Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Proiectarea didactica a unitatii tematice de predare - invatare ,,Insectele'', la clasa a VI -a

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micProiectarea didactica a unitatii tematice de predare - invatare ,,Insectele'', la clasa a VI -aDetalieri de continut

Obiective de referinta

Activitati de predare - invatare

Resurse procedurale, materiale, temporale

Instrumente de evaluare

Carabusul de mai- principalele caractere ale alcatuirii externe si interne - cap cu aparat bucal, ochi compusi, antene, torace alcatuit din trei segmente, cu 2 aripi  mebranoase, 2 aripi chitinoase, 3 perechi de picioare articulate, abdomen din 8 segmente, cu stigme si trahei;

corelatiile existente intre structura si functiile componentelor corpului, corelatiile existente intre organismul carabusului de mai si mediul lui de viata, adaptari ale acestei insecte la mediul si la modul de viata.

Observarea cu ochiul liber a componentelor corpului unui paianjen, unui rac (activitate in echipa).

Observarea cu ajutorul lupei, a componentelor corpului la carabus - capul, toracele cu picioarele si aripile, abdomenul cu stigmele; numararea segmentelor toracelui si abdomenului(activitate in echipa).

Corelarea structurii componentelor corpului la carabusul de mai cu functiile acestora, evidentiindu - se adaptarile la mediul si la modul de viata(activitate frontala).

Compararea alcatuirii externe a carabusului de mai cu cea a paianjenului cu cruce si cu cea a racului; stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre aceste animale(activitate individuala).

Desenarea componentelor corpului carabusului observate cu lupa, folosindu - se si manualul de biologie (activitate individuala).

Observarea microscopica a preparatului cu aparatul bucal la carabus, corelarea structurii acestuia cu rolul lui in hranire, la taiat si mestecat frunze(activitate in echipa).

Desenarea elementelor aparatului bucal, pe baza observatiilor microscopice efectuate, a desenului din manual si al celui efectuat de profesor la tabla (activitate individuala).

Notarea tuturor observatiilor efectuate intr - o fisa de lucru(activitate individuala).

Demonstratia,

experimentul de laborator,

observarea independenta,

conversatia euristica, explicatia,

algoritmizarea,

exercitiul.

Material biologic natural - paianjeni cu cruce, raci, carabusi de mai,

lupe, preparate microscopice, microscoape,

manuale,

fise de lucru.

Proba orala,

proba scrisa,

proba practica,

observarea sistematica a elevilor, autoevaluare.

Metamorfoza carabusului: ou à

larva à nimfa à adult.

Observarea plansei cu metamorfoza la carabusul de mai (activitate frontala).

Desenarea schematica a fazelor metamorfozei carabusului de mai (activitate individuala).

Demonstratia,

observarea independenta, conversatia euristica,

explicatia, modelarea, exercitiul.

Plansa cu metamorfoza la carabusul de mai.

Proba orala,

proba practica, observarea sistematica a elevilor, autoevaluare.

Conceptul de gandac.

Observarea cu lupa a altor specii de gindaci - gandacul de Colorado, buburuza, radasca, nasicornul, scarabeul etc., compararea alcatuirii acestora cu cea a carabusului de mai, stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre aceste insecte (activitate pe grupe de elevi).

Demonstratia,

observarea independenta, conversatia euristica,

algoritmizarea.

Material biologic natural - gandaci de Colorado, buburuze, radasce, nasicorni, scarabei etc.

Proba orala, proba practica, tema pentru acasa: efectuarea unei colectii de gandaci - sub forma de imagini (fotografii, vederi) sau sub forma naturala,

autoevaluare.

Albilita - principalele caractere structurale - cap cu aparat bucal, ochi compusi, antene, torace alcatuit din trei segmente, cu 4 aripi mebranoase, 3 perechi de picioare articulate, abdomen alungit si moale;corelatiile existente intre structura si functiile componentelor corpului, corelatiile existente intre organismul albilitei si mediul ei de viata, adaptarile acestei insecte la mediul si la modul de viata.

Observarea cu lupa a componentelor corpului carabusului de mai si a componentelor corpului albilitei, compararea lor, stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre aceste insecte(activitate in echipa).

Efectuarea unui preparat microscopic cu aripa de albilita si observarea lui la microscop, stabilirea rolului pulberii de pe aripa(corelatia structura - functie, organism - mediu) (activitate in echipa).

Desenarea aripii de albilita observata la microscop (activitate individuala).

Observarea la microscop a unui preparat microscopic cu aparatul bucal al albilitei, compararea lui cu cel de la carabus, demonstrat cu ajutorul unei planse; stabilirea corelatiei structura - functie, adaptarea aparatului bucal la modul de hranire prin supt(activitate in echipa).

Notarea tuturor observatiilor efectuate intr - o fisa de lucru (activitate individuala).

Demonstratia,

experimentul de laborator,

observarea independenta, conversatia euristica,

algoritmizarea

exercitiul.

Material biologic natural - carabusi de mai, albilite, lupe, preparate microscopice,

lame, lamele,

microscoape, fise de lucru.

Proba orala,

proba practica, observarea sistematica a elevilor,

tema pentru acasa - desenarea aparatului bucal al albilitei, autoevaluare.

Metamorfoza albilitei.

Observarea metamorfozei albilitei (activitate frontala).

Desenarea schematica a fazelor metamorfozei albilitei(activitate individuala).

Demonstratia,

observarea independenta, conversatia euristica, modelarea,

exercitiul.

Plansa, manuale.

Proba orala,

proba practica, autoevaluare.

Conceptul de fluture.

Observarea altor specii de fluturi - fluturelui de matase, moliei hainelor, cozii randunicii, nalbarului, capului de mort etc. , compararea lor, stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre aceste insecte (activitate pe grupe de elevi).

Demonstratia, observarea independenta, conversatia euristica,

algoritmizarea.

Material biologic natural - fluturi de matase, molii ale hainelor, fluturi coada randunicii, nalbari, fluturi cap de mort etc., lupe, lame, lamele, microscoape.

Proba orala, proba practica, tema pentru acasa - efectuarea unei colectii de fluturi sub forma de imagini

(fotografii, vederi) sau sub forma naturala, autoevaluare.

Albina - principalele caractere structurale - cap cu aparat bucal, cu ochi simpli, ochi compusi, antene, torace alcatuit din trei segmente, cu 4 aripi mebranoase, 3 perechi de picioare articulate(ultima cu periuta si paneras), abdomen cu ac veninos;

corelatiile existente intre structura si functiile componentelor corpului, corelatiile existente intre organismul albinei si mediul ei de viata, adaptari ale albinei la mediul si la modul de viata, tipurile de albine dupa rolul lor in stup.

Observarea cu lupa a componentelor corpului albilitei si albinei, compararea lor, stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre aceste insecte (activitate in echipa).

Efectuarea unui preparat microscopic cu aripa de albina si observarea lui la microscop (corelatia structura - functie, organism - mediu) (activitate in echipa).

Desenarea aripii de albina observata la microscop (activitate individuala).

Observarea la microscop a unui preparat microscopic cu aparatul bucal al albinei, compararea lui cu cel al carabusului si cu cel al albilitei, demonstrate cu ajutorul unor planse; stabilirea corelatiei structura - functie, adaptarea aparatului bucal la modul de hranire prin supt si lins (activitate in echipa).

Efectuarea unui preparat microscopic cu picior posterior si identificarea, prin observare microscopica, a periutei si panerasului; stabilirea corelatiei dintre structura piciorului posterior de albina si rolul acestuia, adaptarea acestuia la modul de viata al albinei(activitate in echipa).

Notarea tuturor observatiilor efectuate intr - o fisa de lucru(activitate individuala).

Observarea unei albine lucratoare, unui trantor, unei regine, stabilirea rolului lor in stup(activitate pe grupe de elevi).

Demonstratia,

experimentul de laborator,

observarea independenta, conversatia euristica,

algoritmizarea, modelarea,

exercitiul.

Material biologic natural -albilita, albine lucratoare, trantori, regine,  lupe, preparate microscopice, microscoape,

lama, lamela,

planse, fisa de lucru.

Proba orala,

proba scrisa,

proba practica, autoevaluare, observarea sistematica a elevilor,

tema pentru acasa - desenarea aparatului bucal

si piciorului posterior ale albinei.

Metamorfoza albinei, roirea albinei, insecte inrudite cu albina - viespea, bondarul.

Observarea metamorfozei albinei (activitate individuala).

Observarea roirii albinelor(activitate frontala).

Observarea cu lupa a unor insecte inrudite cu albina - viespea, bondarul, stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre acestea si albina (activitate pe grupe de elevi).

Demonstratia,

observarea independenta, conversatia euristica,

algoritmizarea, modelarea,

dezbaterea.

Material biologic natural -viespi, bondari, lupe, plansa cu roirea albinei, manuale.30'

Proba orala,

proba practica,

tema pentru acasa:colectarea de informatii legate de

aspectele morfofunctionale ale tipurilor de albine , autoevaluare.

Musca de casa - principalele caractere structurale - cap cu aparat bucal adaptat la dizolvat si supt, cu ochi simpli, ochi compusi, antene, torace alcatuit din trei segmente, cu 2 aripi mebranoase, cu 2 haltere(aripi reduse), cu 3 perechi de picioare articulate, fiecare picior cu 2 gheare si 2 pernite

lipicioase, abdomen;

corelatiile existente intre structura si functiile componentelor corpului, corelatiile existente intre organismul mustei de casa si mediul ei de viata, adaptari ale acestei insecte la mediul si la modul de viata. 

Observarea cu lupa a componentelor corpului albinei si a componentelor corpului mustei de casa, compararea lor, stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre aceste insecte(activitate in echipa).

Observarea la microscop a unui preparat microscopic cu aparatul bucal al mustei de casa, compararea lui cu cel de la carabus, cu cel de la albilita si de la albina, demonstrate cu ajutorul unor planse; stabilirea corelatiei structura - functie, adaptarea aparatului bucal la modul de hranire prin dizolvat si supt(activitate in echipa).

Desenarea aparatului bucal al mustei de casa(activitate individuala).

Efectuarea unui preparat microscopic cu picior de musca si observarea lui la microscop, stabilirea corelatiei structura - functie (mers pe suprafete netede si lucioase cu ajutorul pernitelor lipicioase) (activitate in echipa).

Notarea tuturor observatiilor efectuate intr - o fisa de lucru(activitate individuala).

Demonstratia,

experimentul de laborator,

observarea independenta, conversatia euristica,

algoritmizarea, modelarea, exercitiul.

Material biologic natural - albine, muste de casa, lupe, preparate microscopice,

lama, lamela, microscoape,

planse, fisa de lucru.

Proba orala,

proba practica,

observarea sistematica a elevilor, tema pentru acasa - desenarea piciorului de musca, autoevaluare.

Metamorfoza mustei de casa.

Observarea diferitelor faze ale metamorfozei mustei de casa(activitate in echipa).

Desenarea schematica a fazelor metamorfozei mustei de casa(activitate individuala).

Demonstratia,

observarea independenta,

conversatia euristica.

Material biologic natural, manuale.10'

Proba orala, proba scrisa,

proba practica, autoevaluare.

Conceptul de insecta, de insecta folositoare, de insecta daunatoare; metode de combatere a insectelor daunatoare.

Observarea unor planse cu un gandac, cu un fluture, cu albina, cu musca de casa, cu tantarul, compararea insectelor observate, stabilirea asemanarilor si deosebirilor dintre ele, stabilirea caracterelor generale ale insectelor (activitate frontala).

Reactualizarea conceptului de polenizare cu ajutorul atlasului botanic, stabilirea rolului insectelor in natura, in obtinerea productiei agricole(activitate frontala).

Reactualizarea importantei fluturelui de matase, pe baza desenului cu metamorfoza acestuia din manual, pe baza observarii unor gogosi ale lui(activitate frontala).

Prezentarea unor produse apicole si stabilirea rolului lor in tratamentul naturist(activitate frontala).

Reactualizarea hranirii carabusului de mai, a metamorfozei acestuia cu ajutorul desenului din manual, stabilindu - se pagubele produse de el in gradinile de legume(activitate frontala). Stabilirea rolului daunator al mustei de casa si a unor masuri de combatere a acesteia(activitate frontala).

Observarea in atlasele zoologice a puricelui si paduchelui, discutandu - se parazitismul lor asupra omului si conduita igienica necesara(activitate in echipa).

Gasirea de solutii la problema ,, Ce metode de combatere a insectelor daunatoare pot fi

folosite ?''(activitate frontala).

Demonstratia,

observarea independenta,

conversatia euristica,

algoritmizarea.

Planse, atlase botanice, atlase zoologice, manuale, produse apicole.

Proba scrisa, practica, tema pentru acasa - la alegere colectarea de retete de tratament naturist cu produse apicole sau

realizarea unui referat de documentare bibliografica cu tema: ,, Insecte folositoare si daunatoare omului, metode de combatere a acestora'', autoevaluare.

Proba scrisa

Fisa de evaluare si autoevaluare

Obiective:

  1. sa denumeasca componentele corpului insectelor si sa le descrie morfofunctional;
  2. sa explice foloasele aduse de insecte, exemplificand astfel de insecte;.
  3. sa efectueze desene schematice ale unor structuri animale;
  4. sa precizeze metode de combatere a insectelor

daunatoare.

Itemi:

I.Explica semnificatia zoologica a cuvantului ,,chitina''.

II.Descrie procesul respiratiei la insecte.

III.Incercuieste raspunsul corect.

Toracele carabusului prezinta:

a)      aripi membranoase;

b)      stigme;

c)      elitre;

d)      picioare formate din articole.

IV.Deseneaza si denumeste componentele aparatului bucal al albinei.

V.Da patru exemple de insecte folositoare, precizand foloasele aduse.

VI.Propune trei metode pentru combaterea insectelor daunatoare agriculturii.

Autoevaluare

Punctaj:

I. 1 punct;

II. 2 puncte;

III. 1 punct;

IV. 2 puncte;

V. 2 puncte;

VI. 1 punct;

1 punct din oficiu.

Timp de lucru: 50'

Barem de corectare si notare*:

I.chitina - scheletul extern al insectelor, sub care se afla

muschii;

II.Insectele respira prin trahei, aerul incarcat cu oxigen

patrunzand prin ele pana la tesuturi, iar de aici, aerul incarcat

cu dioxid de carbon, rezultat din arderile celulare, va fi

eliminat in exterior, trecand tot prin trahei. Aerul intra in

trahei si iese din acestea prin stigme - orificiile aflate pe

marginea abdomenului.

III. a,c,d.

IV.desenul corect al aparatului bucal, cu elementele - buza

superioara, 2 mandibule, 2 maxile, buza inferioara.

V. fluturele de matase - firul de matase;

albina - miere, ceara, venin, propolis, polenizarea plantelor

etc.;

buburuza -consuma pureci de plante(daunatori agriculturii);

libelula - consuma insecte daunatoare agriculturii.

VI. combaterea biologica - protejarea insectelor

consumatoare de insecte daunatoare agriculturii,

omului;

  1. metoda mecanica - culegerea manuala a insectelor daunatoare agriculturii si distrugerea lor;
  2. combaterea chimica - cu insecticide.

*Baremul de corectare si notare va fi prezentat elevilor dupa

finalizarea rezolvarii fisei de evaluare.

Matrice de evaluare

Instrumente

de evaluare

Obiective ale

unitatii tematice de predare - invatare (ob. de referinta)

Proba orala

Proba scrisa

Proba practica

Tema pentru acasa

Observarea sistematica a elevilor

Elaborarea de referate de documentare stiintifica independenta

Autoevaluare

1.sa denumeasca componentele corpului insectelor studiate si sa le descrie morfofunctional

2.sa stabileasca relatii intre factorii de mediu si diversitatea insectelor (1.3)

3.sa explice pagube-le si foloasele aduse de insectele studiate(4.1)

4.sa precizeze metode de combatere a insectelor daunatoare(4.1)

5.sa efectueze desene schematice ale structurilor si proceselor biologice observate (3.2)

6.sa efectueze preparate microscopice (2.2)

7.sa alcatuiasca colectii de insecte(2.1)

8.sa se documenteze in domeniul Biologiei (3.1)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2899
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved