Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Pregatirile / Cum sa incepi - sa devi un parinte mai bun

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPregatirile / Cum sa incepi - sa devi un parinte mai bunMOTTO:

O calatorie de o mie de kilometri incepe cu primul pas.

Lao-Tzu

Concepte cheie:

Rolul de parinte este cea mai importanta si mai solicitanta slujba care exista

Parintii sunt fundamentul familiei

Abilitatile pozitive de parinte nu sunt ceva innascut; ele se invata

Obiective

Pana la sfarsitul acestei sesiuni parintii:

Vor experimenta un mediu cald si sigur in care ei pot sa se simta in largul lor atunci cand isi impartasesc experientele si invata despre rolul de parinte

Vor avea posibilitatea sa se cunoasca intre ei si cu moderatorul

Vor stabili Regulile de baza pentru interactiunea din grup si vor stabili liniile directoare de ingrijire a copiilor, daca este cazul

4. Vor efectua Studiul I

AGENDA

Primirea copiilor in ingrijire (15 minute)

Probleme legate de ingrijirea copiilor (15 minute)

Introducere (5 minute)

4. Interviul: Exercitiu pentru spargerea ghetii (15 minute)

5. Ideile de baza ale programului (15 minute)

Programul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni Reprezinta un inceput (5 minute)

PAUZA (10 minute)

Reguli de baza: prezentare si discutie (15 minute)

Prezentarea generala a cursului, asteptarile si nevoile parintilor: Discutie (15 minute)

Studiul parental I (optional) (15 minute)

Recapitularea sesiunii (5 minute)

11. Incheiere (5 minute)

MATERIALE

MATERIALE TIPARITE PENTRU DISTRIBUIRE

Formular pentru ingrijirea copilului

Prezentare generala a cursului

Studiul parental I

Lista grupului

RECHIZITE

Ecusoane si carioci

Flip-chart si markere colorate

Pixuri sau creioane si hartie

Cartonase index - cel putin doua pentru fiecare parinte

ARTICOLE SPECIALE

Brosurile parintilor - cate una pentru fiecare parinte

RACORITOARE

Farfurii de unica folosinta, pahare si servetele

Cafea, ceai, suc si apa minerala

Gustari atat pentru parinti cat si pentru copii (fructe, branzeturi si biscuiti, chipsuri, legume, prajituri, pateuri, pizza)

ECHIPAMENT VIDEO

Nu este necesar

NOTA: Rechizitele pentru activitatile suplimentare descrise in Anexe nu sunt listate aici. Ca urmare, daca alegeti sa folositi una dintre acestea, studiati atent activitatile pentru a aduce materialele suplimentare de care aveti nevoie.

PREGATIREA

Recapitulati Agenda pentru aceasta sesiune, apoi cititi materialul care trateaza pe larg fiecare problema de pe agenda. Cititi materialul din anexe. Incercati sa anticipati ce se va intampla la curs si ganditi-va cum veti trata fiecare situatie sau intrebare. Hotarati-va care din activitatile suplimentare din Anexe doriti s-o folositi, daca exista vreuna. Revizuiti-va agenda conform cerintelor.

Pregatiti urmatoarele foi pentru panou:

Agenda

Idei de baza ale programului

Reguli de baza ale programului

Aseptarile parintllor - Scrieti titlul pe o foaie de panou

Pregatiti fisele de lucru enumerate mai jos.

Faceti o copie pentru fiecare parinte plus altele de rezerva. Copiile de rezerva ale tuturor fiselor de lucru ar trebui sa fie aduse la fiecare sesiune.

Formular pentru ingrijirea copilului - optional. Faceti copii ale modelului sau creati propriul dumneavoastra model.

Prezentarea generala a cursului - Fiecare moderator va trebui sa creeze o prezentare generala pentru a indeplini nevoile programului sau individual.

Studiul parental I - Faceti copii ale modelului sau creati propriul dumneavoastra model.

Lista grupului - Lista numelor, numerelor de telefon, adreselor si numelor copiilor (avand permisiunea lor), precum si datele dumneavoastra.

Contactati telefonic toate familiile in cursul saptamanii de dinaintea primei ore de curs pentru a va prezenta, a raspunde la intrebari, si a le reaminti data, ora si locul unde se va desfasura cursul.

Daca oferiti ingrijire pentru copii, intalniti va cu personalul pentru ingrijirea copiilor inainte de prima ora de curs. Probabil ca veti dori sa discutati probleme ca de exemplu scutecele (Le vor schimba parintiii?) si plansul (Cand vor fi chemati parintii?). Pregatiti-va sa va impartasiti deciziile dumneavoastra parintilor in cadrul primei ore de curs. Comunicati-le voluntarilor care se ocupa de ingrijirea copiilor cat de importanti sunt ei pentru succesul programului. Amintiti-le ca poate sa fie prima ocazie cand copiii sunt ingrijiti in afara domiciliului si ca despartirea poate sa fie dificila atat pentru parinte cat si pentru copil. Este important ca voluntarii sa fie calmi, prietenosi si grijulii.

Veniti la curs mai devreme pentru a face toate aranjamentele necesare. Aranjati camera astfel incat parintii sa poata sta in semicerc avand panoul (si aparatul video la sesiunile urmaoare) plasat intr-o pozitie in care toata lumea il poate vedea.

Primirea copiilor in ingrijire (15 minute)

NOTA Daca programul nu ofera ingrijire pentru copii, omiteti aceasta sectiune si treceti la numarul 3.

Spuneti bun venit parintilor cand intra in camera cu copilul lor. Oferiti ecusoane si incurajati-i sa-si completeze numele atat pentru ei insisi cat si pentru copiii lor. Puneti-i sa completeze Formularul pentru ingrijirea copilului. Lasati-le cateva minute parintilor pentru a-si ajuta copiii sa se obisnuiasca cu noul lor mediu. Familiile pot sa exploreze camera impreuna sa se joace cu jucariile, sau sa faca cunostinta cu alti copii si parinti.

Cu ajutorul personalului pentru ingrijirea copiilor, treceti parintiii din spatiul pentru ingrijirea copiilor in spatiul pentru cursuri. Invitati parintii sa serveasca racoritoare si sa si gaseasca un loc comfortabil in camera.

AFISATI AGENDA LA VEDERE

Probleme legate de ingrijirea copiilor (15 minute)

Aceasta este prima dumneavoastra ocazie de a interactiona cu familiile in cadrul grupului. Folositi un ton pozitiv si deschis in interactiunea cu familiile .

Invitati coordonatorul voluntarilor care asigura ingrijirea copiilor sa se intalneasca cu dumneavoastra si cu grupul de parinti. Prezentati-va pe dumneavoastra si pe coordonator si recapitulati pe scurt procedura de inscriere a copiilor. Comunicati-le parintilor ca intelegeti cat este de greu sa se concentreze la curs si asupra propriilor lor nevoi atunci cand sunt ingrijorati de copiii lor lor care se afla intr-un mediu nou. Asigurati parintii ca ingrijirea oferita copiilor este excelenta si ca sunteti gata oricand pentru sugestii. Discutati despre pregatirea si experienta asistentilor sociali pentru ingrijirea copiilor. Fiti pregatiti sa raspundeti la orice intrebare a parintilor. Creati un mediu propice pentru dialog deschis pe masura ce apar ingrijorarile.

Anterior acestei prime ore de curs, ati avut o sedinta de orientare cu voluntarii pentru ingrijirea copiilor si ati cazut de acord asupra unor chestiuni de baza. Acum este momentul sa le comunicati aceste lucruri parintilor. Acestea pot include:

Schimbarea scutecelor - Vor fi chemati parintii sa schimbe un scutec murdar?

Plansul - Voluntarii vor duce copilul la parinte daca copilul plange mai mult decat s-a stabilit, ca de exemplu trei minute.

Luarea copiilor cu promptitudine cand cursul s-a incheiat.

NOTA: Problemele vor varia in functie de cerintele specifice ale programului si nevoile familiilor.

3. Introducere (5 minute)

Acesta este momentul cand furnizati grupului mai multe informatii despre dumneavoastra (si va prezentati asistentul daca aveti unul). Spuneti-le parintilor de ce sunteti implicat in programul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni si cum va vedeti rolul in cadrul grupului. Impartasiti informatii despre dumneavoastra si experienta profesionala. Oferiti unele perspective asupra rolului de parinte pe baza propriei dumneavoastra experiente. Puteti include o anecdota. Este important sa afirmati ca rolul de parinte este un amestec de bucurii si lupte pentru oricine si ca dumneavoastra nu pretindeti ca aveti toate raspunsurile legate de cresterea copiilor. Nici un parinte sau "expert" nu le are. Faceti remarci scurte. Pe masura ce parintii participa, ei vor invata lucruri despre ei insisi si despre ceilalti, si vor incepe sa creeze o retea de sprijin. Spuneti-le parintilor ca sunteti bucuros ca ei sunt aici, ca prezenta lor demonstreaza devotamentul fata de rolul de parinte si fata de copiii lor. Recunoasteti faptul ca pentru unii dintre ei aceasta poate sa fie prima participare la o "clasa" sau intr-un grup de cand au terminat scoala.

4. Interviul: Exercitiu pentru spargerea ghetii (15 minute)

Scopul acestui exercitiu este sa-i ajute pe parinti sa se cunoasca reciproc. Acesta este un loc bun pentru a incepe procesul de conectare reciproca si la grup.

Desi aceasta activitate este un exercitiu comun pentru grup, el este bun deasemenea pentru a incepe procesul de relationare intre doi oameni. Pentru parinti poate sa fie mai putin greu sa vorbeasca despre ei insisi intr-un grup format din doua persoane, si apoi sa se prezinte reciproc in clasa, decat sa se prezinte ei insisi.

Dati fiecarui parinte cate un creion si o hartie. Solicitati fiecarui parinte sa-si aleaga un partener, de preferinta cineva pe care nu-l cunosc. Spuneti-le parintilor ca partenerul lor este o persoana foarte interesanta. Ei au sarcina sa descopere cel putin trei lucruri interesante despre partenerul lor pe care sa le impartaseasca grupului. Puteti sa sugerati ca ei sa-si imagineze ca sunt reporteri care iau un interviu pentru revista lor favorita.

Multi parinti se simt in largul lor la acest exercitiu. Daca se pare ca ei au nevoie de mai multa organizare, iata o lista de intrebari pe care le-ati putea folosi:

1. Cum va numiti? Ce varsta au copiii dumneavoastra?

2. Ati locuit aici intotdeauna?

3. Ce va place sa faceti cel mai mult?

4. Ce culoare preferati?

5. Daca ati putea manca un singur fel de mancare tot restul vietii, care ar fi acesta?

Spuneti-le parintilor ca nu sunt limitati la aceste intrebari, ci pot explora cat de mult doresc in cadrul timpului acordat. Acordati intre trei si cinci minute pentru ca primul partener sa ia interviul, apoi schimbati rolurile. Dupa ce ambii parteneri au realizat interviul, reuniti grupul. Apoi, solicitati fiecare parinte sa povesteasca grupului despre partenerul lor folosind informatiile pe care le-au obtinut in timpul interviului. Asigurati parintii ca vor avea suficiente ocazii de a discuta despre ei insisi in cursul sesiunilor viitoare.

5. Ideile de baza ale programului Cum sa Devenim Parinti Mai Buni (15 minute)

Cititi aceasta sectiune inainte de a prezenta materialul in fata grupului. Este important sa fiti familiarizat cu el, sa-l cunoasteti, si sa inspirati entuziasm grupului. Prin discutarea Ideilor de baza ale acestui program veti demonstra membrilor grupului credibilitatea, empatia, si sprijinul dumneavoastra pentru ei. Pe cat posibil, veti dori sa-i ajutati pe parinti sa-si concentreze atentia. Aceasta este mult mai usor de facut daca ei privesc cu totii acelasi lucru, ca de exemplu un panou sau un video.

AFISATI FOAIA DE PANOU cu Ideile de baza

Ideile de baza ale Programului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

1. Rolul de parinte este cea mai solicitanta si mai importanta slujba care exista.

Parintii tin extrem de mult la copiii lor.

3. Nu exista o singura metoda infailibila de a fi parinte sau copil!

4. Parintii sunt expertii in ceea ce-i priveste pe copiii lor.

5. Parintii sunt fundamentul familiei.

6. Parintii care vin la cursuri pentru parinti sunt cu totul speciali!

Enuntarea acestor idei de baza despre rolul de parinte indeplineste mai multe scopuri importante. In primul rand, ele exprima filosofia dumneavoastra ca moderator precum si ideile de baza care sunt punctul de pornire al programului. In al doilea rand, parintii vad de la bun inceput ca isi vor impartasi experienta unii cu altii in modalitati care vor spori cresterea si invatarea. Aceste idei cat si maniera in care sunt prezentate stabilesc asteptarea ca membrii grupului vor fi ascultatori buni si sensibili fata de sentimentele altora. Ei construiesc fundamentul pentru dorinta parintilor de a participa, a se sprijini reciproc, a fi toleranti, si a pastra confidentialitatea.

Vorbiti despre fiecare idee de baza si folositi exemple si povestiri personale adecvate. De exemplu, pentru ideea 1:

Uneori noi credem ca rolul de parinte este usor, dar el este cea mai solicitanta slujba deoarece este cea mai personala. Nimic nu ne influenteaza la fel de mult cum o fac copiii nostri.

Rolul de parinte este o responsabilitate foarte personala si, uneori, poate sa fie dificil sa vorbesti despre el. Subliniati din nou ca nu exista o metoda infailibila de a fi parinte, ca toti parintii incearca sa ia cele mai bune hotarari pentru copiii lor. Impartasirea informatiilor si experientelor catre ceilalti parinti, aflarea a ceea ce spun "expertii" despre diferite subiecte si reflectarea la propria situatie, pot sa-i ajute pe parinti sa ia hotarari si sa faca alegeri.

De asemenea, subliniati importanta sprijinului pe care parintii il vor obtine si il vor acorda unii altora. Reamintiti-le parintilor ca ei toti se afla aici pentru ca isi iubesc copiii si doresc sa-si creasca copiii cat mai bine posibil. Reamintiti-le ca rolul de parinte poate si trebuie sa fie si distractiv. Puteti spune urmatoarele:

Nu exista parinti perfecti. Noi ne aflam aici pentru a invata si a ne incuraja reciproc pentru a fi cei mai buni parinti posibili. Este deasemenea normal ca rolul de parinte sa fie si distractiv!

Aceasta sectiune va ofera posibilitatea de a enunta o premiza fundamentala a programului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni: aceea ca parintii sunt fundamentul familiei. O casa nu poate exista fara sa aiba o temelie puternica; un copac nu va supravietui daca nu are radacini puternice. Cand parintii se ingrijesc de ei insisi, ei pot sa isi ingrijeasca copiii mai bine. In cadrul primelor sesiuni ale prezentarii programului se va acorda mult timp parintilor.

Programul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni - este un inceput (5 minute)

Vorbiti despre programul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni ca despre un inceput - un prim pas catre studierea si trairea rolului de parinte intr-o maniera noua. Foarte multi dintre noi devin parinti gandind ca ar trebui sa stim instinctiv cum sa fim parinti. Rolul de parinte este ceva ce invatam cum sa facem, nu ceva pe care-l cunoastem de la nastere. Acest curs poate fi ocazia de a lua o pauza fata de stressul vietii zilnice - pentru ca parintii sa faca ceva pozitiv pentru ei insisi precum si pentru copiii lor. Este o sansa pentru parinti de a obtine mai multe informatii despre rolul de parinte si a se cunoaste mai bine pe ei insisi, pe copiii lor, si stilurile lor ca parinti. Comunicati-le parintilor ca sunteti disponibil pentru a discuta cu ei individual si a-i ajuta sa invete cum sa beneficieze cel mai bine de resursele disponibile. In acelasi timp, spuneti grupului ca trebuie sa fim realisti - acest curs nu este o solutie pentrru problemele tuturor si nu poate sa conduca la schimbari peste noapte. Schimbarea se face incet. O calatorie de o mie de kilometri incepe cu un prim pas. Acest curs este primul pas si cel mai important.

PAUZA (10 minute)

Reguli de baza: Prezentare si discutie (15 minute)

Aceasta este o ocazie de a stabili fundamentul pentru modul in care grupul doreste sa interactioneze. Dumneavoastra modelati si fixati limite rezonabile care ii pot ajuta pe parinti sa se simta in siguranta. Este esential ca sesiunile de curs ale acestui program sa reprezinte un loc in care parintii sa se simta in largul lor cand se exprima si vorbesc despre experientele si sentimentele lor. Acordurile de grup sunt o metoda de a incuraja atmosfera de incredere la curs. Veti constata ca unii parinti se simt in largul lor prin acest exercitiu. Ei au mai facut parte din "grupuri" si au experiente de impartasit.

AFISATI FOAIA DE PANOU cu regulile de baza

Regulile de baza ale programului

1. Ceea ce se discuta in clasa este confidential si nu va fi repetat in afara clasei.

2. Participarea la discutie este voluntara. Oricine doreste sa nu discute in cadrul grupului poate sa lipseasca.

3. Este important pentru toata lumea din acest grup sa acorde sprijin.

4. Membrii sunt toleranti, si respecta parerile celorlalti.

5. Nu exista o singura metoda infailibila de a fi parinte. Fiecare trebuie sa ne gasim solutiile noastre individuale in fata solicitarilor rolului de parinte, dar deschiderea fata de ideile noi si auzirea despre metode diferite de a face lucrurile poate sa ne ajute sa ne imbunatatim abilitatile de parinti.

Discutati regulile de baza cu parintii. Puteti sa incurajati mai departe ideea ca parintii pot sa aiba incredere unii in altii in cadrul clasei spunand:

Noi respectam confidentialitatea fata de ceea ce se discuta in acest grup si nu discutam despre ce se petrece aici in afara grupului. Noi stim ca acesta este un loc unde nu trebuie sa ne aparam sau sa ne intrecem in rolul de parinte. Nu ne aflam aici ca sa ne judecam unii pe altii si stim ca facem tot ce putem.

Puteti sa petreceti cateva minute intreband parintii daca au alte reguli de baza pe care doresc sa le adauge. Acum si pe parcursul fiecarui curs, este important sa aveti o atitudine prevenitoare, sprijinitoare, si sa-i incurajati pe parinti. Aceasta introducere ajuta la fixarea tonului pentru intregul program si ajuta parintii sa se simta pretuiti personal. Comunicati-le ca Regulile de baza vor fi afisate la inceputul sesiunii. Comunicati-le de asemenea ca pot sa schimbe sau sa adauge Reguli de baza pe masura ce apar nevoi iar ceilalti sunt de acord.

Tineti minte sa afisati Regulile de baza la fiecare sesiune.

Prezentarea generala a cursului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni /Asteptarile si Nevoile Parintilor: Prezentare (15 minute)

Solicitati parintii sa-si descrie asteptarile legate de curs, ce spera sa castige de la el, sau ce subiecte doresc sa discute in sesiunile viitoare. Aceasta este o ocazie pentru parinti de a sugera subiecte de interes special pentru ei. Este deasemenea o ocazie pentru dumneavoastra de a afla mai mult despre persoanele din grup si a va gandi cum trebuie sa adaptati cursul. Care sunt cele mai importante teme? Care pot fi cele mai bune stiluri de a invata pentru acest grup?

AFISATI FOAIA DE PANOU INTITULATA Asteptarile parintilor

Pe masura ce parintii fac sugestii, scrieti-le pe panou. Lista urmatoare este tipica pentru subiectele legate de ingrijorarile parintilor din programul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni:

 Disciplina

 Stresul

 Pretuirea de sine

 Comunicarea

 Asteptarile adecvate ale copiilor

Cum am fost crescuti noi si cum afecteaza aceasta pe copiii nostri

Cum sa prevenim abuzul si neglijarea

Problemele relatiilor

 Primul ajutor pentru copii

Oferiti materialul scris despre Prezentarea Generala si recapitulati pe scurt subiectele care vor fi abordate. Subliniati modul in care ingrijorarile parintilor vor fi tratate prin anumite subiecte din prezentare. Daca exista un interes puternic sau ingrijorare din partea parintilor despre un subiect anume care nu apare in prezentarea dumneavoastra, adaptati prezentarea pentru a raspunde nevoilor exprimate.

Studiul parental I (Optional) (15 minute)

Explicati faptul ca Studiul parental I ajuta la evaluarea asteptarilor parintilor fata de acest program, oferind informatii generale despre participanti pentru a anticipa mai bine nevoile grupului. Solicitati parintii sa-si aleaga o porecla sau un nume de cod. Aceasta pastreaza anonimatul si apara dreptul la intimitate al parintilor in timp ce va ofera raspunsuri pe care sa le comparati cu cele din Evaluarea la mijlocul cursului si Studiul parental II.

Oferiti Studiul parental I si acordati parintilor cateva minute pentru completarea formularului.

Recapitularea sesiunii (5 minute)

Inainte de sfarsitul fiecarei sesiuni, este bine sa faceti o scurta recapitulare a realizarilor grupului facute in acea sesiune. In cursul acestei prime sesiuni:

 Parintii au inceput sa va cunoasca si sa se cunoasca intre ei.

Parintii inteleg Regulile de baza ale grupului.

 Parintii cunosc ce subiecte vor fi abordate in acest curs si au facut sugestii pentru subiecte suplimentare.

Distribuiti Brosurile pentru parinti. Spuneti-le parintilor ca vor gasi o copie a Ideilor de baza si a Regulilor de baza in Brosura parintilor. Ei ar trebui sa adauge orice reguli suplimentare generate de catre grup. Cereti-le parintilor sa-si aduca Brosura parintilor la fiecare curs.

Incheiere (5 minute)

In incheiere, subliniati cat de mult v-a placut sa faceti cunostinta cu toata lumea si cat de entuziast sunteti in special fata de acest grup. Recunoasteti cat este de stresant sa-ti organizezi ziua pentru a putea iesi seara (sau in orice alt moment), precum si pentru a face cunostinta cu un grup nou de oameni.

Oferiti Lista grupului cu numele, numerele de tefefon, si adresele parintilor si ale copiilor lor (daca le-ati obtinut permisiunea). Incurajati parintii sa sune cel putin un alt parinte din grup, sa se intalneasca inainte de sesiunea urmatoare, sau sa vina impreuna cu alta familie la cursul urmator.

Multumiti tuturor pentru participare si urati-le o saptamana placuta!

ANEXE

ACTIVITATEA 1 Interactiunea joaca parinte-copil: Activitate parinte-copil

Incurajati parintii si copiii sa exploreze diferitele jucarii din spatiul pentru joaca. Dumneavoastra si voluntarii puteti facilita procesul si modelul interactiunii pozitive jucandu-va cu copiii si parintii lor si aratandu-le parintilor cum sa foloseasca unele dintre materiale. Puteti plasa familiile intr-un cerc pentru a canta cantece pentru copii. Fiti creativ si distrati-va. Incurajati parintii sa faca sugestii pentru cantecele favorite ale copiilor lor.

ACTIVITATEA 2 Desen in Grup: Activitate Parinte-Copil

Faceti rost de o bucata mare de hartie groasa si invitati pe toata lumea sa deseneze pe ea. Desenul poate fi agatat pe post de decor in spatiul destinat ingrijirii copiilor. Forma mainilor sau picioarelor pot si ele sa fie facute ca activitate de grup. Folositi o foaie mare de hartie groasa si rugati-i pe parinti sa puna nume langa amprentele copiilor lor.

ACTIVITATEA 3 Prezentarile: spargerea ghetii

Scopul acestui exercitiu este triplu:

Sa ajute la stabilirea unei atmosfere de prietenie in grup;

 Sa-i ajute pe parinti sa inceapa sa vorbeasca intre ei; si

Sa se concentreze pozitiv asupra copiilor.

Fiecare parinte se prezinta in fata grupului. Parintii isi spun numele lor si numele si varsta copiilor lor. Fiecare parinte completeaza apoi una din propozitiile de mai jos. Parintele care are mai multi copii poate folosi cate o propozitie pentru fiecare copil. Completarea propozitiei poate sa fie distractiva. Comunicati clasei ca umorul este normal. De exemplu, spuneti-le parintilor care aleg Propozitia 2 ca aceasta camera este izolata fonic, asa incat pot sa fie cat de expresivi doresc!

1. Cele doua cuvinte care il descriu pe copilul meu sunt

2. Daca copilul meu ar fi un sunet, el/ea ar suna ca

3. Lucrul care imi place cel mai mult la copilul meu este

4. Copilul meu ma face sa rad cand

Veti observa ca fiecare propozitie incurajeaza raspunsul pozitiv fata de copil. Aceasta este o activitate placuta. Incurajati parintii sa spuna ce le vine in minte si bucurati-va - nimeni nu ia notite!

ACTIVITATEA 4 Prezentarile: spargerea ghetii

Solicitati parintii sa se prezinte pe ei insisi, sa spuna numele si varsta copiilor lor. Dupa aceea solicitati-i sa impartaseasca una sau mai multe dintre urmatoarele:

Un lucru anume care le place la copilul lor;

 O jucarie, carte, sau activitate care le place sa o faca cu copilul lor; sau

O jucarie, carte, sau activitate care le-a placut cand erau copii.

ACTIVITATEA 5 Prezentarile: spargerea ghetii

Solicitati parintii sa raspunda la una sau mai multe dintre intrebarile urmatoare despre ei insisi despre copiii lor. Aceasta se poate face in perechi sau in grupul mare. Ca si in cazul celorlalte activitati enumerate aici, scopul principal este sa incurajeze parintii sa vorbeasca intre ei, mai intai despre lucruri care sunt interesante (ei insisi si copiii lor) si de care nu se tem.

De unde aveti numele? De ce v-au ales parintii acest nume?

Ce inseamna numele dumneavoastra pentru dumneavoastra?

 Daca ati putea alege un nume, care ar fi acesta?

Ati avut o porecla cand erati mic?

Care sunt numele copiilor dumneavoastra, si cum le-ati pus aceste nume?

ACTIVITATEA 6 Jocul numelor: spargerea ghetii

Acest exercitiu poate fi folosit de asemenea de parinti ca activitate pentru acasa. Nu dureaza mult si ii incurajeaza pe parinti sa se gandeasca la aspectele lor pozitive. Ca oameni si ca parinti avem deseori tendinta sa ne concentram mai degraba asupra aspectelor noastre negative decat a celor pozitive. Cand a fost ultima data cand unul dintre noi a trecut pe langa o oglinda, s-a oprit si si-a facut un compliment? Solicitati parintii sa scrie literele numelor lor pe verticala pe o bucata de hartie. Apoi solicitati-i sa scrie unele din calitatile lor pozitive folosind cuvinte care incep cu litere din numele lor. De exemplu, "Vera" poate sa creeze adjective ca urmatoarele:

Vesela

Entuziasta

Romantica

Altruista

Parintii care se simt stresati si impovarati deseori se neglijeaza pe ei insisi si le este greu sa spuna, sa gandeasca, sau sa simta ceva bun despre ei insisi. Acest exercitiu le permite parintilor sa petreaca cateva momente de liniste descriindu-se pe ei insisi printr-o viziune pozitiva. Puteti, bineinteles, sa aveti parinti care se simt incapabili sa gaseasca lucruri pozitive pe care sa le scrie. Iata unele sugestii:

 Solicitati grupul sa alcatuiasca o lista cu adjective pozitive, cel putin cate unul pentru fiecare litera a alfabetului. Parintii care au dificultati in a gasi ei insisi cuvinte pot sa foloseasca unele din cuvintele din Lista Adjectivelor Pozitive.

Sugerati parintilor sa-si puna numele lor impreuna cu adjectivele personalizate in dormitorul lor sau pe oglinda din baie pentru a-si aminti in fiecare dimineata aspectele pozitive.

ACTIVITATEA 7 Incepi Sa Te Cunosti Singur: Spargerea Ghetii

Un aspect important al cunoasterii altei persoane, si care poate sa faca aceasta experienta interesanta, este schimbul de informatii. Problemele din relatii izvorasc deseori din lipsa de informatii. Cand nu cunoastem ceva despre o alta persoana, ne folosim fantezia, presupunerile, si asteptarile nerealiste pentru a umple golurile. Deci este important cand incepem sa cunoastem o alta persoana sa cautam raspunsuri la unele din intrebarile de baza care incep cu "cine", "ce" si "de ce". Intrebarile de mai jos pot fi folosite in diferite feluri. Parintii pot fi solicitati sa aleaga un partener si sa raspunda la unele sau la toate intrebarile. (Li se poate da toata lista sau o parte a ei pe o copie xerox, sau ea poate fi scrisa pe panou.) O alta metoda ar fi aceea ca parintii sa-si aleaga un partener, sa raspunda la trei sau patru intrebari pe care le-ati ales, si apoi sa aleaga un alt partener si sa continue. Fiecare persoana ajunge in acest mod sa stie cate ceva despre mai multi oameni. Intrebarile pot sa fie folosite si in grupuri mici.

Cum erati la varsta de sase ani?

Cum credeti ca v-ar fi descris parintii dumneavoastra la acea varsta?

Parintii dumneavoastra vorbesc despre lucruri pe care le-ati facut cand erati copil si de care nu va amintiti? Care sunt acestea?

Copil fiind, ce lucru va facea sa va simtiti cel mai mandru?

Care era jucaria dumneavoastra favorita cand erati copil?

Care este jucaria dumneavoastra favorita acum?

Aveati o porecla in copilarie? Care era aceasta? Va placea?

Va place prenumele dumneavoastra acum? Daca nu va place, cum ati prefera sa va numiti?

Care este un lucru favorit pe care l-ati pierdut? In ce imprejurari? Cum va simtiti acum stiind ca nu-l mai aveti?

Care este posesiunea dumneavoastra favorita acum?

Care este filmul dumneavoastra favorit? De ce are un inteles special pentru dumneavoastra?

Care este cel mai vesel lucru care vi- s-a intamplat vreodata?

Aveti un erou sau eroina de fictiune cu care va identificati? Pe cine?

Care este cartea dumneavoastra favorita? Ce anume din ea are un inteles personal pentru dumneavoastra?

Va identificati cu un anumit membru din familia dumneavoastra? Cu cine?

Cine va este cel mai bun prieten de acelasi sex? De ce?

Daca ar trebui sa alegeti sa fti altcineva, pe cine ati alege si de ce?

Ce credeti ca este cel mai important in viata? De ce?

Ce credeti ca este cel mai putin important in viata? De ce?

Cat de bun sunteti ca prieten? Dati un exemplu.

Ce anume nu va place sa faceti? De ce?

Exista ceva anume in care nu cadeti de acord cu parintii dumneavoastra? Ce anume?

ACTIVITATEA 8 Schita Autobiografica: Spargerea Ghetii

Solicitati parintii sa stea in cerc si acordati-le un timp pentru a se prezenta. Solicitati parintii sa povesteasca experientele importante din viata lor din copilarie pana in prezent. Experientele relatate ar trebui sa fie "importante" prin impresia puternica pe care au lasat-o asupra personalitatii parintelui. In acest gen de exercitiu este bine sa incepeti dumneavoastra, pentru a modela genul de comportament dorit din partea parintilor. Povestirea dumneavoastra ajuta in primul rand sa creati un mediu cu risc redus. Pe parcursul exercitiului ar trebui sa subliniati asemanarile pe masura ce ele devin clare prin relatarile parintilor.

ACTIVITATEA 9 Daca As Fi : Spargerea Ghetii

Puneti fiecare parinte sa inceapa fraza in modul urmator:

"Daca as fi o masina, as fi "

si apoi explicati in cateva cuvinte de ce.

"Daca as fi un animal (sau un fruct, sau o casa, sau o culoare), as fi ."

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

FORMULAR PENTRU INGRIJIREA COPILULUI

Numele meu este __________ ______ ____ _______________

Am ____ ani si ____ luni.

Numele mamei/tatalui meu este __________ ______ ____ ___

Imi place sa mananc __________ ______ ____ ____________

Nu pot sa mananc __________ ______ ____ ______________

Pot/nu pot sa beau din cana.__________ ______ ____ _______

Daca sunt artagos, va rog sa-mi dati (un sfat, o sticla, o imbratisare, etc.) ___

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

Imi place mult sa ma joc cu __________ ______ ____ ________

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

Instructiuni speciale pentru mine __________ ______ ____ ___

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

IDEI DE BAZA

Rolul de parinte este cea mai solicitanta

si mai importanta slujba care exista.

Parintii tin extrem de mult la copiii lor.

Nu exista o singura metoda infailibila

de a fi parinte sau copil!

Parintii sunt expertii in ceea ce-i priveste pe copiii lor.

Parintii sunt fundamentul familiei.

Parintii care vin la cursuri pentru parinti

sunt cu totul speciali!

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

REGULI DE BAZA

Ceea ce se discuta in clasa este confidential.

Participarea la discutii este voluntara.

Acordati sprijin.

Fiti toleranti si respectuosi.

Nu exista o singura metoda infailibila de a fi parinte.

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

PREZENTAREA GENERALA A CURSULUI

Data

Sesiunea 1 Pregatirile

Sesiunea 2 Ingrijirea: sa Ne Ingrijim Pe Noi Insine

_______________ Sesiunea 3 Intelegerea Stressului Si A Furiei Si Abordarea Acestora

_______________ Sesiunea 4 Comunicarea Nonverbala, Verbala Si Abilitati de Ascultare

Sesiunea 5 Dezvoltarea Copilului

Sesiunea 6 Disciplina

Sesiunea 7 Incheiere: Ne Luam La Revedere

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

STUDIUL PARENTAL I

Data

_____ _______ ______ _______

Porecla sau Numele de Cod Programul

Va prezentam mai jos unele din lucrurile care

se pot intampla la curs. Cat de important este

fiecare dintre ele pentru dumneavoastra ?

foarte destul de nu prea deloc

important important important important

a) deprinderea de noi abilitati ca parinte 4 ...3 2 1

b) invatarea modului cum cresc/se

schimba copiii 4 3 2 1

c) gasirea de metode pozitive de a va

disciplina copilul/copiii  4 3 2 1

d) impartasirea experientelor si senti-

mentelor cu ceilalti parinti  4 3 2 1

e) obtinerea de sprijin pentru sentimente 4 3 2 1

f) obtinerea de informatii despre

serviciile comunitare 4 3 2 1

g) invata cum sa te ingrijesti pe tine insuti 4 3 2 1

h) invata cum sa tratezi stressul mai bine 4 3 2 1

Va rugam sa ne spuneti unul sau doua lucruri cele mai importante pe care doriti sa le castigati participand la acest curs.

Ati putea spune ca parintii sau ingrijitorii dumneavoastra au fost:

da nu nu-mi aduc aminte

a) iubitori  3 2 1

b) plini de sprijin  3 2 1

c) duri  3 2 1

d) abuzivi uneori 3 2 1

e) deseori abuzivi  3 2 1

Aveti un partener care locuieste cu dumneavoastra? da 2 nu

Starea Civila: Sunteti acum

casatorit/a

necasatorita

despartit/a

divortat/a

vaduv/a

locuiesc cu un partener/a

Sunteti acum

angajat/a cu norma intreaga

angajat/a cu program redus

angajat/a sezonier

somer/a

pensionar/a

in cursul studiilor

Daca aveti un partener/a, este el/ea

angajat/a cu norma intreaga

angajat/a cu program redus

angajat/a sezonier

somer/a

pensionar/a

in cursul studiilor

Ce venit lunar aveti pe familie ?

mai putin de 1,5 milioane lei

2 intre 1,5 - 2 milioane lei

3 intre 2 - 2,5 milioane lei

4 intre 2,5 - 3 milioane lei

5 intre 3 - 3,5 milioane lei

peste 3,5 milioane lei

Aveti rude si/sau prieteni in oras care:

nimeni pe care 1 - 2 3 sau mai

sa ma bizui oameni multi oameni

a) va ingrijesc copiii uneori 3 2 1

b) va ajuta intr-un caz de urgenta "mica" 3 2 1

(de ex.sa va duca la doctor cu masina sau

sa va cumpere ceva cand copilul e bolnav) 3 2 1

c) va ajuta intr-un caz de urgenta "mare"

(de ex.o boala majora, lunga) 3 2 1

d) va sprijina emotional 3 2 1

Informatii despre Dumneavoastra

in ultimele doua luni, ati citit carti sau articole despre copii si/sau rolul de parinte?

1 DA; ce subiecte ?

2 NU

In ultimul an, ati participat la vreun alt curs despre dezvoltarea copiilor sau rolul de parinte?   1 DA; ce cursuri?

2 NU

Sunteti

1 barbat

2 femeie

Cati copii aveti? _______

Numarandu-va si pe dumneavoastra, cati adulti locuiesc in casa dumneavoastra? ______

Cum v-ati descrie casa acum? da nu

a) familie monoparentala

b) familie cu doi parinti locuind impreuna

c) familie adoptiva

d) familie foster

e) familie vitrega

Va Multumim Pentru Sprijin !

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

LISTA GRUPULUI

Grupul Incepe __________________ Liderul Grupului________________

Numele Telefon Adresa Numele si Data Sexul

Nasterii Copilului __________ ______ ____ __________ ______ ____ _____

Lista adjectivelor pozitive

adaptabil

dragut

modest

satisfacut

ambitios

eficient

normal

simpatetic

atent

energic

naiv

Stabil

bland

fericit

nastrusnic

simpatic

bun

generos

obiectiv

simplu

capabil

hotarat

organizat

spontan

cinstit

harnic

original

sociabil

complex

iubitor

Onest

serios

constient

imaginativ

perfectionist

simtitor

controlat

intuitiv

politicos

saritor

calduros

inteligent

pozitiv

sentimental

curajos

idealist

progresiv

sensibil

calm

independent

puternic

sarguincios

copilaros

intelegator

prietenos

tacut

cuminte

increzator

placut

tacticos

comunicativ

indraznet

protectiv

tenace

constient

intrebator

precis

tonifiant

convingator

jucaus

responsabil

timid

cunoscator

jovial

respectuos

tolerant

demn

liber

relaxat

viteaz

deschis

logic

rezervat

vioi

disciplinat

linistit

realist

visator

destept

lipicios

rabdator

zelos

dragalas

mandru

rational

zgomotos

dragastos

matur

radical

zglobiuPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2166
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved