Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Introducere in consilierea educationala

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micINTRODUCERE IN CONSILIEREA EDUCATIONALA


Consilierea este un proces în care un profesionist stabileste o relatie bazata pe încredere cu o persoana care are nevoie de sprijin. Aceasta relatie asigura exprimarea ideilor si sentimentelor în legatura cu o problema si ofera sprijin în clarificarea sensurilor fundamentale, în identificarea unor pattern-uri valorice pe baza carora se pot formula solutii.Prin procesul de consiliere se poate ajunge la o întelegere mai profunda a gândurilor, a trairilor emotionale care asigura sansele unui nivel optim de dezvoltare a resurselor personale.

Consilierea asigura asistenta individului în explorarea si întelegerea propriei identitati, îl sprijina în dezvoltarea unor strategii de rezolvare a problemelor si luare a deciziei.

În consiliere s-au conturat patru directii de abordare a problemelor cu care se poate confrunta individul pe parcursul evolutiei sale:

interventia în situatii de criza

interventia ameliorativa

preventia

interventia formativa si de dezvoltare .

Consilierea individuala este o interactiune personala între consilier si client, în cadrul careia consilierul asista clientul în rezolvarea problemelor mentale, emotionale sau sociale.

Exista doua forme de consiliere importante: consilierea individuala si cea de grup.Consilierea individuala se desfasoara în sedinte care ofera clientului maxima confidentialitate ceea ce permite explorarea ideilor, sentimentelor sau atitudinilor problematice. Consilierul si persoana consiliata formeaza împreuna o echipa.

Consilierea de grup presupune o relationare a consilierului cu un grup ai caror membri au o problema comuna. Procesul de consiliere valorifica experienta si cunostintele fiecarei persoane asistate. La nivelul grupului se stabileste o retea sociala prin care sunt dezvoltate, pentru fiecare individ în parte, metodele si planurile de clarificare a situatiei existente, ajungându-se la individualizarea problemei. Acest tip de interactiune contribuie nu numai la dezvoltarea individului dar si a grupului ca întreg. În consilierea de grup se cristalizeaza un sentiment de comunitate având la baza nevoia de afiliere, apartenenta, se clarifica dorinte, nevoi si optiuni, iar autorealizarea pozitiva a fiecarui membru este raportata la dinamica grupului. Obiectivele consilierii de grup vizeaza crearea unui mediu care sa dezvolte participantilor capacitatea de a obtine informatii si abilitati, de a-si forma atitudini constructive.

Scopurile consilierii au în vedere:

- sprijinirea persoanei consiliate în dezvoltarea propriei individualitati

- asistarea în procesul de autocunoastere, sprijin în procesul de cautare-

formare a identitatii

- dezvoltarea unei imagini de sine pozitive si autoacceptare

- dezvoltarea abilitatilor sociale, de interactiune cu ceilalti

- formarea abilitatilor de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor

-sprijinirea în formularea de scopuri specifice si masurabile

care pot fi observate din punct de vedere comportamental

Deoarece consilierea educationala este un proces complex, acest proces se va derula urmând anumite etape si tehnici specifice în functie de problema si personalitatea celui consiliat.

1. Etapa initiala în consiliere presupune stabilirea unei relatii efective între consilier si elev. Stabilirea acestei relatii este absolut necesara pentru a se produce schimbari pozitive. Numai acceptarea si încrederea oferita de o astfel de relatie asigura acest lucru. Formularea scopurilor împreuna privind schimbari comportamentale, dezvoltarea abilitatilor de luare a deciziei si eliminarea gândurilor negative este de asemenea un pas care trebuie realizat. În aceasta etapa este foarte important ca elevul sa primeasca semnale ca este acceptat asa cum este el, cu problemele pe care le are. Acest lucru este indispensabil pentru continuarea procesului de consiliere. Tot în aceasta etapa sumarizarea are un rol deosebit: împreuna se evidentiaza elementele esentiale, ramân în centrul atentiei aspectele principale putându-se întrezari de acum anumite optiuni.

2. Etapa secundara în consiliere va progresa cu asistarea copilului pentru a-si dezvolta interesele sociale, de cooperare si comunicare cu ceilalti. Se va pune accent pe ajutorul oferit copilului sa se cunoasca si sa se autoevalueze. Se va asigura atmosfera calda si empatia, fara sa fie excluse interpretarile si confruntarea constructiva. În aceasta etapa se va putea utiliza ca tehnica de lucru informarea, acest lucru însemnând ca foarte multe informatii vor fi dirijate de la consilier spre copil. Totodata utilizarea sugestiei poate fi de un real folos pentru elev. Se pot sugera eventuale optiuni care se vor adauga la cele deja identificate de copil si chiar modalitati, cai care pot fi luate în discutie. Tehnica adresarii întrebarilor este utila deoarece poate ajuta mult în modul de a vedea lucrurile si de a scoate în evidenta anumite aspecte care altfel ar putea ramâne în umbra .

3. Etapa finala a consilierii va pune accentul pe dirijarea atentiei copilului spre acte si comportamente constructive. Vor fi învatate proceduri specifice, dezvoltate planuri de actiune începând cu cele mai simple si pâna la cele mai complexe în vederea adoptarii unui nou comportament. În aceasta etapa confruntarea va asigura sprijin acordat copiilor pentru asumarea propriei responsabilitati. Încurajarea este una din cele mai bune mijloace de a ajuta copilul sa-si realizeze nevoile si sa-si asimileze noi comportamente.

Aria de consiliere educationala se desfasoara pe 3 compartimente

Consilierea elevilor în probleme legate de: autocunoastere, imaginea de sine, adaptare si integrare sociala, reusita scolara, crize de dezvoltare, situatii de criza, rezolvarea si depasirea unui conflict, însusirea de tehnici de învatare eficiente, orientare a carierei.

Consultatii cu profesorii în probleme legate de: cunoasterea elevilor, întelegerea problemelor elevilor, sprijin în dezvoltarea lor, asigurarea echilibrului între cerintele scolare si posibilitatile elevilor, în identificarea cauzelor inadaptarii scolare, optimizarea relatiei scoala-elev

Consultatii cu parintii în probleme legate de : cunoastere a copiilor lor, întelegerea nevoilor si a comportamentului lor, identificarea factorilor de risc în integrarea familiala, scolara, sociala, ameliorarea relatiei cu propriii copii, sprijinirea scolii în educatia copilului.

Consilierea educationala este realizata de catre specialisti formati în domeniul psihologiei, psihopedagogiei, pedagogiei sau sociologiei care îsi desfasoara activitatea la Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica si în Cabinetele scolare de asistenta psihopedagogica.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 975
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved