Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Noile educatii

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Noile educatii

Orientarea prospectiva a educatiei impune conceperea unor programe educative care sa-i pregateasca pe oameni pentru a se adapta la problemele cu care se estimeaza ca se vor confrunta in viitor. Este vorba despre conceperea unei educatii care sa vizeze prioritar optimizarea capacitatii omului de adaptare continua la schimbare. Analizindu-se problemele aparute pe parcurs, s-au gasit unele sugestii pentru educarea noului individ, pe baza noilor directii a educatii sau a unor continuturi noi, cum ar fi: educatia pentru pace, educatia ecologica, educatia pentru participare si democratie, educatia demografica, educatia pentru comunicare si presa, educatia economica, educatia comunitara, educatia privind drepturile fundamentale ale omului, educatia pentru o noua ordine internationala, etc.

Aceasta inseamna regandirea obiectivelor educative actuale, schimbari radicale in continutul si in tehnologia educatiei. Continutul educatiei urmeaza sa fie selectionat dupa principiul interdisciplinaritatii si structurat sub forma asa-numitelor noi educatii:



  • Educatia pentru pace, isi propune sa promoveze o cultura a pacii si o atitudine de cooperare;
  • Educatia ecologica- este o pregatire pentru conservarea si apararea mediului natural de viata;
  • Educatia pentru schimbare, participare si democratie- isi propune o pregatire a cetateanului responsabil, constient de drepturile si de indatoririle sale;
  • Educatia pentru democratie si drepturile omului
  • Educatia interculturala (multiculturala)
  • Educatia demografica- este necesara indeosebi in societatile confruntate cu cresteri sau scaderi ingrijoratoare ale populatiei;
  • Educatia pentru comunicare si mass-media- urmareste formarea unei atitudini critice, selective fata de avalansa de informatii oferite de mass-media
  • Educatia pentru sanatate
  • Educatia nutritionala- ofera mijloace de combatere a pericolului pe care il prezinta pentru sanatate un regim alimentar irational, sarac in elemente nutritive, ori bazat pe produsi sintetici nocivi;
  • Educatia economica si casnica moderna- este o pregatire pentru buna gestionare a propriilor bunuri;
  • Educatia antreprenoriala
  • Educatia pentru timpul liber- o educatie a dorintei de petrecere a timpului liber prin desfasurarea unor activitati creative, cu un bogat continut cultural, si a unor activitati care sa fie prilej de recreere autentica.
  • Educatia pentru tehnologie si progres- o pregatire a omului pentru intelegerea si adaptarea la un mod de viata invadat de tehnologie s.a.


Aceste "noi educatii" pot fi introduse fie sub forma unor noi obiecte de invatamant, cu caracter interdisciplinar, fie prin crearea unor module interdisciplinare introduse in cadrul disciplinelor traditionale, ori prin infuzarea disciplinelor scolare existente cu noile continuturi (I. JINGA, 2000)

Aceste directii noi, pot fi implementate in educatie prin urmatoarele posibilitati:

  • introducerea de discipline noi, ce promoveaza aceste tipuri ale educatiei;
  • crearea unor compartimente speciale, in cadrul unor discipline de baza
  • prin introducerea cu mesaje, ce tin de noile discipline.

Noile educatii sunt un raspuns util al sistemelor educative la imperativele generate de problematica lumii contemporane. Aceste noi educatii nu sunt epifenomene, fiecare dintre ele aparand datorita unor necesitati.

Modalitatile practice de introducere a "noilor educatii" in curriculumul scolar (G.Vaideanu)

  1. Modificari la nivelul documentelor scolare (plan cadru, programe):
  • introducerea de noi discipline centrate pe un anumit tip de educatie;
  • crearea de module specifice cu caracter interdisciplinar in cadrul disciplinelor traditionale tehnica "approche infusionelle" (care are in vedere introducerea unor dimensiuni ale problemelor societatii contemporane in disciplinele traditionale);

2.Constituirea unor noi tipuri de educatii:

Educatia pentru democratie si drepturile omului

Poate fi inteleasa ca reactie la atacurile impotriva democratiei din partea extremismului politic caracterizat prin xenofobie, rasism, antisemitism, violenta dar si ca o cale pentru dezvoltarea societatii democratice prin incurajarea reflectiei critice, respectarii drepturilor omului, acceptarii punctelor de vedere diferite si invatarea unor strategii non-violente de rezolvare a conflictelor. Se urmareste cultivarea valorilor importante pentru umanitate in ansamblul sunt, a initiativei, a creativitatii, a liberei exprimari, formarea de atitudini si comportamente de implicare civica si de solidaritate.

Acest tip de educatie invata oamenii, care sunt drepturile fiecaruia: la viata, la opinie, la circulatie, la libera exprimare, la consideratie, etc. Consta in:

  • impartirea eforturilor, efectuate de factorii educationali, in vederea unei legaturi a copiilor si tineretului, respectarea ideilor acelora, care nu sunt ca noi si care gindesc altfel.
  • anuntarea drepturilor omului, care exista in codurile internationale.
  • scoaterea din sistemul educational a ideologiilor, care trezeste ura, razboiul, discriminarea, inegalitatea dintre oameni.
  • justificarea conflictelor, a razboiului prin teme speciale, introduse la diferite discipline si propagate in rindul elevilor, profesorilor, parintilor;
  • se poate realiza cu ajutorul filmelor si alte manifestatii, care sunt purtatoare de mesaje pacifice.


Educatia pentru pace

Se bazeaza pe promovarea valorilor fundamentale ale vietii, libertatii, tolerantei, solidaritatii si egalitatii intre sexe, etnii si religii. Educatia pentru pace presupune formarea de atitudini pozitive reflectate in relatii de armonie, cooperare si ajutor reciproc intre indivizi, comunitati si state, formarea elevilor in spiritual intelegerii, cooperarii, tolerantei, respectului fata de om ca valoare sociala suprema si increderii in destinul umanitatii si valorile umane. Acest tip de educatie promoveaza comunicarea si participarea, usurind legatura dintre state, crearea indivizilor, ce promoveaza pacea si linistea in lume. Principalele obiective a acestui tip de educatie sunt:

a)Formarea capacitatilor si insusirilor de personalitate;

b) invatarea unor idei si cunostinte, specifice problemei propagarii pacii;

c) impartatirea unor atitudini fata de societate si de umanitate.

In cadrul educatiei pentru pace sunt inlaturate ideile si conceptiile, care dezvolta agresiune, xenofobii, rasism, sunt formate comportamente pasnice, de respect, pacea intre persoane, tari, natii.

Educatia ecologica

Educatia ecologica sau educatia relativa la mediu urmareste sa formeze indivizilor un punct de vedere obiectiv asupra realitatii, sa-i incite la participare, constientizand faptul ca evolutia mediului inconjurator si viata generatiilor viitoare depinde de optiunile lor. Prin acest tip de educatie se vizeaza dezvoltarea constiintei si a simtului responsabilitatii fiintei umane in raport cu mediul si problemele sale, asimilarea de cunostinte, formarea de atitudini si valori ecologice, dezvoltarea de instrumente de analiza si actiune pentru a preveni si corecta neajunsurile provocate mediului.

Obiectivul : oamenii trebuie sa inteleaga ca ei si mediul sunt inseparabili si ca tot ce face un om asupra mediului are consecinte asupra vietii sale. Prin educatie ecologica se urmareste ca elevii sa dobandeasca cunostinte despre mediu si despre modalitatile de rezolvare/mentinere a unui mediu nepoluat. Acesta este obiectivul cognitiv. Obiectivul actional: elevii sa se implice in lupta pentru pastrarea unui mediu curat.

Acest tip de educatie ajuta omul sa inteleaga mai bine natura, sa o ajute. Este necesara deoarece evidentiaza :

  • urmarile dezastruoase, ca urmare a dezvoltarii omului;
  • industrializarea irationala, ce a dus la poluarea mediului;
  • degradarea naturii, cauzata de otravirea solului, aerului, apei.


Individul trebuie sa existe in strinsa legatura cu natura, sa respecte tot ce exista in cadrul natural, sa utilizeze rational resursele naturale, sa gestioneze corect deseurile, sa aranjeze frumos ceea ce il inconjoara, sa utilizeze coerent resursele naturale.

Lipsa unei educatiei ecologice duce la efecte drastice, cum ar fi: alunecari de teren, inundatii, seceta, infectii radioactive, gauri in stratul de ozon. Educatia ecologica implica in sine studierea unor disciplini ecologice, bazate pe explicatii, atitudini si comportament responsabile fata de mediul natural.

Educatia pentru sanatate

Consta intr-un ansamblu de actiuni sistematice, explicite, directionate valoric si finalist, desfasurate intrun cadru organizat, in scopul inlaturarii carentelor informativeducative, prin dobandirea unor cunostinte medicale corecte si cu aplicabilitate practica, referitoare la constiinta de stare de sanatate si boala, reguli de igiena si masuri profilactice. Principalele aspecte abordate de educatia pentru sanatate se refera la igiena individuala, igiena si educatia sexuala, educatia alimentara-nutritionala, igiena mediului ambiant, combaterea toxicomaniilor, igiena mentala.
Scop: formarea si cultivarea capacitatilor specifice de organizare rationala a vietii in conditiile rezolvarii unor probleme specifice:

  • comportament nutritional-alimentar corect;
  • comportament igienic general corect;
  • comportament de autoterapiecorect;
  • comportament motric si sportiv corect;
  • comportament sexual corect.

Moduri de realizare: exemplul oferit de adult, discutii, evaluare propriului comportament etc

Educatia pentru comunicare si mass-media

Este corelata cu preocuparea pentru respectul fata de valorile umanitatii, cu respingerea violentei, pornografiei si discriminarii si cu formarea unei atitudini critice fata de aspectele nonartistice si nonvalorice, generate de interese comerciale, formarea unei atitudini selective si responsabile fata de informatie, utilizarea modalitatilor optime de formare si comunicare, formarea si dezvoltarea capacitatii de valorificare culturala a informatiei din mass-media, facilitarea circulatiei informatiilor si valorilor la nivel national si international


Educatia inter si multiculturala

Educatia inter si multiculturala se constituie in noi dimensiuni ale educatiei, destinate formarii la scolari a unei constiinte europene, cultivarii respectului si solidaritatii fata de cultura altor popoare. Vizeaza, in acelasi timp, formarea si dezvoltarea unor comportamente si atitudini inter si multiculturale, implicand simultan afirmarea fiecarei culturi cu normele sale specifice, dar si deschiderea catre alte culturi, in perspectiva constituirii unei noi civilizatii comune (cf. C. CUCOS, 1996, p.199). Conceperea si abordarea educatiei din aceasta dubla perspective poate conduce la formarea unor comportamente specifice (cf. WALKER, 1992, p. 8):

  • aptitudinea de a comunica eficient
  • cooperarea si instituirea increderii la nivelul grupului;
  • intarirea respectului de sine si al altora
  • toleranta fata de opiniile diferite
  • luarea de decizii in chip democratic;
  • acceptarea responsabilitatii altora si a propriului eu;
  • solutionarea problemelor interpersonale;
  • aptitudinea de a evita altercatiile.
  • adaptarea continua la diversitatea cultura
  • fructificarea diferentelor culturale si a valorilor spirituale, locale si generale, in beneficiu personal si social
  • recunoasterea egalitatii valorice a culturilor

Acest tip de educatie este generat de dialogul culturilor. Individul, situat intre doua sau mai multe culturi, parcurge un dezechilibru transcultural determinat de aparitia unor tensiuni intre valorile specifice unor sisteme culturale diferite.

Educatia inter si multiculturala reprezinta acea forma a educatiei care are ca scop sensibilizarea elevilor la respectarea diversitatii, la toleranta si solidaritate, vizand pregatirea cetateanului pentru a trai intr-o societate multiculturala. Perspectiva interculturala de concepere a educatiei poate sa duca la atenuarea conflictelor si la atenuarea violentei in scoala prin formarea competentelor de comunicare si de cooperare, a tolerantei fata de opinii diferite, a aptitudinii de stapanire a emotiilor primare si de evitare a altercatiilor si prin luarea deciziilor in comun in chip democratic. In tarile in care fenomenul migratiei este o problema, interculturalismul poate fi un instrument eficient pentru a lupta impotriva intolerantei si xenofobiei. Multiculturalismul european este o bogatie potentiala cu conditia sa nu diminueze sau sa anuleze identitatea fiecarei culturi. Sarcina scolii de astazi este de a forma elevilor o constiinta europeana. Inca din clasele primare este de dorit sa se cultive respectul si solidaritatea fata de cultura unor popoare.Cateva valori-cheie: aspiratia catre democratie, respectarea drepturilor omului, a drepturilor copiilor, justitia sociala, echilibrul ecologic, toleranta si pacea, traditiile culturale etc. Educatia interculturala are rol terapeutic (poate stinge unele conflicte) si preventiv (poate preveni unele conflicte).

Educatia interculturala vizeaza o abordare pedagogica a diferentelor culturale, strategie care ia in considerare specificitatile spirituale, evitandu-se riscurile ce decurg din schimburile ilegale dintre culturi. Este o educatie pentru toti in spiritul recunoasterii diferentelor interculturale.

Interculturalitatea devine un instrument eficace pentru ameliorarea egalizarii sanselor si a insertiei optimale a populatiilor alogene in viata socio-economica a societatii.

Scoala moderna are misiunea de a forma la elevi o constiinta europeana, pornind de la un sistem de valori-cheie, intre care : aspiratia democratica, respectul drepturilor omului, justitia sociala,echilibrul ecologic, toleranta si pacea, traditiile culturale s.a.

Practic, educatia interculturala este atat o optiune ideologica specifica societatilor e (vizand pregatirea indivizilor indeosebi tineri pentru o buna alegere si orientare in contextul multiplicarii sistemelor de valori), cat si o modalitate de abordare pedagogica a diferentelor culturale si a specificului national incercandu-se evitarea tendintelor de atomizare a culturilor. Speciliastii in probleme de educatie considera cele doua noi dimensiuni ale educatiei ca o noua modalitate de integrare in spatiul educational european a datelor altor stiinte socio-umane: psihologie, antropologieie culturala, sociologie, politologie, filosofie, istorie s.a, in ideea realizarii de conexiuni disciplinare.

Formarea unor atitudini inter si multiculturale faciliteaza comunicarea si reciproca intre diferitele grupuri culturale, constientizarea egalitatii sau complementaritatii valorilor nationale si universale, sustinand si eforturile de deschidere catre valorile generale si asumare a acestora.

Educatia inter si multiculturala sunt un efect imediat al fenomenului migratiei si crearii unui spatiu European comun in care valorile economice, spirituale si culturale coexista. Cele doua dimensiuni ale educatiei sunt in acelasi timp, si un instrument efficient de combatere a intolerantei si xenofobiei, a tendintelor de dispret si minimalizare (pana la anulare, chiar) a unor culturi minoritare, care au totusi rolul si locul lor in zestrea culturala a umanitatii.

Inserarea programelor de educatie inter si multiculturala in scoala romaneasca este un deziderat demn de urmarit si realizat in perspective intrarii in Europa de maine. Sarcina scolii de azi este de a forma la elevi o constiinta europeana, prin asimilarea catorva valori-cheie: aspiratia catre democratie, justitie sociala, respectful fata de drepturile omului si fata de traditia culturala, echilibrul ecologic, pacea etc.

Invatamantul romanesc parcurge o perioada de schimbare si reinoire. In context, introducerea unor elemente de educatie interculturala ar fi un mijloc eficace pentru trecerea la o societate democratica, pluralista si solidara, contribuind inclusive la ameliorarea relatiilor interumane intre membrii diferitelor nationalitati conlocuitoare si renuntarea la atitudini cu character revarnsard.

Implantarea principiului interculturalitatii presupune o reconsiderarea a procesuloui de invatamant si din aceasta perspective :

  • Revizuirea continuturilor programelor scolare si introducerea de elemente de educatie inter si multiculturala la disciplinele de invatamant precum istorie, geografie, arte, literatura; se impune pastrarea unui echilibru optim intre general si particular sau secvential
  • Stabilirea de obiective educationale centrate pe dobandirea autonomiei spirituale, pe autoeducatie si autoinstruire, scopul fiind cultivarea atitudinilor si abilitatilor de racordare si prin effort personal la fenomene culturale multiple si diverse
  • Asigurarea unui invatamant in limba maternal , pentru comunitatile minoritare, dar cu atentie si fara excese (preferabil sa se respecte principiul reciprocitatii)
  • Diversificarea strategiilor si metodologiilor didactice, astfel incat sa se asigure o reala deschidere interculturala.

Concluzionand, atat timp cat societatea actuala devine din ce in ce mai pluriculturala, educatia inter si multiculturala au un rol bine detrminata in conturarea si dezvoltarea personalitatii.


Educatia pentru democratie

Dobandirea informatiilor cu privire la formele de guvernare democratice prin comparatie cu cele nedemocratice, cunoasterea istorie, cunoasterea principiilor democratice, cunoasterea cadrului juridic international si national, al dreptului, libertatilor si indatoririlor, formarea atitudinii de toleranta politica, etnica, religioasa sau fata de diferite opinii.

Educatia pentru schimbare si dezvoltare

Are in vedere formarea si dezvoltarea capacitatilor individului de adaptare rapida, responsabila si eficienta la schimbarile economice, sociale, culturale si tehnologice prin crearea de atitudini si de afirmare si adaptare. Traim intr-o lume care se schimba in continuu, schimbarile sunt radicale, complexe si globale. Scoala trebuie sa ii instrumenteze pe indivizi cu capacitati de a face fata acestor schimbari

Educatia pentru o noua ordine economica internationala

Se refera la studierea diverselor culturi, religii si civilizatii dar si a problemelor ce apar din interactiunea dintre diferite tari, culturi si religii. Obiectivul acestui tip de educatie nu este doar transmiterea de informatii, ci si cultivarea de convingeri si sentimente de solidaritate, pace si respect reciproc, intelegerea dinamicii schimbarilor, a diviziunii muncii a valorii muncii. Cea mai mare parte a educatiei economice se realizeaza intamplator si in contexte non-formale. Este necesar ca metodologia educatiei economice sa se adapteze la specificul obiectivelor si continuturilor abordate.


Educatia economica si casnica moderna


Are in vedere optimizarea functiei economice a familiei, in conditiile in care activitatile casnice fac parte din viata noastra cotidiana. Pentru a avea o viata echilibrata si o optima integrare sociala, fiecare dintre noi trebuie sa cunoasca cauzele schimbarii economice si modalitatile de adaptare la acestea. Pregatirea economica pentru viata individuala, initierea in problematica economiei casnice si formarea spiritului de cooperare si respect fata de munca constituie factorii esentiali ai imbunatatirii calitatii vietii.


Educatia antreprenoriala

Educatia economica si antreprenoriala se constituie in dimensiuni moderne ale educatiei, prezente in viata societala si a scolii in forme explicite (discipline de invatamant) sau implicite (programe nonformale, module, companii-persoane). Vizeaza formarea si cultivarea capacitatilor de adaptare rapida si responsabila a personalitatii umane la conditiile economiei de piata si a mediului concurential si de afaceri.

Tintele strategice ale educatiei economice si antreprenoriale sunt, in principal, urmatoarele:

  • familiarizarea cu notiunile, conceptele, legitatile, mecanismele si practicile asociate productiei, desfacerii si consumului in contextul competitiei libere;
  • asimilarea notiunilor de baza ale economiei concurentiale;
  • intelegerea modului de functionare a economiei de piata;
  • formarea si sustinerea acelor deprinderi si abilitati specifice unui mediu economic concurential;
  • cunoasterea si folosirea eficienta a mecanismelor si institutiilor specifice economiei de piata;
  • constientizarea oportunitatilor de adaptare a deciziilor in calitate de angajati, manageri, investitori, consumatori, proprietari si cetateni;
  • adaptarea continua la munca si la sporirea disponibilitatilor de asumare de responsabilitati;
  • intarirea motivatiei muncii si a celei economice;
  • dezvoltarea spiritului de initiativa privata si a disponibilitatii de a initia si dezvolta afaceri;
  • promovarea si sustinerea spiritului de lucru in echipa;
  • cresterea productivitatii individuale si ameliorarea standardului de viata;
  • formarea unui nou mod de economic de gandire si actiune.

Educatia economica si antreprenoriala actioneaza inclusiv la nivelul mentalitatilor si convingerilor omului modern, pe care le compatibilizeaza, pe cat posibil, cu mutatiile produse pe piata muncii si in sfera activitatilor economice. Ca urmare, educatia in domeniul economic si a spiritului intreprinzator apare sub forma unui sistem cu variate componente ce solicita abordari specifice, asigurand celor care dispun de reale aptitudini antreprenoriale cunostintele necesare parcurgerii drumului spre reusita si succes.

Educatia economica si antreprenoriala sunt ipostaze educationale centrate pe individ si disponibilitatile acestuia, atragand si coninteresand si colectivitatea umana in anasmblul sau (familia, scoala, comunitatea locala, angajatorii, statul). Solicita abordari interdisciplinare deoarece vizeaza aspecte de natura economica, psihologica, pedagogica, etica, sociologica, culturala, ca si consecinta a plasarii individului in miezul tare al unui astfel de demers educational cu efecte multiple.

Educarea oamenilor in general, a tinerilor in special, in spiritul economiei de piata are efecte benefice si pentru viata cotidiana, dar si pentru evolutia profesionala a tinerilor, fiind practic o pregatire indirecta pentru munca si pentru initiativa privata, participand activ la dezvoltarea personala si sociala.

In context contemporan, sistemele educationale din tarile dezvoltate acorda o importanta deosebita acestei noi dimensiuni a educatiei, ceea ce echivaleaza cu recunoasterea valorii pe care o are pregatirea economica si pentru mediul de afaceri in intelegerea corecta a lumii de azi, ca si pentru adoptarea deciziilor majore care influenteaza viitorul oamenilor.

Studiul economiei si a activitatilor specifice domeniului, intr-un mediu educational formal sau nonformal, contribuie si la dezvoltarea unor deprinderi importante, cum ar fi:

  • identificarea corecta si in timp util a unor dificultati economice, alternative de actiune, beneficii si / sau costuri ale demersurilor de natura economica;
  • analiza pertinenta a contextului si cauzelor diferitelor actiuni economice;
  • examinarea atenta a consecintelor imediate si / sau de durata ale modificarilor de situatie - economica sau politica - in plan personal si social;
  • argumentarea si compararea beneficiilor / costurilor oricarei actiuni economice, de genul tranzactiilor, a schimburilor, etc.


Nevoia de educatia economica si antreprenoriala este o realitate a zilelor noastre deoarece in societate inca se manifesta o mentalitate egalitarist-colectivista care genereaza atitudini reprobabile fata de economia de piata si initiativa privata, de ostilitate fata de investitorii straini (xenofobism economic), de pasivitate si expectativa si, nu in ultimul rand, de diluare a responsabilitatii fata de actul economic. Toate aceste atitudini sunt consecinta lipsei de educatie si de cultura economica solida sau a unei pregatiri superficiale.

Programele scolare de educatie economica si antreprenoriala derulate in tara noastra au fost reconsiderate si sensibil ameliorate sub aspect calitativ si metodologic, in ultimul deceniu, realizandu-se un parteneriat intre economie si educatie. Ca forma explicita de educatie, educatia economica si antreprenoriala face obiectul unor activitati didactice propriu-zise derulate in cadrul sistemului de invatamant si in afara acestuia. Astfel, la nivelul invatamantului general, nu exista programe scolare institutionalizate de educatie economica, activitatile desfasurandu-se complementar curriculum-ului scolar, prin interventia unor organizatii neguvernamentale sau asociatii de intreprinzatori. Pentru invatamantul liceal si vocational, planul-cadru de invatamant cuprinde, la aria curriculara "om si societate", discipline economice (in trunchiul comun sau in curriculum la decizia scolaii), cum ar fi: Economie, Educatie antreprenoriala, Metode si tehnici de analiza economica etc. In invatamantul superior, disciplinele economice sunt bine reprezentate in planurile de invatamant, in functie de specificul institutiei de invatamant universitar si de nivelul formarii profesionale.

Educatia economica si antreprenoriala se cupleaza perfect cu alte "noi educatii", cum ar fi: educatia pentru schimbare si dezvoltare, educatia relativa la mediu, educatia interculturala pentru democratie.


Lista "noilor educatii" ramane deschisa, fiind de asteptat sa se modifice, fie prin disparitia unor "educatii", in masura in care realitatea ingaduie asa ceva, fie prin impunerea unor noi cerinte sau continuturi educative.

Exista doua modalitati fundamentale pentru realizarea noilor educatii:

  • dispersia continuturilor in cadrul altor discipline (exemplu: pentru educatia ecologica biologie si chimie); dezavantaj: continutul e fragmentat, distorsionat;
  • introducerea orelor, disciplinelor ca atare; dezavantaj: elevii au un orar prea incarcat si mai apare si problema cadrelor care sa predea noile educatii.

Modalitatile cele mai frecvente folosite pentru introducerea "noilor educatii" in curriculum-ul scolar:

  • introducerea de noi discipline centrate pe un anumit tip de educatie (dificultatea consta insa in supraincarcarea programelor de invatamant si in pregatirea profesorilor capabili sa predea astfel de discipline);
  • crearea de module specifice in cadrul disciplinelor traditionale (module avand caracter interdisciplinar, de tipul: "Mediul caruia ii apartinem si in care traim", "Unitatea cultural-spirituala a Europei", "Ce inseamna o societate dezvoltata" etc.). Dificultatea consta in alcatuirea orarelor, fiind necesar aportul mai multor profesori; dificila este si pregatirea profesorilor pentru predarea in echipa;
  • tehnica "aproche infusionnelle" presupune infuzarea de mesaje ce tin de noile continuturi in disciplinele "clasice".


Tendinta si preocuparea de a asimila noile educatii:

  • este in crestere, dar decalajul dintre recomandarile, rezolvarile si studiile realizate la nivel international sau national si practica educationala ramane inca mare;
  • problematica lumii contemporane nu este inca o sursa care trebuie sa alimenteze continuturile invatamantului pentru autorii de planuri si programe scolare din multe tari;
  • tendinta de a organiza continuturile predominant in maniera monodisciplinara, supraincarcarea programelor scolare constituie obstacole serioase in calea acceptarii si structurarii noilor continuturi in vederea completarii educatiei generale a adolescentilor si tinerilor (G.Vaideanu)


Continuturile, finalitatile si obiectivele specifice noilor educatii propun un demers prin care educatia incearca sa raspunda exigentelor lumii in care traim si sa produca o schimbare paradigmatica a actului educativ in favoarea educatiei bazata pe invatare inovatoare, societala si adaptativa.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8370
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved