Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

CONSTRUIREA INSTRUMENTELOR EVALUARII SI VALORIFICAREA REZULTATELOR ELEVILOR

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micCONSTRUIREA INSTRUMENTELOR EVALUARII

SI VALORIFICAREA REZULTATELOR ELEVILOR[1]Cuvinte cheie: itemi obiectivi, itemi, semiobiectivi, itemi subiectivi, prelucrarea statistica, valorificarea rezultatelor evaluarii

Elaborarea unui test de evaluare formativa, a unei probe de evaluare in general, este o activitate complexa, ce presupune interactiuni cu celelalte elemente structurale ale procesului de invatamant, dar in primul rand cu obiectivele pedagogice si cu tipurile de continuturi supuse verificarii.

Proba de evaluare reflecta concordanta dinte obiective - continuturi - evaluare, pe de o parte, instruire - invatare, pe de alta parte. Etapele elaborarii unei probe de evaluare sunt: precizarea obiectivelor de referinta, corespunzatoare unitatii de invatare; analiza continutului: marcarea notiunilor esentiale si analiza formelor de comportament prin care acestea se pot exprima (formularea obiectivelor operationale); alegerea tipurilor de intrebari (itemi) intr-o proba de evaluare.

Proba de evaluare desemneaza orice instrument de evaluare proiectat,  administrat si corectat de catre profesor.

Itemii de evaluare sunt elemente componente ale unei probe. Fiecare item  are o nota specifica in cadrul problemei, fiind o tema, o unitate, un element ce se refera la un fragment strict determinat si unic al continutului supus evaluarii.

Din punct de vedere al obiectivitatii in notare, itemii se pot clasifica in: itemi obiectivi, semiobiectivi, subiectivi.

- Itemii obiectivi pot fi :

itemi cu alegere duala

itemi de tip pereche

itemi cu alegere multipla

- Itemi semiobiectivi :

itemi cu raspuns scurt

itemi de completare

intrebari structurate

- Itemi subiectivi :

rezolvari de probleme

eseu - structurat semistructurat

eseu liber (nestructurat)

Itemii obiectivi presupun formularea de intrebari cu raspunsuri inchise, prin care se realizeaza o puternica structurare a sarcinilor propuse elevilor prin raportare directa la obiectivele operationale. Elevul nu elaboreaza raspunsul, ci are sarcina de a-l identifica pe cel corect din doua sau mai multe variante posibile, in cele trei situatii de formulare a itemilor obiectivi.

Itemii semiobiectivi reprezinta itemii prin care elevului i se cere sa ofere un raspuns in totalitatea lui sau o parte componenta a unei afirmatii sau a unei reprezentari grafice astfel incat aceasta sa capete sens si valoare de adevar. Raspunsul cerut are corespondenta directa cu datele factuale prefigurate in curriculum (cuvinte, formule, algoritmi, simboluri, reprezentari grafice etc.).

Itemii subiectivi sunt itemii cu raspuns deschis care vizeaza capacitati intelectuale inalte: gandire divergenta - creativitate, caracter personal al raspunsului, capacitati de generalizare si de abstractizare.

La o proba de evaluare sumativa, se recomanda ca structura acesteia sa cuprinda itemi din toate categoriile.

Un pas in individualizarea instructiunilor poate fi evaluarea formativa combinata cu o varietate de materiale si proceduri instructionale pe care elevul sa le foloseasca imediat in recuperarea/completarea unor lacune. Astfel, fara ca profesorul sa initieze o lectie tipica de evaluare, acesta reuseste sa cunoasca nivelul atins de fiecare elev si sa ia decizii imediate pentru ameliorarea procesului didactic

Diagnoza dificultatilor

Rezultatul la un test de evaluare formativa urmareste sa produca constientizarea nivelului atins de fiecare elev. Elevul insusi are nevoie de feed-back, intrucat numai asa constientizeaza inca o data ceea ce a invatat si ceea ce inca trebuie sa invete.

Daca elevului, dupa examenul formativ, ii sunt aratati itemii la care a raspuns corect si itemii la care a raspuns gresit, va avea informatia necesara despre ce trebuie sa invete sau sa recapituleze.  Proba de evaluare formativa vizeaza continuturile esentiale, definitii, principii, elemente explicative sugestive. Itemii la care a raspuns corect pot constitui un inventar util despre cunostintele pe care le stapaneste, iar cei la care a raspuns gresit sau nu a raspuns, ca directii de revizuire sau ca directii spre ceea ce mai trebuie sa invete.

Evaluarea isi dovedeste virtutile formative, daca la sfarsitul fiecarui capitol profesorul pregateste o analiza a erorilor facute de  elevi la fiecare item al testului formativ.

Prelucrarea si analiza rezultatelor probelor de evaluare

Actiunea de evaluare nu se incheie cu notarea. Multe alte judecati valorice mai pot fi emise prin prelucrarea datelor. Acest proces permite desprinderea unor concluzii utile asupra activitatii incheiate, identificarea unor fenomene ce privesc randamentul scolar, dar si luarea unor decizii privind activitatea viitoare.

Tehnicilor de prelucrare sunt purtatoare de caracteristici importante: sunt foarte apropiate celor utilizate in prelucrarea unor investigatii stiintifice, implica utilizarea aparatului matematico-statistic, sunt accesibile profesorilor de orice specialitate, permit organizarea si prezentarea datelor in tabele, reprezentari grafice cu o mare putere de sugerare.

Principalele tipuri de prelucrari sunt: organizarea datelor si a rezultatelor probei de evaluare si prelucrare statistica.

Organizarea datelor si a rezultatelor probei de evaluare presupune utilizarea unor fise de centralizare pe urmatoarea structura: obiectivele si continuturile supuse verificarii; sarcinile de lucru introduse in proba; consemnarea rezultatelor ( v. evaluarea formativa).

Continuturi

ObiectiveSarcinile

Analiza de continut a probei, cu evidentierea datelor urmatoare:

Raspunsuri

Greseli tipice

Frecventa lor

satisfacatoare

nesatisfacatoare

Prelucrare statistica

TABELUL REZULTATELOR :

Note

9 8 7 6 5 4 3 2 1

Nr. elevi

4 9 10 8 4 3 2 - - -

De aici se realizeaza toate celelalte operatii de prelucrare statistica:

calculul mediei aritmetice

nota modala (nota cu frecventa cea mai mare)

intinderea scalei notelor

amplitudinea scalei

Avand numeroase criterii drept reper in depistarea disfunctionalitatilor, activitatea de evaluare in invatamant se dovedeste a fi proces riguros, prin care se realizeaza o permanenta reglare si optimizare a activitatii.

Fara pretentia de a considera epuizate demersurile posibile de valorificare a rezultatelor evaluarii si de realizare a mecanismelor de reglaj in activitatea de evaluare, se evidentiaza importanta problemei si a principalelor parghii ce vor constitui directii de actiune in activitatea didactica la disciplina de specialitate.Autor: lect.univ.drd. Nadia Florea

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2162
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved