CATEGORII DOCUMENTE |
Subramurile didacticii
Fenomenul educational, respectiv functionalitatea si structura actiunii educationale constituie obiectul de studiu al pedagogiei. Complexitatea crescanda a realitatii educationale a impus sintagma "stiintele educatiei'/ "stiintele pedagogice', ce se refera la ansamblul disciplinelor teoretice si practice care sprijina studierea stiintifica a problemelor legate de educatie, la toate varstele.
Sintagma "stiintele educatiei' a fost folosita pentru prima data de Eduard Claparede in 1912 si a impus in anii '60 o autentica schimbare de paradigma, incepand cu anii '60 si pana in prezent, pe plan mondial s-au elaborat diverse modele de clasificare a stiintelor educatiei, intrucat nu s-au identificat criterii unanim acceptate de specialistii domeniului, elaborarea unei taxonomii a stiintelor educatiei ramane, in continuare, in atentia acestora.
Ca ramura a stiintelor educatiei, didactica studiaza urmatoarele patru mari domenii:
- invatamantul in ansamblu sau, pe toate treptele de scolaritate si autoinstruirea, caz in care poarta denumirea de didactica generala;
- procesul de invatamant din perspectiva pedagogica a predarii si invatarii obiectelor de studiu, caz in care poarta denumirea de didactica speciala sau metodica (fiecare obiect de invatamant are deci didactica/ metodica sa, care studiaza continutul, principiile, metodele si formele de organizare proprii obiectului respectiv in detaliile concrete aplicative);
- didactica adultilor;
- autoinstruirea.
Didactica generala sintetizeaza experienta pozitiva acumulata in practica scolara, oglindita in metodici si elaboreaza reguli si legitati valabile pentru procesul de invatamant in ansamblul sau. In aceiasi timp, stabileste principiile necesare desfasurarii acestui proces, asigurand astfel baza dezvoltarii didacticilor speciale, oferind si orientarea necesara solutionarii problemelor specifice oricarei didactici speciale, precum si didacticii adultilor. Rezulta ca didactica generala, didacticile speciale si didactica adultilor se afla intr-un raport de interdependenta. De altfel, didacticile speciale si didactica adultilor pot fi considerate subramuri ale didacticii generale.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2913
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved