

Se executa clic pe butonul Close pentru a inchide caseta de dialog Customize si a reveni in foaia de calcul.

Figura 17. Caseta de dialog Customize

Lista Category afiseaza categoriile de comenzi disponibile.

Lista Commands afiseaza comenzile categoriei selectate in lista Category.

Butonul Description permite afisarea unui text Help, care contine o descriere a comenzii selectate.

Butonul Modify Selection este accesibil numai cand se selecteaza un buton din bara instrumentelor; permite modificarea unor caracteristici ale acestuia.

Butonul Close; inchide caseta de dialog.


2. Modificarea diagramelor

Modificarea domeniului de celule folosit pentru crearea diagramei

Pentru a modifica domeniul de celule folosit la crearea unei diagrame se procedeaza astfel:

Se selecteaza diagrama ce se va modifica.

Se descide meniul Chart si se selecteaza comanda Source Data. Pe ecran apare caseta de dialog Source Data (vezi figura 3, pag. 111, este identica cu cea afisata pe timpul realizarii unei diagrame cu Chart Wizard).

Se selecteaza, daca nu este deja selectata, eticheta Data Range a dialogului Data Source.

Folosind controalele din eticheta Data range se pot executa urmatoarele modificari asupra datelor reprezentate:

Pentru a modifica domeniului datelor reprezentate se va executa una din urmatoarele operatii:

In caseta Data range se tasteaza noile adrese ale domeniului datelor.

Se executa clic pe butonul Collapse Dialog Box, aflat in dreapta casetei Data range, pentru a micsora temporar caseta de dialog si a selecta noul domeniu (vezi figura 18). Dupa selectarea noului doemniu se executa din nou clic pe butonul Collapse Dialog Box pentru a restabili caseta de dialog.

Daca seriile de date sunt reprezentate prin valori dispuse pe coloane, atunci se va selecta optiunea Columns din zona Series in. In mod implicit, Microsoft Execel considera ca o serie de date este formata din valorile celulelor unei linii, din acest motiv optiunea Rows, din zona Series in este activata.

Dupa realizarea modificarilor dorite se inchide caseta de dialog, executand clic pe butonul OK.

Figura 18. Reducerea dimensiunii casetei de dialog Source Data pentru a afisa numai caseta Data range folosind butonul Collapse Dialog Box al casetei.

lllllllllllllllllllllll

Caseta de dialog Source Data micsorata.

Referintele noului domeniu selectat.

Noul domeniu selectat este incadrat cu o linie intrerupta.


Adaugarea datelor la o diagrama

Cea mai simpla metoda de a adauga datele la o foaie de diagrama este copierea lor din foaia de calcul si lipirea lor la diagrama.

Cea mai simplu procedeu de a adauga date la o diagrama incapsulata creata din celule adiacente este lucru cu domenii codificate color in foaia de calcul. De asemenea, puteti adauga date in diagrama incapsulata prin tragerea lor din foaia de calcul in diagrama.

Daca diagrama incapsulata este creata din selectii neadiacente, folositi procedeul de copiere si lipire.

Adaugarea datelor la o diagrama prin copiere si lipire

Pentru a adauga date la o diagrama folosind procedeul "copiere si lipire" se executa urmatoarele operatii:

Se selecteaza celulele care contin datele ce se vor adauga in diagrama. Daca in selectie se include si celula ce contine eticheta de linie sau coloana a datei noi, atunci ea va apare in diagrama.

Se executa clic pe butonul Copy din bara instrumentelor Standard sau se deschide meniul Edit si se selecteaza comanda Copy sau se foloseste combinatia de taste Ctrl+C.

Se selecteaza diagrama, executand clic in zona diagramei.

Pentru ca Excel sa adauge automat datele in diagrama se executa clic pe Paste din bara instrumentelor Standard sau se deschide meniul Edit si se selecteaza comanda Paste sau se foloseste combinatia de taste Ctrl+V.

Pentru a specifica modul in care se vor reprezinta grafic datele in diagrama, se deschide meniul Edit si se selecteaza comada Paste Special. In caseta de dialog Paste Special care apare pe ecran (vezi figura 19) se aleg optiunile de adaugare, a caror destinatie este:

Optiunile din zona Add cells as, permit sa specifice daca se adauga serii noi - New series sau puncte noi - New point(s).

Optiunile din zona Values (Y) in, permit indicarea modului de dispunere a valorilor, pe linii - Rows sau pe coloane - Columns.

Caseta de validare Series Names in First Column, se selecteaza daca numele seriilor se gasesc in prima coloana a selectiei.

Caseta de validare Categories (X Labels) in First Row, se selecteaza daca in prima linie a selectiei se gasesc etichetele categoriilor.

Caseta de validare Replace existing categories, se selecteaza daca se inlocuiesc categoriile existe in diagrama cu noile categorii. Aceasta caseta de validare devine accesibila numai daca este activata caseta de validare Categories (X Labels) in First Row.

Figura 19. Caseta de dialog Paste special.

 


Adaugarea datelor intr-o diagrama incapsulata folosind domeniile codificate color

Pentru a adauga date intr-o diagrama incapsulata, folosind procedeul domeniilor codificate color, ea trebuie sa fie creata din selectii adiacente. Algoritmul de adaugare este:

Se introduc datele si etichetele ce se vor adauga in celulele de langa datele existente.

Se selecteaza zona diagramei (chart area) prin executarea unui clic pe zona goala dintre marginea diagramei si zona de trasare (plot area).

Pentru a adauga in diagrama noi categorii si serii de date, in foaia de calcul, trageti indicatorul de umplere al selectiei albastre pentru a include noile date si etichete in zona dreptunghiulara.

Pentru a adauga numai noi serii de date, in foaia de calcul, trageti indicatorul de umplere al selectiei verzi pentru a include noile date si etichete in zona dreptunghiulara.

Pentru a adauga noi categorii si puncte de date, in foaia de calcul, trageti indicatorul de umplere al selectiei purpurii pentru a include noile date si etichete in zona dreptunghiulara.

Sugestie Pentru a modifica domeniul datelor reprezentate in diagrama trageti bordura domeniului codificat colorat.

Figura 20. Codificarea cu culori a domeniului datelor de reprezentat.

Domeniul categoriilor (culoare purpurie)

Domeniul etichetelor valorilor (culoare verde).

Domeniul datelor (culoare albastra)


Adaugarea datelor intr-o diagrama incapsulata prin tragere

Pentru a adauga date intr-o diagrama incapsulata folosind metoda "tragerii datelor" se procedeaza astfel:

Se selecteaza celulele care contin datele ce se vor adauga diagramei.

Celulele trebuie sa fie pe aceeasi foaie de calcul, in contunuarea celor deja reprezentate in diagrama.

Se pozitioneaza varful indicatorului mouse-ului pe mariginea selectiei.

Se trage selectia in diagrama incapsulata ce trebuie actualizata.

Daca Excel are nevoie de informatii suplimentare pentru a reprezenta grafic datele, pe ecran va apare caseta de dialog Paste Special.

Nota Daca nu se poate trage selectia, se verifica daca este activat comutatorul Allow cell drag and drop. Pentru aceasta selectati comanda Options din meniul Tools si apoi executati clic pe tableta Edit.

Adaugarea si eliminarea seriilor de date folosind dialogul Source Date

Pentru a adauga o noua serie de date, folosind controalele etichetei Series din caseta de dialog Source Data se procedeaza astfel:

Se selecteaza diagrama in care se vor adauga noi serii de date.

Se deschide meniul Chart si se selecteaza comanda Source Date.

In caseta de dialog Source Date, care apare pe ecran, se selecteaza eticheta Series (vezi figura 21).

Se executa clic pe butonul Add. In lista Series, se va adauga un nume de serie (in cazul nostru Series4) si se initializeaza casetele de text Name si Values (vezi figura 22).

Se executa clic pe butonul Collapse Dialog Box al casetei Name si se selecteaza, din foaia de calcul, celula care contine numele seriei, apoi se executa din nou clic pe butonul Collapse Dialog Box.

Se executa clic pe butonul Collapse Dialog Box al casetei Values si se selecteaza, din foaia de calcul, celulele care contine valorile seriei, apoi se executa din nou clic pe butonul Collapse Dialog Box.

Daca mai sunt de adaugat noi serii de date, se executa operatiile 4 la 6.

Dupa adaugarea ultimei serii de date, se executa clic pe butonul OK pentru a inchide caseta de dialog si a reveni in foaia de calcul.

Figura 21. Eticheta Series din caseta de dialog Source Data

Etichetele seriilor de date reprezentate in diagrama.

Referinta celulei care contine eticheta seriei de date selectata in lista Series.

Referintele celulelor care contin valorile seriei de date selectata in lista Series.

Referintele celulelor care contin etichetele de coloana a seriei de date selectata in lista Series.


Nota In casetele Name si Values se pot tasta numele seriei si respectiv valorile seriei, dar ele nu vor fi adaugate in foaia de calcul, ci doar reprezentate in diagrama.

Figura 22. Adaugarea unei serii noi de date pentru a fi reprezentate.

Numele seriei noi, introdus de Excel.

Prima valoare a seriei noi, introdusa de Excel.


Pentru a elimna, din reprezentarea grafica, una sau mai multe serii de date, se executa urmatoarele operatii:

Se selecteaza diagrama din care se vor elimina serii de date.

Se deschide meniul Chart si se selecteaza comanda Source Date.

In caseta de dialog Source Date, care apare pe ecran, se selecteaza eticheta Series (vezi figura 21).

In lista Series se selecteaza seria ce se va elimina din diagrama.

Se executa clic pe butonul Remove pentru a elimina seria selectata.

Daca mai sunt serii de eliminat din diagrama se repeta operatiile 4 si 5 pentru fiecare serie ce se va elimina.

Dupa terminarea eliminarilor se executa clic pe butonul OK pentru a inchide caseta de dialog si a reveni in foaia de calcul.

Modificarea etichetelor, titlurilor si a altor texte ale diagramei

Majoritatea textului diagramei (etichetele axei categoriilor, numele seriilor de date, textul legendei si etichetele datelor) este legat de celulele foii de calcul folosite la crearea diagramei. Daca editati textul acestor elemente in diagrama, atunci ele numai sunt legate de celulele foii de calcul. Pentru a modifica textul acestor elemente si a mentine legatura la celulele foii de calcul, editati textul in foaia de calcul nu in diagrama.

Modificare etichetelor axei categoriilor

Pentru a modifica etichetele axei categoriilor in foaia de calcul executati clic pe celula care contine numele etichetei pe care doriti s-o schimbati, tastati noul nume si apoi apasati Enter.

Pentru a modifica etichetele axei categoriilor in diagrama executati clic pe diagrama si apoi selectati comanda Source Date din meniul Chart. In caseta Category axis labels din tableta Series specificati domeniul foii de calcul care doriti sa-l folositi ca etichete pentru axa categoriilor. De asemenea, puteti tasta etichetele pe care doriti sa le folositi separate prin virgule, spre exemplu: Dacia, Aro, Oltcit. Daca dv tastati textul etichetei in caseta Category axis labels, atunci textul axei categoriilor nu mai este legat de o celula a foii de calcul.

Modificare numelor seriilor sau a textului legendei

Pentru a modifica textul legendei sau numele seriilor de date in foaia de calcul, executati clic pe celula care contine numele seriilor de date pe care doriti sa-l schimbati, tastati noul nume si apoi apasati tasta Enter.

Pentru a modifica textul legendei sau numele seriilor de date in diagrama, executati clic pe diagrama si apoi selectati comanda Source Data din meniul Chart. In tableta Series executati clic pe numele seriei de date pe care doriti sa-l modificati. In caseta Name specificati celula foii de calcul care doriti sa o folositi ca text al legendei sau nume al seriei de date. Puteti, de asemenea, sa tastati numele pe care doriti sa-l folositi. Daca tastati un nume in caseta Name, textul legendei sau numele seriei de date nu mai ramane legat de celula foii de calcul.

Editarea titlurilor diagramei si axelor

Pentru a edita titlurile diagramei si axelor se procedeaza astfel:

Se selecteaza diagrama a caror titluri se vor modifica.

Se executa clic pe titlu care va fi modificat.

Se tasteaza noul text. Textul care se tasteaza apare in bara de formule.

Pentru ca textul introdus sa inlocuiasca vechiul titlu se apasa tasta Enter.

Schimbarea unei diagrame incapsulate intr-o foaie de diagrama si invers

Pentru a transforma o diagrama incapsulata intr-o diagrama pe alta foie si invers se procedeaza astfel:

Se selecteaza diagrama ce se va tranforma.

Se deschide meniul Chart si se selecteaza comanda Location. Pe ecran apare caseta de dialog Chart Location (vezi figura 23).

Pentru a plasa diagrama pe o noua foaie de calcul se selecteaza optiunea As new sheet si apoi in caseta As new sheet se poate tasta un nume pentru noua foaie de diagrama.

Pentru a plasa diagrama ca obiect incapsulat pe o foaie de calcul se selecteaza optiunea As object in si se alege o foaie de calcul, din lista afisata in caseta As object in, in care se va plasa diagrama.

Se executa clic pe butonul OK pentru a inchide caseta de dialog Chart Location si a reveni in foaia de calcul.

In cazul diagramei incapsulate, dupa inchiderea caseteti de dialog se poate muta diagrama in locul dorit, daca este necesar.

Figura 23. Caseta de dialog Chart Location

Se executa clic pe acest buton pentru a se afisa lista foilor de calcul din dosarul de lucru.


Metodele de selectare a elementelor diagramei

Pentru a selecta un element de diagrama trebuie mai intai sa selectati diagrama.

Pentru a selecta un element al diagramei folosind mouse-ul folositi unul din procedeele:

Executati clic pe elementul de diagrama dorit. Seriile de date, etichetele datelor si legenda au elemente care pot fi selectate separat dupa selectarea grupului. Spre exemplu, pentru a selecta un singur marcaj de data dintr-o serie de date, executati clic pe seria de date si apoi pe marcajul de data dorit. Excel afiseaza temporar numele elementului de diagrama intr-un dreptumghi atunci cand pointerul mouse-ului trece peste element, daca comutatorul Show names din eticheta Chart a casetei de dialog Options (se deschide selectand comanda Options din meniul Tools) este activat.

Category Axis Title

ê

Executati clic pe sageata de langa caseta Chart Objects din bara instrumentelor Chart si apoi selectati din lista elementul dorit. Daca bara instrumentelor Chart nu este afisata, selectati comanda Toolbars din meniul View si activati optiunea Chart.

Pentru a selecta un element al diagramei folosind tastatura, folositi tastele sageata.

Pentru a anula selectia apasati tasta Esc.

Modificarea tipului implicit de diagrama folosind o diagrama standard sau personalizata

Pentru a schimba tipul diagramei implicite folosind unul din tipurile existente in Microsoft Excel se procedeaza astfel:

Se deschide meniul Chart si se selecteaza comanda Chart Type. Pe ecran se afiseaza caseta de dialog Chart Type (vezi figura 24). Pentru ca in bara meniului prinipal sa apara optiunea Chart este necesar sa selectati o diagrama din foaia de calcul.

In caseta de dialog Chart Type se va selecta eticheta ce contine tipul de diagrama ce se va folosi: Standard Types sau Custom Types. Pentru prezentarea in continuare a algoritmului, am ales o varainta a diagramei prin puncte, din categoria diagramelor standard.

Dupa alegerea diagramei, se executa clic pe butonul Set as default chart. Pe ecran apare o caseta de avertisment (vezi figura 25), prin care Excel solicita confirmarea folosirii unei diagrame de (XY) Scatter (diagrama prin puncte) ca diagrama implicita pentru viitoarele reprezentari grafice. Se executa clic pe butonul Yes sau se apasa tasta Enter (Yes este buton implicit) pentru a confirma alegerea facuta si a reveni in dialogul Chart Type.

Daca se executa clic pe butonul No, se revine in caseta de dialog, unde se poate alege un alt tip de diagrama sau se va abandona operatia de modificare a tipului diagramei implicite.

Figura 24. Controalele casetei de dialog Chart Type se poate folosi si pentru a alege diagrama care se va utiliza la schimbarea diagramei implicite.

Caseta de validare Default formatting se activeaza daca se doreste readucerea diagramei la aspectul sau implicit; se elimina formatarile aplicate diagramei sau oricarui element selectat din aceasta. Datele nu sunt modificate.

Butonul Set as default Chart permite setarea diagramei alese ca diagrama implicita.

Caseta de validare Apply to selection se foloseste pentru a crea diagrame combinate; este accesibil daca in diagrama s-a selectat cel putin o serie de date.

Figura 25. Caseta de avertisment la selectarea butonului Set as default chart

Selectati Yes pentru a accepta diagrama aleasa ca diagrama implicita pentru viitoarele reprezentari grafice.

Selectati No dacs vreti sa renuntati la modificarea diagramei implicite.


In caseta de dialog Chart Type, se executa clic pe butonul OK pentru a termina operatia de modificare a diagramei implicite. Din acest moment, ori de cate ori veti folosi butonul Default Chart, se va crea a diagrama de tipul stabilit pe parcursul acestui algoritm.

Daca vreti sa inchideti aceasta caseta de dialog fara a modifica tipul diagramei implicite, executati clic pe butonul Cancel.

Modificarea tipului diagramei implicite pe baza unei diagrame selectate

Daca aveti deja realizata o diagrama pe care doriti s-o folositi ca diagrama implicita pentru viitoarele reprezentari grafice, atunci modificati tipul diagramei implicite parcurgand urmatorul algoritm:

Se selecteaza diagrama ce se va folosi pentru a modifica diagrama implicita. Pentru prezentarea algoritmului s-a folosit diagrama obtinuta (vezi figura 11) pe timpul utilizarii casetelor de dialog Chart Wizard pentru reprezentarea grafica a datelor.

Se deschide meniul Chart si se selecteaza comanda Chart Type. Pe ecran apare caseta de dialog Chart Type (vezi figura 24).

In caseta de dialog Chart Type se selecteaza eticheta Custom Types. In zona Sample (vezi figura 26) a etichetei Custom Types este afisata diagrama selectata in foaia de calcul si nu una din diagramele personalizate din lista Chart type.

Figura 26. Caseta de dialog Chart Type avand selectata eticheta Custom Types.

Butonul de optiune User-defined ofera posibilitatea de selecta o diagrama personalizata, dintre cele definite de utilizator.

Zona Sample afiseaza un model al diagramei selectate; in cazul nostru, chiar diagrama selectata pentru a modifica diagrama implicita.

Butonul de optiune Built-in ofera posibilitatea de selecta o diagrama personalizata, dintre cele incorporate in Microsoft Excel.


Se executa clic pe butonul Set as default chart. Apare o caseta de avertizare (vezi figura 27) prin care se solicita confirmarea modificarii diagramei implicite. Se executa clic pe butonul Yes pentru a modifica diagrama implicita. Apare caseta de dialog Add Custom Chart Type (vezi figura 28).

Daca se doreste revenirea in caseta de dialog Chart Type fara a modifica diagrama implicita, atunci se executa clic pe butonul No.   

Figura 27. Caseta de avertizare ce apare la selectarea butonului

Set as default chart


In caseta de dialog Add Custom Chart Type se va tasta numele noii diagrame personalizate in caseta de text Name, si eventual o descriere a acestei diagrame, in caseta de text Description. Se executa clic pe butonul OK pentru a termina modificarea diagramei implicite pe baza diagramei selectate.

Figura 28. Caseta de dialog Add Custom Chart Type

In caseta de text Name se tasteaza numele diagramei personalizate

In caseta Description, se poate tasta o scurta descriere a diagramei


Nota Diagrama pe care o alegeti pentru a modifica tipul diagramei implicite nu trebuie sa contina titlul diagramei si titlurile axelor, deoarece in Excel, diagrama implicta este ca sablonul din Word pentru un document. Deci tot ceea este inclus in diagrama selectata se va repeta in toate cazurile in care apelati la butonul Default Chart.

Salvarea unui tip personal de diagrama pentru a-l aplica altor diagrame

Daca ati formatat o diagrama si doriti ca aceasta sa fie folosita ulterior ca tip de diagrama, atunci executati urmatoarele:

Se executa clic pe diagrama ce se va salva ca tip personal de diagrama.

Se deschide meniul Chart si se selecteaza comanda Chart Type. Apare dialogul Chart Type (vezi figura 26).

Se selecteaza eticheta Custom Types a dialogului si se executa clic pe butonul de optiune User-defined.

Se executa clic pe butonul Add. Apare caseta de dialog Add Custom Chart Type (vezi figura 28).

In caseta Name se tasteaza un nume pentru diagrama. Optional, se poate tasta si o descrierea a diagramei in caseta Description.

Se executa clic pe butonul OK pentru a inchide caseta de dialog Add Custom Chart Type si a reveni in caseta de dialog Chart Type.

Se executa clic pe butonul OK pentru a inchide caseta de dialog Chart Type si a reveni in foaia de calcul.

3. Exemple de diagrame

Pentru a va putea forma o imagine asupra tipului de diagrama care se potriveste cel mai bine datelor dumneavoastra, in continuare se prezenta cate un exemplu pentru fiecare tip de diagrama si o scurta descriere a lor.

Diagrame din categoria standard

Diagrama cu coloane (column chart) - permit compararea valorilor unor elemente distincte in acelasi interval de timp.

Diagrama cu bare (bar chart) - sunt asemanatoare cu diagramele coloana, dar au axele inversate. Se folosesc la fel ca si diagramele coloana.

Diagrama cu linii (line chart) - permit ilustrarea evolutiei in timp a uneia sau mai multor marimi.

Diagrama circulara (pie chart) - este indicata pentru a reprezenta grafic o singura serie de valori, sub forma procentuala. Selectia trebuie sa cuprinda fie o singura linie cu mai multe coloane, fie o singura coloana cu mai multe linii, in functie de modul in care ati introdus datele seriei de reprezentat.

Diagrama prin puncte (scatter chart) - ilustreaza legaturile dintre punctele de date ale unei serii si cat de apropape sunt acestea de valoarea medie.

Diagrama cu suprafete (area chart) - sunt asemanatoare cu diagramele cu linii si se folosesc in situatii de acelasi gen (ilustrarea variatiei in timp a unor valori).

Diagrama inelara (doughnut chart) - sunt similare cu cele circulare din punct de vedere al modului de prezentare, dar permit reprezentarea mai multor serii de date, in inele concentrice, cate un inel pentru fiecare serie.

Diagrama radar (radar chart) - prezinta atat relatiile dintre valorile seriei de date cat si ralatiile dintre fiecare serie si toate celelalte. Totusi, diagrama este dificil de interpretat.

Diagrama cu bule (bubble chart) - prezinta relatiile dintre mai multe serii, dar si valorile datelor din fiecare serie: cu cat valoarea este mai mare, cu atat bula corespunzatoare va fi mai mare.

Diagrama cu cilindri

Diagrama cu cilindri, conuri sau piramide (cylinder chart, cone chart, pyramid chart) - sunt diagrame 3-D; se pot folosi, ca si diagramele cu coloane sau cu bare, pentru prezentarea comparativa a valorilor unor elemente dinstincte in acelasi interval de timp.

Diagrama cu conuri

Diagrama cu piramide

Diagrama bursiera (stock chart) - se foloseste pentru a prezenta evolutia in timp a unor preturi de actiuni, independent sau comparativ. Datele slectate trebuie sa cuprinda trei serii de valori (valoarea maxima, valoarea minima si valoarea la inchidere). Unele din variantele acestui tip de diagrama, necesita si o a patra serie de valori (volumul tranzactiilor).

Diagrama cu suprafete 3D (surface chart) - se folosesc pentru a ilustra dependentele intre mai multe variabile sau pentru a reprezenta cantitati mari de date.

Diagrame personalizate

Diagrama Area Bloks - o diagrama 3D cu suprafet; permite o buna comparare a seriilor de date.

Diagrama combinata - diagrama cu suprafete ombinata cu o diagrama cu coloane, folosind aceleas axe.

Diagrama 3D cu coloane - diagrama este proiectata pe axele sistemului 2D.

Diagrama 3D cu conuri

Diagrama combinata - coloanele sunt proiectate pe axele primare, liniile pe axele secundare.

Initiere in Internet

Definitie. Scurt istoric.

Internetul este o gigantica retea de calculatoare, mai precis o retea de retele de calculatoare la care orcine isi poate conecta propriu calculator .

Inceputul Internetului poate fi considerat anul 1969 cand Ministerul Apararii al Statelor Unite a creat Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata ( Advanced Research Projects Agency - ARPA ). Obiectul sau consta in proiectarea unei retele de comunicatii care sa asigure transmiterea mesajelor chiar si in cazul distrugerii sale partiale intr-un bombardament nuclear .Rezultatul a fost incununat de succes si s-a numit ARPAnet.

Din 1983, ARPAnet s-a departit in doua sisteme diferite numite ARPAnet si MILnet, ARPAnet a fost rezervata domeniilor civile in timp ce MILnet a fost destinata exclusiv operatiunilor militare. Retelele au fost conectate, astfel incat utilizatorii sa poata schimba informatii, acest sistem a fost cunoscut sub numele de Internet.

Dezvoltarea retelei Internet a fost exploziva. In 1985, aproximativ 2000 de calculatoare erau legate la Internet. Acum exista 10 milioane de calculatoare conectate, care permit accesul in retea unui numar mult mai mare de oameni. In fiecare luna comunitatea internet primeste milioane de noi utilizatori

Servicii Internet

Principalele servicii oferite de internet sunt : posta electronica ( E-mail) ; conectarea la distanta ( TELNET ), transferul de fisiere ( FTP ) si consultarea unui ansamblu de documente legate intre ele WORD WIDE WEB ( WWW sau WEB ). Toate aceste servicii sunt aplicatii de retea, bazate pe modelul Client - Server.

Strutura unei adrese de Internet este urmatoarea :

Numele de_ calculator_gazda.nume_subdomeniu.nume_domeniu

Numele de calculator gazda este reprezentat de un sir de caractere alcatuit, in asa fel incat sa permita o gestiune distribuita de informatii, dar si o identificare unica a sa.

Numele de domeniu si subdomeniu reprezinta localizarea specifica a unui calculator din Internet si sunt alcatuite dintr-o serie de cuvinte separate prin puncte. Aceste cuvinte identifica organizatia, activitatea acesteia si ierarhia de domenii careia ii apartine. Domeniile, in general sunt codificate printr-un sir de trei caractere care prezinta caracterul sau serviciile oferite.

Exemplu de domenii :

com ofera servicii de natura comerciala ;

edu sevicii educative ;

gov domeniu guvernamental ;

mil domeniul militar ;

org organizatii non- profit.

Oricare calculator gazda se afla plasat geografic intr-o anumita tara care are atribuit un anumit un anumit cod ISO ( International Standard Organisation ).

Internet Explorer

Internet explorer a aparut ca o replica a celor de la Microsoft, la programul Netscape Navigtor. Aparitia acestui program a adus cu sine o multime de imbunatatiri si extensii ale standardului HTML.

Componentele principale ale programului Internet Explorer sunt :

Outlook - este alternativa la Collabra. Este inclus si in pachetul Microsoft Office.

Front Page - editorul de pagini Web

NetMeeting - o tabla virtuala de discutii, support pentru Internet Telephone si chiar pentru video conferinte.

Internet Mail si Internet News- suporta encryptarea mesajelor.

Active Desktop - un utilitar pentru a primii informatii de pe Internet pe Desktop.

Puteti lansa in executie programul fie folosind shortcut-ul de pe Desktop, fie prin metoda Start Programs Internet Explorer.

Prezentarea generala a administratorului personal Outlook

Indeplinirea conditiilor de conectare va produce lansarea in executie a componentei Internet Explorer cu numele Outlook Express. In cazul in care este instalat pachetul de programe Microsoft Office in locul lui Outlook Express , se va executa componenta Microsoft Outlook.

Acest program reprezinta o aplicatie PIM ( Personal Information Manager ), un administrator al informatiilor personale privitor la managementul postei electronice, intalniriilor de afaceri, agendei de lucru si a notitelor personale.

Componentele ferestrei centralizatoare sunt urmatoarele : linia de titlu ; bara de meniuri ; bara de instrumente, bara centralizatoare , barele de defilare si linia de stare.

Linia de titlu prezinta , pe langa numele aplicatiei, si pe cel al componentei active la respectivul moment . Bara de meniuri cuprinde categoriile de meniuri disponibile spre apelare prin actiunea mouse-ului.

Prin intermediul acesteia utilizatorul se poate pozitiona si executa o anumita componenta, poate personaliza modul de afisare al ferestrei, stabili si modifica, dupa dorinta, tipul de imprimanta, caracteristicile paginii, salvarea mesajului intr-un anumit director sau stergerea sa etc.

Bara de instrumente are rolul de a permite accesul rapid la comenzi, prin actionarea butoanelor afisate in interiorul acesteia .Acest element al ferestrei pote contine in principal trei categorii de butoane, si anume : clasa standard ( Standard ), clasa dezvoltata ( Advanced ) si clasa de butoane care se adreseaza navigarii pe Internet ( Web ).

Bara centralizatoare Outlook permite extrem de rapid accesul utilizatorului la componenta dorita, prin deplasarea promptar-ului de mouse si actionarea butonului corespunzator.

Butonul Inbox permite accesarea componentei care realizeaza vizualizarea mesajelor sosite, consultate sau nu pana la acel moment.

Un mesaj odata citit poate fi pastrat in continuare spre consultari viitoare, poate fi arhivat sau sters. Se recomanda eliminarea mesajelor considerate inutile pentru usurarea activitatii de consultare, deoarece lista devine, in timp, din ce in ce mai complexa, iar unele mesaje cu adevarat importante pot fi omise in consultare. In acest moment, utilizatorul poate realiza defalcarea mesajelor pe trei mari categorii, actionand pentru fiecare text in parte pentru mutarea intr-un director specific categoriei, respectiv, pentru salvarea, pastrare temporara sau pentru eliminare prin stergere.

Butonul Calendar acceseza componenta cu acelasi nume, care permite vizualizarea unei agende, care prezinta programul de lucru, intalnirile de afaceri programate, sedintele sau alte activitati pe intervalle orare aferente unei luni sau ani calendaristic.

Butonul Notes permite utilizatorului apelarea unui program de gestiune a insemnarilor zilnice sau pe o perioada anterioara de 7 zile calendaristice.

O ultima componenta importanta este reprezentata de aplicatia Inbox, care permite utilizatorului gestionarea mesajelor, notitelor sau articolelor marcate pentru stergere, prin intermediul celorlalte componente prezentate anterior.

De exemplu, plasati fiind in Inbox, la momentul in care se actioneaza comanda de stergere a unui mesaj primit care, odata citit , este considerat inutil, acesta se expediaza catre 'Cosul de gunoi' unde va fi stocat. Documentele pot fi pastrate in continuare la nivelul acestei componente, pentru edventualele consultari sau pot fi eliminate definitiv.

Bara de defilare permite deplasarea utilizatorului oriunde la nivelul de unei ferestre deschise, prin actionarea butonului de mouse asupra cursoarelor stanga - dreapta sau sus - jos prezentate in figura ferestrei centrlizatoare.

Linia de stare permite ca utilizatorul sa cunoasca in orice moment numarul total de mesaje sosite in intervalul ascuns de la ultima conectare si pana in prezent, numarul de mesaje citite , dar si necitite, starea si modul de functionare al programului Microsoft Outlook.

Posta electronica

Permite comunicarea simpla intre doi utilizatori conectati la Internet si aflati oriunde in lume.Acest serviciufunctioneaza dupa principiul postal clasic, in care o persoana redacteaza o scrisoare pe care o introduce intr-un plic.In continuare se mentioneaza adresa expeditorului si cea a destinatarului, plicul se depune la cutia postala de unde, prin intermediul serviciului postal, este transmis destinatarului prin mai multe oficii postale intermediare.

La momentul sosirii unei scrisori, destinatarul va fi informat automat de acest eveniment prin mesajul You have a new mail.

Fiecare utilizator al Internet se identifica printr-o adresa de E-Mail, unica in lume, compusa dupa urmatoarea forma generala :

nume-utilizator@nume-calculator-gazda.domeniu.tara

Fiecare mesaj expediat prin posta electronica contine patru grupe de informatii, si anume : plicul, adresa, continutul si informatii diverse.

Transmiterea unui mesaj prin posta electronica :

Transmiterea unui mesaj se realizeaza in acelasi mod, indiferent de clientul de posta pe care-l folositi :

Faceti clic pe un buton din bara de intrumente pentru a deschide o noua fereastra de mesaje. Acest buton este numit de obicei New. In Outlook Express, faceti clic pe butonul Compose New Message sau alegeti comanda New Message din meniul Compose. In Netscape Messenger, alegeti comanda New Message din meniul Message sau faceti clic pe butonul New Msg.

Scrieti mesajul. Completati urmatoarele campuri :

To : Aici apare lista de adrese la care expediati mesajul;adresele sunt separate, de obicei prin virgula sau punct si virgula. Puteti preloa adresele din agenda de adrese Address Book. Pentru aceasta faceti clic pe butonul To si vi se va deschide fereastra Address Book, din care puteti selecta adresa pentru unul sau mai multi expeditori.

Cc : Cuprinde o lista cu adrese la care exediati o copie a mesajului.

From Cuprinde o lista cu adrese la care expediati o copie a mesajului.

Subject : Contine o scurta descriere a mesajului.

Body Aici apare corpul mesajului dvs. Si continutul fisierului pe care l-ati atasat la mesaj.

Daca sunteti conectat, faceti clic pe un buton din fereastra pentru a expedia mesajul dvs.Acest buton este denumit de obicei Send. In Outlook Express, faceti clic pe butonul Send sau alegeti comanda Send Message din meniul File. In Netscape Messenger, alegeti comanda Send Now din meniul File sau faceti clic pe butonul Send. Daca nu sunteti conectat puteti sa va expediati mesajele mai tarziu.Clientul de posta plaseaza mesajul in Outbox pentru Outlook Express sau in folder-ul Unset Messages pentru Netscape Messenger.

Dupa ce clientul de posta transmite cu succes fiecare mesaj, muta mesajul in dosarul Sent Items.

Pentru a prelua mesajele primite :

In Outlook Express faceti clic pe butonul Send and Receive sau din meniul Tools alegeti Send and Receive.

In Netscape Messenger faceti clic pe butonul Get Msg.

Ca urmare veti vedea mesajele primite in folder-ul Inbox. Fiecare element din lista este antetul unui mesaj.Antetul prezinta persoana care a trimis mesajul, subiectul mesajului, data si ora expedierii si prioritatea mesajului. Anteturile ingrosate reprezinta mesajele pe care nu le-ati citit. Puteti selecta un mesaj pentru a-l afisa in panoul de previzualizare. De asemenea puteti face dublu clic pe un mesaj pentru a-l vedea in propria fereastra.

Netscape Navigator si Internet Explorer sunt cele mai cunocute si folosite browser-e. Un browser este un program cu care se poate vizualiza informatia publicata pe Internet, el poate fi numit si client Web

Oricare dintre browser-e ati folosi, exista un set de actiuni comune pentru a accesa informatia de pe Internet. Odata conectat la Internet , rulati browser-ul.

Daca lucrati cu Internet Explorer veti avea la dispozitie bara de adrese ( adress bar ), iar daca folositi Netscape Navigator veti avea Location Toolbar.

In timpul navigarii prin paginile Web va puteti intoarce folosind butonul Back si odata intorsi pentru a ajunge din nou la o pagina 'din fata ', puteti folosi butonul Forward.    Daca incarcarea unei pagini dureaza prea mult, puteti opri incarcarea ei folosind butonul Stop.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2476
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved