Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

PORTOFOLIUL DE EVALUARE A PRACTICII PEDAGOGICE

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPORTOFOLIUL DE EVALUARE A PRACTICII PEDAGOGICE[1]Cuvinte cheie: componentele portofoliului

Evaluarea activitatii de practica pedagogica consta intr-un colocviu organizat la sfarsitul fiecarui semestru de practica pedagogica (CV6 si CV7), colocviu la care studentii isi vor prezenta Portofoliul de practica.

Aprecierea se face cu note de la 1 la 10. Nota se consemneaza in Catalog si in Foaia matricola, conditionand promovarea anului de studiu.

Structura portofoliului de practica pedagogica raspunde unor nevoi de initiere in profesiunea didactica. Tinand cont de stadiul de initiere in profesia didactica, cerintele privind gradul de elaborare a acestor materiale vizeaza corectitudinea si nu complexitatea lor. Pentru realizarea documentelor scolare bazate pe proiectarea didactica, este necesara reactualizarea cunostintelor dobandite la Teoria instruirii si la Didactica specialitatii. Se recomanda studentilor sa consulte si sa studieze cu atentie documentele scolare programatice: curriculum, plan de invatamant, manuale, alte materiale/manuale auxiliare, documentele catedrei de specialitate si sa se implice in confectionarea de material didactic necesar lectiilor, exersand si latura utilizarii optime a mijloacelor de invatamant (folii transparente, videoproiector, soft-uri educationale etc) in cadrul lectiilor - v. componenta nr.3.

Evaluarea dupa primul semestru de practica pedagogica

Nota la colocviul de la sfarsitul primului semestru (CV6) reflecta, in primul rand, capacitatea de a recunoaste si de a recepta date importante privind organizarea, desfasurarea si evaluarea procesului de invatamant (date consemnate in Grila de observatie si Fisele de asistenta, cu diferite sarcini de observare). Optional, poate fi ceruta si capacitatea de a identifica date importante privind cunoasterea elevilor (Fisa psihopedagogica).

Componentele portofoliului trebuie sa demonstreze atingerea obiectivelor intermediare si specifice prezentate la Unitatea de invatare 3.

Componentele portofoliului raportate la obiectivele generale si specifice ale activitatii de practica pedagogica:

Semestrul 1 de practica pedagogica (CV6)

Nr. crt.

Componentele portofoliului

Obiectivul vizat

Fisele de asistenta , cuprinzand insemnarile din timpul orelor prevazute a fi asistate.

Doua proiecte didactice la doua tipuri de lectie, pe baza a doua Fise de asistenta

Planificarea anuala

Proiectul unei unitati de invatare in doua variante

Probe de evaluare aplicate in clasa

Modele de fise de activitate utilizate la clasa si alte materiale didactice auxiliare

Fisa psihopedagogica a unui elev (optional).

Se recomanda studentilor sa consulte si sa studieze cu atentie documentele scolare programatice: curriculum, plan de invatamant, manuale, alte materiale/manuale auxiliare, documentele catedrei de specialitate si sa se implice in confectionarea de material didactic necesar lectiilor, exersand si latura utilizarii optime a mijloacelor de invatamant (folii transparente, videoproiector, soft-uri educationale etc) in cadrul lectiilor.Nota la colocviul de la sfarsitul celui de-al doilea semestru[3] reflecta, in primul rand, aptitudinile practice de predare in clasa (Fisa de evaluare a lectiei).

Componentele portofoliului raportate la obiectivele generale si specifice ale activitatii de practica pedagogica:

(CV7)

Nr.crt.

Componentele portofoliului

Obiectivul vizat

Proiectele de lectie pentru lectiile de proba (1-2)

Proiectul de lectie pentru lectia finala

Materialul didactic utilizat la lectiile predate (planse,  fise de lucru, fise de evaluare, soft educational s.a.)

Fisele de evaluare pentru lectiile predate care sa includa aprecierea profesorului mentor

Autoaprecierea lectiei (motivarea obiectivelor formulate, a strategiilor didactice folosite pentru atingerea obiectivelor, a tehnicilor de evaluare utilizate in vederea testarii atingerii obiectivelor).

Cel putin un proiect pentru activitati educative (lectii de dirigentie, excursie-vizita, cercuri de creatie etc.);

Fise de asistenta la lectiile finale ale colegilor de grupa, pe baza carora s-a facut analiza lectiilor

Datorita utilitatii lor ca instrumente de lucru, componentele portofoliului raman documente importante si in momentul cand veti incepe activitatea didactica, dupa absolvire. De aceea, trebuie bine organizat, pentru a fi usor de urmarit si de extras o anumita lucrare de referinta. Organizarea portofoliului  trebuie sa aiba o evidenta completa a tuturor activitatilor la care s-a participat sau pe care studentii le-au organizat. Sugeram organizarea portofoliului in asa fel incat acesta sa se constituie intr-o oglinda a experientei din timpul practicii pedagogice.Autor: lect.univ.drd. Nadia Florea

Numarul exact al acestora este stabilit de catre coordonatorul practicii pedagogice de la nivelul facultatii. Se recomanda efectuarea de 16-18 ore de asistenta la clase diferite si la tipuri de lectie diferite. Acest numar este justificat de orele stabilite prin Planul de invatamant si de necesitatea acoperirii activitatilor propuse prin Programa. Pe de alta parte, norma didactica saptamanala in invatamantul universitar are acelasi numar de ore.

In al doilea semestru, practica pedagogica poate fi organizata sub forma de practica pedagogica comasata.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2683
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved