Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Cum contribuim prin activitatea didactica la formarea profilului personalitatii antreprenoriale

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micCum contribuim prin activitatea didactica la formarea profilului personalitatii antreprenoriale

Motto:

Nu va mandriti cu predarea unui numar mare de cunostinte. Starniti numai curiozitatea! Multumiti-va sa deschideti mintile, nu sa le supraincarcati! Puneti in ele scanteia!Anatole France

Educatia este o activitate sociala complexa ce se realizeaza printr-un lant nesfarsit de actiuni exercitate in mod constient, sistematic si organizat, in fiecare moment un subiect (individual sau colectiv) actioneaza asupra unui obiect(individual sau colectiv), in vederea transformarii acestuia din urma intr-o personalitate activa si creatoare, corespunzatoare atat conditiilor istorico-sociale prezente si de perspectiva, cat si potentialului sau biopsihic individual.

A intelege fundamentele organizarii unei economii de piata, a rolului fiecarui individ, a sanselor fiecaruia de a avea succes daca se cunoaste bine, daca stie care ii sunt punctele tari si slabe, daca are initiativa, gandire creatoare si critica, daca poate convinge pe colegul sau sa ii fie coleg de echipa intr-un joc, daca are disponibilitatea de a se informa cu privire la posibilitatile reale de succes sau de nereusita, daca are disponibilitatea sa cunoasca si sa inteleaga regulile jocului, daca stie sa asculte si sa transmita un mesaj – iata doar cateva elemente, pe care le vom conecta cu formarea unor competente, care sunt determinante in formarea comportamentului de intreprinzator.

A sti sa iti alegi cariera devine o problema mai usoara pentru copii si tineri daca ei reusesc sa-si cunoasca abilitatile, aptitudinile, priceperile, interesele, disponibilitatile pentru a invata mai cu usurinta intr-un anumit domeniu.

Educatia antreprenoriala se poate realiza printr‑o disciplina de sine statatoare sau prin intermediul oricareia dintre disciplinele scolare daca sunt urmarite cateva obiective. De exemplu, continuturile care se refera la bugetul unei afaceri se pot folosi ca aplicatii la matematica, iar prezentarea partenerilor dintr‑o afacere pot deveni aplicatii la dezvoltarea vocabularului sau comunicare. O afacere poate fi identificata in cadrul oportunitatilor oferite de scoala si realizata prin programele de activitati extracurriculare.

„Sistemele educationale si de formare din Europa nu fac destul pentru a incuraja tinerii s - si initieze propriile lor afaceri” a spus Comisarul European pentru Educatie, Formare, Cultur si Multilingvism, Ján Figel, la primul „Summit European pentru Antreprenoriat in educatie”, organizat de Junior Achievement’s Young Enterprise Europe ( JA – YE Europe).

Studiile JA – YE arat c acest tip de educatie joaca un rol important in formarea atitudinilor, abilit tilor si culturii. Cu cat spiritul antreprenorial si inovativ se produce mai devreme, cu atat cresc sansele ca tinerii s ia in consideratie posibilitatea de a deveni intreprinzǎtori. Se considerǎ crucialǎ sustinerea initierii unor programe antreprenoriale incepand din scoala primarǎ panǎ la nivelul facultǎtii, punandu-se accent pe invǎtǎmantul secundar, acolo unde trebuie rǎspandit mesajul „ Iti poti crea propria afacere”. Implicand elevii in activitatea unor mini - companii, sansele ca tinerii sǎ – si creeze propria companie cresc de 4 ori.

Un set de programe de educatie antreprenoriala oferite de organizatia Junior Achievement (https://www.jaromania.org/ ) pentru ciclul primar poate fi introdus in programul educational curent in oricare din formele:

Disciplina optionala (CDS) la aria curriculara Om si Societate

Extracurricular , cerc

Supliment (materiale auxiliare) la orele curente de Limba si comunicare, Educatie civica, Geografie

Modulele JA sunt predate in institutiile de invatamant de catre cadrele didactice, dar pot fi invitati si voluntari din lumea de afaceri. Programele sunt recomandate pentru grupe de varsta corespunzatoare, in functie de nivelul de pregatire al grupului cu care se lucreaza.

Programul Comunitatea noastra incurajeaza elevii sa fie responsabili fata de comunitatea in care traiesc si problemele ei. Activitatile ii ajuta sa inteleaga concepte economice si sa afle mai multe lucruri practice despre comunitatea in care traiesc si despre interdependenta tuturor membrilor acesteia. Elevii inteleg rolul social al celor care muncesc, diferitele tipuri de meserii, cum se acorda salariile si cum functioneaza taxele si economiile individuale. 
Implementare: Programul Comunitatea noastra este o serie de 5 activitati pentru elevi de 8 - 10 ani. Se recomanda implementarea sa ca si curs optional, extracurricular-cerc sau ca material auxiliar la cursurile din scoala.
Recomandat cadrelor didactice: invatatori.
Materiale oferite gratuit de Junior Achievement Romania:
Manualul invatatorului/voluntarului          Jurnalul Junior Comunitatea noastra;Materiale auxiliare pentru elevi (revista, abtibilduri, fise de lucru, poster)

In cadrul programului Familia Mea, elevii invata despre rolul familiei in economia locala, despre meserii si impactul lor economic, despre necesitatile si satisfacerea lor pe piata. Familia mea este un program realizat pentru a dezvolta concepte economice si pentru a oferi informatii practice despre membrii familiei si interdependenta lor. Elevii vor intelege concepte legate de economia de piata si mediul de afaceri, vor descoperi diferenta intre necesitate si dorinta si vor intelege importanta educatiei in viitoarea lor profesie. 

Implementare:
Programul Familia Mea este recomandat elevilor intre 7 si 10 ani, alegerea fiind a invatatorului, in functie de nivelul de pregatire al grupului cu care lucreaza. Se recomanda implementarea sa sub forma de curs optional, extracurricular-cerc sau material auxiliar la cursurile din scoala.
Recomandat cadrelor didactice: invatatori la clasa primara.
Materiale oferite gratuit de Junior Achievement Romania:
·         Ghidul Profesorului si Consultantului
·         Manualul Elevului - Jurnalul Junior
·         Poster „Familiile noastre”
·         Foaie de lucru „Ce am si ce imi este necesar”
·         Cartonase Necesitati/Dorinte
·         Foaie de lucru „Unde gaseste familia noastra ce ii este necesar si ce isi doreste”
·         Imagini cu profesii si necesitati
·         Foi cu unelte
·         Foi cu simboluri

Ratiunea oricarui curs de educatie antreprenoriala este de a promova si de a dezvolta spiritul de inovatie al elevilor. Educatia antreprenoriala trebuie sa le ofere elevilor informatii cu ajutorul carora acestia:

       sa inteleaga locul si rolul intreprinzatorului in dinamica pietei;

       sa poata genera idei inovatoare in domeniul afacerilor;

       sa fie in masura sa prevada si sa solutioneze probleme si riscuri ce apar in derularea unei afaceri;

       sa stie unde si cum sa gaseasca asistenta si sprijin pentru a aplica ideile de afaceri.

Dupa cum se poate constata – atat din specificul acestui domeniu, cat si din abordarea tematica propusa – educatia antreprenoriala este un camp de studiu interdisciplinar. Rezultatele vor fi cu atat mai bune daca in planificarea activitatilor vor fi implicati, in afara celor care vor preda in mod direct disciplina, si alti profesori care pot sprijini dezvoltarea anumitor arii de competenta specifice profilului unui intreprinzator (de exemplu, profesorii care predau aria curriculara Limba si comunicare pot contribui la planificarea activitatilor care tin de dezvoltarea abilitatilor de prezentare a partenerilor si a unei idei de afaceri, de a fi convingatori, de a redacta coerent un mini-plan de afaceri; profesorii din cadrul ariei curriculare Matematica si stiinte isi pot aduce contributia la dezvoltarea unor aplicatii care tin de bugetul unei afaceri, de calcularea profitului etc.).

Educatia antreprenoriala trebuie sa le creeze elevilor potentialul de a infiinta o companie, o afacere la nivel personal, comunitar sau chiar la nivelul mai larg al lumii afacerilor.

Profesorul va trebui sa aiba permanent in vedere cateva scopuri/aspecte ale dezvoltarii la elevi a competentelor antreprenoriale.

1.    Sa constientizeze si sa inteleaga factorii economici si pe cei personali care pot afecta succesul unei idei de afaceri.

2.    Sa fie deschisi catre schimbare si catre asimilarea noutatilor pe care le presupune mediul de afaceri, in care sunt esentiale luarea de decizii, rezolvarea de probleme, orientarea intreprinzatorului.

3.    Sa-si dezvolte o imagine pozitiva de sine si sa utilizeze abilitatile de care dispun in cadrul procesului de initiere, planificare si implementare a unei idei de afaceri.

4.    Sa-si dezvolte capacitatile necesare initierii unei companii/afaceri si sa prevada care sunt competentele de care vor avea nevoie in viitor pentru a pune in practica si pentru a dezvolta acea afacere.

5.    Sa-si formeze o orientare de tip practic prin intermediul careia sa foloseasca potentialul propriu de intreprinzator si oportunitatile pietei pentru a initia o afacere.

6.    Sa-si dezvolte abilitatile sociale si de comunicare specifice mediului de afaceri.

Trebuie sa precizam, inca de la inceput, ca antreprenoriatul si administrarea unei afaceri nu sunt unul si acelasi lucru. Orientarile actuale spun ca nu intotdeauna un bun intreprinzator este si un bun manager sau administrator. A fi intreprinzator inseamna a crea o idee, a gasi modalitatea de a o pune in practica si a o dezvolta apoi in functie de evolutia afacerii si de necesitatile pietei. Managementul si administrarea afacerii, chiar daca sunt elemente esentiale in succesul unei afaceri, solicita competente care se suprapun doar partial cu cele ale intreprinzatorului.Din punct de vedere metodologic, predarea educatiei antreprenoriale implica o serie de elemente de specificitate:

       accesul la institutii/companii din comunitatea locala pentru a putea desfasura unele ore in afara scolii;

       o invatare centrata pe activitati si proiecte ale elevilor;

       utilizarea lucrului in grup si a metodelor de invatare prin cooperare;

       utilzarea exemplelor, a studiilor de caz si a povestilor de succes care pot sa-i motiveze pe elevi si sa contribuie la intelegerea esentei antreprenoriatului;

       evaluarea va fi axata pe proiectele si portofoliile elevilor; se va avea in vedere ca a fi intreprinzator inseamna a avea spirit inovator si nu neaparat a merge pe caile clasice, “batatorite”.

Antreprenoriatul nu se poate invata in afara practicii; elevilor trebuie sa li se ofere oportunitati permanente de a dezvolta viziuni, idei, initiative si comportamente specifice unui intreprinzator de succes. Competentele si atitudinile pe care isi propune sa le formeze educatia antreprenoriala pot sta la baza succesului personal al individului, atat in cariera scolara, cat si in viata profesionala si sociala.

Finalitatea centrala a educatiei o reprezinta formarea si dezvoltarea constienta, sistematica si organizata a personalitatii individului in vederea integrarii acestuia, prin modalitati eficiente, in viata sociala.

Invatamantul are ca finalitate formarea personalitatii umane prin:

insusirea cunostintelor stiintifice, a valorilor culturii nationale si universale;

formarea capacitatilor intelectuale, a disponibilitatilor afective si a abilitatilor practice prin asimilarea de cunostinte umaniste, stiintifice, tehnice Si estetice;

asimilarea tehnicilor de munca intelectuala, necesare instruirii si autoinstruirii pe durata intregii vieti;

educarea in spiritul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, al demnitatii si al tolerantei, al schimbului liber de opinii;

cultivarea sensibilitatii fata de problematica umana, fata de valorile moral-civice, a respectului pentru natura si mediul inconjurator

dezvoltarea armonioasa a individului prin educatie fizica, educatie igienico-sanitara si practicarea sportului;

profesionalizarea tinerei generatii pentru desfasurarea unor activitati utile, producatoare de bunuri materiale si spirituale.

Educatia antreprenoriala presupune formarea personalitatii antreprenoriale intreprinzatoare, autonoma, activa, implicata, responsabila, creativa – prin urmatoarele modalitati si directii specifice:

formarea aptitudinilor necesare generarii unor afaceri in vederea valorificarii oportunitatilor in plan social. Promovarea unei educatii centrate pe activitati practice relevante pentru viata din afara scolii. Produsul acestui tip de educatie se numeste antreprenoriat.

Completarea profilului competentelor cadrelor didactice in sensul valorificarii, de catre acestia, a oportunitatilor educationale si generarea, in consecinta, a proiectelor de dezvoltare scolara si profesionala. Produsul acestui tip de educatie se numeste antreprenoriat educational.

Profesorul antreprenor este acel profesor care abordeaza procesul de invatamant si toate activitatile propuse din perspectiva inovatiei, actiunii, cooperarii si a paradigmei antreprenoriale a educatiei. Este acea persoana care se implica in viata scolara extinsa si raspunde provocarilor vietii scolare si comunitare prin crearea, realizarea si implementarea proiectelor educationale. Scoala trebuie sa devina un incubator pentru realizarea profilului de formare a personalitatii antreprenoriale. Aceasta reprezinta una dintre cele mai importante provocari cu care scoala se confrunta astazi si de aceea profesorul reprezinta elementul central al crearii si raspandirii culturii de tip antreprenorial, este cel care poate incuraja elevii in gasirea celor mai bune instrumente pentru a-si asigura o cariera si pentru a excela in dezvoltarea abilitatilor care le-ar asigura succesul, de a descoperi ca pot fi proprii lor sefi.Astfel, orice disciplina scolara se poate constitui intr-o sursa pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale. Elevii trebuie implicati in experiente de invatare reale, unde au posibilitatea de a-si asuma riscuri, de a-si coordona rezultatele si de a invata din rezultatele obtinute.

Putem face o comparatie intre demersul educativ traditional si educatia antreprenoriala.

DEMERSUL EDUCATIV  EDUCATIA

TRADITIONAL ANTREPRENORIALA

structurat pe discipline - structurat procesional

centrat pe profesor - centrata pe elev

informativ  - formativa

competitiv  - cooperativa

profesor=expert  - profesorul invata si el

elevul lucreaza singur - se lucreaza in grup

subiectul este impus - subiectul selectat/negociat

evidentiaza esecul - intareste succesul

consilieri: foarte rar - foloseste curent consilieri economici

examene/ note - rezultate, profile de formare

solicita reproducerea - stimuleaza creativitatea

creeaza dependenta - formeaza independenta/resp.

In concluzie, formarea competentelor antreprenoriale presupune obligatoriu abordarea formativa a invatamantului si constituirea in scoala a unor medii de autonomie si lipsa de formalisme permitand greselile si colaborarea in care sarcinile de invatare sa fie global-integratoare, necesitand evaluarea si planificarea, implicand decizia si argumentarea in conditiile de incertitudine si avand finalitati practice mai concrete.

A studia antreprenoriatul nu este acelasi lucru cu a face studii economice. A invata cum sa devii antreprenor de succes nu necesita obligatoriu obtinerea unei diplome in economie. Conform unei definitii simple, antreprenorul este persoana care isi incepe propria afacere in speranta obtinerii de profit.  Insa, elementul cheie al antreprenorului este abilitatea de a inventa un produs sau serviciu extraordinar si pentru a face asta, omul de afaceri trebuie sa devina expert in ceva, simplu sau complicat. De asemenea, persoana respectiva trebuie sa fie extrem de motivata si sa aiba cunostinte practice despre aria in care isi desfasoara activitatea.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2107
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site